Ekonomi - Borsa - Hisse Senedi

Piyasaya KDV İndirimi Desteği

PANDEMİ nedeniyle geçirdiği en zor günleri geride bırakan Türkiye ve dünya ekonomisi toparlanmaya çalışıyor. Sanayi üretiminde ve ihracatta toparlanmayı gösteren rakamlar, iç piyasa adına da umut verici… Piyasalar yeni sezon başlangıcı olarak kabul edilen eylül ayma hazırlanıyor. Haftaya piyasa haberimizde reel sektörün eylül hazırlıklarını okuyabilirsiniz…

Pandemiden sonra normalleşmek için büyük çaba sarf eden piyasalara, son olarak da KDV aşısı yapıldı. Kurban Bayramı’ndan önce açıklanan kararla, birçok hizmet kolunda yüzde 18 olan KDV yüzde 8’e indirildi.

İş yeri kiralama hizmeti, kongre, konferans, seminer, konser, fuar ve lunapark giriş ücretleri, düğün, nikah, balo ve kokteyl salonlarında verilen organizasyon hizmetleri, berberlik ve kuaförlük hizmetleri ile güzellik salonunda verilen hizmetler, terzilik, giyim eşyası ve ev tekstil ürünlerinin onarım ve tamiratı, ayakkabı ve deri eşyaların onarımı ile ayakkabı boyama hizmetleri, kuru temizleme, çamaşırhane, giyim eşyası ve diğer tekstil ürünlerini ütüleme hizmetleri ile hah ve kilim yıkama hizmetleri KDV indiriminden yararlanacak hizmetler arasında yer alıyor. Ayrıca, bisikletten buzdolabına, kombiden mobilyaya kadar birçok eşyanın onarım hizmetleri de KDV indirimi kapsamında yer alıyor.

TURİZM İYİ GİDERSE…

Diğer taraftan, yine salgın döneminde en çok etkilenen sektörlerden turizm ile doğrudan ve dolaylı ilgili olan konaklama hizmeti, yeme-içme sektöründe verilen hizmetler ile sinema, tiyatro, opera, operet, bale ve müze giriş ücreti gibi kültürel faaliyetlerin yüzde 8 olan KDV oranları da yılsonuna kadar geçici olarak yüzde l’e indirildi. Hizmet alanlarında KDV’den fedakarlık eden ekonomi yönetimi, bunun tüm reel sektör için bir kaldıraç olup, yılın kalanında bir hareketlenmeye neden olmasını amaçlıyor. Özellikle bacasız sanayi olarak kabul edilen turizmdeki olumlu gelişmelerin yüzlerce sektör için can suyu olacağı ve KOBİ’lerin daha rahat nefes alacağı tahmin ediliyor.

“DESTEKLER 2021’DE DE SÜRMELİ”

Türkiye Otelciler Birliği (TÜROB) Başkanı Müberra Eresin, KDV indirimi karanın memnuniyet verici olduğunu söylüyor. Pandemi sürecinde en çok etkilenen sektörün turizm olduğunu vurgulayan Eresin, sıkıntıları aşmanın zaman alacağım belirtiyor. Sektörde gerçek anlamda toparlanmanın başlangıcının 2021 yılı baharını bulacağını kaydeden Eresin, “Turizmde yapılan satışlar genellikle uzun vadeli olduğu için bu tip desteklerin yansıması diğer sektörlerde olduğu gibi hemen hissedilmiyor. Bu yüzden desteklerin uzun süreli olması ve devamı çok önemli. KDV desteğinin 2021’de de devam etmesi sektör için büyük önem arz ediyor” diyor.

“İNDİRİM YANSITILACAK”

Tüm Restoranlar ve Turizmciler Derneği (TÜRES) Genel Başkanı Ramazan Bingöl, “Bu destek sektörümüz için can suyu niteliği taşıyor” diyerek sözlerine başlıyor, k Yapılan KDV indiriminden sonra restoranlarda yüzde 7’lik bir indirimi tüketiciye yansıtacaklarını belirten Bingöl, şöyle konuşuyor: Yıllardır yetkililerle yaptığımız görüşmelerde yüzde 1 KDV ile aldıkları eti yüzde 8 ile sattığımızı dile getirmiştim. Bu sorunun çözüme kavuşmasına çok memnun oldum. Bu indirimi tüketicilerimize de yansıtacağız. Bu indirim sayesinde işlerimizin artacağını ve cirolarımızda yüzde 20-30 aralığında artış olacağını bekliyoruz. İki milyon insanın istihdam edildiği, yıllık yaklaşık 140 milyar liralık bir hacme ulaşan sektörümüze bu zorlu süreçte son derece önemli bir destek sağlandı.”

“BÜTÇELERİMİZİ YAKALAYACAĞIZ”

Burger King, Popeyes gibi markaları yöneten TAB Gıda’mn Genel Müdürü Caner Dikici, yılın kalanında işlerin gelişimiyle ilgili ümitli olduklarını ve olumlu baktıklarını söylüyor. “Sene başındaki bütçelerimize çok yaklaştık” diyen Dikici, şu değerlendirmeyi yapıyor: “Bütçelerimizi artan tempoya göre yaptık. Sene başında yaptığımız bütçelere çok yaklaştık. Pandemi nedeniyle paket servis çok kuvvetlendi. Restoranlardaki düşüşü paket servisle kapattık. Esasen, bizim çok kuvvetli olduğumuz havaalanları restoranlarımızın kapalı olması üzücü. Yazlık yerler de çok zayıf halen. İnsanlar dışarı çıkmaya yavaş yavaş alışıyor. İkinci dalga olmazsa işler daha da gelişir son çeyrekte. Sıkıntılı dönemde insanlar hijyenin maksimum seviyede olduğu bizim gibi uluslar arası markalara yöneldiler. Eskiden ciromuzun yüzde 20’si paketten gelirken bu oran şimdilerde yüzde 35’lerc çıktı. Halen AVM’ler boş… Kimi fastfood katlarında bir tek biz açığız. Mal sahipleriyle çok iyi bir diyalogumuz var. Hepimiz iş ortağıyız. Mal sahipleri de biz dc fedakarlık yapıyoruz.”

“YÜZDE 15 CİRO ARTIŞI SAĞLAR”

Seyidoğlu Gıda da KDV indiriminden sonra tüm mağazalarında fiyatları yüzde 10 düşürdü. Pandemi sürecinde paketli ürünlerde yüzde 25 ciro artışı yaşadıklarını belirten Scyioğlu Gıda Genel Müdürü Mehmet Göksu, mağazacılık alanında ise ciroların düştüğünü söylüyor.

Göksu, “Mağazacılık alanında yaşanan daralma, KDV indirimi kararıyla birlikte bir nebze azalacak. Yılın kalan bölümünde sektörümüze doğrudan yüzde 7 dolaylı olarak da yüzde 15 bir ciro artışı sağlamasını bekliyoruz. Bu indirim sayesinde sektörde faaliyet gösteren işletmelerde bir rahatlama bekliyoruz. Kararın Türkiye’nin en çok istihdam sağlayan, onlarca sektörü direkt etkileyen yeme-içme hizmetlerinde önemli bir ilerleme sağlamasını bekliyoruz” diye konuşuyor.

HİZMETLER UCUZLAYACAK

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkam Bendevi Palandöken de 2020 yılı sonuna kadar getirilen KDV indirimlerinden esnaflar adına memnun. “KDV indirimleri, pandemi den en çok etkilenen hizmetler sektöründeki esnafı çok rahatlatacak, esnafın mali yükü azalırken bu hizmetlere olan talep de canlanacak” diyen Palandöken, görüşlerini şöyle açıklıyor: “Artık verilen hizmetlerin fiyatı ucuzlarken esnafın da vergi yükü azalmış olacak. Bununla beraber, bu sektörlerde vatandaşın talebi artacak ve esnafın rekabet gücü artmış olacak. Yılsonuna kadar geçerli olan bu indirimlerin kalıcı olmasında büyük fayda var.”

EK TALEPLERİ VAR…

TOBB Karayolu Yolcu Taşımacılığı Sektör Meclisi Başkanı Mustafa Yıldırım, bayram öncesi gelen KDV indirimini, pandemide yüzde 70 iş kaybına uğrayan otobüs firmalarının da geleceğe umutla bakabilmesi için önemli bir destek olarak değerlendiriyor. Yıldırım, otobüs firmalarının kendini toparlayabilmesi için bu yıl MTV vergisi alınmaması, sigorta sürelerinin ücretsiz olarak en az 4 ay uzatılması, otoyol ve köprü geçişlerinde yüzde 50 indirim uygulanması gibi bir dizi taleplerini de sıralıyor.

Şekip AVDAGİÇ / İstanbul Ticaret Odası [İTO] Başkanı
“KDV indirimi, son çeyrek büyümesine kaldıraç olur”

KDV indirimi reel sektörün özellikle talebin canlanması için en büyük beklentisi ve talebiydi. Hükümet büyük bir fedakarlıkla bu indirimleri gerçekleştirdi. Böylece hükümetin tüketime yatırdığı her bir lira, yeni çeyrekte pozitif büyüme olarak dönecektir. KDV indiriminin koronavirüsle yaşanan büyük talep düşüşüne karşı iş dünyasının birinci derecede destekçisi olacağına inanıyorum. Yılın son iki çeyrek büyümesi de KDV kaldıracıyla güçlenecektir. KDV müjdesi, büyümede pandemi kaybının kayda değer şekilde telafisini sağlayacak. Bu kararla pandemiden en çok etkilenen kesimlerden biri olan hizmetler sektörü ve esnafın yükü hafifleyecek.

Ömer GÜLSOY / Kayseri Ticaret Odası Başkanı
“Ekonomide normalleşme sürecek”

Tüm dünyayı etkileyen salgına karşı Türkiye çok iyi bir sınav verdi. Salgın nedeniyle dünyada ekonomik anlamda çok zor günler yaşanırken Türkiye’nin ihracatı arttı ve Türkiye’de pazarlar genişledi. Pandemi sonrası ihracattaki toparlanma temmuz ayında da hızlanarak sürdü. Ülkemiz ve şehrimizdeki ihracat rakamlarımız 2020 yılının en yüksek rakamları… Bu yılın temmuz ayında Kayseri’nin toplam ihracatı geçen yılın aynı ayma göre yüzde 2.8 artarak 234 milyon 522 bin dolar oldu. Önümüzdeki aylarda da ihracatımızın yükseleceğine ve Türkiye ekonomisinin normalleşme adımlarıyla güçlü bir çıkış yapacağına inancımız tam. İş dünyası olarak bu denli zorlu tablo karşısında umutsuzluğa kapılmadan, memleketimiz ve ülkemiz için daha fazla çalışmanın ve gayretin içerisinde olacağız.

Anıl Alirıza ŞOHOĞLU / TÜGİAD Başkanı
“Yılın ikinci yarısı toparlanma süreci olabilir”

Hazine ve Maliye Bakanı tarafından açıklanan bazı ürün ve hizmetlerde KDV, vergi indirimleri getiren düzenlemenin enflasyon üzerinde frenleyici etkisi olabilir. Biz, piyasayı canlandırıcı, direkt etkisi olan, indirimler getiren düzenlemelerin destekleyicisiyiz. Ekonomi, yılın ikinci çeyreğinde pandemi etkisine girerek büyük kan kaybetti. En son açıklanan ISO Türkiye PMI Endeksi 56.9’a yükseldi.

Bu 2011 yılından bu yana en yüksek seviye.Temmuz ayı ihracat verileri pandemi sürecindeki en yüksek rakamlara ulaşması ve son 12 aylık ihracatın 166.6 milyar dolara gelmesi sevindirici. Pandemide ikinci dalganın olmayacağını varsayarak PMI ve İhracat verileri bize gelecek adına ve yılın kalanı için umut veriyor.

Her zaman belirttiğimiz üzere ihracatı, üretimi ve iç piyasayı destekleyici adımlar, eğer yapısal reformlarla desteklenebilirse yılın ikinci yarısı pandeminin yaralarını sardığımız ve ekonominin toparlanma sürecine girdiği bir süreç olabilir.

Rahime Baş Uyar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu