FED politikasında beklentiler
İçinde bulunduğumuz fırtına aslında güzel bir fırsat da sunmak üzere. Endeks 62.500, dolar-TL 3.20 civarına gelirse borsada özellikle orta vadeli pozisyon almak için son derece uygun bir fırsat oluşur…
Yaşadığımız “kusursuz fırtına” ne gibi fırsatlar getirebilir?
Bu haftaki köşe yazımda iki üç önemli öneride bulunacağım.
Ama önce altyapıyı oluşturalım.
Yazılarımı yakından takip eden okurlarım iyi hatırlayacaklar.
Aylardır bu köşeden dolar/TL için 2.50, 2.75, 2.90, 3.00 ve 3.20 hedeflerine hareket öngördüğümü aktardım. 3.20 hariç (henüz değil) tamamım gördük. Lâkin 3.00 TL seviyesi beklediğimden de çabuk gerçekleşti. Çünkü tam anlamıyla “kusursuz” bir fırtına yaşamaktayız. Her gün terör, her gün şehit haberi, kredi notumuzda indirim riski, eylül toplantısında FED’den faiz artırımı gelme riski ve erken seçim kararı…
Olumsuz faktörlerin tamamı aynı zamana denk geldi. Borsadaki düşüş, kur ve gösterge faizdeki yükseliş haftanın son gününde de devam etti. Peki, ne gibi fırsatlar oluşuyor? Uzun zamandır dolar önermekteydim. Dolar/TL’de 3.20 olasılığı olsa bile artık dolar önermiyorum. Neden mi? Dolar/TL’nin 3.00’ün üzerine yerleşmesi halinde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası en önemli silahını devreye sokabilir. Bir başka ifadeyle, kurda çok sert bir düşüşü beraberinde getirebilecek 3-4 puanlık yüklü bir faiz artırımı yapabilir. Bu bir… İkincisi ise erken seçimle alakalı. Erken seçim sonucunda da bugünküne yakın bir meclis aritmetiği ortaya çıkarsa bu sefer “makul” bir koalisyon hükümeti kurulur. Bu da kurda çözülme sağlayabilecek bir diğer faktör olur. O nedenle mevcut düzeylerden (3.00 ve üzeri) dolar alınmasını kesinlikle tavsiye etmiyorum. 3.15-3.20 bandındaysa TL yönlü pozisyonların düşünülmesi uygun olabilir.
Borsada hangi seviyeyi takip etmeliyiz?
Şöyle bir senaryo düşünelim. Erken seçime kadar olan süreçte yaşanma ihtimali küçümsenemeyecek bir senaryo; FED, IMF’nin ‘2016’yı bekle’ telkinlerine rağmen eylül toplantısında ilk artırımını yapsın. Bizde de seçim atmosferinde siyasi tansiyon iyiden iyiye yükselmiş olsun. Dolar/TL 3.20’ye yaklaşmış, 73.000’lerdeki BIST-100 de 62.500’lere geri çekilmiş olsun.
Gelin beraber hesaplayalım endeksin dolar bazında ne olacağını. 62.500’i 3.20’ye bölüyoruz. Çıkan rakam 19.500. Böylelikle 62.500 endeks-3.20 dolar/TL senaryosunda endeksin dolar cinsinden karşılığını bulmuş olduk.
Şimdi grafiğe bakalım. Mavi olan BIST-100 endeksinin dolar bazındaki grafiği. Taş üstünde taş, gövde üstünde baş bırakmayan 2008-2009 krizinde bile endeks dolar bazında 15.000’lerde dip oluşumunu tamamlamıştı. Sonuca bağlayalım… İçinde bulunduğumuz kusursuz fırtına aslında güzel bir fırsat da sunmak üzere.
Endeks 62.500, dolar/TL 3.20’ye (ya da bu seviyelere yakın düzeyler) gelirse hisse senedinde özellikle orta vadeli pozisyon almak için son derece uygun bir strateji verebilir.
TCMB ne yapabilir?
Aşağı tükürse sakal, yukarı tükürse bıyık. TCMB’nin elinde kuru dizginleyebilecek mekanizma var. Politika faizi ve tavan faizlerini 4’er puan yukarı çeker, kuru da 2.75’e indirebilir. Bunu yapmak kolay.
Lâkin ekonomide işler çok kötü gidiyor. Hele son kur yükselişi ve yüksek oynaklık tuz biber oldu. Bu şartlar altında faiz oranlarını dramatik bir şekilde yükselterek iş dünyası ve tüketiciler için borçlanma maliyetlerini 4 puan daha yükseltmek ekonomiyi perişan eder. Bu yüzden çok zor bir karar.
Ben başkan olsaydım, faizlere dokunmazdım. Yüksek ve oynak kurun ekonomide yaratacağı geçici haşan göze alır ve kurun 3.20 bandında istikrara kavuşmasını beklerdim. Ama TCMB beklemeyebilir. Dolar/TL’nin 3.00 üzerine kalıcı bir şekilde yerleşme eğilimine girmesi Merkez Bankası’m radikal bir adım atmaya zorlayabilir. O nedenle kurda 3.00 TL üzerinde dikkatli olunmasını ısrarla tavsiye ediyorum.
Çin kaygısı ve petrol konusu…
Çin ekonomisiyle ilgili önümüzdeki haftalarda geniş bir çalışma yayımlayacağım. Rapor bittiğinde yönetici özetini de buradan paylaşacağım. Sonucu baştan söyleyeyim; Çin ekonomisi yüzde 7 civarındaki büyüme patikasını, bu yılın son çeyreği ve önümüzdeki yılın ilk yarısına yüzde 7.5-8 bandına doğru taşıyabilecek.
Çin Merkez Bankası önemli bir genişleyici paketi devreye sokmayı da planlıyor. ABD’deki güçlü toparlanma ve Avrupa’daki canlanma da Çin açısından son derece olumlu gelişmeler.
Petrole gelince… Brent petrol son haftalarda yeniden 45 dolar düzeylerine geri çekildi. Euro/dolar paritesi ve altın fiyatlarından da ayrıştı. Bu eğilimin devamını beklemiyorum. Brent petrolde özellikle 40 dolar bandında dip oluşumu ihtimali oldukça yüksek. Brent petrolün 60 doların üzerine çıkması, iki tane Çin PMI imalat endeksinin beklentilerin üzerinde gelmesine bakar.