Ekonomi - Borsa - Hisse Senedi

Son Çeyrek İçin 39 Favori Hisse Önerisi

Bilanço ve beklentilere bakarak hisse seçilmesi gerekli

GEÇMİŞ yıl verilerine bakıldığında Borsa İstanbul’da yılın son aylarında genellikle yönün yukarı olduğu görülüyor. Önümüzdeki son üç ayda ise yurtdışında Kasım ayında yapılacak ABD seçimleri ile ABD-Çin ticaret savaşının piyasaların yön bulma çabasında etkili olması bekleniyor. Piyasalar ve ülkeler arası ilişkiler açısından en kritik gelişme olarak ABD başkanlık seçimi görülüyor. Yurtiçinde ise Doğu Akdeniz gelişmelerinin borsadaki fiyatlamaları etkileyebileceği öngörülüyor. öte yandan, borsada fiyatlamaları etkileyebilecek öncelikli gelişmenin Covid-19 salgını ve bu salgınla mücadele için devam eden aşı çalışmalarının olduğunu söylemeden geçmemek gerekiyor. Nitekim uzmanlar, salgına karşı kesin başarı gösteren bir aşının bulunması durumunda risk iştahında yaşanabilecek artışın hem küresel borsalarda, hem de Borsa İstanbul’da yükseliş trendini destekleyeceğini düşünüyor.

Borsa uzmanları mevcut koşullarda yılın son çeyreğinde portföylerde maksimum yüzde 60 oranında hisse bulundurulmasını önerirken, orta-uzun vadeli yatırım için risk algısına göre portföy ağırlıklarının belirlenmesini tavsiye ediyor. Kısa vadeli alım-satımlar için ise piyasanın yakından izlenmesi ya da yatırım danışmanlığı/portföy yönetimi hizmeti alınmasının altı çiziliyor. Bu noktada Karadeniz’de keşfedilen doğalgaz rezervi gibi hikayesi olabilecek sektör ve hisselerin yatırım yapmak amacıyla incelenebileceği söyleniyor. Üçüncü çeyrek bilançolarının da hisseleri yukarı yönlü destekleyerek endekse pozitif katkı yapabileceğini belirten analistler, yılın son çeyreğinde teknoloji, sanayi, perakende, iletişim ve gıda endeksi hisselerinin pandemiden en az etkilenen sektörler olması nedeniyle lider konumlarını sürdürebileceğini düşünüyor. Son çeyrekte 1.200-1.250 sevilerinin test edilebileceğini öngören uzmanlar, orta-uzun vadeli portföyler için 39 hisseye dikkat çekiyor.

“AŞI ÇALIŞMALARI BELİRLEYİCİ OLACAK”

önümüzdeki son üç aylık periyotta da korona krizi ile ilgili yaşanan gelişmeler ve aşı çalışmalarında gelinen son noktanın belirleyici olmaya devam edeceğini düşünen Noor CM Araştırma Birim Müdürü Tuğba özay, bunun yanı sıra ABD seçimleri ve ABD-Çin ticaret savaşında gelinen noktanın da piyasaların yön bulma çabasında etkili olacağını belirtiyor. Küresel çaptaki likidite bolluğunun da risk iştahını artırmaya devam ettiğini kaydeden Özay, “ABD ile Çin arasında yaşanan gerilimin son bulması ve aşı ile ilgili olumlu açıklamalar piyasalar açısından da pozitif fiyatlanacaktır. Bu noktada ekonomik aktiviteyi desteklemek için merkez bankalarının aldığı ekstra önlemler ekonomik anlamda olduğu gibi finansal anlamda da pozitif bir etki yaratabilir” diyor.

Ekonomik verilerdeki iyileşmenin devam etmesi, çekirdek enflasyon görünümünde iyileşme ve jeopolitik risklerin sona ermesini borsayı olumlu etkileyecek en önemli etkenlerden birkaçı olarak sıralayan özay, diğer yandan önümüzdeki günlerde TL varlıklarda risklerin azalması ile yabancı yatırımcının talebinin artmasının da endeksi daha yukarı seviyelere taşıyabileceğini düşünüyor. Küresel çapta pozitif seyrin devamı halinde endekste son çeyrekte 1.250 seviyesinin test edildiğini görebileceğimizi kaydeden Özay, ancak mevcut koşullar ve bunlar dışında yaşanacak olumsuz haber akışı ile yeniden 1.000 seviyesinin altını test edebileceğimize dikkat çekiyor.

“SANAYİDE GÜÇLÜ SEYİRE DEVAM”

Yılın son çeyreğinde teknoloji, sanayi, perakende, iletişim ve gıda endeksi hisselerinin pandemiden en az etkilenen sektörler olması nedeniyle lider konumunu sürdürebileceğini dile getiren özay, sek-törel beklentilerini de şöyle özetliyor: “Yeni düzen ile teknoloji ve iletişim tarafında güçlü bir talep artışı gerçekleşti, özellikle teknoloji endeksinin yılbaşından bu yana getirisi yüzde 60’ları aştı. Talep hem yurtiçi, hem de yurtdışı çapta devam ediyor. Bu talebin yeni eğitim, çalışma koşulları gibi etkenler nedeniyle artmaya devam edeceğini ve teknolojiye olan ilginin artacağını düşünüyoruz. Diğer yandan son açıklanan sanayi üretimi, özellikle üretim tarafında 1 Haziran itibariyle normalleşmenin başlamasıyla arttı. İkinci dalga riski olsa da ekonomilerin tam anlamıyla kapanma ihtimali olmadığını düşündüğümüzden sanayi tarafında iyileşmenin devam etmesini bekliyoruz. Bunun yanı sıra yine son gelen perakende satış verisi Temmuz ayında yıllık bazda yüzde 11.9’a işaret ediyor. Bu da perakende tarafında güçlü seyrin devam ettiğini gösteriyor.”

Özay, yılın kalan bölümü için portföy oluşturmak isteyenlere geri çekilmelerde Ereğli Demir Çelik, Halkbank, Tekfen Holding, Anadolu Efes, Coca-Cola içecek, Yataş, Kardemir, Otokar, Aselsan, Vestel Beyaz Eşya, Soda Sanayii, BIM Mağazaları, Petkim, Garanti BBVA, Türk Traktör, Arçelik, Tofaş Oto Fabrika, Koza Altın İşletmeleri, Şok Marketler ve Sasa Polyester hisselerini öneriyor.

“ENERJİ VE PETROKİMYA HİSSELERİ”

Borsa İstanbul’da yılın son aylarında genellikle yönün yukarı olduğunu hatırlatan Ahlatcı Yatırım Menkul Değerler Araştırma Uzmanı Hüseyin Emre Tavacı, hem sosyal hayatımız, hem de ekonomik açıdan oldukça çalkantılı geçen yılın son üç ayında borsada trend belirleyebilecek, fiyatlamaları etkileyebilecek öncelikli gelişmenin şüphesiz ki Covid-19 salgını ve bu salgınla mücadele için devam eden aşı çalışmaları olacağını düşünüyor. Birçok ülke tarafından sürdürülen ancak henüz net bir sonuç elde edilemeyen aşı çalışmalarında salgına karşı kesin başarı gösteren bir aşının bulunması durumunda risk iştahında yaşanabilecek artışın hem küresel borsalarda, hem de Borsa İstanbul’da yükseliş trendi görebileceğimizi belirtiyor. Tavacı, Kasım ayında yapılacak ABD başkanlık seçimleri ile dönem dönem tansiyonu artan ABD-Çin ilişkilerinin de yakından takip edileceğini belirterek, yurtiçinde ise Doğu Akdeniz’de süren gerilime bağlı olarak artan jeopolitik riskimizin borsada satış baskısı oluşturmasından endişe ediyor.

Yılın geri kalan bölümünde BIST-100 endeksinde maksimum 1.200 seviyelerini öngören Tavacı, aşağı yönlü hareketler olması durumunda ise 1.030 desteğine kadar geri çekilme görebileceğimizi ifade ediyor.

Geçtiğimiz ay Başkan Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı Karadeniz’de bulunan doğalgaz rezervi haberi ile önümüzdeki dönemde enerji ve petrokimya sektörlerinin ön plana çıkabileceğini düşünen Tavacı, “Bu sektörlerde faaliyet gösteren Petkim, Tüpraş, Aksa Enerji, Zorlu Enerji gibi hisseler yılın kalan üç aylık döneminde diğer hisselere göre pozitif ayrışabilir. Bu iki sektöre ek olarak hala devam eden salgın endişeleri ile sağlık ve gıda sektörleri de ön planda kalmayı sürdürebilir” diyor.

Tavacı, yılın kalan bölümü için portföy oluşturmak isteyenlere geri çekilmelerde Aksa Enerji, Arçelik, Aselsan, BIM Mağazaları, Coca-Cola İçecek, Ereğli Demir Çelik, Kardemir , Migros, Petkim, Şişecam, Orge Enerji, TAV Havalimanları, Tekfen Holding, Tofaş Oto Fabrika, Turkcell, Tüpraş, Türk Hava Yolları, Türk Te-lekom, Vestel Elektronik ve Yapı Kredi hisselerini öneriyor.

“DENGELENME GÖREBİLİRİZ”

2020 için piyasalardaki dalgalanmayı salgın öncesi fiyatlama, salgın dönemi sert satış, salgın sonrası toparlama ve dengelenme olarak dört bölüme ayırmanın mümkün olduğunu belirten Vakıf Yatırım Yatırım Danışmanlığı ve Bireysel Portföy Yönetimi Müdürü Altan Aydın, kalan 3-4 ayda piyasalarda salgın sonrası sert toparlanma ile beraber bir dengelenme arayışı görebileceğimizi düşünüyor. Ekonomik aktivitenin yeniden hızlanmasına karşın salgında vaka sayılarının da artıyor olmasının, ekonomik kapanma noktasında endişeleri de artırdığına dikkat çeken Aydın, “Ancak aşı çalışmaları sonrasında aşının yılsonuna yetişebileceği açıklamaları bu endişeyi törpülüyor. Bu nedenle yılın son aylarında nispeten sakin bir dengelenme dönemi bekliyoruz. Piyasalar ve ülkeler arası ilişkiler açısından en kritik gelişme ABD başkanlık seçimi olacak. Buna bağlı olarak dış ilişkilerin zaman zaman gerginleştiğini de görebiliriz. Yine de sakin geçmesini beklediğimiz bu dönemin, şirketler açısından

2021 fiyatlamalarının başlayacağı dönem olması sebebiyle üçüncü çeyrek bilançolar sonrası fırsat oluşturabileceğini düşünüyoruz” yorumunu yapıyor.

Borsa İstanbul hisse senetlerinin hali hazırda zaten benzerlerine göre ciddi iskontolu olmasının piyasanın olumlu etkilenmesi açısından başlı başına bir faktör olduğunu hatırlatan Aydın, bu ucuzluğun fiyatlara yansıması için kur ve faizde oynaklığın azalması, yabancı yatırımcı için yatırım ortamının oluşması ve Doğu Akdeniz gelişmelerinin de avantajlı şekilde sonuçlanması gerektiğinin altını çiziyor. Yine de BIST-100 için pozitif olmayı sürdürdüğünü dile getiren Aydın, salgın döneminde hastalığın kontrol edilmesi açısından iyi bir konumda olduğumuzu düşünüyor. Aydın, bunun da ekonomik aktivitenin devamı nedeni ile şirket bilançolarına pozitif yansımasını bekliyor. Karadeniz’de bulunan doğalgaz rezervi ile beraber enerji keşiflerinin de yukarı yönlü potansiyel barındırdığına dikkat çekiyor.

“YILSONUNA KADAR 1.200 TEST EDİLİR”

BIST-100 için 12 aylık dönemde 1.360 seviyesini öngören Aydın, söz konusu risklerin artmadığı ortamda yılsonuna kadar 1.200 seviyelerinin test edilebileceğini düşünüyor. Bu görüşünü de kısa vadede 1.095 ve 1.025 destekleri üzerinde kaldıkça değiştirmeyeceğini belirtiyor. Küresel piyasalarda son haftalarda başta ABD olmak üzere sektörel rotasyon gözlemlediklerini kaydeden Aydın, salgının pozitif etkilediği sektörlerden ekonomik canlanmaya daha duyarlı olan döngüsel sektörlere geçiş başladığını hatırlatıyor. Ancak bu şirketlerin endeks ağırlıklarının düşük olması nedeniyle performansların endeksleri aynı şekilde etkilemediğini ifade ederek, “örneğin ABD’de teknoloji şirketlerinden çıkış, banka ve dayanıklı üretim sektörlerine giriş endekslerinin değer kaybetmesine sebep olabiliyor. Aynı etkiyi BIST-100’de de görebiliriz ancak daha pozitif şekilde olmasını bekleriz. Salgın döneminde perakende, gıda ve iletişim teknolojisi şirketleri pozitif performans göstermişti. Önümüzdeki dönemde banka, havacılık ve tüketime dayalı sektörlerin de ön plana çıkması olası görünüyor, özellikle değerleme çarpanları bazında oldukça cazip görünen bankacılık sektörünün yılın kalanında ön plana çıkmasını bekliyoruz, öte yandan kısa vadede “aktif rasyo” ile ilgili yapılabilecek düzenlemeler de bu sektör için katalizör olabilir. Ayrıca iletişim teknolojileri ve demir çelik sektörünün de yılın kalanında güçlü performans göstermesini bekleriz.” yorumunu yapıyor.

Aydın, yılın kalan bölümü için portföy oluşturmak isteyenlere geri çekilmelerde Akbank, Garanti BBVA, Halkbank, îş Bankası C, Yapı Kredi, TSKB, Arçelik, Ereğli Demir Çelik, Emlak Konut GYO, TAV Havalimanları, Pegasus, Koç Holding, Sabancı Holding, Şişecam, Aselsan, Otokar, Tofaş Oto Fabrika ve Turkcell hisselerini öneriyor.

“Üçüncü çeyrek bilançoları hisseleri yukarı yönlü desteleyebilir”

Ahlatcı Yatırım Menkul Değerler Araştırma Uzmanı Hüseyin Emre Tavacı’ya göre borsaya ivme katacak gelişmeler şunlar:

• Covid-19 salgınına yönelik başarılı bir aşı haberi küresel bazda tüm borsaları ve Borsa İstanbul’u olumlu etkileyebilir.

• Doğu Akdeniz’de süren gerilimde tansiyonun düşmesi jeopolitik riskimizi azaltır ve Borsa İstanbul’a ivme kazandırabilir.

• Koronavirüsün olumsuz etkilerinin azalmaya başlayacağı üçüncü çeyrek bilançoları hisseleri yukarı yönlü destekleyerek endekse pozitif katkı yapabilir.

Altan AYDIN / Vakıf Yatırım Yatırım Danışmanlığı ve Bireysel Portföy Yönetimi Müdürü
“Arçelik tavsiyemizi ‘al’ olarak güncelledik”

ARÇELİK: 2Ç20’de yıllık yüzde 86 artışla 407 milyon TL net kar açıklayan şirketin 2Ç20 fınansalları, özellikle normalleşme sürecine geçilen haziran ayı satış performansının etkisiyle operasyonel tarafta beklentimize paralel, net karlılık tarafında beklentimizin üzerinde gerçekleşti. Şirket yaz döneminde de özellikle Avrupa pazarı siparişlerinin güçlü gerçekleştiğini belirtiyor. Hem iç, hem iş pazarlardaki toparlanma ile yılın ikinci yarısına ilişkin olumlu beklentiler ve azalan borçlulukla birlikte Arçelik için 22.81TL seviyesindeki hedef fiyatımızı 25.35 TL seviyesine revize ediyor ve “TUT” tavsiyemizi “AL” olarak güncelledik. Şirket için hedef fiyatımız yüzde 12 yükseliş potansiyeline işaret etmekle beraber yeni gelebilecek siparişler ile yukarı yönlü revize edilebilir.

TURKCELL: Şirketin ikinci çeyrek performansı oldukça olumlu gerçekleşti. Data kullanımındaki yükseliş, genişleyen faturalı abone bazı ve Turkcell Türkiye ARPU performansı, satış gelirlerindeki büyümenin destekçileri oldu. Mobil tarafta abone sayısı 33.4 milyon TL’ye ulaşırken, sabit tarafta abone sayısı 2.3 milyonu aştı. Grup gelirlerinin yüzde 87’sini oluşturan Turkcell Türkiye’nin gelirleri 2Ç20’de yıllık yüzde 14.1 büyüme kaydederek 6 milyar TL’ye ulaştı. Bireysel gelirler yüzde 15.3, kurumsal gelirler ise yüzde 14.1 yükseliş gösterdi. Turkcell 2020-2022 yılları arasındaki üç yıllık döneme ilişkin beklentilerini, gelirlerde yüzde 13-16 aralığında yıllık bileşik büyüme oranı yüzde 39-42 aralığında, FAVÖK marjı yüzde 18-21 aralığında FAVÖK marjı olarak paylaştı. Şirketin bu beklentileri bizim beklentilerimizle de büyük ölçüde uyumlu. Şirket, enflasyonun üzerinde fiyat artışlarını stratejik gördüğünü ancak diğer yandan yeni abone kazanımına da odaklanacağını belirtti. Böylelikle Turkcell, her yıl 1 milyon yeni abone kazanımı hedefliyor. Büyüme hikayesini destekleyecek ortaklık yapısı değişimi ve cazip prim potansiyeliyle beraber Turkcell için “AL” tavsiyesi veriyoruz. Şirket hisseleri için 12 aylık dönemde yüzde 78 yükseliş potansiyeli ile 25.30 TL hedef fiyat öngörüyoruz.

ŞİŞECAM: 2020 ve 2021 beklentilerine göre 7.3 ve 4.9 FD/ FAVÖK çarpanlarından işlem görürken bu çarpanlar yurtdışı benzerlerine göre yüzde 60 iskontoya işaret ediyor. Şirketin ilk yan itibariyle 5.6 milyar TL olan net borç pozisyonu makul bir çarpana işaret ederken, bilançosunda bulunan net döviz pozisyonu da dalgalanmalara karşı kalkan oluşturmakta. Eylül sonu itibariyle tamamlanacak olan iştirak birleşmelerinin hem finansallara, hem de sadeleşme sebebiyle kurumsal yatırımcı talebine katkı sağlayacağına inanıyoruz. Şirket birleşmenin ardından üç yıllık süre zarfında FAVÖK maıjında en az 200 baz puan artış bekliyor. Gelirlerin yarısını yurtdışından elde eden şirkette, birleşme sonrasında oluşacak sineıjiyle beraber yükseliş potansiyelinin artacağını düşünüyoruz. Şirket hisselerinde 12 aylık dönemde yüzde 8 yükseliş potansiyeli ile 6.97 TL hedef fiyat öngörüyoruz.

“Risk algısına göre portföy oluşturulmalı”

2020 yılında rekor bir yatırımcı talebi ile karşılaştıklarını belirten Vakıf Yatırım Yatırım Danışmanlığı ve Bireysel Portföy Yönetimi Müdürü Altan Aydın, doğru hisse seçimi için şu önerilerde bulunuyor:

  • Öncelikle yatırımcılar hisse alımlarında kesinlikle profesyonel destek almalı.
  • Sosyal medya kullanımının ciddi oranda arttığı bu dönemde edinilen bilginin doğruluğu mutlaka araştırmalı.
  • Orta-uzun vadeli yatırım için risk algısına göre portföy ağırlıkları belirlemeli.
  • Bunun için de doğru yöntemler kullanılmalı.
  • Kısa vadeli alım-satımlar için ise kesinlikle piyasa yakından izlenmeli yada yatırım danışmanlığı/portföy yönetimi hizmeti alınmalı.

Hüseyin Emre TAVACI / Ahlatcı Yatırım Menkul Değerler Araştırma Uzmanı
“Aksa Enerji’nin 38 milyon TL net para pozisyon fazlası bulunuyor”

AKSA ENERJİ: Aksa Enerji 2Ç20’de 2Ç19’a göre net karını yüzde 161 oranında artırarak 148 milyon TL net kar açıkladı. Açıklanan kar rakamı 88 milyon TL olan piyasa beklentisinin üzerinde gelirken şirket geçtiğimiz yılın aynı döneminde ise 57 milyon TL net kar açıklamıştı.

Net karın geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre artışında net finansman gelirinin 111 milyon TL karşılık giderinden 0.7 milyon TL gelire dönmesinin etkili olduğu görülüyor. Satış gelirleri 2Ç20’de 2Ç19’a göre yüzde 40 oranında artarak 1.62 milyar TL satış geliri elde etti. (2Ç19 satış geliri: 1.15 milyar TL.) Satış detaylarına baktığımızda Afrika bölgesi hariç şirketin toplam satışları 2Ç20’de yıllık bazda yüzde 52 oranında artarak 5.421 Gwh oldu. Aksa Enerji’nin Kıbrıs dahil Türkiye satış gelirleri ise 2Ç19’daki 841 milyon TL’ye göre yüzde 51 oranında artarak 1.27 milyar TL oldu. FAVÖK rakamı yıllık bazda yüzde 9 oranında gerileyerek 358 milyon TL olan Firmanın (2Ç19 FAVÖK: 393 milyon TL) FAVÖK marjı ise yüzde 22.08 oldu. (2Ç19 FAVÖK marjı: yüzde 33.95) Hem net borcunu hem de net yabancı para pozisyon açığını yıllık bazda azaltan şirketin 2Ç20’de 38 milyon TL net para pozisyon fazlası bulunurken (2Ç19 net borç: 132 milyon TL) net yabancı para pozisyon açığı ise 389 milyon TL seviyesinde. (2Ç19 net yabancı para pozisyonu: 1.5 milyar TL) Net borç/FAVÖK rasyosu 2.14x seviyesinde bulunan Aksa Enerji’nin F/K ve PD/DD çarpanları ise sektör ortalamasına göre pozitif durumda bulunuyor. F/K oranı 6.40 olan [sektör F/K: 46.75) şirketin PD/DD oranı ise 0.73 (sektör PD/DD: 1,42) Şirket için yaptığımız değerlendirmede yurtiçi ve yurtdışı benzerleri piyasa çarpanları ve İNA analizimize göre 6.52 TL hedef fiyat öngörüyoruz.

TOFAŞ OTOMOBİL: 2Ç20’de piyasa beklentisine paralel 288 milyon TL net kar açıkladı. Geçtiğimiz yılın aynı döneminde 408 milyon TL net kar açıklayan şirketin net karı yüzde 29 oranında azalmış oldu. Şirketin satış gelirleri 2Ç20’de 2Ç19’a göre yüzde 42 oranında azalarak 5.29 milyar TL’den 3.05 milyar TL’ye geriledi. Üretim hacmi 2020 yılının ilk altı ayında geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 36 daralarak 84.505 adet olan firmanın aynı dönemde iç piyasa satışları yüzde 26 oranında artışla 40.088’e ulaşırken, dış piyasa satışları ise yüzde 54 azalışla 47.239″a geriledi. 2Ç20’de 542 milyon TL FAVÖK rakamı ve yüzde 17.76 FAVÖK marjı elde eden Tofaş Otomobil’in (2Ç19 FAVÖK: 637 milyon TL; FAVÖK marjı: yüzde 12.04) brüt kar marjı ise yüzdel6.23 oldu. (2Ç19 brüt kar marjı: yüzde 12.70). Mart ayında etkisini göstermeye başlayan Covid-19 salgınına rağmen yurtiçi otomobil ve hafif ticari araç toplam pazarı ise 2020 altı aylık döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 30 artış göstererek 254.068 adet olarak gerçekleşti. Pandeminin etkisinin azalmaya başlamasına ek olarak uygun finansman koşulları ve biriken talep sayesinde hafif araç talebinin Haziran ayında tekrar güçlü büyüme ivmesi yakaladığı dikkat çekiyor. Tofaş’ın hafif araç pazarındaki payı 2020 yılı ilk altı ayında 0.2 puan artarak yüzde 16.2 olarak gerçekleşirken, Fiat markası ise y pazar liderliğini korudu. Tofaş’ın yurtiçi otomobil pazar payı, 2020’nin ilk altı ayında yüzde 12.4’e ulaşarak, geçen yılın aynı dönemine göre 3 puan azaldı. 2019 sonunda sona eren Hurda Teşvik Yasası binek araç pazar payındaki geri çekilmede en önemli faktörlerden birisi olurken bu dönemde Fiat Egea pazar liderliğini korudu. 2020’ye ilişkin ileriye dönük beklentilerini güncelleyen şirket yurtiçi perakende hafif araç pazarının 600-640 bin araç olarak gerçekleşmesini öngörüyor. Üretim beklentisini 175-210 bin araçtan 195-230 bin araca çıkaran şirket yurtiçi araç satış hedefini 96-102 bine, yurtdışı araç satış hedefini ise 110-140 bine yükseltti. Şirket ayrıca 150 milyon euro yatırım harcaması öngörüyor. Şirket için yaptığımız değerlendirmede 2020 yılsonu için 19.694 milyon TL satış geliri, 1.572 milyon TL net kar, 2020T 7.94 F/K ve 5.84 FD/FAVÖK tahmini çarpanlar ve İNA analizimize göre önceki 32.20 TL’den hedef fiyatımızı 34.64 TL’ye revize ediyoruz.

VESTEL ELEKTRONİK: 2Ç20’de 2Ç19’a göre net karını yüzde 19 oranında artırarak piyasa beklentisine paralel 370 milyon TL net kar açıkladı. (2Ç19 net kar: 310 milyon TL). Şirketin satış gelirleri 2Ç20’de geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 4 oranında artarak 4.26 milyar TL’den 4.42 milyar TL oldu. Satış detaylarına baktığımızda yurtiçi satışlarını 2Ç20’de 2Ç19’a göre yüzde 41 oranında artıran firmanın yurtdışı satışları ise aynı dönemde yüzde 6 oranında azaldı. Beyaz eşya üretiminde 2019’un ilk yarısında yüzde 71 olan kapasite kullanım oranı, 2020’nin ilk altı ayında yüzde 64 olarak gerçekleşen şirketin televizyon üretiminin ise 2019’un ilk altı ayında yüzde 69 olan kapasite kullanım oranı 2020’nin ilk yarısında yüzde 55 olarak gerçekleşti. Şirketin üretim adetleri ikinci çeyrekte pandeminin yurtdışı satışları olumsuz etkilemesi nedeniyle yılın ilk altı ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 11 azaldı. 2Ç20’de 752 milyon TL olan piyasa beklentisi ile uyumlu 744 milyon TL FAVÖK açıklayan şirketin FAVÖK marjı ise yüzde 16.82 oldu. (2Ç19 FAVÖK: 759 milyon TL, 2Ç19 FAVÖK marjı: yüzde 17.81) Yılın ilk altı ayında toplam 58 milyon dolar tutarında yatırım harcaması gerçekleştiren firmanın yatırım harcamalarının yüzde 29’u kalıp yatırımları, yüzde 32’si makine ve teçhizat atımları, yüzde 30’u araştırma ve geliştirme faaliyetleri ve yüzde 9’u ise diğer yatırımlardan oluşmakta. Piyasa çarpanları sektör ortalamasına göre pozitif olan firmanın 6.12 F/K oranına sahipken (sektör F/K: 12.85) 1.22 PD/DD oranı bulunuyor. (Sektör PD/DD: 1.78). Son dört çeyrek bilançosunda da net yabancı para pozisyon açığı olan şirketin 2Ç20’de ise 1.9 milyar TL net yabancı para pozisyon fazlası bulunuyor. Şirket hisseleri için yaptığımız değerlendirmede 2020 yılsonu için 21.55 TL hedef fiyat öngörüyoruz.

Tuğba ÖZAY / Noor CM Araştırma Birim Müdürü
“Ereğli’nin kârlılığının 430 milyon dolara yükselmesini bekliyoruz”

EREGLİ: Covid-19 ile birlikte küresel çelik talebi ve çelik fiyatlarında bir bozulma gördük. Ancak salgında ilk dalganın atlatılması ve ekonomilerin normalleşme sürecine girmesi ile Çin başta olmak üzere küresel anlamda ekonomik aktivitedeki iyileşme ile HRC fiyatları pandemi öncesi seviyelere ulaştı.

Ortalama ürün fiyatlarının geçtiğimiz yılın aynı döneminin altında gerçekleşmiş olmasına rağmen, TL’nin değer kaybı neticesinde toplam satış gelirleri sadece yüzde 0.6 oranında geriledi ve bir önceki çeyreğe göre yüzde 16.1 artarak, piyasa tahmini olan 6.788 milyon TL’nin üzerinde 7.404 milyon TL olarak gerçekleşti. Diğer yandan FAVÖK yıllık bazda yüzde 22.9 azalarak [bir önceki çeyreğe kıyasla yüzde 32.7 artışla) piyasa ortalama beklentisi olan 1.210 milyon TL’nin üzerinde, 1.336 milyon TL olarak açıklandı. FAVÖK marjı ise yıllık bazda 5.2 y.p. gerileyerek, bir önceki çeyreğe kıyasla 2.3 y.p. artışla yüzde 18.0 olarak hesaplandı. Doların küresel çapta zayıf seyretmesi emtia fiyatlarını olumlu etkilerken, ülkelerin ekonomik aktiviteyi canlandırmak ve talep koşullarını desteklemek adına attıkları adımlar da sektörde talep tarafındaki beklentileri destekliyor. Diğer yandan yurtiçinde çelik tüketiminde artışın devam etmesi hisse performansı açısından olumlu etken olmaya devam ediyor. Talebin devam etmesi nedeni ile kapasite kullanım oranının da yüzde 90 seviyesine ulaşabileceğini düşünüyoruz. Normalleşme ile birlikte fiyatlarda yaşanan toparlanmanın yılsonu karlılığının 430 milyon dolar, 2021 net karının ise 640 milyon dolar seviyesine yükselmesini bekliyoruz. Son açıklanan finansallar beklentilerden daha kuvvetli bir operasyonel performans ve net kara işaret ediyor. Gerek talepte yaşanan iyileşme, gerekse doların küresel çapta zayıf seyrediyor olması nedeni ile şirket hisselerinin uzun vadede 13.32 hedef fiyatla yüzde 44 getiri potansiyeli olduğunu düşünüyoruz.

HALKBANK: 2Ç20 net kârı bir önceki çeyreğe göre yüzde 15 artarak piyasa kar beklentisi olan 963 milyon TL’ye paralel 950 milyon TL olarak gerçekleşti. Şirketin net karı 2020/6 döneminde önceki yılın yaklaşık üç katına çıkarak 1.8 milyar TL’ye ulaştı. Diğer yandan özkaynak kârlılık oranı bu dönemde yüzde 10.0 oldu. Şirketin çeşitlendirilmiş kredi portföyü ve aktif kalitesinin beklentilerden daha iyi olması güçlü yanlarından bazıları. Diğer yandan şirket bu çeyrek iştiraklerinden 507 milyon TL temettü geliri elde etti. Bu gelir de şirket karlılığını önemli ölçüde destekledi. Bunun yanında Türkiye Varlık Fonu’ndan gelen 7 milyar TL’lik sermaye aktarımı da sermaye yeterliliklerindeki iyileşmeyi desteklemekte. Öte yandan bankacılık sektörü hisselerinin uzun zamandır yaşadıkları riskler nedeni ile baskı altında kaldığını görüyoruz. Halkbank 0.34 PD/DD ile bankacılık sektörü değeri olan 0.43’ün altında işlem görüyor. Ayrıca MSCI Gelişmekte Olan Banka hisselerinin 0.89 olan PD/DD’sinin oldukça altında. Bu nedenle uzun vadede banka hisselerinde 7.20 TL hedef fiyatla yüzde 39 getiri potansiyeli olduğunu düşünüyoruz.

TEKFEN HOLDİNG: 2Ç20’de 119 milyon TL’lik ortalama piyasa beklentisinin altında 98 milyon TL konsolide net kar açıkladı. TEKFEN Konsolide net kar marjı 2Ç20’de, 2Ç19’daki yüzde 10.7 seviyesinden yüzde 3.7’ye geriledi. Operasyonlardan kaynaklanan kur farkı giderlerinin artması net kar üzerinde negatif etki yaratırken şirketin 2Ç20’de elde etmiş olduğu satış gelirleri 2.66 milyar TL olarak gerçekleşti. FAVÖK piyasa beklentisi olan 206 milyon TL’nin hafif üstünde 225 milyon TL olurken, FAVÖK marjı 2Ç20’de yıllık bazda 3.7 puan daralarak yüzde 8.5 olarak hesaplandı. Salgın sonrasında belirsizliklerin ön plana çıkması nakit pozisyonu güçlü olan şirketlerin daha çok talep edilmesini destekliyor. Şirket bu kapsamda Haziran sonu itibari ile 1.8 milyar TL’lik net nakit pozisyona sahip. Bunun yanı sıra özellikle kimya sanayi sektöründe pandeminin etkileri sınırlı kaldı. OPEC’den gelebilecek ilave üretim kısıntıları ihtimali ile petrol fiyatlarının yeniden yükselmesi, şirkete yeni projelerin eklenme ihtimali şirket performansını olumlu etkileyebilecek etkenlerden bazıları. Bu kapsamda uzun vadede şirket hisselerinde 20.20 hedef fiyatla yüzde 34 getiri potansiyeli olduğunu düşünüyoruz.

Hikayesi olan ve 2020 beklentilerini revize eden şirketler

Yeni bir iştirak
BİZİM TOPTAN: Firma franchise işini daha hızlı geliştirebilmek amacıyla “Seç Marketçilik” adlı bir iştirak kurmaya karar verdi. Yeni iştirakte Bizim Toptan’ın yüzde 90 payı olacak, geri kalan yüzde 10 ise bazı YK atama haklarıyla birlikte Bizim Toptan’ın ana ortağı Yıldız Holding’in olacak. Şirketin franchise modeli, Seç Market hali hazırda hızlı bir şekilde büyüyor. Şu anda 938 mağazası bulunuyor (2019 sonu 801 mağaza) ve 1YY20 itibariyle Bizim Toptan’ın satışlarının yüzde 13.7’sini bu kanal oluşturdu (2019; yüzdelO)

Ciro büyümesinde toparlanma var
ASELSAN: Yılın ikinci yarısında şirket yönetimi ciro büyümesinde toparlanma, kar marjlarında ise normalleşme bekliyor.

2020 beklentilerini yukarı yönlü revize etti
BİM BİRLEŞİK MAĞAZALAR: 2Ç20’de piyasa beklentilerinin üzerinde 697 milyon TL net kar açıkladı (Piyasa beklentisi: 465 milyon TL net kar). Açıklanan net kar rakamı 2Ç19’a göre yüzde 101 yukarıda ve 1Ç20 rakamının yüzde 62 üzerinde. Sonuçların ardından şirket 2020 beklentilerini yukarı yönlü revize etti. Buna göre yeni ciro büyümesi tahmini +/-2 puanlık marjla yüzde 32 olurken (daha önce yüzde 23), UFRS etkileri dahil FAVÖK marjı tahmini yüzde 8.2’ye yükseldi (daha önce 7.2)

1.7 milyon dolar stok karı elde etti
PETKİM: Şirket yönetimi 2Ç’de kar marjlarında yaşanan artışın nafta maliyetindeki düşüşten ve dönem içinde yaptıkları nafta fiyat sabitleme işleminden kaynaklandığını belirtti. Yılın geri kalanı için ise şu anda hammadde fiyatlarını sabitleme yönünde bir işlem yapmadıklarını, fakat piyasaların seyrine göre buna karar verebileceklerini açıkladı. 2020‘nin ikinci yarısının karlılık anlamında ilk yarıya göre hafif olumlu olabileceği belirtildi. Üretim hacminin 2Ç’de yaşanan kısa duruştan olumsuz etkilendiği belirtilirken, teknik arıza nedeniyle yaşanan kısa duruş sonrası üretimin devam ettiği hatırlatıldı. Şirket 2Ç’de artan fiyatlar sayesinde 1.7 milyon dolar stok karı elde ettiğini belirtti.

Öte yandan şirket yönetimi Star Rafinerisinden pay alımına yönelik anlaşmanın son ödemesinin (240 milyon dolar) 2021’e ertelendiğini daha önce açıklamıştı; bu kararın halen geçerli olduğunu bildirdi. Yine 2020 tahminlerinde daha önce 175 milyon dolar civarında FAVÖK öngören yönetim, mevcut görünümde tahminlerinde çok fazla değişim olmadığını açıkladı.

2 milyon dolarlık yatırım
ERBOSAN ERCİYAS BORU SANAYİ: Şirket, toplam elektrik tüketiminin yüzde 50’sini karşılayacak ölçüde çatı GES için 2 milyon dolar yatırım yapma kararı aldı. Yatırımın iki yıl içerisinde tamamlanması bekleniyor.

1.44 milyar euro tutarında teklif
SAY REKLAMCILIK: Şirket, Titan Wind Energy (Çin) tarafından imalatçı olarak onay alırken, 1.44 milyar euro tutarında da 12 rüzgar türbin kulesi iç akşamı için de teklif verdiğini bildirdi.

Döviz mevduattan TL mevduata geçiş bekliyor
HALKBANK: 2Ç20 konsolide olmayan net karı, piyasa beklentisine (963 milyon TL) paralel 950 milyon TL (çeyreklik +yüzde 15, yıllık +yüzde 206) olarak açıklandı ve bu rakam çeyreklik yüzde 10.2 öz sermaye karlılığına işaret ediyor. Banka yönetimi yılın geri kalanında güçlü TL kredi büyümesinin daha yavaş bir hızda devam edeceğini öngörürken, artan faiz oranlarıyla birlikte döviz mevduattan TL mevduata geçiş bekliyor.

160 mağaza açmayı hedefliyor
MİGROS: 2Ç20’de, piyasa beklentilerinden daha zayıf 154 milyon TL zarar açıkladı (piyasa beklentisi: 45 milyon TL zarar). Şirketin satış gelirleri 2Ç20’de yıllık bazda yüzde 20 artarak 6980 milyon TL oldu (Piyasa beklentisi: 7187 milyon TL). Yönetim sonuçların ardından 2020 ciro büyüme tahminini yüzde 19-21’den yüzde 20-22’ye yükselti, FAVÖK marjı tahmini ise değişmedi. Yatırım harcamaları tahmini 400 milyon TL’den 440 milyon TL’ye yükseldi. Şirket bu yıl 160 mağaza açmayı hedefliyor (önceki 120).

Yatırım teşvik belgesi başvurusu onaylandı
TUKAŞ: Şirket, salça, sebze konservesi ve dondurulmuş gıda üretim tesisi kurulmasına yönelik olarak bina ve makine yatırımları için yapmış olduğu yatırım teşvik belgesi başvurusunun onaylandığını bildirildi. 528.7 milyon TL’lik yatırım teşvik belgesi 10 yıllık dönemde sigorta primi işveren hissesi, vergi indirimi, gümrük vergisi muafiyeti, KDV istisnası ve faiz desteğini kapsıyor.

Net faiz marjının yıllık yatay seyretmesi bekleniyor
VAKIFBANK: 2Ç20 konsolide olmayan net karı, piyasa beklentisinin (1.48 milyar TL) hafif üzerinde 1.525 milyar TL (çeyreklik-yüzde 11, yıllık +yüzde 315) olarak açıklandı ve bu rakam çeyreklik yüzde 15.8 öz sermaye karlılığına işaret ediyor. Banka yönetimi yılın geri kalanında güçlü TL kredi büyümesinin daha yavaş bir hızda devam edeceğini öngörüyor. Artan TÜFE’ye endeksli menkul kıymet portföyüne rağmen, vade uyumsuzluğu ve fonlama maliyetlerindeki artışa bağlı olarak banka net faiz marjının yıllık yatay seyretmesini bekliyor. Komisyon gelirlerinin yüksek tek haneli rakamlarda daralması beklenirken, faaliyet giderlerinin yıllık yüzde 22 artması öngörülüyor.

ESHOT’un açtığı ihaleye davet mektubu aldı
OTOKAR: Şirket, daha önce açıkladığı ESHOT Genel Müdürlüğü tarafından açılan ihaleye ilişkin olarak davet mektubu alındığını bildirdi. 476 milyon TL ihale bedeli şirketin 2019 dönemi toplam brüt satışının yüzde 20’si olurken, 170 adet solo ve 137 adet körüklü otobüsün tesliminin 2021 yılında tamamlanması bekleniyor.

Yılsonunda 1 milyar TL ciro öngörüyor
DARDANEL: Şirket, Ocak-Haziran 2020 döneminde satış gelirlerini yüzde 96’lık artışla 462 milyon TL’ye yükseltti. Dardanel’in 2019’un aynı dönemindeki toplam cirosu 235.8 milyon TL olarak gerçekleşmişti. Firmanın ilk çeyrekten sonra yılın ilk yarısında da rekorlarını sürdürdüğünü ifade eden Dardanel İcra Kurulu Başkanı Mehmet Önen, “Finansal açıdan artık farklı bir yerdeyiz. Geçtiğimiz aylarda bankalara borçlarımızı tek kalemde ödedik. Aslında bu borcu beş yıl içerisinde aylık taksitlerle ödeyebilirdik” dedi. 2020’nin ilk yarısı itibarıyla geçtiğimiz yılın tamamında elde ettiğimiz ciroya ulaştıklarını söyleyen Önen, bu yıl sonu için ciro hedeflerinin 1 milyar TL olduğunu açıkladı.

Üretim kapasitesini 2100 ton/güne çıkardı
ULUSOY UN: Şirket, Samsun Gıda Organize Sanayi Bölgesi’nde yer alan “50. Yıl Tesisi’nin 600 ton/gün buğday işleme kapasiteli ikinci bölümünü tamamlayarak üretim kapasitesini 2100 ton/güne çıkardı. Geçtiğimiz yıla göre üretimini iki kat artıran firma, 2021’in son çeyreğinde tesisin üçüncü bölümünü de tamamlamayı hedefliyor. Ulusoy Un Yönetim Kurulu Başkanı Eren Günhan Ulusoy, “50. Yıl Tesisimizin tüm fazlarının faaliyete geçmesi, 2000 bin ton üretim; 1500 ton un, 30 bin çuval un, 10 milyon ekmek demek. İhracat yaptığımız pazarlardaki gücümüzü arttırmamız adına da önemli bir hamle” açıklamalarında bulundu.

Öz kaynak karlılığını yüzde 10-13 aralığına revize etti
GARANTİ BBVA: İkinci çeyrekte 1.6 milyar TL net kar açıklarken, karı çeyreksel bazda yüzde 2.2 azaldı. Buna göre 2020’nin ilk altı ayında 3.2 milyar TL olan net kâr önceki yıla göre yüzde 11 geriledi ve öz kaynak kârlılığı yüzde 11.6 oldu (2019’da yüzde 12.3). Öte yandan banka 2020 beklentilerinde de değişikliğe gitti. Revize edilen rakamlara göre, öz kaynak karlılığı yüzde 15-18 aralığından yüzde 10-13 aralığına revize edildi.

Çayırhan tesislerinde kapasite artışı planlıyor
ALKİM KİMYA: Şirket, Çayırhan Sodyum Sülfat Tesislerinde 180 bin ton kapasite artışı planlarken, tesisteki toplam kapasiteyi 390 bin tona çıkarmayı planlıyor. Yatırım tutarının ise 13 milyon euro olması tahmin ediliyor.

Türkiye pazarında yüzde 15-20 büyüme bekliyor
ARÇELİK: Covid-19 sonrası dönemde önemli fırsatlar yakalamayı hedefliyor. Hammadde fiyatları ile birlikte euro/dolar kurunun 2Y20 karlılığını destekleyeceğini öngören şirket zayıf geçen 2Ç ardından 3Ç20’de güçlü talep bekliyor. Uluslararası cirosunun yaklaşık yüzde 5 oranında daralmasını hesaplayan Arçelik, Türkiye pazarında yüzdel5-20 büyüme öngörüyor. 2020 FVAÖK marjını yüzde 10.50-11 aralığında tahmin eden şirket 150-160 milyon TL yatırım harcaması yapmayı planlıyor.

150 milyon euro yatırım harcaması hedefliyor
TOFAŞ OTO FABRİKA: 2020’ye ilişkin ileriye dönük beklentilerini güncelleyen şirket yurtiçi perakende hafif araç pazarının 600-640 bin olarak gerçekleşmesini öngörüyor. Üretim beklentisini 175-210 bin araçtan 195-230 bin araca çıkaran şirket yurtiçi araç satış hedefini 96-102 bine, yurtdışı araç satış hedefini ise 110-140 bine yükseltti. Şirket ayrıca 150 milyon euro yatırım harcaması öngörüyor.

Pazar beklentilerini yükseltti
TÜRK TRAKTÖR: Şirket, 2020’de Covid-19 sonrası pazardaki hızlı toparlanma ile birlikte 2020 yılı Türkiye traktör pazarının 41 bin-46 bin adet [önceki 28 bin-33 bin) aralığında gerçekleşmesini öngörüyor. Buna paralel olarak da iç piyasa toptan traktör satış beklentisini 19 bin-21 bin 500 adet (önceki 12 bin 500-15 bin 500) aralığına yükselten şirket ihraç pazarlarında görülen toparlanma sonrasında ihraç traktör satış beklentisi alt limitini ise 11 bin adede (önceki 10 bin) yükseltti.

Sözleşme 3.5 yıl geçerli olacak
KAREL ELEKTRONİK: 51 ildeki baz istasyonları ile fiber optik hatlarının her türlü bakım, onarım ve kurulum hizmetleri işi ihalesinin kazanıldığı Vodafone tarafından resmi olarak bildirildi. Söz konusu ihale için imzalanacak sözleşme, 01.10.2020 tarihinden itibaren 3.5 yıl boyunca geçerli olacak.

2020 tahminlerinde revizyon yaptı
TEKFEN HOLDİNG: Şirket yönetimi 2020 tahminlerinde kısıtlı aşağı yönlü revizyonlar yaparak satış/FAVÖK/net kar beklentilerini sırasıyla yüzde 10, yüzde 3 ve yüzde 6 oranında aşağı çekti.

“Güncel gelişmeler mutlaka takip edilmeli”

Noor CM Araştırma Birim Müdürü Tuğba Özay, yılın kalan döneminde borsada yatırım yapmayı düşünenlere şu önerilerde bulunuyor:

  • Hisse yatırımı yaparken özellikle hissenin hikayesi ve yatırım planlarına bakılmalı.
  • Volatilitenin yüksek olması nedeniyle mutlaka risk dağılımı yapılmalı.
  • Sadece karlılıklarından ziyade temettü verimi yüksek olan hisselerin tercih edilebileceği unutulmamalı.
  • Gündemin çok yoğun olması nedeniyle güncel gelişmeler mutlaka takip edilmeli.
  • ABD seçimlerinin olduğu Kasım ayı ve hemen öncesinde küresel piyasalarda volatilitenin artabileceği göz önünde bulundurulmalı.
  • Yurtiçi tarafta finansal ve ekonomik gelişmelerin yanı sıra Doğu Akdeniz ile ilgili yaşanacak gelişmeler yakından takip edilmeli.

“Portföylerinde maksimum yüzde 60 hisse bulunmalı”

Ahlatcı Yatırım Menkul Değerler Araştırma Uzmanı Hüseyin Emre Tavacı, yılın son üç aylık döneminde borsada yatırım yapmayı düşünenlere şu önerilerde bulunuyor

  • Ekonomik ve ekonomi dışında oldukça yoğun bir gündemin olduğu yılın son üç aylık döneminde borsada yatırım yapmayı düşünen yatırımcılar profesyonel destek alarak alım satım yapmalılar.
  • Yatırımcılar borsada portföy oluştururken ellerindeki nakdin hepsi ile alım satım yapmamalı
  • Portföylerinde maksimum yüzde 60 hisse bulunmalı.
  • Borsada yaşanabilecek olası geri çekilmeleri göz önüne alarak maliyet düşürmek için de ellerinde nakit bulundurmalı.
  • Yurtdışında ABD başkanlık seçimleri ile yurtiçindeki Doğu Akdeniz gelişmeleri borsadaki fıyatlamaları doğrudan etkileyebilir. Yatırımcılar bu durumu düşünerek temel analize göre hareket etmeli.
  • Karadeniz’de keşfettiğimiz doğalgaz rezervi gibi hikayesi olabilecek sektör ve hisseler yatırım yapmak amacıyla incelenebilir.

İdil Taraklı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu