Pazarlama Reklam

Evden e-ticaret nasıl yapılır?

E-ticarete başlayacaklar ne yapmalı?

DÜNYAYI kasıp kavuran koronavirüs nedeniyle bazı sektörlerde iş kayıplarının yaşanması ve büyük şehirlerden tersine göç hareketinin hızlanmasıyla, birçok kişi evden çalışma imkanı olan alanlara kaymaya başladı. Sektör uzmanlarının aktardığına göre, son dönemlerde evden e-ticaret yapmak üzere şahıs şirketi kurarak web site açan müteşebbis sayısında ciddi artış var. Başta giyim eşyaları, ev tekstili, yerel gıdalar ve gurme lezzetler olmak üzere temini ve kargolaması daha kolay olan kategorilerde satış yapan yeni e-ticaret sitesi sayısında patlama oldu. Evden e-ticaret yapmanın depo, kira ve stok masrafı olmamasından dolayı çok cüzi yatırımlarla herkesin bu işe girebiliyor olması, görünürdeki patlamanın en önemli sebeplerinden. Ürün alıp satanlar haricinde, stok-suz ticaret olarak bilinen dropshipping yöntemiyle e-ticaret yapan sayısında da artış var. özellikle finansal açıdan, toptancıdan mal alabilir durumda olmayan girişimciler, dropshipping ile sadece aracılık ederek e-ticaret üzerinden kar elde edebiliyor. Bu yöntemde de son aylarda artış olduğu belirtiliyor. E-ticaret platformları, sektöre adım atmak veya işlerini büyütmek isteyen işletmeler için çeşitli destekleri hayata geçiriyor. Firmalar, online eğitimlerden finansman desteklerine ve yurtdışı pazarlara açılmaya kadar birçok alanda hizmet veriyor. Peki evden e-ticaret nasıl yapılır? Nelere dikkat etmek gerekir? Bu hafta, e-ticaret platformlarının verdikleri destekleri ve uzmanların tüyolarını derledik…

“YASAL PROSEDÜRLERE DİKKAT”

Amazon, Etsy, AliExpress gibi global pazar yerleri üzerinden dünyanın herhangi bir yerindeki müşteriye ulaşmak ve ürün satmanın günümüzde çok kolay olduğunu ifade eden WorqCompany Kurucu Ortağı Cem Baytok, “Evden yapılan e-ticaret satışlarında bireysel anlamda ürün gamı çok geniş olmadığı için normal ihracat sürecindeki bürokrasi yerine mikro ihracat politikası uygulanıyor.

Evden sadece ürün değil, danışmanlık ve eğitmenlik gibi hizmet satışı da yapabilirsiniz” diyor. E-ticaret evden yapılıyor olsa da dikkat etmek gereken bazı noktalar olduğuna işaret eden Baytok şu bilgileri aktarıyor:

“Şirket kuruluşu aşamasında, hem şirketin türüne karar vermek hem de kuruluşta dikkat edilmesi gereken ayrıntıların ileride cezai sorumluluk oluşturmaması için profesyonel yardım almak önemli. E-ticaretin yapılacağı platform seçimi de bir diğer önemli nokta. Eğer mevcut pazar yerlerini kullanmayı düşünüyorsanız, her pazar yerinin kendine özgü kurallarını ve komisyon kesintilerini ayrıntılı bir şekilde öğrenmelisiniz ki ürün fiyatını bunlara göre belirleyebilirsiniz. Keza kendi internet siteniz üzerinden satış yapmayı planlıyorsanız, ETBÎS kaydı gibi yasal prosedürlere dikkat etmelisiniz. En az müşteri portföyü kadar önemli bir diğer konu da tedarikçi seçimi. E-ticaret ile ilgilenenlerin yaptığı en büyük hata ürünlerin sadece fiyatlarına göre tedarikçi seçmektir. Oysa ürünün tedarik süresi ve kalitesi bu işin sürekliliğini sağlayan en önemli konudur.”

“KADIN GİRİŞİMCİLER ÖNE ÇIKTI”

Evden ticaret yapmak isteyenlere, evlerinde ürettikleri ürünleri internetten satarak, yıllık toplam 30 bin TL’ye kadar esnaf vergi muafiyeti tanındığını belirten IdeaSoft CEO’su ve TOBB E-ticaret Meclis Üyesi Seyhun Özkara, “Evden e-ticarette sosyal medyadan veya bazı pazar yerlerinden satışa başlayanlar bu yolu tercih ediyor. Rakamlar muafiyet sınırına yaklaştığında veya işini istediği seviyeye getirebilen kişi vergi mükellefi oluyor, şirket kuruyor ve e-ticaret sürecine bu şekilde devam ediyor. Aksi durumda ciddi vergi yükümlülükleri çıkabilir. Bir diğer yöntem ise ev ofis yani evinizi adres göstererek, bir şahıs şirketi kurabilir ve bu şirket üzerinden evden e-ticaret yapabilirsiniz. Sosyal medyanın gücüyle birlikte kadın girişimciler biraz daha öne çıkıyor. Son bir yıl içerisinde e-ticaret yapmak isteyen kadın girişimcilerin sayısı yüzde 35 oranında arttı” diyor.

İKMAL SİSTEMİ İŞİ KOLAYLAŞTIRIYOR

NeSatilir.com Kurucusu Yiğit Tuna ise, e-ticarete başlayacak herhangi bir satıcının yol haritasında öğrenmesi gereken ilk şeyin kesinlikle muhasebe olduğuna vurgu yaparak, “Birçok satıcının kar ettiğini düşünürken, kesintileri doğru hesaplayıp giderlerini doğru muhasebeleştiremediği için günün sonunda zarar ile kapanış yaptıklarına şahit oluyoruz, önerimiz, ileri seviye olmasa dahi satıcıların en azından kendi finansal tablolarına hakim olacak, özellikle pazar yeri kesintileri ve KDV’yi doğru şekilde hesaplayabilecek derecede muhasebe bilgisine sahip olması” diyor.

Evden e-ticarete başlamak isteyen satıcı adaylarının hayatlarını kolaylaştıracak en önemli konulardan bir diğerinin, yurtiçi ve dışında farklı platform ve üçüncü parti depoların sunduğu fulfillment (ikmal) sistemi olduğuna değinen Tuna, “Fulfillment sistemi ile stoklarınız platformların depolarına ya da anlaşmalı deponuza gönderiliyor ve bu depolarda muhafaza ediliyor. Sipariş geldiğinde gönderim entegre şekilde depolardan yapılıyor. Satıcı ise ürün depolama, elleçleme ve gönderim işlemleri uğraşmadan, tüm zaman ve enerjisini satacak yeni karlı ürünler bulmaya, bu ürünleri rekabetçi bir şekilde geliştirmeye, ürünlerin resimlerini, listelerini optimize etmeye ve ürün lansmana ayırabiliyor. Tamamen evden satış yapan birçok satıcı, ürünlerini Çin’den Amerika’ya gönderip, kendileri hiç stok yönetimine dahil olmadan operasyonu yürütebiliyor. Aynı şekilde ürünlerini Türkiye ve farklı ülkelerden tedarik ederek yurt dışındaki fulfillment tesislerini kullanan ve multichannel (çok kanallı) satış yapan birçok satıcı tüm operasyonlarını sadece evden yürütüyor. Fulfillment sisteminin geçtiğimiz seneler içinde Türkiye’de de oldukça büyük aşama kaydettiğini gördük. Şu anda en büyük pazar yerlerinden kimileri direkt olarak kendileri fulfillment sağlıyor ; kendi gönderim ağlarını geliştiriyor. Hızlı gönderim nedeni ile gönderimi direkt olarak pazar yerinin kendisinden sağlanan ürünler müşterinin tercihi oluyor. Ek olarak, pazar yerlerinin kendi fulfillment sistemlerini kullanan satıcıların ürünleri daha ön sıralarda yer veriyor, bu sayede görünürlükleri de artmış oluyor” diye konuşuyor.

ŞAHIS ŞİRKETLERİNDE REKOR

EG Bilişim Teknolojileri CEO’su Gökhan Bülbül, e-ticaret sektöründe yaşanan büyümenin, pandeminin ve dijitali kanıksamanın da etkisiyle beklentilerin ötesinde gerçekleştiğine işaret ederek, “Ticaretin alışılagelmiş işleyişinin değişmeşine sebep olan pandemi döneminde fiziksel satış kanallarındaki alışveriş trafiği azalırken, e-ticaretin toplam perakende satışlar içindeki payı arttı. Rekabet Kurumu verilerine göre, Türkiye’de e-pazar yerlerinin ticaret hacmi, 2020 üçüncü çeyreğinde 34 milyar TL’yi aştı. Şirketler, dijital dönüşüm çerçevesinde işlerini elektronik ortama taşırken, evden e-ticaret yapmak üzere şahıs şirketi kuranların sayısında rekor seviyede arttı” diyor. Evden e-ticaret yapacakların dijital pazarlama yolculuklarına rehber olacak bazı ipuçlarını da sıralayan Bülbül şunları aktarıyor:

“Dijital pazarlamaya yeni başlayacaklar için en hızlı ve kolay yöntem, işleriyle ilgili anahtar kelimeleri Google anahtar kelime analiz aracıyla belirleyip, potansiyeli ölçmek ve bu doğrultuda potansiyelin tamamına ya da belirli bir yüzdesine ulaşmak için ilk adımı atmak. Önceliği pazar analizine ve potansiyeli tespit etmeye vermek, doğru bütçe yönetimi ve kampanya stratejisini belirme konularında avantaj sağlayacaktır. Ardından düzenli olarak verilerini analiz edip neye, ne kadar yatırım yapacaklarına karar vermeler işlerini geliştirmeleri için fayda sağlar.

Önerim, potansiyelin tamamına ya da en azından sınırlı bütçe varsa yüzde 30’una yatırım yapılması yönünde. Başlangıç için ideal olabilecek bir bütçe belirtmem gerekirse, e-ticaret firmaları günlük 300 TL ile talep toplamaya çalışan küçük işletmeler ise günlük 100 TL ile dijital pazarlama yolculuğuna başlayabilir.”

KOBİ’LERİN GÖZÜ ABD’DE

Barlas Consulting, markalarını ABD’ye açmak ve ürünlerini başta Amazon olmak üzere dünyanın en büyük online pazar yerlerinde satmak isteyen işletmelere tam kapsamlı danışmanlık hizmeti sunuyor. Pandemide e-ticaretin hızla arttığını söyleyen firmanın kurucusu Okan Barlas, “Daha önce hiç internetten alışveriş yapmayan kesim online alışverişin güvenlik, kolaylık, hız, hijyen gibi nimetlerini keşfederken, ürün kategorilerinin ve ihtiyaçların farklılaşmasıyla kullanım alanları da arttı. Talepteki hızlı değişime e-ticaret sektöründeki tüm işletmeler ayak uydurdu, ihtiyaç analizleri yapan ve değişen ihtiyaçlara hızla adapte olan e-ticaret sektörü bu süreçte büyüdü” diyor. Bu dönüşümün rakamlara yansıdığını ifade eden Barlas, sektörün ABD pazarında 2019’da 564 milyar dolarlık hacme sahipken, bu rakamın 2020’de 780 milyar dolara yükseldiğini aktarıyor.

E-ticaretin hızlı yükselişi ve Çin’den kesilen tedarik kanallarının farklı ülkelere kaymasıyla Türk üreticilerinin ABD’ye ürün satma şansının yükseldiğini ifade eden Barlas, “Ticaret yapan orta ve büyük ölçekli firmalar gözünü ABD gibi pazarlara dikti. Bize gelen danışmanlık talepleri de yaklaşık iki kat arttı. Kapasitemiz dahilinde gelen tüm taleplere yardımcı oluyoruz” diyor. Hizmet verilen markaların sadece Black Friday ve Cyber Monday’de yaklaşık 2 milyon dolarlık satış gerçekleştirdiği bilgisini paylaşan Barlas, “Birçoğunun bizimle birlikte ilk kez pazara girdiği müşterilerimizin toplamda 10 milyon dolara yakın ciro yapmasına aracılık ettik” diyor.

TAM KAPSAMLI HİZMET

E-ihracat yapmak isteyen firmaların dikkat etmesi gereken başlıklara vurgu yapan Barlas, piyasanın ve rakiplerin iyi analiz edilmesi, doğru hedef kitlenin belirlenmesi ve bu pazara uygun ürünlerin seçilmesinin çok önemli olduğunu belirtiyor. İlgili pazara girmeden önce danışanlara analiz hizmeti sunduklarını belirten Barlas, “Pazarı analiz etmeden, rekabet şartlarını belirlemeden pazara giren firmalar kötü tecrübeler ediniyor. Bu nedenle doğru rakip firmaları ve doğru rekabet edilecek ürünleri tespit edip bir strateji geliştiriyoruz. Bunu yaptıktan sonra belirlediğimiz yol haritamıza uyarak başarılı sonuçlar elde ediyoruz” açıklamasını yapıyor.

360 derece hizmet sunduklarını aktaran Barlas, “Müşterilerimize ABD pazarına giriş öncesi analiz çalışmalarından şirket kurulumuna, satış için gereken yasal belgelerin alınmasından online pazar-yerlerinde hesap açılmasına, ürünlerinin listelenmesinden pazarlama aşamalarına kadar pek çok hizmet sunuyoruz. Firma üretici değilse üretici bulmasında yardımcı oluyoruz. Müşteri ve üreticilerimize yönlendirmeler yaparak hem ürün portföylerini farklılaştırmalarına hem de satışlarını artırmalarına katkı sağlıyoruz. Danışan firmaları küçük veya büyük olarak ayırmıyoruz. Pazara ayak uydurup yatırım yapan birçok firmanın tahminlerin ötesinde hızlı büyüdüğüne şahit oluyoruz. Dünün küçükleri bugünün büyükleri oldu. E-ihracat sektörüne girmek isteyenlerin birincil yatırım bariyerleri finansal olmamalı, öncelikli olarak doğru ve ulaşılabilir hedefler koyulmalı. Sonrasında bu hedeflere gidecek yol haritasını beraber çıkartmalıyız” diyor.

260 MİLYON TL’LİK DESTEK VERDİ

Pandemiyle birlikte aktif müşteri ve satıcı sayısında hızlı bir artış yaşadıkları bilgisini veren şirket yetkilisi, “2019’da 9.2 milyon olan aktif müşteri sayımız 2020’de 19.3 milyona ulaştı. 2020’de yaklaşık 100 bin işletme ve 1.1 milyon bireysel satıcımız platformumuz üzerinden Türkiye’nin dört bir yanına 347 milyon adet ürün satışı gerçekleştirdi. Sadece pandemi döneminde 17 bin kadın girişimci platformumuzda satışa başladı” diyor. Patformda kargo dağıtımı, paketleme, müşteri hizmetleri gibi farklı sektörlere iş hacmi yaratılırken, satıcılar ve dolaylı istihdamla birlikte ekonomiye toplam 1.1 milyon kişilik ek istihdam katkısı sağlanıyor. Pan-demide esnaf ve KOBÎ’leri güçlendirmek için çeşitli adımlar attıklarını belirten şirket yetkilileri, “KOBİ Destek Paketi ile toplam 260 milyon TL’lik pazarlama, eğitim ve finansman desteği sunduk. Ayrıca Türkiye Kadın Girişimciler Derneği (KAGİDER) işbirliğinde ‘Gelecek Kadınların’ programı ile üç yılda 3 bin kadına girişimcilik ve e-ticaret eğitimleri vermeyi hedefliyoruz” diyor.

Trendyol Akademi’de satış artırma, ürünlerini öne çıkartma, dijital pazarlama ve kampanya yönetimi, e-ticaret depo ve operasyon yönetimi gibi konularda 300’den fazla eğitime ve içeriğe ulaşıyor, canlı yayınlara ve konferanslara ücretsiz katılım sağlanıyor. 2020’de 70 bin satıcıya 800 saat eğitim vererek e-ticaret gelişimlerine katkı sağladıklarını belirten yetkililer, “2020’de gerçekleştirdiğimiz 44 Trendyol îş Ortağı Buluşması’nda 40 bin satıcıyı bir araya getirerek, satıcılar arasında bilgi alışverişi sağladık. Ayda 80 canlı yayın gerçekleştiriyoruz” açıklamasını yapıyor. Satıcılar satıcı paneli üzerinden işlerini rahatça yönetebiliyor, satış arttırıcı ve operasyon geliştirici aksiyonlar alabiliyor. Aynı zamanda ücretsiz olarak mağazalarını açabiliyor ve tasarlayıp yönetebiliyor. Satıcılara avantajlı fiyatlarla ürün fotoğraf çekimi, araç kiralama, kargo gönderimi, kutu ve ambalaj tedariki, e-fatura ve e-arşiv hizmeti sunuluyor. Bankalarla gerçekleştirilen işbirlikleriyle ise havale, EFT, personel maaş desteği gibi konularda avantajlı bankacılık hizmetleri veriliyor.

“BULUT TERCİH EDİLMELİ”

Pandemiyle birlikte artan talepleri değerlendiren Projesoft CEO’su Yüksel Eminoğlu, müşterilerin iş zekâsı ile yönetilebilen süreçler ile daha esnek ve bulutta çalışan sis- j temler istediklerini belirtiyor. Tüm yazılımları bulut üstünde ve en az insan ) gücü ile çalışacak şekilde geliştirdiklerini belirten Eminoğlu, işletmeler için en etkin kazanımın, rekabette öne çıkacakları teknolojilere ulaşmaları olduğunu ifade ediyor. Eminoğlu, 2019 ve 2020 kıyaslandığında talep olarak yüzde 37.3, ciro bakımından ise yüzde 104 artış yaşadıklarını belirtiyor. E-ticarete başlayacaklara önerilerde bulunan Eminoğlu, “Veri güvenliği ve müşteri güveni e-ticaretin olmazsa olmazı. E-ticarette etkin satış yapmanın şartlarından birisi de aynı anda birden çok pazarda yer almak. Donanıma yatırım yapmak yerine bulut teknolojileri kullanmak KOBÎ’leri gereksiz yatırım ve insan gücünden korur. Çözüm ortağı seçimi bu işin en önemli kıstaslarından. Türkiye e-ticaret ekosisteminde tamamı bulutta çalışan b2b, b2c, pazar yeri ve muhasebe entegrasyonu sunan az sayıda firmadan birisiyiz” diyor. Sektöre yeni giren firmaların ilk araştırması gereken konunun maliyet olduğunu vurgulayan Eminoğlu sözlerini şöyle sonlandırıyor:

“İlk yatırım maliyetleri ne kadar düşük olursa ve sisteme ne kadar entegre çalışırsa işletme ve yönetim maliyetleri de buna göre az olacaktır. Bunun bilincinde olarak firmalara tamamen bütünleşik çalışan ve donanım yatırımı gerektirmeden bulut üstünde hizmet veren bir altyapı sunuyoruz. İlk yatırım maliyetini sadece e-ticaret olarak düşünürsek 2 bin 900 TL’den başlıyor. Pazaryeri de eklerseniz 4 bin 900 TL gibi bir fiyata pazaryeri ile entegre bir e-ticaret siteniz olacaktır.”

“YETKİLİ SATICI OLMASINA DİKKAT”

Dronemarket, drone parçaları ve malzemelerini online kanal üzerinden tüketiciyle buluşturuyor. Son dö-nemde drone’lara artan ilgi nedeniyle satışların arttığını söyleyen şirket yetkilisi, “Pandemide e-ticaret site-[ mizdeki termal kameralı drone’lar ve zirai ilaçlama drone’larma talep arttı” diyor. Sektörde güvenilir, uzun süredir var olan satıcılardan alışveriş yapılmasının önemine dikkat çeken yetkili, “Drone alırken firmanın resmi Türkiye distribütörü olması çok önemli. Yetkili satıcı olduğu teyit edilmeli. Teknolojik aletlerde teknik sorunlar oluşabilir. Bu nedenle firmanın teknik servis hizmeti verip vermediği araştırılmalı” açıklamasını yapıyor. Sektörde yer almanın en iyi yolunun profesyonel bir firma ile çalışmak olduğunu vurgulayan yetkili sözlerine şöyle devam ediyor:

“Drone sektörüne yeni girecek olanlara bayilik kanadı oluşturuyoruz, özellikle tarım sektöründe kullanılan zirai ilaçlama drone’ları için bölgesel ve yerel bayilikler veriyoruz. Pazarlama, eğitim ve teknik destek gibi konularda uzmanlaşmalarını sağlıyoruz. Geçtiğimiz yıldan bu yana yereldeki bayi kanadımızı güçlendirdik, bölgesel bayilik çalışmalarımız da devam ediyor. Bu program kapsamında bayilik programını talep eden traktör, tarım makinesi vb. satış yapan firma ya da satıcılar zirai ilaçlama dronları için bölgesel yada yerel bayilikler alabilir.”

ABD’YE AÇILACAK

E-ticarette en önemli konunun güvenilirlik olduğunu ifade eden încehesap. com Kurucu Ortağı Nurettin Erzen, “Eğer bir e-ticaret işine giriyorsanız düşünmeniz gereken ilk konu güvenilirliği sağlama olmalı. Sitede satılan ürünler orijinal ve doğru ürünler mi? Kargo ve teslimatla ilgili vaatler yerine getiriliyor mu? Müşteri şikâyetleri hızlıca çözüme kavuşturuluyor mu? Sitedeki ödeme altyapısı güvenli ve kararlı bir şekilde çalışıyor mu? Tüm bu sorulara olumlu yanıt veriyorsanız güvenirlik kazanma konusunda doğru yoldasınız demektir” diyor. Doğru kişilerden oluşan ve birbiriyle uyumlu çalışan bir ekiple işe başlanması gerektiğini belirten Erzen, “Ekibin gücü ve uyumlu çalışması e-ticarette başarının en önemli anahtarlarından biri. Pazarlama faaliyetlerine ilk günden itibaren başlanması da önemli. Yeni kurulmuş bir internet sitesi olduğunuzu varsayarsak, öncelikli amacınızın doğru müşteri kitlesinin karşısına, doğru mesajla, doğru zamanda çıkmanız olmalı” açıklamasını yapıyor.

Sektöre yeni girecek küçük işletmelerin ürün gamını belirleyerek işe başlaması gerektiğini vurgulayan Erzen, “Hangi ürünlerin kârlı bir şekilde satılacağı tespit edilmeli. Sonrasında sizin için kurulmuş güvenli bir e-ticaret altyapısında ürünlerinizi sergilemek ve rakiplerinizin hemen yanı başına dijital dükkanınızı açmak istiyorsanız ve bunun için belirli bir komisyon bedelini ödemeye razıysanız, e-ticaret pazaryerleri sizin açınızdan doğru olabilir. Eğer komisyon ödemek istemiyorsanız ve site tasarımı, güvenlik, dijital pazarlama gibi konuları ekibinizle birlikte kotarabileceğinizi düşünüyorsanız, kendinize ait bir site üzerinden e-ticaret operasyonuna başlayabilirsiniz” diyor. Erzen, ürün temini, lojistik, kargo-lama gibi süreçlerin tamamının belirli bir sisteme oturtulması gerektiğini de belirtiyor. 2021 hedefleri hakkında bilgi veren Erzen sözlerini şu şekilde sonlandırıyor: “Pandemide katlanarak büyüyen satışlarımızın yarattığı ivmeyle lojistik yatırımları yaptık. Ağustos başında Çekmeköy’de yaklaşık 8 bin metrekarelik yeni bir merkeze taşındık, işlerimizin genişlemesiyle ek istihdama ihtiyacımız olduğunu görüyoruz. Haziran 2020’de 150’den fazla olan çalışan sayımız, Nisan 2021 itibarıyla 230’u aştı, sene sonunda bu sayıyı 300’ün üzerine çıkarmayı planlıyoruz. Toplam ciromuzu 2.2 katma çıkarmayı başardık. Bu ivmeyi sürdürebilmek için çok ciddi inovasyon ve ticari yatırımlar yapmayı sürdüreceğiz. 2021 içinde başta ABD pazarı olmak üzere potansiyel gördüğümüz pazarlara satış yapmayı hedefliyoruz.”

5 adımda evden e-ticaret

Yaşanan özel koşullar nedeniyle son bir yıl içinde evden e-ticaret yapan müteşebbis sayısında artış yaşandığını ifade eden TOBB E-ticaret Meclisi Üyesi, Ticimax E-ticaret Sistemleri Kurucusu Cenk Çiğdemli, “Ürün alıp satanlar haricinde, stoksuz ticaret olarak bilinen dropshipping yöntemiyle e-ticaret yapan sayısında da artış var” diyor. Çiğdemli, evden e-ticaret yapmanın püf noktalarını şöyle anlatıyor:

1. ADIM: Öncelikle şirket kurmak gerekiyor. Satılan ürünlerin faturalandırılması için kişinin vergi mükellefi olması zorunlu. Satacağı ürünleri alırken gider göstermesi için de şirket kuruluşu önemli. Evden internet satışı yapacak olan kişiler genellikle şahıs şirketi kurmakla beraber, limited veya anonim şirket de kurabilir.

2. ADIM: İkinci adımda işin en önemli kısmı e-ticaret altyapısı. E-ticarette ürün yönetimi, stok yönetimi, sosyal medya satışı, müşteri memnuniyeti önemli olduğu için altyapının güvenilir olması gerekir. Kesinlikle açık kaynak kodlu e-ticaret altyapısı kullanılmamalı.

3. ADIM: Ne satacağınıza karar verdikten sonra güvenilir ve her daim ulaşılabilir tedarikçiler bulmalısınız. Seçtiğiniz tedarikçinin ürün portföyünün geniş olması işinizi kolaylaştıracaktır. Yeni başladığınız bir işte çok sayıda toptancı ile çalışmak yerine az sayıda toptancı ile çalışmak, işi öğrenene kadar kafanızın karışmasına engel olur. Böylelikle tüm enerjinizi işi öğrenmeye harcayabilirsiniz.

4. ADIM: E-ticarette belki de en önemli şey kargolama işlemidir. Kargo süreçlerini iyi yönetmeyen e-ticaret firmaları hızla müşteri kaybeder. Profesyonel kargo firmalarından tek tek teklif alarak en avantajlı olanı seçmelisiniz.

5. ADIM: Sosyal medya bu işin olmazsa olmazı. Instagram ve Facebook e-ticaret için en çok kullanılan kanallar. Buralarda e-ticaret sitenizin ve ürünlerinizin reklamını yapabileceğiniz birer hesap açmalı ve web sitesine yönlendirme yapmalısınız. Sosyal medyanın gücünden doğru faydalanabilirseniz, kısa sürede yurt dışından bile sipariş alır konuma gelebilirsiniz. Sosyal medya hesaplarınızda samimi videolar ve profesyonel fotoğraflar kullanmalı, eğer kendinize güveniyorsanız kendi fotoğraf ve videolarınızı da kullanabilirsiniz.

Şerif TEMIZKAN / Meydan E-ticaret Kurucusu
“Reklamın her şey demek olduğunu unutmayın”

E- ticaret yapmaya karar verdikten sonra pazara hangi ürünle gireceğiniz çok önemli. Bu konuda detaylı bir araştırma yapılmalı. Ürün piyasada var mı, ücreti, kullanım alanları sizin sunduğunuz alanlarla eşit mi, ürünün kitlesi hangi yaşlara, hangi cinsiyete, hangi bölgeye hitap ediyor? Ürününüzün hangi pazara ait olduğunu ve bütçenizi belirleyin. Ürününüzü sergileyin, tanıtın, sosyal medyayı mutlaka kullanın. Reklamın her şey demek olduğunu unutmayın. Ödeme seçeneklerini çoğaltın, satışa destek olacak kampanyalar k düzenleyin. Tüm bunları yaparken güvenli e-ticaret yazılımı kullanın. Yazılımın güvenilir olması, sitenizin kesintisiz bir ^§8T şekilde hizmet vermesiyle ilişkilidir. Evlerinde internet üzerinden ticaret yapmak isteyen kişilerin ilk olarak teknik adım atarak internet alt yapılarını hazırlamaları gerekiyor. İnternet sürekli olarak kendini yenileyen ve geliştiren bir alan. 0 yüzden mutlaka işin mutfağında yer alanlar uzmanlardan destek almaları gerekiyor.

Ahmet YAĞLICIOĞLU / WWB Agency CEO’su
“Tüm süreçte destek veriyoruz”

Djjital ihracat yapmak isteyen ama nereden başlayacağını, hangi ülkeye ve pazaryerine gireceğini bilmeyen şirketlere İstanbul ve Londra ofislerimizle hizmet veriyor, tüm çözümleri e-ihracat ve pazaryeri yönetim hizmetleri çatısı altında sunuyoruz. Başta KOBİ’ler olmak üzere tüm şirketlere, pazar yerlerindeki mağaza kurulumundan aylık aktif mağaza yönetimine, kampanya kurgusundan satış artırıcı aksiyonlara kadar tüm süreçte destek veriyor.

Halihazırda 20 şirkete çözüm sunuyoruz, yılsonuna kadar hizmet verdiğimiz şirket sayısını 50’ye çıkarmayı hedefliyoruz. E-ihracatın dilini ve dinamiklerini yeni dünyaya adapte olmak isteyen şirketlere anlatıyoruz. Dünya e-ticaret pazarı büyüklüğü 2.9 trilyon dolar, Türkiye’de ise sadece 6.5 milyar dolar. Avrupa’da KOBİ’lerin e-ticaret sitesine sahip olma oranları yüzde 85’lere yaklaşırken bu oran Türkiye’de yüzde 40. Şirketlere e-ihracat süreçlerinde nasıl yol almaları gerektiğiyle ilgili yol haritası hazırlıyoruz. Djjital ihracat süreçlerindeki tüm web altyapı, yazılım, tasarım, kargo, ödeme altyapısı, entegrasyon, lojistik, yurtdışı şirket kurulum ve Almanya ile Hollanda’da konumlanan depolarımızla yurtdışı depo ihtiyaçları konusunda çözümler sunuyoruz. Yurtdışındaki ve Türkiye’deki e-pazar yerlerinde şirketler adına online mağaza açıp yönetiyoruz.

E-ticaretin hacmi 266 milyar TL’ye ulaştı

Ticaret Bakanlığı tarafından hayata geçirilen E-ticaret Bilgi Platformu verilerine göre, ülkemizde e-ticaret ile uğraşan işletme sayısı 2019’da 68 bin civarındayken, 2020’de 256 bin 861’e ulaştı. E-ticaret hacmi 2020 itibarıyla 2019’a göre yüzde 66 arttı ve 136 milyar TL’den 226 milyar 220 milyon TL’ye yükseldi. Dünyadaki büyüme ise yüzde 18 civarında gerçekleşti. E-ticaretin genel ticaret içindeki oranı yüzde 15.7’ye yükseldi.

Yasin ÇÖREKÇİ / Sinoz CEO’su
“Yeni pazarlara gireceğiz”

Ticaret Bakanlığı verilerine göre Türkiye’de e-ticaret hacmi 2020’de yüzde 66 artarak 226 milyar TL’ye yükseldi. Biz 2020’de yüzde 200 oranla üç kat büyüdük. 2021’e de başarılı bir giriş yaptık. D|jitalleşme süreçlerini iş modelimize dâhil ettik. Hem web sitesi ziyaretçi sayısında hem de ciro olarak yüzde 100‘ün üzerinde artış yakaladık. 2020’yi 100 milyon TL’ye yakın ciro ile kapattık. 2021 ciro hedefimiz ise 200 milyon TL. Kârın çoğunu Ar-Ge, yeni ürün, dijital altyapı ve lojistik çalışmalarına ayırıyoruz. Lojistik altyapımızı kurarak Türkiye’nin 33 ilinde 60’ın üzerinde cep depo ile çok hızlı teslimat sağlıyoruz.

2021 hedefimiz 50 şehirde cep depolarımızla aynı gün teslimatı kendi lojistik ekibimiz ile sağlamak. Hedefimiz Türkiye’den çıkıp dünyaca ünlü bir kozmetik markası çıkarmak. İhracat çalışmalarına hız vererek gelecek beş yılda 104 ülkeye ihracat yapar hâle gelmeyi hedefliyoruz. Başta Hollanda, Almanya, Belçika ve İsviçre olmak üzere tüm Avrupa ülkelerine ihracat yapıyoruz. ABD’ye de ihracata başladık.

Uzakdoğu ülkeleri ile distribütörlük anlaşmalarımız var. Çok yakında Fas, İran, Tunus ve Afganistan gibi ülkelere de ihracat yapacağız. Rotamızda Kuzey Afrika, Balkanlar ve EMEA var. Bu yıl Dubai’de bir şirket kurmayı hedefliyoruz.

Selina BIEBER / GoDaddy Türkiye ve MENA Kıdemli Bölge Direktörü
“Rekabet artıyor”

Elektronik Ticaret İşletmecileri Derneği [ETİD] verilerine göre 2020’de online alışveriş harcamaları bir önceki yıla göre yüzde 85 arttı. Covid-19 nedeniyle e-ticaret sunan küçük işletmelerin sayısı 60 binden 100 bine yükseldi. Ağustos’ta yayınladığımız Global Girişimcilik Anketi sonuçlarında da benzer bir trend görmüştük. Katılımcıların yüzde 15’i pandemi nedeniyle yürürlüğe giren sokağa çıkma yasaklarında web sitelerine e-ticaret özelliğini eklediklerini belirtti. Bu trendin gelecekte de devam edeceğini öngörüyoruz. E-ticaret işletme sayısı arttıkça rekabet de artıyor ve bu nedenle yeni başlayanların onları özgün , kılanın ne olduğunu belirlemeleri önemli. Onları yolculukları boyunca destekleyecek bir teknoloji iş ortağı seçmeliler. Örneğin, kullanıcıların hızlı bir şekilde tamamen özelleştirilmiş, tam teşekküllü bir sanal mağaza kurmalarını sağlayan VVordPress E-ticaret Hosting ürünümüz için eklenti seçeneklerini genişlettik. Ürün aynı zamanda her sanal mağaza için kritik olan çeşitli sepet, ödeme ve gönderim yöntemleri de sunuyor.

“E-ticaret olmazsa olmaz olacak”

Pandemide trafiğimiz üç katına çıktı ve Türkiye’nin en büyük altyapı operatörü olduk. Dünyadan gelen talepleri başarıyla karşıladık. Türkiye’de sekiz noktadaki yatırımlarımız sayesinde verilerin Türkiye’de kalmasını sağlayan ve internet altyapısının en önemli oyuncularından biriyiz. E-ticaret büyük fırsatlar sunsa da e-ticaret çok kolay bir süreç değil. Bilmediğiniz bir şehirde mağaza açmak gibi bir şey; bu nedenle maliyetlere ve teknik altyapıya çok dikkat edilmeli. Küçük işletmelerle direkt çalışmasak da onlara platformlar üzerinden yardımcı oluyoruz. Maliyeti yüksek olsa da internetin hızlı çalışması en önemli önceliğimiz.

Eskiden e-ticarete girmek daha kolaydı ve o zaman da dyital işlere yatırım yapılması gerektiğini söylüyorduk. Bugün e-ticaret şirketler için yeni bir kanal ve öğrenilmesi gereken çok detay var. E-ticaret artık olmazsa olmaz olduğu için şirketler e-ticarete ne kadar önce başlarsa onlar için o kadar iyi olur. Ortadoğu’da yaptığımız yatırımlar ve globalde yakaladığımız büyüme ile dünyada 18 global firma arasına girmeyi başardık. Kısa süre önce Suudi Arabistan’ın en hızlı CDN şirketi olduk ve ülkenin en büyük şirketlerine altyapı sağlamaya başladık. Avrupa’da da büyümeye devam ediyoruz.

ÜRÜN DİRİER – YEŞİM OKSAY

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu