Ekonomi - Borsa - Hisse Senedi

Teşvik beklentisi BİST’i tutuyor

Stresi bol bir hafta bizi bekliyor. Dolarda tarihi zirve kırılırsa yukarı yönlü hareket hız kazanabilir. Borsada ise yukarı yönlü hareketlerde 115.800-117.500 seviyeleri, aşağı yönlü hareketlerde ise 113.500 desteği izlenecek…

KÜRESEL ölçüde hisse senetleri piyasaları üzerinde Trump rüzgarı esmeye devam ediyor. Çin’e uygulamaya koyduğu 50 milyar dolarlık ek gümrük vergisine Çin’in aynı şekilde karşılık vermesi ile başlayan gerilim, Trup’ın Çin’in bu hamlesine karşı 100 milyar dolarlık yeni bir vergi paketi hazırlanması için talimat vermesiyle yeniden alevlendi. Geçtiğimiz hafta başta ABD’de olmak üzere hisse senetleri piyasalarında zaman zaman bu krizin büyümeyeceğine yönelik beklentilerin pozitif rüzgârlar estirdiğini görmüştük ancak haftanın son gününe girerken Trump’ın Çin’e yönelik ağır ithamları ve ek 100 milyar dolarlık vergi paketini gündeme getirmesi bu konudaki stresin bu haftaya da yansımasına neden olacaktır. Cuma günü Çin’de piyasaların kapalı olması nedeniyle bu haberin etkisinin sınırlı kaldığını gördük ancak akşam saatlerinde Çin Ticaret Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada ABD’nin 100 milyar dolarlık yaptırım paketini devreye alması durumunda buna karşılık vermekte tereddüt edilmeyeceğinin ifade edilmiş olması, bu hafta da bu konunun gündemdeki yerini korumaya devam edeceğini gösteriyor.

HİSSELERDE OLUMSUZU GÖRMEME ARZUSU

Küresel ölçüde hisse senetleri piyasalarında volatilite yüksek seyretse de olumsuz haberlerin etkilerinin çok çabuk atlatıldığını görüyoruz. Son dönemde ABD ile Çin arasında karşılıklı devam eden vergi krizi, ABD’nin Rusya’ya yönelik yaptırımları artırma kararı gibi gelişmeler kısa süreli çok sert etkiler oluştursa da bu şokların çok kısa sürede atlatıldığını gördük. Yurtdışmda endekslerde bu haberlerin yüksek volatiliteye neden olmasına karşın Borsa İstanbul’da bu haberlerin günlük volatilitesinin sınırlı kaldığını gördük. Hatta yurtdışındaki bu yüksek volatilitenin yanında geçtiğimiz hafta, yurtiçi gündemin de etkisi ile TL’nin emsallerine göre oldukça negatif bir seyir izlemesi, faizlerin yeniden yükseliş trendine geçmesi dahi BIST’in neşesini kaçırmadı. Hafta içinde Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek’in istifa ettiğine yönelik ortaya çıkan iddiaların da etkisinin sınırlı kaldığını gördük. Tüm bu gelişmelerin Borsa İstanbul üzerindeki etkisi sınırlı olsa da gelişmeleri daha iyi yansıttığını düşündüğümüz faizler ve kurlar cephesinde stresin yüksek seyrettiğini söylemek mümkün.

ABD’DEKİ DAVA SONUCU BEKLENİYOR

Geçtiğimiz haftanın önemli gelişmelerinden biri de ABD’deki Iran yaptırımları davasında suçlu bulunan Halk Bankası eski Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla için savcının 15 yıl 8 ay hapis cezası istemesi idi. Nihai kararın 11 Nisan’daki duruşmada açıklanacak olmasına karşın geçtiğimiz hafta savcılıktan yapılan açıklamada Halkbank’ın isminin geçmemiş olması Halkbank ve bankacılık endeksi üzerinde pozitif bir hava oluşmasını sağladı. Bu hafta Çarşamba günü muhtemelen akşam saatlerinde açıklanacak karar sonrası Türk Lirası varlıkların kararın içeriğine göre göre iki yönde de sert hareketler yaşama ihtimalinin kuvvetli olduğunu düşünüyoruz. Bu nedenle başta Halkbank hissesi ve bankacılık endeksinde olmak üzere genel olarak piyasalarımızda bu hafta volatilitenin yüksek seyrettiğini görebiliriz.

11 Nisan Çarşamba günü Türkiye’de açıklanacak olan şubat ayı cari açık rakamları da haftanın en önemli verisi olacak. Geçtiğimiz ay Türkiye’nin cari açığı ve enflasyonundaki kırılganlıklara değinen yabancı kuruluşların raporları Türk varlıklarında satışa sebep olmuştu. Bu nedenle bu hafta açıklanacak cari açık verisinin de dikkatli bir şekilde takip edileceğini ve piyasalarımız üzerinde etkilerinin olacağını düşünüyoruz. Şubat ayma ait cari açığın beklenti medyanı -4.3 milyar dolar olması bekleniyor. Gedik Yatırım Araştırma Birimi beklentisi ise -5.25 milyar dolar. Yurtdışında ise bu haftanın en önemli verileri ABD tarafında Salı günü açıklanacak olan ÜFE ve Çarşamba günü açıklanacak olan TÜFE olacak. Piyasanın özellikle TÜFE tarafındaki gerçekleşmeye yönelik reaksiyonun kuvvetli olabileceğini düşünüyoruz.

TEŞVİK BEKLENTİSİ BIST İÇİN KATALİZÖR

Mart ayı sonunda açıklanması beklenen ancak nisan ayma kalan teşvik paketinin 9 Nisan Pazartesi günü saat 14:00’te açıklanması bekleniyor. Proje bazlı teşvik sistemi kapsamında sertifika alacak 19 firmaya ait 23 proje desteklenecek. Cumhurbaşkanı tarafından duyurulması beklenen şirketlerin ağırlıklı olarak petrokimya, savunma, ulaşım sistemleri, enerji teknolojileri, havacılık gibi sektörlerdeki projelerden olması bekleniyor. Yatırım büyüklüğünün 128 milyar TL büyüklüğünde olması beklenen teşvik paketi için geçtiğimiz haftalarda birçok şirketin adı geçmişti. Bu beklentilerin de halka açık şirketlerde fiyatlara pozitif yansımaları olmuştu.

Bu nedenle pazartesi günü adı bu teşvik paketinde yer alacak olan şirketlerin de almayacak şirketlerin de hisselerinde sert hareketler olabileceği göz önünde bulundurulmalıdır.

BIST-lOO’de konsolide bölgesinden çıkış bekleniyor

BİST-100 Endekslinde son üç haftadır devam eden voiatii seyrin devam ettiği görülmekte. Endeks haftaya pozitif bir açılışla başlayarak hafta içinde 113.281 ve 115.390 seviyeleri arasında dalgalanma gösterdi. Konsolide bölgesi içerisinde yaşanan volatilitede işlem hacmi önceki haftalara göre düşük bir seyir izledi. Hafta içerisinde yeni dirençler test edilemezken aşağı yönlü hareketlerde kuvvetli destek olarak izlediğimiz 113.300 desteği altına sarkmaların alım fırsatı olarak değerlendirildiğini gördük. Kısa vadeli ortalamaların ve trend göstergelerinin yukarı yönde toparlanma göstermesi yukarı yönlü hareket beklentisini artırmaktadır. Fakat hafta içerisinde işlem hacminin önceki günlere göre düşük bir seyir izlemesi yukarı yönlü hareketlere şüpheyle bakmamıza neden olmaktadır. Hafta içerisinde kısa vadede oluşan konsolide bölgesinin üst sınırı olan 115.800 seviyesi yukarı kırılarak bu seviye üzerinde kalıcılığın sağlanması ve işlem hacminin artış kaydetmesi durumunda yukarı yönlü hareketlerin anlam kazanmaya başladığından söz edebiliriz. Hafta içerisinde yukarı yönlü hareketlerde 115.800-116.500-117.500 seviyeleri direnç olarak izlenebilecek seviyeler olarak öne çıkmaktadır.

Aşağı yönlü hareketlerde ise 113.500 desteği altına düşülerek bu seviye altında kalınması aşağı yönlü harekete ivme kazandırabilir. Bu durumda ana destek bölgesi olarak 110-111 bin aralığı izlenecektir.

TL için kritik bir hafta

Geçen hafta yurtiçerisinde salı günü açıklanan mart ayı enflasyon verileri ön plandaydı. Mart ayına ait TÜFE, aylık bazda yüzde 0.95 olan konsensüs beklentilerin bir miktar üzerinde yüzde 0.99 oranında bir artış gösterdi. Olumlu baz etkilerine karşın manşet rakamlarda gözlenen katılaşma ve çekirdek göstergelerin yüksek seviyelerdeki seyrin devam etmesi TL’yi bir miktar baskılayan gelişmeler olarak ön plana çıktı. Enflasyon verisinin yanında küresel piyasalardaki gelişmelerde kur tarafında etkili oldu. ABD ve Çin’den karşılıklı gelen hamleler sonrasında küresel ticaret savaşına yönelik endişeler artış kaydederken, risk iştahının baskılandtğı görüldü. Risk iştahındaki kayıplara bağlı olarak gelişmekte olan ülke para birimlerinin dolar karşısında baskılandığı hafta da, Türk Lirası’ndaki negatif ayrışma da devam etti.

Ayrıca perşembe günü Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek’in istifa ettiğine yönelik ortaya çıkan iddialar her ne kadar bizzat Mehmet Şimşek tarafından yalanlansa da, TL’yi baskılayan bir gelişme oldu. Özetle, gerek ticaret savaşına yönelik artan endişelerin küresel piyasalardaki risk algısında bozulmaya yol açması gerekse yurtiçinde yaşanan gelişmelerin etkisiyle Türk Lirası üzerindeki satış baskısı devam etti. Genel olarak gelişmekte olan ülke para birimlerinin dolar karşısında değer kaybettiği haftada, TL diğer para birimlerine göre negatif ayrışmasını sürdürdü. Haftaya 3.9534 seviyesinden başlayan Dolar/ TL kuru hafta boyunca yukarı yönlü bir seyir izledi. En düşük 3.9505 ve en yüksek 4.0664 seviyeleri gören ve tarihi zirvesini 4.0664’e taşıyan dolar/TL kuru haftanın son işlem gününde endeksJopanışına yakın 4.05 TL seviyelerinden fiyatlandı. Tarihi zirvelerin yenilendiği dolar/TL kurunda 4.00-3.98 TL üzerindeki seyrin korunmasına bağlı olarak yükseliş ivmesinin devam ettiği gözlenebilir. Bu tarafta 4.0664 seviyesinde bulunan tarihi zirvenin aşılması bağlı olarak yukarı yönlü hareketlerin hız kazanacağını düşünüyoruz. Kur tarafındaki geri çekilmelerde ise 4.03-4.00 ile 3.98 TL seviyeleri destek olarak izlenebilir.

3.98 TL seviyesinde bulunan desteğin kırılmasına bağlı olarak kur tarafındaki düzeltmelerin hız kazandığı ve tekrardan 3.90-3.95 TL seviyelerinin gündeme gelebileceğini düşünüyoruz. Önümüzdeki hafta çarşamba günü açıklanacak olan şubat ayı cari açık verisi ile 11 Nisan’da nihai kararın verilmesi beklenen Hakan Atilla davası önem arz eden ve yakından izlenmesi faydalı olan gelişmeler olarak ön plana çıkmaktadır. Cari açık tarafındaki genişlemenin devam etmesi ve Atilla davasından gelebilecek olası olumsuz haber akışları TL taraf ındaki satış baskısının devam etmesine neden olabilecektir. Ancak hasarsız ya da düşük bir hasarla atlatılacak dava sonrasında son dönemde diğer para birimlerine kıyasla iskontosunu artıran Türk Lirası’nın kayıplarını geri aldığı da görülebilecektir. O nedenle yoğun veri akışının olduğu haftada her iki yönde de yüksek volatiliteye hazır olmak gerektiğini değerlendiriyoruz.

ÜZEYİR DOĞAN

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu