Ekonomi - Borsa - Hisse Senedi

En iyi yatırım, henüz yapmadıklarımızdır

ABD ekonomisi giderek ısınıyor. Fed’in dört faiz artışı giderek fiyatlanıyor. Kurda 3.70-3.75 bandı yakın vade için taban olmuş durumda. Hem iç hem dış piyasalara ait temel ve teknik faktörler kurda yukarıya işaret ediyor…

ABD verileri neye işaret ediyor?

ABD ekonomisi fena halde hararet yapacak böyle giderse. ISM İmalat Endeksi ABD’de imalat sektörünün durumunu gösterir.

Endekste 50’nin üzeri büyüme, 55’in üzeri aşırı büyüme olarak değerlendirilir. Son açıklanan Şubat verisinde endeksin 59.1’den 58.7’ye gerilemesi bekleniyordu, 60.8 seviyesine yükseldi ve kısa vadeli rekorlarını sürdürdü. Bunlar yıllardır gözlemlemediğimiz seviyeler. Enflasyonun öncü göstergesi olan fiyat endeksi de 72.7’den 74.2’ye yükseldi. Veriler iyiden iyiye aşırı ısınmaya işaret ediyor ve Fed’in verdiklerini geri alma konusunda çok ciddi geç kaldığını gösteriyor. Geç kalan hızlanır, hızlanan Fed’i piyasa sevmez. Bitişikte önemli bir grafik var. Fed’den beklenen faiz artırım sayısı yılbaşında sadece iki adetti. Bu beklenti 2018 için dört artırıma çıktı. Dört adet 0.25 puanlık artırım yavaş yavaş da fiyatlanıyor. ABD’nin en önemli piyasa faizi 10 yıllık Hazine faizleri sinsi sinsi yükseliyor. Hisse senedi piyasaları inişli çıkışlı da olsa ana yönünü artık düşüşe çevirdi. Korku endeksi VIX yeniden 20’nin üzerine yerleşti. Bazen en iyi yatırımlarımız yapmadıkları-mızdır. Borsa başta olmak üzere riskli yatırım araçlarından uzak durulması yönündeki uyarımı bir kez daha yinelemek isterim.

Yerlilerin yatırım eğiliminde değişiklik var mı?

Basınımız şu döviz tevdiat hesapları verisinin önemini bir türlü idrak edemedi. Yıllardır dilimde tüy bitti, her konferansta anlatıyorum, her mecrada yazıyorum. Varsa yoksa yabancı yatırımcı, onların indinde tek önemli olan bu. Malum yabancıda boncuk var. Türkiye’deki yabancı yatırımcının sıcak (sıcak para=hemen gitmeye meyilli para) para stoku kabaca 85 milyar dolar büyüklüğünde. Halbuki yurtiçinde yerleşik hane halkının sadece bankada tuttuğu döviz mevduat stoku 100 milyar dolara yakın. Buna yastık altı ve çelik kasadaki gram altın (gram altın alan dolar almış demektir) ve dövizleri de eklersek 140 milyar dolara geliyoruz. Yabancıdan çok daha büyük bir aktörü konuşuyoruz aslında.

Yılbaşından beri yabancı yatırımcının içeriye soktuğu 10 küsur milyar doları haber yapmayı biliyorlar. Halbuki yabancının 12 ayda sattığı dövizden daha fazlasını almış yerli son birkaç haftada. Bu haber değil? Bitişikte grafik var. 11 milyar dolar büyüklüğünde döviz alımı var. Bunlar sadece bankalardaki resmi döviz hareketi. Bu döviz alimim 80 milyonun yeknesak yaptığını söyleyebilir miyiz? Sizce bankadaki tasarruflar 80 milyona yeknesak dağılmış durumda mı yoksa bunlar az sayıdaki çok zengine mi ait? Cevabı belli.

Bu kesim niye böylesine güçlü boyutta döviz alıyor diye kafa yorulmaması ilginç. Bizim bilmediğimiz neyi biliyorlar diye düşündünüz mü hiç? Borsamız rekor kırarken döviz kuru niye düşmedi diye düşünenler varsa cevabını verelim yeri gelmişken. Kurun düşmemesinin nedeni küresel piyasalar değil, VIX endeksi (korku endeksi diyelim anlaşılır olsun diye) 30 üstünde olsaydı belki kurdaki seyri dış dünyaya bağlayabilirdik. Trump’ın attığı twitler ya da Fed’e yönelik olumsuz beklentiler de değil kur hareketinin arkasındaki. Peki, ya yabancı yatırımcıların Türkiye iştahı? O da fena değil. CDS göstergesinden gözlemliyoruz ki yabancı yatırımcı Türkiye’yi iyi fiyatlıyor. CDS son dönemde 170 düzeylerinde. Zaten öyle olmasaydı sıcak para girişi olmazdı. Peki, neden düşmüyor kur? Merkez Bankası faizleri son 15 ayda 5 puan artırmışken hem de… Tek bir nedeni var. O da yerliler. Döviz talebini yerli yatırımcı oluşturmuş. “Önce tanımla, sonra yorumla” ilkesine pek sadık kalmadığımız için analizler hep sığ kalıyor. Haftalardır belirttiğim görüşüm geçerliliğini koruyor. Kurda 3.70-3.75 bandı yakın vade için taban olmuş durumda. Önümüzdeki dönem için yükseliş beklentim geçerli. Hem iç hem dış piyasalara ait temel ve teknik faktörler kurda yukarıya işaret ediyor.

ERKİN ŞAHÎNÖZ

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu