Ekonomi - Borsa - Hisse Senedi

Gelir vergisi rekortmenleri

Türkiye’nin gelir vergisi rekortmenleri arasında ‘gizemli’ isimler var. Medyadan uzak duruyor, resimlerinin çekilmesini bile istemiyorlar. Türkiye’nin ‘gizli zenginleri’ tanımlamasını hak eden gelir vergisi rekortmenlerini araştırdık.

ZENGİNLİĞİN ölçüsü nedir? Dünyada zenginliğin birçok ölçüsü olabilir ama sanırız en onurlu ölçüsü ‘vergisini ödemek’tir. Bu yüzden her yıl çok kazanıp da vergisini düzenli veren iş insanları, meslek mensupları ve sanatçılar vergi rekortmenleri arasında yer alıp almayacaklarını merak ederler. Yalnızca vergiyi verenler değil kamuoyu da her yıl vergi rekortmenlerinin kimler olacağını merak eder.

Son yıllarda Türkiye rekortmenliği yarışı Koç Holding Şeref Başkanı Rahmi M. Koç ve ablası Semahat Sevim Arsel arasında geçerken, 2014 yılında Enka Holding Onursal Başkanı Şarık Tara, ‘Türkiye’nin gelir vergisi rekortmeni” unvanım aldı. Tara, 37 milyon 582 bin 415 TL gelir vergisi beyan etti.

gelir vergisi rekortmenleri

ALİ KOÇ LİSTEDE YOK MU!

Türkiye’de en çok gelir vergisi veren ilk 100 kişiyi kapsayan ‘rekortmenler listesi’nde Rahmi Koç 29 milyon 753 bin 89 TL’lik beyanla ikinci, ablası Semahat Arsel 26 milyon 36 bin 378 TL ile üçüncü olurken, Rahmi Koç’un oğlu ve Koç Holding Yönetim Kurulu Başkam Mustafa Koç ise 21 milyon 131 bin 738 TL ile dördüncü olarak listeye girdi. Ömer Koç ise listeye yedinci sıradan girerek 18 milyon 284 bin 848 TL gelir vergisi beyan etti. Rahmi Koç’un ablası Suna Kıraç ise 1 l’inci sıradan listeye girerek 14 milyon 168 bin 720 TL gelir vergisi tahakkuk ettiğini resmi kuramlara bildirdi. Listede Ali Koç’un ve geçmiş yıllarda listeye giren Suna Kıraç’ın kızı İpek Kıraç’m adının olmaması dikkat çekti. Listede isminin açıklanmasını istemeyen beşinci sıradaki rekortmenin Ali Koç olduğu tahmin ediliyor.

SABANCILAR LİSTEDE YOK!

Listeye bakıldığında Türkiye’deki gelir vergisi rekortmenlerinden üçte birinin adının kamuoyuna açıklanmasını istemediği görülüyor, tsmini açıklayanlar üzerinden listeyi incelediğimizde; Koç Ailesi beş kişi ile listede en çok yer alan aile olarak karşımıza çıkıyor. Türkiye’nin varlıklı ailelerinden Sa-bancı’dan sadece Çiğdem Sabancı Bilen ile Suzan Sabancı Dinçer’in listede admın yazılması dikkat çekiyor. Örneğin

2013 yılı gelir vergisi listesinde Sabancı Ailesi’nden Demir Sabancı, Ömer Sabancı, Serra Sabancı ve Ali Sabancı ile birlikte altı Sabancı’nm adı kamuoyuna açıklanmıştı. Bu yıl ise birçok aile bireyinin listede adının açıklanmasını istemedikleri anlaşılıyor. Bu yıl listede adını en çok gördüğümüz ikinci aile ise Gaziantepli Konukoğlu Ailesi… Sanko Holding Onursal Başkanı Abdülkadir Konukoğlu ve kardeşleri Zekeriya, Adil Sani ve Fatih Konukoğlu yüksek gelir vergisi beyanlarıyla dikkat çekiyorlar.

SANAT DÜNYASINDAN İKİ İSİM

Ferit Şahenk, Murat Ülker, Erman Ilıcak, Fatih Karamaneı, Ahmet Nazif Zorlu gibi iş insanlarının olduğu gelir vergisi rekortmenleri arasında yapımcı Acun Ilıcalı ile komedyen Cem Yılmaz da kendilerine yer buldu. Acun Ilıcalı 44. sıradaki yeriyle 4 milyon 976 bin 881 TL gelir vergisi beyan ederken, 4 milyon 453 bin 228 TL gelir vergisi beyan eden Cem Yılmaz ise listede 58’inci sırada yer buldu.

EN GİZLİ REKORTMENLER

Evet, gelir vergisi rekortmenlerinin birçoğunu kamuoyu isimleriyle tanıyor; şirketlerinin faaliyetlerini yakından biliyor. Ancak bazı isimler var ki; Türkiye’nin gizli zenginleri unvanını hak edercesine basından uzak duruyor, demeç vermiyor ve medyanın önüne çıkmıyorlar. Biz de kamuoyunun yakından tanımadığı gelir vergisi rekortmenlerini araştırdık. Çoğunun resmini bile zar zor bulduk. Bazılarına demeç almak için ulaşmak istedik ama yine sessiz kalma tavırlarını sürdürdüler. İşte rekortmenler listesinin en gizemli isimleri:

ADEM SAK: Türkiye Gelir Vergisi Rekortmenleri 2014 yılı listesinde 13. sırada yer alan işadamı Adem Sak, 12 milyon 183 bin 523 TL vergi ödeyecek. Sak, 2013 yılı listesinde 29. sıradayken, 2012’de ise 49. sırada yer almıştı. 1997 yılında Antalya’da kurulan AS Çimen-to’nun Yönetim Kurulu Başkanı. Halen fabrikaları Burdur’un Bucak İlçesi’nde bulunan Sak, bu ilin de vergi rekortmeni. AS Çimento’nun yıllık 6.5 milyon ton çimento üretme kapasitesi var. İşadamının AS Havacılık, AS Ado Hazır Beton, AS Çimport Turizm, AS Enerji Elektrik Üretim, AS-SER Denizcilik, ASÇim Çimento adında da şirketleri var. Bu arada Burdur merkezli Ado Hazır Beton Sanayi Şirketi ortakları Osman Çaka ile Okan Veli Karataş da Antalya’dan vergi rekortmenleri listesine dahil olan iki isim. 77’nci sıradan listeye giren Çaka 2014 yılı gelirlerinden 3 milyon 703 bin 731 TL, 88’inci sıradan listeye giren Karataş ise 3 milyon 522 bin 659 TL vergi ödeyecek.

NEBAHAT TÜRKAN ÖZ-SEZEN: Bu isim hemen hiç bilinmese de yıllardır patronluğunu yaptığı Gripin İlaç-ları’nı kamuoyu hatırlayacaktır. Bir nesil adeta Gripin ile büyüdü Türkiye’de… Gri-pin’in hikayesi 1950 yılma dayanıyor. Özsezen’in babası Necip Bey, Çağaloğlu’nda Gripin Laboratuvarı kurarak ilaç sektörüne girmişti. Eczacı olan Necip Akar, ilaç yapımından sonra temizlik maddesi üretimine girmiş, “Puro” tuvalet sabunu, “Fay” temizlik tozu gibi ürünlerle bu sektörde yerini almıştı. Bir deniz kazasında vefat eden Necip Bey’den sonra yönetime kızı geçmişti. Halen Necip Akar Holding A.Ş.’nin Yönetim Kurulu Başkanı olan Nebahat Türkan Özsezen, basma konuşmasa da adını her yıl gelir vergisi rekortmeni olarak Türkiye’ye duyuruyor. Necip Akar Holding çatısı altında Gripin İlaç A.Ş., Covo Seyahat ve Turizm A.Ş., Biokim Özsezen Kimya Sanayi, Biokim Wenda Kimya Sanayi, İnter Rut Turizm ve Ticaret A.Ş., Derman İlaç Sanayi ve Ticaret A.Ş. ve Paro Laboratuvarı Ltd. Şti. şirketleri bulunuyor.

VİLDAN-SEVDA GÜLÇELİK: Listenin 24’üncü sırasında Sevda Gülçelik, 57’nci snasında ise Vildan Gülçelik var. Vildan Gülçelik, Enka İnşaat’m kurucusu Şarık Tara’nm kızkardeşi… Zaten Enka’yı Vildan Gülçelik’in eşi Sadi Gülçelik ile Şarık Tara birlikte kurmuşlardı. (Enişte Kaymbirader= ENKA) Gülçelik Ailesi Sadi Gülçelik’in vefatından sonra Enka’daki miras hisselerini sattılar ve kişisel servetlerine eklediler. Vildan Hamm’ın kızı Sevda Gülçelik miras hisselerden elde ettiği gelirle vergi rekortmenlerinde 24’üncü sıraya çıktı. Sevda Gülçelik’in Ali Gülçelik adında bir abisi olduğu da biliniyor.

TOMRİS TAŞKENT: STFA’nın iki kurucusundan Sezai Türkeş’in kızı… Babasının 1999’da vefatmdan sonra grubun büyük hissedarı olan Tomris Hanım, işlerin yönetimini üçüncü kuşak temsilcileri oğullan Sezai, Nur ve Alp Taşkent’e ve profesyonellere bırakmış durumda. 2013 vergilendirme döneminde rekortmenler arasında 13’üncü sırada yer alan Tomris Taşkent, bu yıl 25’inci sırada yer alarak 6 milyon 533 bin TL vergi beyan etti.

ONUR ÇETİNCEVİZ: Çetin Holding’in Yönetim Kurulu Başkanı olan Onur Çetin-ceviz, 1980’li yıllarda karayolları müteahhidi olarak iş hayatına girdi. Halen yurtdışında Moldova ve Umman’da yol yapım işleri, yurtiçinde de birçok bölgede yol yapım işleri devam ediyor. Uluslararası müteahhitler sıralamasında 2014’te 138’inci sırada
yer alan Onur Taahhüt firması kanalıyla işlerini yürütüyor. Onur Çetinceviz, Ankara merkezli olarak 5 milyon 327 bin 376 TL gelir vergisi beyanıyla, 36’ncı sırada rekortmenler arasında yer aldı.

VELİ ERGİN İMRE: AVM (Ahmet Veli Menger) Holding’in Yönetim Kurulu Başkanı Veli Ergin İmre de ‘gizemli işadamı’ tanımlamasını hak ediyor. Şirketin internet sitesinde yönetim kurulu üyelerinin özgeçmişi varken İmre’nin sadece adı yazıyor. Babası Ahmet Veli Menger’in adını taşıyan holding çatısı altında otomotiv, sanayi, sigorta, turizm ve ziraat sektörlerindeki şirketlere kaptanlık ediyor. Kamuoyunda holdingin en bilinen işi, Mercedes Benz bayiliği. Holdingin Mengerler Ticaret Türk A.Ş. şirketi Mayıs 2013 itibariyle 10 il ve 23 ayrı lokasyonda konumlanan Mercedes-Benz yetkili bayi ve servisleriyle hizmet veriyor. Gelir vergisi rekortmenleri listesinde 38’inci sırada yer alan Veli Ergin İmre, 5 milyon 202 bin 496 TL vergi ödeyeceğini beyan etti.

MİKTAD SARIALİOĞLU: Trabzon’un Of İlçesi’nde 1937 yılında doğan Sarıalioğlu, 1960’lı yıllarda Türkiye’nin çeşitli yerlerinde konut inşaa etmeye başladı. Marmaris sevgisi ile bilinen işadamının Of ta alışveriş merkezi ve otel inşaatları devam ediyor. Hayırsever bir işadamı olarak çevresinde tanınan Miktad Sarıalioğlu 4 milyon 112 bin 936 TL gelir vergisi ödeyecek.

SEBAHATTİN YILDIZ: Yıldızlar SSS Holding Kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı Sebahattin Yıldız, ticaret geleneğine sahip Yıldız Ailesi’nin üçüncü kuşak temsilcilerinden. 1972 yılında Trabzon Karadeniz Teknik Üniversitesi tesislerindeki taahhüt ve inşaat işleri ile genç yaşta ticaret hayatına atılmış. 1983-2000 yılları arasında inşaat, yol ve taahhüt işleriyle iştigal etmiş.

2000’de Söğütsen Seramik’e ortak olan Yıldız, 2003’te şirketin tamamını satın aldı.

2004’te özelleştirmeden Eti Gümüş’ü de satın alan Yıldız, 2010’da kurulup Afyonkarahisar, Bilecik, Eskişehir, Kütahya ve Uşak illerinde elektrik dağıtım hizmeti veren Eskişehir Osmangazi Elektrik Dağıtım A.Ş.’nin (ODEAS) de ortaklarından. Sebahattin Yıldız, Ankara merkezli olarak 3 milyon 915 bin 801 TL gelir vergisi beyan ederek, 72’nci sıradan rekortmenler listesine girdi.

FERİZAN PEKER: Şirketi Güney Diş Deposu’nun adını sağlık sektörü yakından tanıyor. 65 yıl önce Gaziantep merkezli olarak kurulan şirketin merkezi İstanbul Dudul-lu’da bulunuyor. Dental klinik ve diş laboratuvar ekipmanları ile sarf malzemeleri satışı yapan Güney Diş Deposu, 30’a yakın uluslararası dental markanın da Türkiye temsilcisi.

91’inci sıradaki rekortmen, 2014 yılı gelirlerinden 3 milyon 424 bin 752 TL vergi ödeyecek.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu