Pazarlama Reklam

Koronavirüs Online Alışverişi Çoğalttı

Online Satışlar Katlanıyor

TÜM dünya olağanüstü bir dönemden geçiyor. Çin’den dünyaya yayılan koronavirüs salgınının ülkemizde görülmesiyle birlikte pek çok farklı uygulama hayata geçirildi. İnsanlar hem kendilerini hem de diğer bireyleri korumak için mümkün olduğunca evde kalmaya çalışırken, iş dünyasından da önlemler peşpeşe geldi. Evden çıkmak istemeyen kullanıcılar online alışverişe yöneldi. Bu alanda hizmet veren girişimler de hem personelleri hem kullanıcıları için çeşitli önlemjer almaya devam ediyor.

“TÜM ÖNLEMLERİ ALDIK”

Uçtan uca süpermarket olarak faaliyet gösteren İstegelsin, satışlarda artış olduğu şu dönemde kullanıcılardan gelen talep üzerine dağıtım kapasitesini artırdı. Firmanın verilerine göre en çok temizlik ve hijyen ürünlerine talep artarken onu ilk yardım ve tıbbi malzemeler izledi. Yiyecek kategorisindeki artışta ise konserve meyve ve sebzeler ilk sırada yer alırken onu yağlar, dondurulmuş pratik yemekler ve bakliyatlar izledi. Temizlik ve hijyen ürünlerinde satışlar 12 kat artarken bu grup içinde yer alan kolonya, önceki birkaç güne göre 35 kat fazla sattı. İstegelsin CEO’su Sedat Yıldırım, “Başta kolonya gibi alkol oram yüksek ve virüs için koruyucu olduğu düşünülen ürünlerin satışları arttı. Bunun dışında temel ihtiyaçları karşılayan, tuvalet kağıdı, konserve, bakliyat, makarna, un, içecek gibi ürünlerde de talep artışı var” diyor. Paketlerin teslimatında da hijyeni maksimum seviyeye çıkararak temassız teslimat sedat V^dırırn uygulamasına geçtiklerini belirten Yıldırım, 16 Mart tarihi itibariyle, teslimat ekiplerinin, poşetleri kapıya bırakarak hijyen mesafesinde teslimat yapacaklarım söylüyor. Ayrıca, risk grubundaki kullanıcılara teslimatı ücretsiz yaptıklarını ifade eden Yıldırım, “Ekiplerimize antiviral dağıtıyor, araçlarımızı her gün dezenfekte ediyoruz. Sınırlı sayıda kişinin dağıtım merkezlerine giriş izni bulunuyor ve sağlık kontrollerini sık sık yapıyoruz. Böylece hem dağıtım ekiplerimizi hem de kullanıcılarımızı korumuş oluyoruz” açıklamasını yapıyor.

“HERKESE HİZMET GÖTÜRMELİYİZ”

Kullanıcılarına online alışveriş hizmetiveren Getir de koronavirüs sebebiyle hem kullanıcıları hem çalışanları için çeşitli önlemleri hayata geçirmiş. Stoklanabilecek ihtiyaç malzemelerinin siparişlerinin arttığım ifade eden şirket yetkilileri, “Su, makarna, bakliyat, konserve gıdalar, un, sabun ve kolonyada ciddi bir artış yaşandı. Kullanıcılarımızın hayatlarına devam edebilmesi için çalışmalarımıza aralıksız devam ediyoruz” diyor. Yaklaşık bir aydır durumu yakından takip ettiklerini ifade eden yetkililer, “Süreci sağlıklı şekilde yönetebilmek için yönetim masası kurduk. Merkez depolarımızda temel gıdalar başta olmak üzere stok miktarlarını 2-3 katma çıkardık” açıklamalarını yapıyor. Yetkililer, “Kullanıcılarımızdan ricamız, birkaç günlük ihtiyaçlarını birleştirerek sipariş vermeleri. Kullanıcılarımızdan da bu çağrımızı dikkate almalarını ve herkese hizmet götürebilmemiz için bizlere destek olmalarım bekliyoruz” diyor.

Türkiye genelindeki dört ana ve 157 cep deponun düzenli olarak dezenfekte edildiğini ve ürün kabul alanları her gün sıklıkla sabunlu suyla yıkandığım ve rafların her yarım saatte bir dezenfekte edildiğini söyleyen yetkililer “Tüm kuryeler, depoya girerken ve sipariş teslimi öncesinde antiseptik dezenfektan kullanıyor ve sık sık ellerini sabunla yıkıyorlar. Bunların yanı sıra araçların içleri ve motorların kasaları dezenfekte ediliyor. Motokuryelerin kaskları kişisel olmakla birlikte düzenli olarak temizleniyor. Bölge yöneticileri ise depoları tek tek dolaşarak denetimleri sürekli devam ettiriyor” diyor.

“PERSONEL ALIMLARI DEVAM EDİYOR”

Yemeksepeti de çalışanları, kullanıcıları, iş ortağı restoranları ve tedarikçileri için tüm önlemleri hayata geçirmeye devam ediyor.

Yemeksepeti CEO’su Nevzat Aydın, “Tüm yurtdışı ve yurtiçi seyahatleri iptal edildi. Tüm ofislerimizde hijyen için gerekli tüm önlemler en üst seviyede alındı. 16 Mart itibariyle merkez ofis ve bölge ofislerimiz kademeli olarak evden çalışma sistemine geçirildi. 18 Mart itibariyle saha ekibimiz hariç tüm Yemeksepeti çalışanları evden çalışma sistemine geçti” açıklamasını yapıyor. Bu kritik dönemde kullanıcıların gıda ve market ürünlerine ulaşımında önemli bir rol üstlendiklerini söyleyen Aydın, “Kullanıcılarımıza bu ürünlerin güvenli bir şekilde ulaşmasını amaçlıyoruz. Kullanıcılarımızın gıdaya olan ihtiyacım restoranlarımız aracılığıyla karşılamamızın yanı sıra online yemek siparişi sisteminin devamlılığının restoranların finansal olarak ayakta kalmaları için de hayati önem taşıdığının farkındayız” diyor.

Yemeksepeti Banabi ve Vale kuryelerine gerekli tüm ekipmanların sağlandığını ifade eden Aydın, “Kuıyelerimize el dezenfektanları, maskeler ve eldivenler verildi. Bu olağanüstü dönemde kullanıcılarımızın ihtiyaçlarını maksimum seviyede karşılayabilmek ve yeni adayları zor durumda bırakmamak adına işe alımla-rı durdurmadık. İşe alımlar için görüşmeleri online yöntemlerle yapıyor, işe başlama prosedürlerini de adaylarla tek tek güvenli iletişimle çözüyoruz” diyor.

“SATIŞLAR İKİ KAT ARTTI”

E-ticaret alanında sunduğu gelişmiş ve çözüm odaklı servisleri ile hizmet veren iPara, koronavirüs nedeniyle artışa geçen online alışveriş verilerini açıkladı. iPara verilerine göre bir haftada online alışveriş yüzde 14 oranında artış gösterirken, en çok satışın gerçekleştiği il İstanbul oldu. Online alışverişte iPara altyapısını kullanan markaların satış rakamlarına göre belirlenen listenin ilk sırasında ise sektörel bazda gıda sektörü yer aldı. Bir haftada gıda sektöründeki online alışveriş yüzde 100 artış gösterdi. Koronavirüs’ün online alışverişe etkisini değerlendiren iPara Satıştan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Tarık Onat, “Virüsten korunmak için evden çıkmayanlar günlük ihtiyaçları için online alışverişe yöneliyor. Geçen haftaya kıyasla bu hafta gıda sektöründeki satışlarımız iki kat arttı. Virüs tehdidi ortadan kalkana kadar önümüzdeki günlerde online alışveriş verilerinde yüzde 30- 40 bandında artış olmasını bekliyoruz” diyor.

Aslan SARANGA/ Domino’s Pizza Eurasia Group CEO’su
“Temizlik işlemlerini sıkılaştırdık”

Var olan hijyen kurallarımıza ek olarak, ürünlerimizle temas edebilecek her türlü malzemenin temizlik ve bakım işlemlerini sıklaştırdık. Çalışanlarımızın kıyafetlerini düzenli olarak kuru temizlemeye gönderiyoruz. Siparişlerimizi ulaştıran motorcu çalışanlarımızın kullandığı pizza çantaları her siparişten sonra dezenfekte ediliyor. Her şube çalışanımız mesai başlamadan önce ateş ölçümüne tabi oluyor. Ateşi 37.5 ve üzeri olan çalışanlarımız olursa hastane kontrolünden geçtikten sonra çalışmalarının devam edebileceği gibi bir dizi önlemi devreye aldık. Her çalışanımız ellerini 15 dakikada bir dezenfekte ediyor. Ürünlerle temas eden çalışanlar 15 dakikada bir eldivenlerini yeniliyor. Motorcu arkadaşlarımız yüz yüze siparişlerde müşterilerimize elle temas etmiyor. Tüm şubelerimize ekstra temizlik ve hijyen kiti gönderiyoruz. Herhangi bir rahatsızlığı olan çalışanlarımıza 14 gün izin veriyor, ancak doktor raporu aldıktan sonra işe dönmelerini kabul ediyoruz.

Hüseyin AYMUTLU / Happy Moon’s Yönetim Kurulu Başkanı
“Ürün tedariğinde sıkıntı yaşamıyoruz”

Tüm şubelerimizi normal ilaçlama prosedürümüzün dışında, alanında uzman firmalar tarafından dezenfekte edilmesi konusunda hemen harekete geçtik.

Garsonlarımıza her saat başı lavaboda ellerini yıkması talimatını verdik ve bunu takip ediyoruz. Dezenfektanların kullanımı artırdık. Müşterilerimiz istediği taktirde masaya da dezenfektan götürülerek sıkılmasını çalışanlarımıza söyledik. Masa aralıklarını düzenledik ve aralıkları açmaya çalıştık. Şu an için tedarik ile ilgili bir sıkıntı yaşamıyoruz.

Son zamanlarda temizlik ürünleri, eldivenler, maskeler ve dezenfektanda talep yığılması yaşanıyor. Ama tedarikçilerimiz ile sözleşmeli çalıştığımız için bizler bu ürünleri temin ediyoruz.

Oğuz ŞENOL / Cafe Italiano Kurucusu
“Özel ilaçlarla temizleniyor”

Gerekli dezenfeksiyon ve hijyen önlemlerini alarak en sağlıklı ortamlarda misafirlerimize hizmet veriyoruz. Hjjyen çalışmaları kapsamında tüm restoranlarımızda profesyonel şirketlere özel dezenfeksiyon yaptırıyoruz.

Mekanımızın her köşesi her gün özel ilaçlarla temizleniyor. Menüler, tuzluk, biberlikler gibi daha sık elle tutulan her ünite günde en az beş kere dezenfekte ediliyor. Lavabolar günde 30-40 kere temizlenirken, masa üstleri, sandalyeler ve zeminin dezenfeksiyon ürünleri ile sürekli temizliği yapılıyor. Endişe verici boyutta olmasa da bazı temizlik ürünlerinde tedarik zorluğu yaşıyoruz.

Fiyatların zamlanmış olması da bir başka bir olumsuzluk. Bunun dışında kendi ürün tedariğimiz açısından bir sıkıntı yaşamıyoruz.

YEŞİM OKSAY

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu