Girişimcilik Haberleri

Mobil Teknolojileri ve Mobil Girişimler

Akıllı telefon ve tabletlerin kullanımının artmasının yanı sıra internetin daha hızlı hale gelmesiyle birlikte dünyada mobil devrim başladı. Mobil devrim, farklı bir ekosistem yaratarak dünya ekonomisine yaptığı katkının yanı sıra hem yeni iş alanları açtı hem de var olan işlere yeni bir satış ve pazarlama kanalı getirdi. Mobil teknolojiler, yaşama, çalışma, alışveriş yapma, seyahat etme, öğtenme ve iletişim kurma yollarımızı tamamen değiştirip farklı bir yöne doğru dönüştürdü.

mobil-uygulama

Dünyada hızla gelişen mobil teknolojilerin yarattığı ekosistemin Türkiye’de de yansımaları görülüyor. Mobil iş kurup buradan büyüyen girişimler olduğu gibi, mevcut işlerindeki mobil kanalı artıran şirketlerin sayısı giderek artıyor. Mobil uygulama pazarına yönelik yazılım ve hizmet veren şirketlerin çoğalmasıyla birlikte bu alana yeni girecek şirketlere de fırsatlar doğuyor. Türkiye’de mobil devrimin başlamasına öncülük eden şirketlerin öykülerini, gelecek planlarını, mobil kanaldaki payını yükselten ve buradaki yatırımlarını artırma hedefinde olan şirketleri araştırdık. Bu örneklerden yola çıkarak hem bu alana girmek isteyen şirketlere yol göstermek için atılacak adımları hem de hangi fırsatların olduğunu inceledik. Mobil teknolojilere yönelik potansiyelin yükseldiği bu dönemde, mobil alana yatırım yapmayan ve buradaki fırsatları yakalayamayan şirketlerin gelecekte rakiplerinden geri kalması kaçınılmaz olacak.

Dünyadaki akıllı telefon sayısı 2 milyarı bulurken, Türkiye’de bu sayı 30 milyon civarında. Şu anda küçük gibi görünse de bu sayının hızla artması gelecek adına potansiyel oluşturuyor. Yeni satılan telefonlarda bu oran yüzde 60’ı aştı. Uzmanlara göre akıllı telefonların pazardaki payı yüzde 25’in üzerine çıktığı zaman mobil devrim başlıyor demektir. ABD’de yüzde 85 olan bu oran, Türkiye’de şu anda yüzde 42 ve sürekli olarak da yükseliyor.

BASİT VE KOLAY OLACAK!

İnsanlar artık internet sitesi adresi yazarak değil, akıllı telefonlarındaki uygulamaya ‘tıklayarak web sitesi arıyor. Dolayısıyla şirketler için burada olmak çok önemli. Uygulamaların varlığının yanı sıra kullanıcılar açısından kolaylıkla siteye ulaşmak ve işlem yapmak da önem kazanıyor. Bu nedenle uygulamaların kullanıcılar açısından basit ve kolay olması gerekiyor.

Araştırmalara göre, Türkiye’de akıllı cihazlara yüklenen uygulamaların sürekli kullanım oranı yüzde 50 civarında. Türkiye’de tüm dünyadaki trende paralel olarak akıllı cihazlara en çok oyun yükleniyor. 2014 yılı içinde dünya çapında 25 milyar oyun uygulaması akıllı telefonlara yüklendi. Bu sayı 2013 verilerinin yaklaşık 1,5 katına eşit. İkinci sırada ise sosyal medya ve mesajlaşma uygulamaları geliyor.

Tüm dünyada akıllı cihazlara yüklenen uygulamaların yüzde 40’ını oluşturan oyunlar, toplam mobil uygulama gelirinin yüzde 90’ım meydana getiriyor. Dünya çapında 2014 yılı içinde mobil oyunların toplam 13 milyar dolarlık ciro yaptığı hesaplanıyor. Türkiye’de ise ücretsiz uygulamalar revaçtayken ücretli uygulamalar akıllı cihaz kullanıcıları tarafından fazla tercih edilmiyor. Örneğin Türkiye’de telefonlara yüklenen her 100 uygulamanın 16’sı ücretli uygulama. ABD ve Almanya’da bu sayı 22 iken, İngiltere’de 29’a yükseliyor.

70 MİLYAR DOLAR

Dünya genelinde mobil uygulamaların 2017 yılında 70 milyar dolar gelir getirmesi bekleniyor. İlgili pazarın lider kategorisini ise şimdilik oyun uygulamaları oluşturuyor. Ne var ki sosyal ağ ve mesajlaşma uygulamalarının günden güne artan kullanıcı sayıları oyunları geride bırakacağa benziyor. Türkiye’nin payı çok az olsa da mobil ekosistemin yıllık yüzde 80 büyüdüğü tahmin ediliyor.

Bu yıl ve sonrasında mobil finans ve mobil sağlığın, büyüme lokomotifleri arasında olacağı öngörülüyor. Apple Pay ve Google Wallet’ın öncülük ettiği mobil ödeme pazarı, bu alandaki artan talebi karşılamak üzere gelişim gösteriyor. Türkiye’de artık mobil bankacılıktan yapılan işlem adedi bankaların şubelerinde yapılan işlem adedine neredeyse eşit hale geldi. Türkiye Bankalar Birliği (TBB) verilerine göre, geçen yıl akıllı telefon ve tabletler için hazırlanan bankaların mobil uygulamalarını aktif olarak kullananların sayısı 6,7 milyona ulaştı. Mobil bankacılık uygulamalarından havale, yatırım, kredi kartı ve diğer ödemeler için 247,6 milyar TL’lik işlem yapıldı. Halihazırda elektronik ortamdaki alışverişlerin yaklaşık yüzde 30’u mobil üzerinden yapılıyor ve 2015 yılında bu oran yüzde 50lere dayanacak.

MOBİL UÇUYOR!

Öte yandan uçak bileti, otel ve araba kiralama fiyatlarını aynı platformda karşılaştıran uluslararası seyahat arama motoru Skyscanner’m son verileri, Türkiye’deki mobil cihaz kullanımındaki artışın seyahat planlamalarına da yansıdığını gösteriyor. Skyscanner üzerinden akıllı telefonlar ile Türkiye’den yapılan seyahat aramaları 2013 yılına kıyasla, yüzde 210 oranında artış gösteriyor. Tabletler üzerinden gerçekleştirilen seyahat aramalarında ise yüzde 4l’lik bir yükseliş görülüyor.

Apple Health ve Google Fit’in liderliğinde mobil sağlık uygulamalarında da artış bekleniyor. 2017’de akıllı cihaz kullanıcılarının yüzde 30’unun sağlık ve fitness uygulamalarını kullanacağı ve 11,8 milyar dolarlık bir global ekonomiye hayat vereceği hesaplanıyor.

Dünyada bu gelişmeler sürerken gelecek beklentilerine bağlı olarak şirketlerin bugünden pozisyon alması şart. Üretim, perakende, toptan satış, bankacılık ve finans hizmetleri ile ulaştırma gibi sektörlerde faaliyet gösteren yenilikçi şirketler büyük mobilite atılımlarına imza atarken, birçok şirket de mobiliteyi mevcut süreçlerine entegre etmenin yollarını arıyor.

POTANSİYEL ÇOK, PAY KÜÇÜK

Mobil uygulama kullanımı, yapılan araştırmalara göre, Türkiye’de son bir yılda yüzde 60 oranında arttı. Ancak Türkiye’nin şu anda mobil uygulama pazarından aldığı pay halen yüzde 1-2 civarında. Mobil internet kullanımında ilk 15 ülke arasında yer almasına rağmen Türkiye’nin pazardaki yeri düşük. Önümüzdeki dönemde buradaki payın artması için mobil girişimlerin daha fazla olması gerekiyor.

Potansiyelin olduğu görülen mobil teknoloji pazarında birçok iş fırsatı bulunuyor.

Mobil işler arasında, mobil takip sistemleri, mobil eğlence, mobil sağlık, lokasyon tabanlı servisler, finansal uygulamalar gibi onlarca farklı uygulama alanı söz konusu. Bütün bu uygulamaların ortak noktası ise kişilerin hayatlarını kolaylaştırması ve hızlandırması, aynı zamanda da keyifli bir deneyim olması. Yani sadece sunulan çözümün fonksiyonel olması yeterli değil, geliştirilen uygulamanın tasarımının ve ara yüzünün de kullanımı kolay ve görsel açıdan tatmin edici olması gerekiyor. Dolayısıyla mobil iş fikrinizin mutlaka bir ihtiyaca yanıt vermesi ya da hayatı kolaylaştırması önem taşıyor.

Türkiye, uygulama J indirme ve kullanımda dünyada ilk 15 ülke arasında yer alıyor.

Türkiye’de mobil uygulama pazarı, mobil oyunlar, reklam uygulamaları ve şirketlere geliştirilen uygulamalar olarak üçe bölünüyor.

Sektörde uygulama geliştiren ortalama 150 şirket bulunuyor. Ancak uygulama sayısı binler ile ifade ediliyor.

1 2 3 4Sonraki sayfa

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu