Kariyer ve İş İlanları

E-ticaret sektöründe eleman alımları hızlandı

E-ticaret sektöründe teknoloji ve inovatif düşünceye yatkın binlerce genç aranıyor. Şirketler dijital dönüşüm konusunda adım attıkça eleman arayışları da hızlandı. Yepyeni iş alanları doğarken, yetişmiş eleman sıkıntısı burada da etkisini gösteriyor…

E-TICARET gelecek vaat eden bir sektör. Sektör büyürken yeni kariyerlerin inşasında da önemli rol oynuyor. E-ticarette destek alman bilişim şirketleri, tedarikçi şirketler, nakliye şirketleri, bankalardaki e-ticaret personeli, çağrı merkezleri, outsource hizmet şirketleri göz önüne alındığında sektörün yarattığı istihdamın 200 binlere ulaştığı tahmin ediliyor.

e-ticaret

Peki bu alanda eleman arayışı ne durumda? İK ve iş arama portalı Yenibiris.com verilerine göre, 2013 yılında Yenibiris.com’da e-ticaret alanında yayımlanan ilanlarda bir önceki yıla göre yüzde 150 oranında bir artış yaşandı. 2014’ün ilk altı ayında ise bu alanda iş ilanlarında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 40 oranında bir artış söz konusu. E-ticarette işverenlerin eleman arayışı yoğun bir şekilde devam ederken, iş arayanların da bu sektöre ilgisi büyük.

Secretcv.com verilerine göre, şimdilerde sektörde 2 binden fazla eleman aranırken, son bir yılda e-ticaret alanında kayıtlı özgeçmiş sayısı yüzde 28 oranında arttı. Kariyer.net verilerine göre ise özgeçmiş sayısı yüzde 9,7 oranında arttı.

YENİ UZMANLIKLAR DOĞDU

Bu alanda arayışm arttığı şu dönemde, en çok hangi pozisyonlarda çalışacak eleman aranıyor? Kariyer.net verilerine göre, yılın ilk yarısında e-ticaret sektöründe en çok aranan pozisyon yazılım geliştirme uzmanı oldu. Bu pozisyonu grafiker, arama motoru optimizasyonu (SEO) uzmanı, muhasebe elemanı, e-ticaret kategori sorumlusu, web arayüz geliştirici, PHP yazılım uzmanı, kıdemli yazılım geliştirme uzmanı, kategori yöneticisi/yönetmeni, depo elemanı, ASP.Net yazılım uzmanı, Ad-words hesap yöneticisi ve e-ticaret uzmanı takip etti. Yenibiris.com verilerine göre ise yılın ilk yarısında en çok kategori yöneticisi, grafik/web tasarım uzmanı, yazılım uzmanı, web arayüz geliştirici ve mobil yazılım uzmanı pozisyonlarında arayış oldu. Secretcv.com üzerinden e-ticaret sektöründe en çok aranan pozisyon ise yönetici oldu. Onu sırasıyla web developer, web master, grafiker, web designer ve mobil yazılım uzmanı izledi.

“Giderek tüketicilerin internetten alışverişe daha fazla güven duyması ve bu alanda ülkemizde yapılan yaratıcı uygulamalar, artık tüketicilerin ayakkabılarını bile internetten satın almayı tercih ettikleri bir ortam oluşturuyor” diyen Kariyer.net Genel Müdürü Yusuf Azoz, bu trendin sektörün iş yapış şekillerini zenginleştirirken bir yandan sektörün insan kaynağı profiline yeni iş tanımları, yeni uzmanlıklar eklediğini söylüyor.

TASARIMCI, KATEGORİ YÖNETİCİSİ…

İK portallarmın işveren aday havuzundaki farklılıktan ötürü her sitede arayış farklı bir pozisyonda olabiliyor. Peki iş arayan adaylar e-ticarette en çok hangi alanda çalışmak istiyor? Yenibiris.com’da e-ticaretle ilgili bu dönemde en çok başvuru yapılan pozisyonların grafik/web tasarım uzmanı, e-ticaret danışmanı, departman müdürü, kategori asistanı, kategori sorumlusu, kategori yöneticisi, satış temsilcisi, e-ticaret yöneticisi, yazılım uzmanı, mobil yazılım uzmanı ve web arayüz geliştirici olduğu görülüyor.

Kariyer.net verilerine göre ise yılın ilk yarısında iş arayanlar en fazla çağrı merkezi müşteri temsilcisi, kategori yöneticisi/yönetmeni, grafiker, satın alma uzmanı, operasyon yetkilisi,, iş analisti, müşteri temsilcisi, e-ticaret kategori asistanı, muhasebe sorumlusu, bilgi işlem personeli, e-ticaret kategori sorumlusu, muhasebe uzmanı, ön muhasebe elemanı, kalite ve iş güvenliği şefi, lojistik uzmanı ve mal kabul sorumlusu pozisyonları için başvuru yaptı.

DOĞUDAN E-TİCARETE BÜYÜK İLGİ

Kariyer.net verilerine göre, İstanbul 90 bin 697 başvuru ile en fazla başvuru alan il olarak e-ticaret sektöründe karşımıza çıksa da yılın ilk yarısında bir önceki döneme göre yüzde 340 artışla Kayseri, yüzde 335 artışla Diyarbakır, yüzde 128 artışla Gaziantep ve yüzde 53 artışla Adana en fazla başvuru artışı gösteren iller oldu.

Secretcv.com verilerine göre ise, son bir yılda başvurular en çok Marmara Bölge-si’nde arttı. Şu anda e-ticaret sektörüne yönelik başvuruların yüzde 82’si Marmara Bölgesi’nden geliyor. Onu yüzde 6 ile Ankara, yüzde 5 ile İzmir ve yüzde 4 ile Antalya izliyor. Yenibiris.com verilerine göre, ise, e-ticaretin de içinde olduğu bilişim sektörü ilanlarına son beş ayda yapılan başvurularda doğu illeri dikkate değer bir yükseliş gösteriyor. Başvuruların en çok arttığı illerin başında yüzde bin oranında artışla Hakkari ve Bingöl var. Ardından gelen iller ise Batman, Aydm, Elazığ, Muş, Mardin, Tunceli ve Şırnak. Sektörde iş arayanlar en çok satış pozisyonlarına rağbet ediyor.

“YENİ EKONOMİYE ALIŞAMADIK”

Son beş yıldır e-ticaret alanında önemli hareketlenmeler oldu ve bu da istihdam haritasını bir anda renklendirdi. Etohum Kurucusu Burak Büyükdemir’e göre, girişimciler daha önce isimlerini duymadığımız ürün editörü, lojistik sorumlusu, sosyal medya uzmanı, içerik yöneticisi, mobil yazılım uzmanı gibi pek çok pozisyonun ortaya çıkmasını sağladı ve şirketleri dönüştürdü.

Şimdilerde e-ticaret sektöründe binlerce insan aranıyor, binlerce insan da her gün çeşitli pozisyonlara başvuru yapıyor, ancak sektördeki yetişmiş insan kaynağı sıkıntısı hiç bitmiyor. “E-tica-rette girişimlerin kendi ayakları üzerinde durabilmesi için doğru iş modelinden organizasyon yapısına kadar birçok faktör rol oynadığı gibi, doğru ekip ve personel de sürecin belkemiğini oluşturuyor. Yetişmiş insan kaynağı konusunda yaşanan sıkıntı da, işin devamlılığını olumsuz etkiliyor” diyen Büyükdemir, bu sıkıntının temel kaynağı olarak yeni ekonomi konusunda emekle sürecinde olan bir ülke olmamızı gösteriyor. Büyükdemir sözlerini şöyle sürdürüyor: “Gelinen noktada şirketler dijitale geçiş yapma konusunda tereddüt yaşıyor. Geleneksel yöntemlere bağlı kalıp, deneyim ekonomisinin yeni kurallarına uyum sağlama konusunda çekimser davranabiliyorlar. Bu da yeni istihdam kanallarının genişlemesini engellerken, bu alanda çalışmak isteyen gençlerin de önünü kesiyor.”

YENİ MEZUNLAR DA TERCİH EDEBİLİR

Elektronik Ticaret İşletmecileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Orhun, e-ticaretin yeni bir sektör olması nedeniyle sektöre gençleri katan akademik yapıların henüz tam olarak oluşmadığını söylüyor. Orhun’a göre, bu nedenle sektör, çalışanlarım offline kanallardaki tecrübelerine bakarak seçiyor. E-ticaret daha çok girişimci alanı olarak algılandığından yeni mezunlar için de ilk akla gelen sektörlerden değil. Oysa e-ticaret kendine güvenen ve yukarıda saydığım özelliklere sahip kişiler için harika bir profesyonel çalışma alanı” diyor. Orhun, “Öğrenci olanlar stajlarından bir tanesini mutlaka bir e-ticaret şirketinde yapsın. Bu onlara önemli bir ilham kaynağı olacak” diyor.

Özlem BENGİ / Gittigidiyor.com İnsan Kaynakları Entegrasyon Lideri
Eleman alımı devam edecek

2014 yılı başından bu yana 10 kişiden fazla işe alım yaptık. Ebay’in Türkiye iştiraki bir firma olarak globaldeki uygulamalara biz de uyum sağlıyoruz ve bu durum işe alım süreçlerimizi uzatabiliyor.

Ancak tüm bu uygulamalar süreci daha sağlıklı yürütmemizi sağlıyor. Sene sonuna kadar 10’dan fazla kişiyi daha bünyemize katacağız. Çoğunlukla Teknoloji ve Ürün bölümünde işe alım oluyor. Son birkaç senede kategori bölümümüzün gelişmesi ve B2B tarafımızın güçlenmesiyle ekibi büyüttük. İşe alım kararlarımız ve iş alanları büyüme stratejimiz doğrultusunda ihtiyaca göre eleman almaya devam edeceğiz.

Serra DOŞ0 / nll.com İnsan Kaynakları Direktörü
49 kişi daha alacağız

Nll.com, 2013 yılını toplam 185 çalışan ile tamamladı. Yetişmiş insan gücünün sınırlı olduğu e-ticaret sektöründe yeni mezunların sektöre kazandırılması amacıyla ‘Uğurlu Kariyerim’ adını verdiğimiz bir program uyguluyoruz.

Bu program kapsamında tam zamanlı stajyer olarak göreve başlayan yeni mezunlar yetkinliklerine göre uygun alanlara yönlendiriliyor. 2014 başından beri bünyemize, 43 yeni çalışan katıldı. Yılsonuna kadar 49 yeni çalışan daha aramıza katılacak. Şimdiye dek en yoğun işe alımlar BT ve satış departmanları için yapıldı. BT’de yazılım geliştirme mühendisi, iş zekası uzmanı, test mühendisi, veritabanı yöneticisi, netvvork mühendisi, designer pozisyonlarında yeni çalışanları bünyemize katarken satış tarafında farklı kategorilerde görevlendirilmek üzere müdür, yönetici ve uzman seviyesinde işe alımlar yapıldı. 38

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu