Ekonomi - Borsa - Hisse Senedi

Son çeyrek beklentisi yüksek olan 20 şirket

FED’in bu haftaki toplantısında faiz artırmasına kesin gözüyle bakdıyor. Piyasada fiyatlanan bu durumun Türk hisselerinin değerlemelerim ön plana çıkarabileceği belirtiliyor. Son çeyrek bilanço beklentilerinin de gelmeye başladığı bu dönemde, son beş yılın ortalamasına göre son çeyrek satış oram en yüksek 20 şirketi sıraladık. Bunların içinde teknoloji şirketleri önde görünüyor.

Piyasalar için zorlu bir yıl olan 2016’nın son ayında, öncelikle gözler 14 Aralık Çarşamba günü toplanacak FED’in alacağı faiz karanna çevrildi. FED top-lanusından faiz artışı çıkma olasılığının neredeyse yüzde 100 olarak flyaüandı-ğını ifade eden İş Yatırım’ın araştırma uzmanlan, piyasalarda yıl sonuna kadar kısa vadeli toparlanma olabileceğini dile getiriyor. Yatınm Finansman’ın araştırma uzmanlan ise FED’in faiz karan sonrasında gelişmekte olan piyasalara karşı risk iştahının tekrar canlanacağını tahmin ediyor. Bu kurumun uzmanlan, “Oldukça iskontolu işlem gören Türk hisselerinin cazip değerlemeleri bu aşamada ön plana çıkabilir” diye devam ediyor.

Bu hafta BİST-100 Endeksi’nde ise kritik aralık 75.400-74.800 olarak görülüyor. Uzmanlara göre, 74.800 altında olası bir düşüşte daha önce test edilen 72.800 hedeflenecek. Yu-kanda ise 76.500-77.500 gündeme gelebilir.

Böyle bir ortamda da hisse seçimleri oldukça önemli hale gelmiş durumda. Bu da bilançolann yatınm-cılar için daha fazla önem kazanması anlamına geliyor. Çünkü portföylerdeki hisse senedi oranının ne ölçüde olacağı ve hangi şirket hisselerinin portföylerde yer alacağı konusunda yatırımcılar öncelikle bilanço sonuçlarına bakıyor.

Ekonomide son çeyrek

SATIŞI YÜKSEK 20 ŞİRKET

2016 üçüncü çeyrek bilançolannın tamamlanmasıyla ise dikkatler, yılın son çeyreğine ait finansal sonuçlara çevrildi. Biz de yatınmcılar için önem taşıyan ölçütlerin başında gelen ‘şirketlerin satış rakamlan’ üzerine bir araştırma yaptık. 2011-2015 dönemine ait son çeyrek verilerine bakarak, son çeyrekte şirketlerin yıllık satışlannın yüzde kaçını gerçekleştirdiğini tespit ettik ve bu dönemde geleneksel olarak yüksek satış rakamlanna ulaşan şirketleri listeledik. Beş yılın ortalamasına göre, son çeyrek satış oranı en yüksek 20 sanayi şirketini tablomuzda bulabilirsiniz. Tabloda finans şirkeüe-rine ve bu beş yılın birinde son çeyrek satış oranı yüzde 25’in altında olan şirketlere yer vermediğimizi ve listeye en az üç yıllık verisi olan şirketleri dâhil ettiğimizi belirtelim.

HANGİ SEKTÖRLER VAR?

Tablo incelendiğinde, 20 şirketin yedisinin teknoloji ve teknoloji perakendesi alanında faaliyet gösteren şirketler olduğu göze çarpıyor. Netaş Te-lekom, Link Bilgisayar, Logo Yazılım, Datagate Bilgisayar, Escort Teknoloji, İndeks Bilgisayar ve Bimeks bu alandaki şirketler olarak listede yer alıyor. Teknoloji şirketi sayısının fazla olmasında bu şirketlerin ihale usulüyle çalışması, ihalelerin ve mal teslimlerinin genelde yılın son çeyreğinde yapılması etkili bir kriter olarak öne çıkıyor. Böylece malın teslim edilmesiyle alınan satış bedeli bilançolara yansıyor. Tabloda yer alan Aselsan, Otokar, Emek Elektrik’in de bu tarz bir yapıyla işlediğini ve olumlu dönemsel etki kaydettiğini belirtmekte fayda var. Yine yıl sonu tapu teslimlerinin katkısıyla gayrimenkul şirketleri de bu dönemde yüksek performans sergiliyor. Kuyumcukent Gayrimenkul, bu sektörden listeye girdi. Anadolu Isuzu ise yıl sonunda talebin yüksek gerçekleştiği otomotiv sektöründen bir şirket olarak listede yer buldu.

Yatınmcılara satış oranlan anlamında fikir veren bu analizin, hisse alımı için tek başına yeterli bir kriter olarak görülmemesi gerektiğini de belirtmemiz gerekiyor. Borsadaki fırsatları ve riskleri detaylı incelemek, piyasa koşullarını ve bu koşulların sektörlere ve şirketlere etkisini dikkate almak önem arz ediyor. Yine hissenin mali yapısına, iskonto oranına, temel hikâyesine de bakmak, doğru yatırım için önde gelen öneriler olarak sıralanabilir.

SON ÇEYREK ÖNGÖRÜLERİ

Teknoloji şirketlerinin son beş yılda son çeyrek satışları tüm yıl satışları içinde en çok paya sahip şirketler arasında ön plana çıktığını doğrulayan Gedik Yatırım’ın araştırma uzman yardımcısı Onurcan Bal, 2016 son çeyreği için ciro ve kârlılıkta otomotiv şirketlerini önde görüyor. Son çeyrekte otomotiv sektörüne yönelik güçlü beklentisinin nedenini ise “Üçüncü çeyrekte ertelenen talep, son çeyrekte reklamların ve cazip kampanyaların da etkisiyle yükselecek. Bu da satışları artıracak” diyerek açıklıyor. 2017’de devreye girecek yeni ÖTV oranları öncesinde taleplerde öne kayma olduğunu da sözlerine ekleyerek bu görüşünü destekliyor. Bal, otomotiv yan sanayi şirketlerinin de son çeyrekte güçlü ciro ve kâr rakamlarına ulaşacağını kaydediyor.

Tabloda Selçuk Gıda ve AVOD Gıda olmak üzere iki gıda şirketi olduğuna dikkat çeken Destek Yatırım’ın araştırma müdür yardımcısı Adnan Çekçen, genelde yılın son döneminde iç talepteki canlanmanın gıda sektörünü olumlu ayrıştırdığını ifade ediyor. Çekcen, 2015 dokuz aya göre 2016 aynı dönemde gayrimenkul şirketlerinin de net satışlarım artırdığım söylüyor. “TCMB’nin faiz adımlarıyla kredi hacminin artması gayrimenkul sektörünü olumlu etkiledi” diyen Çekçen’e göre, bu sektörün ciro ve kârlılığı son çeyrekte artabilir.

DÖVİZ KURU ETKİSİ

Döviz kuru ve enflasyon beklentileri, yıl sonu bilançolarını etkileyecek önemli değişkenler olarak öne çıkıyor. Alan Yatırım’ın kıdemli analisti Eda Önder Öztürk, son çeyrek bilançolarında kur farkından kaynaklanacak gelir ve giderlerin belirleyici olacağını belirtiyor. Sanayi şirketlerinde ayrışmalar görüleceğini de vurguluyor.

Reel Kapital Menkul Değerler’in araştırma uzmanı Enver Erkan ise ilk üç çeyreğin her birinde etkili olan küresel fiyat hareketleri eğiliminin ve emtia ile enerji fiyatlarının sektörler üzerindeki etkilerinin devam edeceğini öngörüyor. Bu nedenle beyaz eşya, dayanıklı tüketim malı, otomotiv, cam, çimento, petrokimya ve demir çelik sektörü şirketlerinin son çeyrekte olumlu sonuçlar açıklamasını bekliyor.

TEMETTÜ VERİMİNDE ÖNE ÇIKAN ŞİRKETLER

Yatırımcılar açısından karar aşamasında satış ve kâr rakamları kadar şirketlerin temettü politikaları da dikkatle takip ediliyor. Bu açıdan listede yer alan bazı şirketler yüksek temettü dağıtırken, bazıları ise düzensiz bir temettü politikası izliyor veya hiç temettü dağttmıyor.

Gedik Yatırım’dan Onurcan Bal, tablodaki şirketler arasında temettü verimliliği yüksek olanları sırasıyla İndeks Bilgisayar, Anadolu Isuzu, Datagate Bilgisayar, Bimeks, Otokar ve Emek Elektrik olarak belirtiyor. Bal, Emek Elektrik’in ve Bimeks’in son beş yılın beşinde de, İndeks Bilgisayar’ın ise son beş yılın dördünde temettü dağıttığını dile getiriyor.

Destek Yatırım’dan Adnan Çekçen ise Aselsan’ın hemen her yıl düzenli temettü dağıtsa da verimliliğinin düşük olduğunu kaydediyor. Bu yıl içinde temettü verimi olarak Datagate, Logo, Otokar hisselerinin ön plana çıkabileceği kanaatinde olan Çekçen, verimi dikkate almadan temettü getirisi elde etmek isteyen yatırımcılara Aselsan hissesini takip etmelerini öneriyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu