Ekonomi - Borsa - Hisse Senedi

Perakende sektöründe AL, İZLE ve SAT veren hisseler

Zor bir dönemi geride bırakmaya çalışan perakende sektöründen olumlu rakamlar geliyor, Tüketici güveni artıyor, harcama kanalları giderek güçleniyor. Analistler bu dönemde perakende sektöründeki hisselere mercek tuttu…

DÖNEMSEL olarak özellikle okulların açılışı ve bayram gibi önemli günlerde gözler perakende sektörüne çevrilir. Tüketimin aynı anda yapılması perakende sektörü üzerinde etkili olur. Analistler de tüketici güvenindeki artışa bağlı olarak hane halkının harcama kanallarının açık olduğu varsayımından yola çıkarak, böylesi dönemlerde perakende sektöründeki ciro artışlarından söz etmenin mümkün olduğunu söylüyor.

Kategori Mağazacılığı Derneği’ne (KMD) göre, bu yılın ilk altı ayında yüzde 9 büyüyen perakende sektörü açısından 2017 yılı, riski azaltma, mevcudu koruma ve mağaza kapama tedbirlerine sahne oldu. Sektörün bu sene içerisinde büyümesi daha çok ÖTV indirimi ile desteklenirken, son çeyrekte ÖTV indiriminin uzatılmayacak olması itibariyle bu avantajın etkilerin ortadan kalkacağına dikkat çekiliyor.

hisse 1

SEKTÖR BEKLENTİLERİ OLUMLU

Sektör hisselerine genel olarak bakıldığında CarrefourSA’nm satış gelirlerinin 2017 ilk yarısmda geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 3 gerileyerek 2 milyar 156 milyon TL olarak gerçekleştiği görülüyor. 2016’nm ilk yarısında 267 milyon TL net zarar elde eden firma, 2017’nin eş döneminde ise 84 milyon TL net zarar yazmış. Şirketin finansalları incelendiğinde; net zararın halen devam etmesi neticesinde bilanço ile alakalı olumlu bir yorum yapılamamakta. Ancak, zarar devam etmekle birlikte, şirketin zararını geçen senenin aynı dönemine göre üçte bir oranında azaltmış olması bir başlangıç olarak değerlendiriliyor. Uzmanlar şirketin aktiflerindeki bina ve gayrimenkulleri satarak sermayesine eklediğine de dikkat çekiyor.

Analistler Migros’un ise kendini reorgani-zasyona sokarak zarardan kurtulduğunu ve bu yıl kara geçtiğini hatırlatarak aynı performansı CarrefourSA’mn da göstermesini bekliyor.

BİM Mağazaları da halen karlı bir şirket olmaya devam ediyor. Gıda enflasyonunun yüksek seyretmeye devam etmesini de uzmanlar sektör açısından olumlu buluyor.

Adese Alışveriş Hizmetleri Ticaret A.Ş’nin yılın ilk yarısmda karını bir önceki yılın eş dönemine göre 7.343.050 TL’den yüzde 46 artışla 10.723.290 TL’ye çıkarması dikkat çekiyor. Karşılaştırmalı dönemde satış gelirlerinin yüzde 3.61, net esas faaliyet karının ise yüzde 2.79 artış kaydettiği görülüyor.

Bizim Toptan hisseleri son bir yılda yatırımcısına yüzde 13.16 kaybettirirken ilk yarıda 29.112.954 TL zarar açıkladı.

Mavi Giyim son bir ayda yatırımcısına yüzde 11.73 kazandırırken, Metro Petrol karşılaştırmalı dönemde karım yüzde 119.95 artırdı. Ancak esas faaliyet karı yüzde 4.97 geriledi. Son bir ayda da yatırımcısına yüzde 6.46 kaybettirdi. Milpa yılın ilk altı aylık döneminde 10.519.256 TL zarar açıklarken, Teknosa ve Vakko karşılaştırmalı dönemde zarardan kara geçtiler.

Analistler büyüme performansının artmasıyla beraber perakende zincirlerindeki büyüme ve performansın da gelişeceğinin altını çiziyor. Borsacılar yıl genelinde de iyi büyüme performansı beklediği için yılın sonunda da perakende sektörünün olumlu yönde etkileneceğini söylüyor. Bu kapsamda analistler perakende ticaret sektöründe hisseleri bor-sada işlem gören dört hisseye orta ve uzun vade için ‘al’ veriyor.

“ÜÇ HİSSEYİ AL, DÖRT HİSSEYİ İZLE”

Özel dönemlerde gözlerin perakende sektörüne çevrildiğini hatırlatan ALB Forex Emtia Piyasaları Müdürü Volkan Kuğucuk, bu noktada tüketici güveni ve enflasyon gibi makroekonomik koşulların değerlendirilmesinin daha uygun olacağım söylüyor. Ancak tüketici güvenindeki artışa bağlı olarak hane halkının harcama kanallarının açık olduğu varsayımından yola çıkacak olursak perakende sektöründeki ciro artışlarından söz etmenin mümkün olduğunu belirtiyor.

Kuğucuk, bu hisselerin içinden BÎM, Migros ve Teknosa’ya ‘AL’ veriyor. Adesa, CarrefourSA, Milpa ve Kipa’ya ‘İZLE’ derken Bizim Toptan, Metro Petrol ve Vakko için ‘SAT’ önerisinde bulunuyor.

BİM: Ciro artış beklentisi ile birlikte pozitif görüntünün devamı beklenebilir. 2018 yılı içinde mali analiz tahminleri iyimser pozitif görüntünün devam edebileceğine işaret ediyor.

Migros: Kipa birleşmesi sonrasında mağaza birleşmeleri ve metrekare karlılığını düşündüğümüzde hissenin potansiyelini artırması beklenebilir. Bunun dışında Kipa birleşmesinden doğan varlıkların satış ihtimali şirkete nakit girdi yaratacak beklentisi güçlü.

Teknosa: Ciro ve kar büyümesi 2017 yılı içinde hisseyi pozitif tarafta izlememize neden oluyor. Teknik grafikle de bir toparlanma eğilimi sürerken iyi gelmeye devam edecek finansal veriler yükseliş beklentisini destekleyebilir.

“SEKTÖR OLUMLU ETKİLENİR”

Ülkeye gelen turist sayısındaki düşüşün AVM doluluk oranlarım negatif yönde etkilemesi ve AVM’lerde yüzde 20’ye varan boşluk oranları ile kişi başı perakende harcamalarındaki düşüşe dikkat çeken Kapital FX Araştırma Müdür Yardımcısı Enver Erkan ise, gelişmelerin büyük şirketleri mağaza kapatmaya ve sağlıklı küçülmeye ittiğini söylüyor. Dolar üzerinden değerlenen mağaza ve AVM kiralarının da bu noktada göz önünde bulundurulması gerektiğini hatırlatan Erkan, “Kur dalgalanmalarının sektörü negatif etkilediği bir dönem geçirildi. Sektör ilk yarıyı bu belirttiğimiz sıkıntılarla yaşadı. İkinci yarıda TL’nin değer kazanmasıyla dolar üzerinden hesaplanan kira giderlerindeki düşüş, aynı zamanda TL bazına çekilen kiralar, Türk perakendecilerin yurtdışı yatırımlara ağırlık vermesi, gıda perakendecilerini olumlu etkileyen yüksek gıda enflasyonu ile Eylül ayında artan okul harcamaları sonrası daha olumlu bir görüntü çiziyor. Buna karşın gıda perakendesi ve gıda dışı perakende arasındaki harcama makası yıldan yıla artmakta. Deloitte Türkiye Perakende Sektörü Gündemi Raporu’nda söz konusu makas 30 milyar dolar olarak belirtilirken, 2020 sonuna kadar gıda ve gıda dışı perakendede satış farkının 37 milyar dolara çıkması bekleniyor” diyor.

Erkan, yıl genelinde de iyi büyüme performansı beklediği için yılsonunda da perakende sektörünün olumlu yönde etkileneceğini söylüyor. Bu hisselerin içinden üç hisseye BIM, Migros ve Mavi Giyim’e ‘AL’ veriyor. Bizim Toptan’a ‘SAT’, Teknosa’ya ise ‘TUT’ önerisinde bulunuyor.

BİM: Türkiye’de artan gıda enflasyonu, sektöre ciro bakımından olumlu bakmamızı sağlıyor. Şirketin rekabetçi avantaj elde edeceğini düşünüyoruz. Şirketin net döviz varlığı ve nakdi var. Yani borçluluk sorunu yok. Finansal kompozisyonun oldukça sağlıklı olmasının yanı sıra, mağaza trafiğinin de yıldan yıla artması bakımından olumlu bir görüntü çiziyor

Migros: Ürün gamım artıran ve maliyet artışlarına optimal derecede fiyat ayarlamaları yapan şirketin satış hacmi artış gösterirken, operasyonel açıdan büyümeye devam ettiğini gördük. Migros’un Kipa’yı satın alması pazardaki pozisyonunu sağlamlaştırdı. Bu satın almayla birlikte ilk yarıda yüzde 38.5 konsolide satış büyümesi sağlandı. Öte yandan Migros yeni yılda 180 üzerinde yeni mağaza açılışı hedefliyor.

Mavi Giyim: Ürünlerini Türkiye, ABD, Kanada, Almanya ve Rusya gibi toplamda 35 ülkede satışa sunan Mavi Giyim, Rusya pazarını yeni kurdu. Türkiye’dekine benzer bir satış ağı kuran şirketin bu pazardan önemli beklentileri bulunuyor. Türkiye’de kot pantolona yapılan harcamaların 2-3 kat büyüyeceğini öngören şirket yüzde 16 üzerinde büyüme planlamakta. Önümüzdeki 3-4 yıl bunun düzenli olarak gerçekleşmesini bekliyor. Şirketin güçlü marka yönetimi kar marjlarına olumlu katkı yapıyor.

İDİL TARAKLI

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu