Ekonomi - Borsa - Hisse Senedi

Yabancı takası düşüyor, BIST negatif ayrışıyor

Seçimlerin ardından yabancı takas oranının düşüşe geçmiş olması, bu satışlarda yabancı payının yüksek olabileceğini gösteriyor. BIST’teki yabancı satışı ve yükseliş denemelerindeki zayıflık nedeniyle temkinli olunmalı…

FAİZLERİN ve kurların gerilediği, buna karşın Borsa İstanbul’un (BIST) yükselemediği aksine düştüğü bir haftayı geride bıraktık. Piyasanın bu üç sacayağından borsa, genelde yanlış fiyatlamanın yapıldığı yer olarak bilinir. Ancak bu durumu daha çok yukarıdaki denklemin tersinde görmeye (yani kur ve faizlerdeki yükselişe rağmen BIST’in de yükseldiği senaryoya) uzun süredir daha fazla alışığız.

yabancı takas oranı

Geçen hafta bu üçlü arasındaki ayrışma dikkat çekerken hafta içinde gün içi işlemlere baktığımızda borsadaki yükseliş denemelerinin düşük hacimle zayıf kaldığı, ardından daha yüksek hacimlerle satış geldiği görüldü.

Seçimlerin ardından yabancı takas oranının da düşüşe geçmiş olması, bu satışlarda yabancı payının yüksek olabileceğini gösteriyor. Normal şartlarda bu tür ayrışmalarda borsanm, faizlere ve kura ayak uydurarak bu ayrışmaya son vermesini beklenir. Ancak BIST’teki yabancı satışı ve yükseliş denemelerindeki zayıflık, bu sefer temkinli olunması gerektiğini gösteriyor.

YABANCILAR SEÇİMDEN SONRA SATTI

Grafikte yılbaşından itibaren BIST-100 endeksi ve yabancı takas oranının seyri görülüyor. Seçimlerden sonra yabancı takas oranındaki düşüşe paralel bir şekilde BIST-lOO’de de düşüş söz konusu.

Yabancı takas oranı yüzde 65.40 civarından 64’e kadar gerilemiş durumda.

Yabancı takas oranındaki bu tür sert düşüşlerin önceki dönemlerde BIST’te de daha sert geri çekilmelere neden olduğu görülüyor. Bu da gerek kurlardaki geri çekilmenin, gerekse faizlerdeki geri çekilmenin, yerli yatırımcının alım iştahını artırdığını gösteriyor.

Önümüzdeki hafta kabinenin netleşmiş olmasıyla birlikte bu ayrışmanın da sonlanma ihtimali aratacak. Söz konusu ayrışmanın BIST lehine sonlaması için önümüzdeki hafta kurlardaki düşüşün daha da sertleşmesinin gerekeceğini düşünüyoruz. Son haftalarda emsallerinden oldukça pozitif bir şekilde ayrışan TL, yeni bir ralli yapacak gücü bulmakta zorlanabilir. Bu nedenle kısa vadede BIST tarafında negatif bir hava oluşma ihtimali göz ardı edilmemeli.

BISTte yükseliş denemeleri zayıf kaldı

Grafikte BIST-100 endeksinin seanslık grafiği ve işlem hacmi görülüyor. Bu grafikte özellikle geçen haftaya baktığımızda ilk seanslarda zayıf hacimlerle yaşanan yükseliş denemelerinin, ikinci seanslarda yerini daha hacimli düşüşlere bıraktığı görülüyor. Yukarıda bahsettiğimiz gibi bu hareketin yabancı takasındaki düşüşle yaşanıyor olması da tedirginliği artırıyor. Grafikte görüldüğü üzere eylül ortalarında başlayan yükselen trend (kırmızı) ile 1 Kasım seçimlerinden sonra başlayan düşüş trendi (mavi) arasında iyice sıkılan bir endeks söz konusu.

Önümüzdeki hafta bu iki trendden biri kırılmış olacak. Bu kırılma geçen hafta seanslık bazda oluşan hacimlerin üzerinde bir hacimle gerçekleşirse sonrasındaki hareketin de sert olma ihtimali artar. Bu nedenle BİST’le faiz ve kur arasındaki ayrışmanın nasıi sonlanacağını izlerken, grafikteki bu trendler de takip edilmeli. Geçen haftalarda kuru ve faizleri de göz önünde bulundurarak BIST-lOO’de 81.000 altında 79.000’e kadar olacak eğri çekilmeleri de göz önünde bulundurularak alım yapılabileceğini belirtmiştik. Ancak geçen hafta daha da belirginleşen grafikte mavi ile gösterdiğimiz düşen trend geçilmeden alım yapmanın riskinin arttığını düşünüyoruz.

Dolar/TL’de 2.85 referans noktamız

Önceki haftayı 2.85 sınırında kapatan dolar/TL geçen hafta bu desteğin de altına sarkarak düşüşünü hızlandırdı. Hafta içinde 2.8150 civarına kadar gerileyen kur, yurtiçi piyasaların kapanış saatlerine yaklaşıldığında 2.8250 civarında bulunuyordu.

Kurda 2.85’in altına sarkılmış olması seçimden sonra görülen dip seviyeleri yani 2.76-2.78 aralığını yeniden gündeme getirdi. Bu tür bir hareket daha gerçekleşirse BIST’in buna kayıtsız kalma ihtimali düşük olur.

Ancak kur yeniden 2.85’in üzerine çıkarsa BIST’in geçen hafta sergilediği zayıf duruş, daha da zayıflayarak devam edebilir. Bu nedenle dolar/TL tarafında bu hafta referans olarak 2.85’î takip edeceğiz.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu