Ekonomi - Borsa - Hisse Senedi

Ticarette e-Dönüşüm

1 Ocak 2016’da yıllık 10 milyon TL ve üzeri cirolu 30 bin yeni firma e-Dönüşüm denilen, e-Fatura, e-Arşiv, e-Defter, e-İmza, e-Saklama hizmetleri ile tanışacak. Uygulama ile yılda yaklaşık 1 milyar TL tasarruf sağlanması bekleniyor…

1 OCAK 2016, herkes için yeni bir yıl, şirketler içinse yeni bir dönemin başlangıcı olacak. Geçen Haziran ayında çıkarılan tebliğ kapsamında artık 10 milyon TL ve üzeri ciroya sahip tüm şirketler e-Fatura ve e-Defter sistemini kullanmak zorunda. Tahminlere göre yeni yılla birlikte bu kapsama yaklaşık 30 bin şirket daha katılacak.

e-Dönüşüm

Aslında Türkiye, e-fatura ve e-defter ile yaklaşık bir buçuk yıl önce Nisan 2014 tarihinde tanıştı. 20 bini aşkın firma e-fatura ve e-defter uygulamasına geçti. Ancak Gelir idaresi Başkanlığı (GIB) Haziran 2015’te bunun kapsamını biraz daha genişletti. Bu da 30 bin şirketi daha sisteme katıp toplam şirket sayısını 50 bine çıkardı. Bu nedenle bugüne kadar ayda 6-7 milyon adet olan e-fatura sayısının yeni yılla birlikte 12 milyon seviyelerine ulaşması bekleniyor.

Bu arada yine 2016 başından itibaren internet üzerinden satış yapan firmaların da e-fatura vermesi zorunlu hale geliyor. Bunun ismi ise e-Arşiv oluyor. Sonuçta e-Dönüşüm olarak adlandırılan, e-Fatura, e-Defter, e-Arşiv fatura, KEP, e-Imza, e-Saklama hizmetleri hayatımıza iyice yerleşecek. Her şeyde olduğu gibi ticari hayat da ‘e’ yani elektronik döneminden nasibini alacak.

MASRAF 6 TL’DEN 0.10 TL’YE İNİYOR

Sektör temsilcilerinin iddiasına göre e-dönüşüm sayesinde herkes kazanacak. ‘Kazan-kazan’ sisteminde devlet, kayıt dışı ile çok daha rahat ve etkin mücadele edebilecek. Uzaktan ve etkin denetim imkanına da kavuşacak. Dolayısıyla vergi gelirlerini artıracak.

Firmalar ise öncelikle fatura masrafından kurtulacak. Edindiğimiz bilgiye göre, az sayıda fatura kullanan firmalar fatura başına 5-6 TL harcıyor. Ancak örneğin ayda 50 bin fatura rakamına ulaşanların fatura başına maliyeti 3-4 TL, 1 milyon fatura kesenlerin ise 1-2 TL’ye geriliyor, işte, bu rakamlar e-faturada 0.50 ile 0.10 kuruş arasına kadar geriliyor.

E-dönüşümün firmalara sağladığı yararlar bununla da sınırlı değil. Faturanın kaybolma, yırtılma, tahrip edilme riskleri e-fatura veya e-arşivde tamamen ortadan kalkıyor. Daha rahat saklama ve eski faturalara daha kolay ulaşma, daha rahat ödeme, ticaretin hızlanması, rapor alma imkanı gibi sayısız yararları da var. Bu arada faturaların iskonto edilme, faktöring ve bankalardan kredi alma imkanları da korunuyor.

200 BİN AĞAÇ KURTULACAK

Tüm bu avantajlar firmaların maliyetlerini de önemli oranda aşağıya çekiyor. Sadece gönderim ücretleri bazında bakıldığında bile büyük firmalarda yılda milyon TL’leri bulan tasarruf sağlanıyor. Sektör temsilcilerinin iddialarına göreyse Türkiye’nin bu konudaki tasarrufu toplamda milyar TL’leri bulabilecek. Bu arada fatura sayısının azalması ağaç kesimini de geriletecek. Yine çok resmi olmayan verilere göre, yılda 200 bine yakın ağaç sadece fatura basımı için kesiliyor.

Evet, çok değil yaklaşık bir ay sonra yaklaşık 30 bin şirket için yeni bir dönem başlıyor. Biz de bu döneme hazırlananlar için söz konusu sistemi oluşturmuş firmalara, sundukları ürünleri, hizmetleri, mükellef firmalara ise önerilerini sorduk…

4 MİLYAR FATURA SAKLIYOR

2 bin 500’ün üzerinde müşteri kapasitesiyle sektörün en büyük oyuncularından olan Digital Planet, ayda 3-3.5 milyon adet e-fa-tura, 50 milyon da e-arşiv faturasının trafiğini yönetiyor. Aynı zamanda sektörün en büyük e-arşiv platformuna sahip olan firmanın şu anda sakladığı fatura adedi 4 milyara ulaşmış durumda.

Saklanan faturaları aynı anda milyonlarca insana servis edebildiklerini söyleyen Dijital Planet Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Vural, “Bizim büyük bir saklama platformumuz var. Burada verileri sıkıştırarak saklayabiliyoruz. Bu sayede milyonlarca fatura küçük bir disk alanında tutulabiliyor. Örneğin, müşterimiz olan Türk Telekom’a gittiğinizde beş yıl önceki faturayı anında o günkü fatura görüntüsünde almanızı işte bu sistem sağlıyor” diyor.

Firma, sektörde sunulan klasik hizmet ve ürünlerin dışında çok sayıda yeni ürünü de hayata geçirmiş durumda. En son Pay Ali ve Parantez’i kullanıma sunduklarını söyleyen Adnan Vural, bu ürünler hakkında şu bilgiyi veriyor:

“Pay Ali mobil uygulamasıyla kulla nıcılar hem hızlı hem de güvenli ödeme ve tahsilat yapabiliyor. Kullanıcılar kart taşıma, verme, fatura kaybolma, POS bekleme gibi sorunları yaşamıyor. Diğer ürünümüz olan Parantez ile işletmeler finansal ihtiyaçlarını bu platform üzerin den çözüyor. Siz eğer ‘faturama karşı kredi almak istiyorum’ diyorsanız, sizi elektronik ortamda faktoring firmaları veya bankalarla bir araya getiriyoruz. Her şey elektronik ortamda gerçekleşiyor.”

Digital Platen’in bir diğer özelliği de destek hizmet konusunu sözleşme ile şartlara bağlaması. Adnan Vural bu konuda şu bilgiyi veriyor: “Sözleşmelerimizin içinde destek süreleri mevcut. Yani beni aradığınızda mutlaka şu saat içinde geri döneceğim, şu kadar süre içinde çözümü başlatacağım ve şu kadar süre içinde çözeceğim diye taahhüt veriyorum.”

1 2 3Sonraki sayfa

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu