Enflasyon Yüzde 7.28’e Düştü
Enflasyon gıda fiyatlarındaki düşüşün katkısıyla ağustostan sonra eylülde de geriledi. Ekonomiye güven de eylülde toparlanma gösterdi. Uzmanlar, ılımlı iç talebin enflasyona destek olacağı görüşünde…
KÜRESEL piyasalara ABD ve Avrupa merkez bankalarına yönelik beklentiler yön veriyor. ABD Merkez Bankası FED’in faiz artırımlarına giderek yaklaştığı beklentilerinin yanı sıra Avrupa Merkez Bankası ECB’nin varlık alımlarını sonlandırabileceği ihtimali gündemdeki sıcaklığını koruyor. Geçen hafta bu yönde yaşanan endişeler piyasalarda etkili oldu, içerde geçen haftanın en önemli ekonomi gündemi Orta Vadeli Ekonomik Program’m açıklanması oldu. 2017-2019 dönemini kapsayan yeni OVP açıklamasında, bu yıla ait tahminlerin özellikle büyüme tarafında belirgin olmak üzere aşağı çekildiği görüldü. OVP’de büyümedeki revizyona karşın, dezenflasyon ve mali disiplin politikalarından taviz verilmeyeceği taahhüdü dikkat çekti. Piyasalarda ise Borsa İstanbul’da Moody’s’in not düşürmesine rağmen yabancı alımları devam etti. Dolar kuru FED’in faiz artırma ihtimaliyle 3 TL’nin üzerine çıktı. Geçen hafta gelen eylül ayı enflasyon oranı ağustosta başlayan düşüş trendinin devam ettiğini gösterdi. Gıda fiyatlarının olumlu etkisiyle hem manşet enflasyon, hem de çekirdek enflasyonda düşüş oldu. 15 Temmuz darbe girişimi sonrası gerileyen ekonomik güven endeksi de eylülde hızlı bir toparlanma eğilimi sergiledi.
Uzmanlara göre, enflasyondaki dalgalanmaya rağmen yıllık fiyat artışlarının yüzde 7.5-8 arasındaki durağan seyri dikkatli olunmasını gerektiriyor. Ilımlı iç talebin çekirdek enflasyondaki iyileşmeyi desteklemesi ve gıda fiyatlarında aşağı yönlü düzeltmenin sürebileceği ihtimali ise olumlu faktörler olarak öne çıkıyor.
ENFLASYON YÜZDE 7.28’E DÜŞTÜ
TÜIK verilerine göre, enflasyon eylül ayında bir önceki aya göre yüzde 0.18 artarken, yıllık bazda yüzde 7.28’e geriledi. I endeksi olarak bilinen çekirdek enflasyon oranı da yüzde 7.69 seviyesine düştü. Eylülde aylık en yüksek artış yüzde 2.70 ile ulaştırma grubunda oldu. Ana harcama grupları itibariyle eylül ayında endekste yer alan gruplardan eğitimde yüzde 1.98, lokanta ve otellerde yüzde 0.67, konutta yüzde 0.41 ve çeşitli mal ve hizmetlerde yüzde 0.28 artış gerçekleşti. Aylık en fazla düşüş gösteren grup yüzde 3.49 ile giyim ve ayakkabı oldu. Ana harcama grupları itibariyle 2016 yılı Eylül ayında endekste yer alan gruplardan gıda ve alkolsüz içeceklerde yüzde 0.70 ve eğlence ve kültürde yüzde 0.43 düşüş gerçekleşti. Yıllık en fazla artış yüzde 22.61 ile alkollü içecekler ve tütün grubunda gerçekleşti.
EKONOMİYE GÜVEN TOPARLANDI
Ekonomik güven endeksi eylül ayında bir önceki aya göre yüzde 20.8 oranında artarak 72.66 değerinden 87.81 değerine yükseldi. Ekonomik güven endeksindeki artış, hizmet sektörü, reel kesim (imalat sanayi) ve inşaat sektörü güven endekslerindeki artışlardan kaynaklandı. Eylül ayında hizmet sektörü güven endeksi 96.23 değerine, reel kesim (imalat sanayi) güven endeksi 107.1 değerine ve inşaat sektörü güven endeksi de 81.99 değerine yükseldi. Eylül ayında tüketici güven endeksi 74.29 değerine, perakende ticaret sektörü güven endeksi ise 97.99 değerine geriledi.
“MERKEZİN ELİNİ RAHATLATIR”
Garanti Bankası Başekonomis ti Uğur Küçük, iç talepteki yavaşlama ve turizmle ilgili alt kalemlerdeki zayıflığın, çekirdek fiyatlar üzerindeki döviz kuru geçişkenliğini muhtemelen baskıladığını belirtiyor. Küçük’e göre, yılın geri kalanında gıda ve enerji fiyatlarında beklenen baz etkilerine rağmen, hükümetin fiyat ayarlamaları, Gıda Komite-si’nin çalışmaları ve zayıf iç talep, yıl sonu enflasyon beklentisinde aşağı yönlü riskleri daha da belirginleştirdi. Enflasyondaki olumlu trend, kısa dönemde olası faiz indirimleri için Merkez Ban-kası’nın elini rahatlatacak.
“GÖRÜNÜME DAİR DİKKAT”
ING Bank Başekonomisti Muhammet Mercan, yıllık enflasyondaki dalgalanmalara rağmen ortalama fiyat artışlarının genelde yüzde 7.5-8 aralığında durağan seyrinin görünüme dair dikkatli olunması gerektiğini gösterdiğini belirtiyor. Mer-can’a göre, bu durum düşüşlerin geçici olabileceğini ve makro ihtiyari gevşeme adımları da dikkate alındığında yukarı yönlü risklerin sürdüğünü düşündürüyor. Öte yandan, ılımlı iç talebin çekirdek enflasyondaki iyileşmeyi desteklemesi ve gıda fiyatlarında aşağı yönlü düzeltmenin sürebileceği ihtimali ise olumlu faktörler olarak öne çıkıyor.
“YÜZDE 8.4 HEDEFİ KORUNUYOR”
A&T Bank Ekonomisti Ayşe Özden, gıda grubundaki düzeltmenin enflasyonu aşağı çekmesinin en olumlu etkisinin beklentiler üzerinde olduğunu düşünüyor. Özden’e göre, uzun süredir gıda grubunu ön plana çıkartan Merkez Bankası’nın haklı çıkıyor olması da kredibili-tesini destekliyor. Ancak fiyat istikrarı, sadece gıda grubundaki aşağı yönlü düzeltmelerle elde edilemeyecek kadar geniş kapsamlı bir hedef. Bu nedenle daha yapısal iyileşmelerin ön plana çıkartılması gerekiyor. Merkez Ban-kası’nm ekim ayında da faiz indirimine gitmesi ve sadeleşmenin yüzde 7.25-7.75 faiz koridoru ile sonlanmasmı bekliyor. Ayşe Özden, yılsonu enflasyon tahmini olan yüzde 8.4’ü koruyor.