Pazarlama Reklam

Reklamın son 10 yılında “Türkiye mucizesi”

Bu yıl yüzde 6 büyümesi beklenen reklam sektöründe son 10 yılda yaşanan gelişmeler baş döndürücü. Her türlü zorluğa sektörün ivme kaybetmemesi ise Türkiye mucizesi olarak adlandırılıyor…

TEKNOLOJİDEKİ baş döndürücü gelişme, mobil ve dijitaldeki yükseliş, değişen tüketici beklentileri, paylaşım ekonomisi başta olmak üzere oyunun kurallarını değiştiren yeni trendler, sosyal medyayla birlikte ortaya çıkan beklenmedik sürpriz mecralar… Reklam sektörü son 10 yıldır hiç olmadığı bir şekilde ve hızda değişiyor. Rakamlar da bu durumu net bir şekilde ortaya koyuyor.

Son 10 yılda hızlı bir büyüme yakalayan reklam yatırımları, 2015’te rekor kırmış durumda. O yılı yüzde 9’luk büyüme ile kapatan sektör tarihinde ilk defa 6.5 milyar TL’yi görmüştü. Son iki yıldır yaşanan tüm olumsuzluklara rağmen bu başarı ivmesini sürdüren sektör için öngörüler de oldukça parlak. Öyle ki Reklamcılar Demeği’nin yaptığı açıklamaya göre, tüm olumsuz gelişmelere rağmen reklam yatıranlarında yüzde 10 büyüme yaşanması, bizim krizlere karşı bağışıklık kazandığımıza, “Türk mucizesi” yaratabildiğimize işaret ediyor.

reklam sektoru

YENİ REKLAMVERENLER SAHNEDE

Reklamcılar Demeği Yönetim Kurulu Başkanı Nil ggjggjl. Bağcıoğlu da 2000’li yıllardan bu yana reklam ve iletişim sektöründe ciddi bir dönüşüm yaşandığı kanısmda. Dönüşümün ilk bacağı, internetin yükselişi, sosyal ağlarm gelişimi, ana akım medyaya alternatiflerin gelişmesi, internet ve mobil reklamcılığın yükselişi ile açıklanıyor. Ancak büyük resim bundan ibaret değil. İkinci dönüşüm ise basit tüketicinin, talepleriyle ve üretim sürecine doğrudan katkılarıyla “prosumer”a dönüşmesiyle yaşanıyor. Bağ-cıoğlu’na göre meslek içi yapılanma ise dönüşümün son bacağı olmuş durumda.

“Tam hizmet” yerine uzman ajansların yükselişi, diğer iki dönüşümle iç içe girmeye ve birbirini besleyerek büyümeye devam ediyor.

Sosyal ağların gelişimi sadece medya ve reklamcılıkla sınırlı değil üstelik. Aslen sosyolojik bir olgu olan bu gelişim, tüm sektörlerde etkisini de gösteriyor. Sosyal medya sayesinde bilgi, para, bireysel mobilite ve elbette iletişim, sınır tanımayan bir akışkanlığa kavuşuyor. Bu durum reklam yatırımlarında internet lehine ciddi bir sıçramaya neden olurken, konvansiyonel medya yeni alternatifler aramayı sürdürüyor.

Asıl ilginç olan ise internet reklamcılığının kendi içindeki değişimi… Arama motorları yepyeni bir olanak ve iş modeli olarak sektöre damgasını vururken, dahası yepyeni reklamverenlerin ortaya çıkmasına neden oluyor. Konvansiyonel medya için bütçesi asla yetmeyecek ve hedef kitlesiyle buluşamayacak olan köşedeki bakkal, yan sokaktaki mobilyacı, caddedeki fast food restoranı da arama motorlarının yeni reklamvereni olarak karşımıza çıkıyor.

SATIN ALMALAR DEVAM EDİYOR

Sektörün son 10 yıldaki tek sürprizi yeni reklamveren-ler dep üstelik. Teknoloji ve dijitalleşmenin gücü hem yeni ajans modellerinin çıkmasına hem de büyük ajansların yapılanmalarının değişmesine de neden olmayı sürdürüyor. Bağcıoğlu, bu durumun son yıllarda artan satm almaların da başlıca nedeni olduğu görüşünde. 1980’lerden başlayarak global ajansların Türkiye pazarına girişleri, 2005 sonrası görülen asıl patlamayı da bu nedenle yaşıyor. Sadece artmakla kalmıyor, PR, medya planlama, doğrudan pazarlama, sosyal medya ve dijital gibi kategorilerini de artırıyor.

PEKİ YA SONRASI…

Bu yılın ilk çeyreği referandum gündeminin etkisi altında olsa da, sektör, 2017’de de yüzde 6’lık bir büyüme beklentisi içinde. Özellikle inşaat, otomotiv ve iletişim sektörlerindeki artışın ivme kaybetmeyeceği düşünülüyor. Televizyon ve yazılı medya reklamcılığının yanı sıra asıl büyümenin açıkhava, radyo, sinema ve elbette dijital mecralarda yaşanması bekleniyor.

Rakamlarla 2019 Türkiye’si…

Basılı medya büyüyecek; Türkiye’deki gazete pazarının Avrupa’da bir benzeri yok. Sektör gelirinin gelecek 10 yılda her yıl büyüyeceği ve 2019’da 1.24 milyar dolar olacağı tahmin ediliyor. Dijital gazete reklam geliri her yıl çift haneli büyüyecek.

Aboneyim, abone: 2014’te 763 milyon dolar olan televizyon abonelik gelirlerinin 2019’da 1.06 milyar dolara yükseleceği, yüzde 33.7 olan televizyon aboneliği kullanımının 2019’da yüzde 39.5’e ulaşacağı öngörülüyor. Genç nüfus ve günde ortalama beş saati aşkın televizyon izleme seviyesiyle pazar yüksek potansiyel barındırıyor.

Radyoda, Orta ve Doğu Avrupa’nın en hızlı büyüyen pazan: Türkiye’deki toplam radyo pazarı gelirlerinin 2019 yılma kadar yıllık 8.6 büyüme oranı ile 2014 yılında 173 milyon dolardan, 2019 yılında 262 milyon dolar büyüklüğe ulaşması bekleniyor.

Dış mekanda da dijital reklam: Türkiye’nin toplam dış mekân (OOH) reklamcılık gelirinin yüzde 12.8’lik yıllık büyümeyle 2019’da 347 milyon dolara ulaşacağı tahmin ediliyor. Dijital dış reklamcılık gelirlerinin ise ilgili dönemde yüzde 32.9 artışla 127 milyon dolara ulaşarak, toplam reklamcılık gelirlerinin yüzde 36.7’sini oluşturması bekleniyor.

Kaynak: PwC “Küresel Eğlence ve Medya ” 2019 RAPORU

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu