Pazarlama Reklam

E-ticarette canlı yayın dönemi

DÜNYA tam anlamıyla bir e-ticaret çılgınlığı yaşıyor. Pandemi döneminde doruk noktasına ulaşan bu çılgınlığa zamanla herkes adapte oldu. Yaş gözetmeksizin hepimizin alışveriş için çoğunlukla tercih ettiği yöntem artık dijitalde. Bu trendin katlanarak büyüyeceği tahmin ediliyor. Bu nedenle Türkiye’deki bu pazara yabancı e-ticaret şirketlerinin ilgisi de artıyor.

Türkiye merkezli dijital içerik ajansı Loggers and Partners da canlı yayınla alışverişe odaklanmış. Firmanın Kurucu Ortağı Murat Dikmen’e göre, Türkiye’deki e-ticaret pazarı zaten büyümekteydi, pandemi bu süreci hızlandırmış oldu.

“2021 DE E-TİCARET YILI OLACAK”

E-ticaret, TÜBISAD’ın verilerine göre 2015-2019 arasında toplamda yüzde 35 düzeyinde önemli bir büyüme sağladı. Pandemi, bu büyüme oranını neredeyse üçe katladı. We Are Social’ın Hootsuite ile birlikte hazırlanan “2021 Dünya Dijital Raporu”na göre, Türkiye’de geçen yıl kişi başına yapılan e-ticaret harcaması miktarı, bir önceki yıla göre yüzde 92 oranında artarak 304 dolara ulaştı. Değerlendirmeler de sadece Türkiye’nin değil, dünyanın da e-ticarette önümüzdeki beş yılda beklediği büyümeyi bir yılda gerçekleştirdiğini söylüyor.

Murat Dikmen, bu dev pazarın büyümesiyle birlikte artan potansiyeli şu sözlerle aktarıyor: ”Elde olmayan nedenlerden dolayı ortaya çıkan bu sonucun, 2021 yılında daha bilinçli ve odaklı olarak devam edeceğini tahmin ediyoruz. Kurumlara e-ticaret alanında danışmanlık sunan Dopigo adlı bir girişimin yayınladığı E-Ticaret Görünüm Araştırması bu açıdan dikkat çekici. Buna göre ankete katılan satıcıların yüzde 46’sı e-ticarete 2020’de başladığını açıklamış. Yeni başlamalarına rağmen online pazaryerlerinde etkinliklerini artarak sürdürmeyi planlamaları, büyüme trendinin 2021’de de hız kesmeden süreceğinin en önemli kanıtı. Araştırmaya katılan satıcıların yüzde 67’si 2021’de en çok satışı online pazaryerlerinde yapmayı beklerken, yüzde 17’si web sitelerinden daha fazla gelir elde etmeyi hedefliyor. Bu rakamlar, 2021’in de e-ticaret yılı olacağını bizlere söylüyor.”

KULLANICIYLA ETKİLEŞİM

Peki, canlı yayında satışın avantajları neler? Neden tercih edilmeli? Dikmen, dijital istatistikler konusunda ünlü Hootsuite platformunun 2021 için açıkladığı dünyanın önde gelen dijital trendleri arasında ilk sıralarda canlı yayında satış yer aldığını belirterek, “Tüketiciler e-ticarete yöneldikçe online satın almaya götüren süreçlerle ilgili beklentileri de artıyor. Online almayı planladıkları ürünü, daha detaylı görmek ve yakından tanımak istiyorlar. ABD’de bu konuda yapılan bir araştırma, tüketicilerin yüzde 66’sının, yani yaklaşık üçte ikisinin, satın almayı planladıkları ürünle ilgili kısa bir video izlemeyi tercih ettiğini söylüyor. Yüzde 84’ü bir marka videosu izledikten sonra ürünü satın almaya ikna olduğunu söylüyor. Dolayısıyla canlı yayında satış imkanı öncelikle tüketicilerin ürünleri daha iyi tanımalarına imkan veriyor. Satın alma deneyimini geliştirirken, pazarlama etkileşiminin satışa dönüşme oranını da artırıyor” diye konuşuyor.

Canlı yayında satışın, e-ticaret markaları için yüksek etkileşim ve değerli bir içerik sağladığını ve kullanıcıların beğendikleri ürünleri bu yayınlarda sunulan fırsatlarla yayından çıkmadan anında satın alabildiğini hatırlatan Dikmen, “Firmaların e-ticaret platformlarına ürünleri üzerinden orijinal içerik yaratmaları ve videolar yoluyla dijitaldeki varlıklarını artırmaları açısından önemli. Bu sistemde markalar, hem mobil uygulama ve web siteleri hem de Youtube kanalları üzerinden canlı yayınla müşterilerine ulaşabiliyor, bu şekilde sundukları anlık fırsat ve indirimlerle ürünlerine yönelik ilgiyi yüksek tutarak anlık satış gerçekleştirebiliyorlar. Ürünle tüketici arasındaki etkileşimi yukarı taşıması ve markaların pazarlamada doğrudan tüketiciye dokunarak satış yapabilecekleri bir yöntem olması açısından giderek daha fazla ilgi görüyor” diye konuşuyor.

N11 kullanıyor

Loggers and Partners canlı yayında satış uygulamasını Türkiye’de en çok ziyaret edilen ilk üç e-ticaret platformundan biri olan nll.com ile hayata geçirmiş. Farklı alt yapıların kullanıldığı projede, nll.com’un web sitesi ve mobil uygulaması üzerinden aynı anda her çarşamba canlı yayında ürünler tanıtılıyor ve kullanıcılar beğendikleri ürünleri bu yayınlarda duyurulan özel fırsatlarla yayından çıkmadan anında satın alabiliyor. Murat Dikmen, “Canlı yayında tanıtımı ve kampanyası yapılan ürünlerin çok kısa sürede -hatta dakikalar içinde – tükendiğini gördük. Bundan sonraki aşamada canlı yayında sağlanan performansın marka ve e-ticaret platformlarında hızlı yeni ürün tedarik etme sürecine yansıtılması düşünülebilir” diye konuşuyor.

Bu dolap 10 ülkenin havasını değiştirdi

Kapalı mekânlarda solunan havanın önemli olduğu günümüzde daha iyi anlaşıldı. Temiz hava ihtiyacından I yola çıkarak Ar-Ge çalışmalarını başlatan Bomaksan, bu kapsamda yüzde 99.9 verimlilik sağlayan temiz hava dolabını geliştirerek kısa sürede 10 ülkeye ihraç etti. Temiz hava dolabı üretimine Covid-19 döneminde başladıklarını söyleyen firmanın Genel Müdürü R. Bora Boysan, “Ana faaliyet alanımız, hava kirliliğini azaltmaya yönelik çalışmalar olduğundan pandemi sürecinde de işimize kesintisiz devam ettik ve ihtiyaçlara ve taleplere yanıt vermeye çalıştık. Hatta bu dönemde Kenya’ya yedi, Estonya’ya bir tır sevkiyat gerçekleştirdik. Hava temizleme konusundaki uzmanlığımızı ve tecrübemizi yeni ürün ve teknolojilere aktararak, virüsün hava yoluyla bulaş riskini minimize etmek adına BOA Air markasıyla temiz hava dolaplarımızı geliştirdik. BOA Air, tasarımı ve üretimi ile tamamıyla bize ait bir ürün. AVM’lerden ofislere, kafelerden spor salonlarına her alanda kullanılabilen temiz hava dolabı, içerisinde bulunan üç kademeli filtrasyon teknolojisi sayesinde 1 mikron altı partikülleri bile yüzde 99.995 verimlilikte yakalamasıyla öne çıkıyor” dedi.

Yeni fabrika ve yatırımlarla üretim kapasitesini artırdıklarını kaydeden Bora Boysan, “Üretimimizin ilk anından itibaren birçok ülkeden gelen çok yoğun bir taleple karşı karşıya kaldık. BOA Air’i Almanya, Libya, Slovenya, Moldova, Belçika, İsrail, Polonya, Portekiz, İtalya ve İngiltere olmak üzere toplam 10 ülkeye ihraç ettik. Ülkemizde ve tüm dünyada normalleşme dönemiyle beraber temiz hava dolabı talebinin daha da artacağını öngörüyoruz. Bu doğrultuda, bu yıl içerisinde yeni fabrikalarımızı devreye alarak üretim kapasitemizi beş kat artırmayı planlıyoruz” diye konuştu.

Influencer’ların etkisi büyük

Canlt yayınların çekici unsurlarından bir tanesinin influencer kullanımı olduğunu ifade eden Loggers and
Partners Kurucu Ortağı Murat Dikmen, “Dünyaca ünlü isimlerin de bu alanda farklı başarılar elde ettiğini görüyoruz. Geçtiğimiz yılın kasım ayında Kim Kardashian’ın Çin’in büyük e-ticaret canlı yayın platformu Viya üzerinden yaptığı sadece birkaç dakikalık yayın, kendi adını taşıyan parfüm markasından Çin’de 15 bin şişe satılmasını sağladı. Markaların bu alanda ünlü kullanımına yönelmesinin nedeni, klasik pazarlamada olduğu gibi kampanyanın etkisini artırma hedefi. Buna ek olarak dijitaldeki erişim açısından da önemli bir katkı sağlıyor” diyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu