Iran kapısını ilk önce perakendeciler araladı
Ambargonun kalkmasıyla tüm dünyanın gözünü çevirdiği İran pazarma ilk atak perakendecilerden geldi. Doğu komşumuzun pazarma 20 civarmda yeni markanın girmesi beklenirken, halihazırda faaliyet gösteren şirketler de mağaza sayısını artırmak için harekete geçti. Perakende sektörü, bu amaçla bireysel veya dernekler vasıtasıyla İran’a turlar ve fuar etkinlikleri düzenliyor.
İran’a yönelik ambargonun kalkmasıyla tüm dünyanın gözü uzun yıllardır kapalı olan bu ülkenin ekonomisine çevrildi. İran’da ambargonun kalkmasıyla oluşacağı tahmin edilen 100 milyar dolarlık yeni pazar, başta Türkiye olmak üzere tüm dünyanın iştahım kabartıyor. Almanya, Fransa, İspanya gibi ülkelerin üst düzey bürokratları İran’a ziyaretler yaparak bu pazardan pay almak için harekete geçerken Türkiye de boş durmuyor. Her ne kadar Iran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif 10-11 Ağustos tarihlerinde Ankara’ya yapacağı resmi ziyareti ertelese de özel sektör pazara açılmak için harekete geçmiş bulunuyor. Deriden ayakkabıya pek çok sektör, İran’daki değişimden faydalanmak için fırsat kolluyor.
Tüm sektörler arasında en hızlı çıkan ise perakendeciler oldu. Birleşmiş Markalar Demeği (BMD), 1-4 Eylül tarihleri arasında 25 civarında Türk markasıyla İran’a ziyarette bulunacak. Iran, 78 milyonluk nüfusu, son yıllarda büyüyen ve gelişen ekonomisi, halkının harcama kapasitesindeki artış, yeni AVM yatınmlanyla Türk markalan için gelecek vaat eden bir pazar haline gelmiş durumda. İran pazarının Türkiye’deki markalar için önemli bir potansiyel taşıdığına dikkat çeken BMD Başkanı Sami Kariyo, “Hem coğrafî hem de kültürel yakınlık Türk markalarının İran’daki şansını artırıyor” diyor.
20 MARKA GİRECEK
Bugün İran’da BMD’ye üye markasının 135 satış noktası bulunuyor. Sami Kariyo, önümüzdeki dönemde 20 Türk markasının daha İran’a girmesini beklediklerini söylüyor. Kariyo, “Bu markaların üç yılda 500 mağaza açmasını bekliyoruz. Zaten pazarda var olan markalanmızın da açacağı yeni mağazalarla, üç yılda İran’da toplam 1000 kadar satış noktasına ulaşmamız mümkün olabilecek” diyor.
Iran pazarına ilk kez girmeye hazırlanan Eren Perakende’den îpek-yol’a 25 civannda firma yatırımcılarla I bir araya gelerek fırsatlan araştırırken, I halihazırda bu pazarda faaliyet gösteren firmalar ise mağaza sayısını ar-f tırmayı planlıyor. Bu yıl ülkede ilk mağazasını açan Ramsey’in genel müdürü Hüseyin Doğan, “Mağazamızı açmadan önce İran’a markalı ihracat yapıyorduk. Bu süreçte markamız ülkede ; erkek hazır giyim katego-J risinde statü göstergesi olarak gösterilmeye başladı. Biz de bu fırsatı değerlendirerek Iran pazarına ilk adımımız attık” diye konuşuyor. İran’da Türk markası kullanmanın bir ayrıcalık olarak görüldüğüne dikkat çeken Doğan, bu durumun Türk markalanna yönelik ilgiyi artırdığını vurguluyor.
BÜYÜK PAZAR OLABİLİR
İran’ı erken fark eden markalardan biri olan Kiğılı’nın CEO’su Hilal Suerdem, bu ülkenin Türkiye’nin ihracatta en büyük pazarlanndan biri olmaya aday olduğunu belirtiyor. İran’da şu anda toplam 460 metrekarelik üç franchise mağazası bulunan şirket, metrekareleri ve mağaza sayısını artırmak için yatırımcı firmayla görüşüyor.
İran pazarına yeni girmeye hazırlanan perakendecilerden birini de Faik Sönmez oluşturuyor. Olumlu havayı değerlendirip İran’a girmeye hazırlanan Faik Sönmez Yönetim Kurulu Başkanı Mete Sönmez, “Şu ana kadar orada faaliyet gösteren markalardan edindiğimiz izlenime göre, Iran tüketicisi yeniliğe açık, moda ile ilgili, aktif bir tüketici. İran’ın Türkiye kadar nüfusu var ve uzun yıllardan beri süren ambargo dolayısıyla modem alışveriş deneyimlerine özlem duyuyorlar” diyor.
ALTI BÜYÜK ŞEHİR VAR
Halihazırda pazarda beş mağazayla faaliyet gösteren Derimod ise İran’da her yıl beş mağaza açarak sektördeki lider markalardan biri olmayı hedefliyor. İran’ın Ortadoğu’daki en önemli pazarlardan biri olduğuna dikkat çeken Derimod Yönetim Kurulu Üyesi Murat Zaim, “İran, 400 milyar dolara yakın GSYtH büyüklüğü ile Ortadoğu’daki en önemli pazarlardan biri ve perakende potansiyeli olarak Suudi Arabistan ile beraber en çok öncelik verdiğimiz ülke. Ayrıca İran’da Tahran gibi önemli bir şehirle beraber nüfusu 1 milyonu aşan altı şehir bulunması, perakendede genişlemek için bize önemli fırsatlar sunuyor” diye konuşuyor.