Ekonomi - Borsa - Hisse Senedi

Yabancıların aldığı 29 hisse

Borsa bir inip bir çıkarken yabancılar özellikle sanayi hisselerini topluyor Analistler son bir aylık periyotta havayolu, demir çelik, makine, holding ve savunma sanayi hisselerinde yabancı takas oranının arttığına dikkat çekiyor…

24 HAZİRAN seçimlerinden soma özellikle son bir hafta içinde borsada yaşanan düşüşe rağmen yabancıların belli hisselerde alım yaptığı görülüyor. Bu kapsamda BIST-lOO’de Çemtaş’ta oransal olarak alım miktarında yüzde 11.58’lik artış yaşanırken bunu sırası ile yüzde 2.37 ile Tofaş Oto Fabrika, yüzde 1.79 ile Teklen Holding hisselerinin izlediği görülüyor. Öte yandan son bir aylık periyoda bakıldığında yabancı takas oranı artan hisselerde havayolu, demir çelik, holding, savunma sanayi ve petrokimya sektör hisselerinin ön plana çıktığı dikkat çekiyor. Analistler, özellikle yabancılar nezdinde bu kapsamda 29 hissenin ön plana çıkacağını düşünüyor.

“ANA BELİRLEYİCİ SANAYİ GRUBU”

Yabancı portföylerin endeksi son dönemde (genelde olanın aksine) bankalarla değil, sınai endeksin önde gelen hisseleri THY ve Ereğli ile tuttuğuna dikkat çeken GCM Menkul Kıymetler AŞ Araştırma Uzmanı Enver Erkan, “Bankacılık hisselerinden ziyade sınai endeksindeki momentum önemli. Sınai endeks genel piyasaya momentum vermeye devam edebilirse endekste de yakm dönemde yükselişi destekleyebilir. Hareket 93 bin üzerinde kalıcılık sağlarsa 100 bine doğru yurtdışının da desteğiyle gidebilir, 90 binin altında ise görünüm bozulabilir” diyor.

Geçtiğimiz günlerde yaşanan düşüş trendine rağmen son bir ay içinde yabancıların özellikle havacılık, demir çelik, sanayi, petrokimya, savunma sektörleri ile ilgilendiğine de dikkat çeken Erkan “Bankalar arka planda. Ekonomik konjonktür yabancıyı bankalardan uzak tutuyor. Ancak uzun vade için çok ucuz seviyelerden bankaları tutmak amacıyla girebilirler. Piyasanın banka harici cn önemli iki hissesi THY ve Ereğli Demirçelik. Dolayısıyla havacılık ve demir çelik ön plana çıktı. Zaten havacılık ve demir çelik operasyonel olarak beğenilen sektörler. Piyasanın ana belirleyicisi şu anda sanayi grubu, bankalara olan negatif algı yatırımcıyı sanayiye yanaştırdı” diyor.

Erkan, yabancılar nezdinde bu kapsamda Çemtaş Çelik, Çelebi Hava Servisi, Pegasus, Otokar, Turkccll, Avrasya GYO, Garanti Bankası, Tüpraş, Halkbank, Migros, TAV Havalimanları, Kardemir, Al-kim Kimya, Doğtaş Kelebek, Goodyear, Trakya Cam, Deva Holding, Vakıf GYO, Uşak Seramik ve Arsan Tekstil hisselerinin orta ve uzun vade için ön plana çıkacağını düşünüyor.

“YABANCILARDA BELİRSİZLİK ALGISI”

Geçtiğimiz hafta başı itibariyle Borsa İstanbul’da görülen yükseliş çabasını tepkisel olarak değerlendiren Noor CM Araştırma Uzmanı Uğur Aydın, temel açıdan mevcut düşüş trendini değiştirecek bir gelişme görünmediğini söylüyor. Endeksin içinde önemli ağırlığı bulunan ve yılbaşından bugüne yüzde 35 düşen bankacılık hisselerindeki baskının devam etmesinden endişe ederek, “Uzun vadeli grafiklerde 2009 yılından gelen yükselen trendin desteği 84.000-85.000 seviyelerinden geçiyor. Şu aşamada bu seviyelerin uzun vadeli yatırımcı açısından cazip olabileceğini düşünüyorum. Değerleme dinamikleri açısından önem arz eden faiz oranlarının mevcut seviyesi göz önüne alındığında endekste kısa-orta vadede yükseliş yönünde hareket alanı ise kısıtlı kalacaktır” diyor.

Enflasyon ve riskleri aşağı çekecek politikalar uygulanmazsa 52 haftanın zirve seviyesi olan 121.500’ün uzunca bir süre kırılmasını beklemeyen Aydın, 24 Haziran sonrasındaki iki haftada yabancı yatırımcının nette 453 milyon dolar satış yapmasını seçim sonrasında uygulanacak ekonomi politikalarına ilişkin belirsizlik algısının yabancı yatırımcılar açısından devam etmesine bağlıyor. Küresel finan-sal koşullar sıkılaşırken, yüzde 7’ye yaklaşan cari açık ve çift hanede katılaşan enflasyona karşı uygulanacak ekonomi politikaları büyüme yanlısı olmaya devam ederse yabancı satışlarının güçlenerek devam edebileceğini söylüyor. Yeni yönetimin hem uygulanacak ekonomik program açısından hamleleri, hem de para politikası kararlarının Borsa İstanbul’da yabancı yatırımcı ilgisinin düzeyini belirleyeceğini hatırlatıyor. Son bir aylık periyoda bakıldığında yabancı takas oranı artan hisselerde havayolu, çelik makine, holding ve savunma sanayi sektörlerinin ön plana çıktığına dikkat çekerek, iç talepte daralma olasılığına karşı yurt dışına yaptıkları satışlar ve önümüzdeki dönemde bu sektörlere ilişkin olumlu beklentilerin yabancı payında artışın nedenleri olduğunu belirtiyor.

Aydın, yabancılar nezdinde bu kapsamda Çemtaş Çelik, Aselsan, Soda Sanayii, Tekfen Holding, Trakya Cam, Şişe Cam, Yataş, THY, Ford Otomotiv, Tüpraş, Kardemir, Ereğli ve Petkim hisselerinin orta ve uzun vadede ön plana çıkacağını düşünüyor.

Uğur AYDIN Noor CM Araştırma Uzmanı
“Çemtaş avantajlı”

ÇEMTAŞ: Şirket uzunca bir süredir güçlü bir fınansal performans gösteriyor. 2016 itibariyle karlılık, faaliyet verimliliği ve büyüme rasyolarında güçlenmeye rağmen değerleme çarpanları açısından son beş yıllık rakamların ve benzer şirket ortalamalarının altında kalması iskontolu olduğu imajı veriyor. Artan faaliyet verimliliğinin yatırımlarda artışla bir araya gelmesini önümüzdeki dönem satış ve karlılık rakamları açısından çok olumlu yorumluyoruz. Diğer yandan 2017 12 aylık gelir tablosuna göre cirosu içinde ihracat gelirlerinin payı yüzde 46. Dolayısıyla şirketin gelirlerinin neredeyse yarısının dış talep kaynaklı olması iç talepte yavaşlama olasılığına karşı Çemtaş’ı avantajlı kılıyor. Şirket hisselerinde yüzde 23 yükselme potansiyeli ile 7.38 TL hedef fiyat öngörüyoruz.

SODA SANAYİİ: Şirketin olumlu finansal rasyoları, artan yatırım harcamaları, düşük borçluluğu, ihracat gelirleri ve döviz pozisyonu fazlasının temel hikayesinin en önemli bileşenleri olduğunu düşünüyoruz. Döviz pozisyonunda net fazla olması sepet kurdaki yükselişin şirket açısından önemli bir risk oluşturmadığı gibi kur farkı geliri yazmasını sağlayabileceğini gösteriyor. Birinci soda sanayii a.ş. çgypg^ faaliyet raporunda şirket soda ve krom ürünlerine olan talebin güçlü seyretmeye devam etmesini bekliyor. Son beş yıllık periyotta haftalık verilerle bakıldığında 0.50 seviyesindeki beta katsayısının görece düşük bir sistematik riske işaret etmesi de beklenmeyen olumsuz gelişmelerde hissedeki kayıpların kısıtlı kalabileceğini ve defansif stratejiler için de uygun olduğunu gösteriyor. Şirket hisselerinde yüzde 15 yükseliş potansiyeli ile 6.65 TL hedef fiyat öngörüyoruz.

ASELSAN: 2016 ikinci çeyrekten beri çok güçlü bir fınansal performansı var. İkincil halka arzı gerçekleştirdikten sonra şirket ödenmiş sermayesini 140 milyon TL artırarak 1 milyar 140 milyon TL’ye yükseltti ve elde edilen yeni fınansal kaynağın yüksek yerli teknoloji, Ar-Ge, yapay zeka, yurtiçi ve dışı yeni ncplcan yatırımlarda değerlendirilmesi ClödSJCll I bekleniyor. Şirketin sermaye ve varlıklarını verimli kullandığını söyleyebiliriz. Halka arzdan gelen kaynakla yatırımların devam edecek olmasını, verimlilik ve karlılık göstergelerindeki olumlu seyirle birlikte değerlendirdiğimizde şirketin önümüzdeki dönemde fınansal performansının parlak seyretmeye devam edeceğini düşünüyoruz. Benzer yabancı şirketlerin hisselerinin son altı ayda TL bazında ortalama yüzde 19.8 prim gerçekleştirmesine karşı Aselsan’ın yüzde -18.4 değer kaybettiği görülüyor. Benzer şirketlerin ortalama cari F/K rasyosunun 40.3 olmasına karşı Aselsan’ın 17.8’lık F/K çarpanı da benzerlerine göre daha cazip olduğunu göstermektedir. Şirket hisselerinde yüzde 24.3 yükseliş potansiyeli ile 35.80 TL hedef fiyat öngörüyoruz.

Enver ERKAN / GCM Menkul Kıymetler AŞ Araştırma Uzmanı
“Pegasus hisselerini beğeniyoruz”

PEGASUS: Uçak doluluk oranlarındaki iyileşme ve artan uluslararası uçuşları şirket için pozitif olarak değerlendiriyoruz. Dış hat yolcu verilerindeki önemli toparlanma nedeniyle yolcu trafiğindeki artış ile güçlü bir momentum yakaladı. Şirket 2018’in ilk yarısında kuvvetli operasyonel performans gösterdi. Artan birim ve yan gelirler, sıkı maliyet kontrolü ile birlikte net zararın 115 milyon TL ile düşük çıkmasında etkili oldu. Nakit pozisyonu, faaliyetlerden, yatırım PEGASt/S faaliyetlerinden ve finansman faaliyetlerinden sağlanan nakit ile beraber arttı. Kurdaki dalgalanmalardan kaynaklanan belirsizliği aktif olarak yöneten şirket TL bazlı gelirlerin önemli bir kısmını dolara çevirerek risk yönetimi yapmakta, buna ilave olarak Vanilla cali opsiyonları, zero cost collar ve swap enstrümanlarını da kullanıyor.

Sektörün genel olarak düzelen görüntüsü, 3.Havalimanı beklentileri ve artan operasyonel verimlilik çerçevesinde Pegasus hisselerini beğeniyoruz. Hissede yabancı saklama oranı 29 Haziran-4 Temmuz haftasında yüzde 1.12 artış gösterdi ve yabancı payı yüzde 30.93 oldu. Şirket hisselerinde yüzde 27 yükseliş potansiyeli ile 34.70 TL hedef fiyat öngörüyoruz.

TURKCELL: Grup içerisinde 4.5G uyumlu akıllı telefonların payının artması ve artan mobil data kullanımı satışların ve FAVÖK’ün [faiz, vergi ve amortisman öncesi kar) çift haneli güçlü artış göstermesinde etkili oldu. Devam eden paket yükseltmelerin yanı sıra, enflasyonist fiyatlarına politikası TURKCELL ve müşterilerin artan talebi 2018’in ilk çeyreğinde de şirketin operasyonel hikayesinin olumlu gelişmesinde etkili oldu. Bu kapsamda Turkcell’i beğenmeye devam ediyoruz. Turkcell’in üç yıllık dönemde de konsolide gelir ve büyüme oranlarında çift haneli artış öngörüsü bulunuyor. Hissede yabancı saklama oranı 29 Haziran-4 Temmuz haftasında yüzde 0.38 artış gösterdi ve yabancı payı yüzde 89.15 oldu. Şirket hisselerinde yüzde 28 yükseliş potansiyeli ile 14.60 TL hedef fiyat öngörüyoruz.

GARANTİ BANKASI: Aktif kalitesi olumlu bir görünüm sergileyen bankanın sermaye yeterlilik rasyosu yüzde 16.2 ile Türk bankacılık sektöründe referans alınan sınır olan yüzde 12’nin üzerinde kalmaya devam ediyor. Güçlü sermaye yapısıyla da sektör içerisinde ön plana çıkıyor. Net faiz gelirlerindeki beklenti üzeri performans da hisse açısından olumlu. Marj performansının diğer bankalardan daha iyi olabileceğini düşünüyoruz. Karlılığında ve aktif kalitesindeki sürdürülebilirlik ile güçlü sermaye yapısı beklentilerimizin olumlu olmasını sağlıyor. Menkul ranti kıymet portföyündeki TÜFE’ye VJalCll ILI endeksli tahvillerin diğer bankalara göre, görece daha fazla olması sebebiyle enflasyon ve faiz artışının yarattığı olumsuzluğu, menkul kıymet getirisi ile daha iyi kompanse edebileceğini düşünüyoruz. Hissede yabancı saklama oranı 29 Haziran-4 Temmuz haftasında yüzde 0.33 artış gösterdi ve yabancı payı yüzde 71.50 oldu.

Tabii, yabancı saklama oranındaki değişim yabancı alımı olduğu anlamına gelmez, özellikle de son dönemde ciddi satışlarla da hissenin karşılaştığını düşünürsek.. Hatta şirket son iki haftada ciddi anlamda yabancının negatif fıyatlamasına konu oldu. Ancak yabancı saklama oranı halen yüzde 71.50, yani genelde yabancıların alıp sattığı bir hisse. Artık piyasa çarpanları bakımından çok ucuz seviyelere gelmiş durumda. Yeni kırılmalar 2008-09 dönemi diplerine doğru bir eğilimi gösteriyor. En kötünün fıyatlandığı algısıyla uzun vadede tutmak için yeniden ilgi gösterilebilir. Banka hisselerinde yüzde 18 yükseliş potansiyeli ile 8 TL hedef fiyat öngörüyoruz.

Bu hafta trendi bunlar belirleyecek

  • TCMB faiz kararları.
  • Avrupa Merkez Bankası toplantısı.
  • ABD ikinci çeyrek GSYH büyümesi.
  • Hafta sonundan itibaren Buenos Aires’te G20 Maliye Bakanlan ve Merkez Bankası Başkanları toplantıları olacak, ekonomi yönetimimiz ilk uluslararası temaslarına başlayacak.

İDİL TARAKLI

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu