Ekonomi - Borsa - Hisse Senedi

Alışveriş Festivalleri Perakende Sektörünü Canlandırıyor

Perakende ve turizm sektörlerine sağladığı katkılarla dikkat çeken alışveriş festivalleri, Türkiye’de de olumlu sonuçlar vermeye başladı. İlk yıllarda başarıları tartışılan festivaller, her geçen yıl daha dikkat çekici ciro artışları sağlıyor.

TÜRKİYE’NİN ilk alışveriş festivali ‘İstanbul Shopping Fest’ 2002 yılında ‘Dubai Shopping Fest’ örneği model alınarak hayata geçirildi. Turizm Bakanlığı, İstanbul Ticaret Odası, TÜRSAB ve TUROB işbirliği ile organize edilen festivalin hedef kitlesini yabancı turistler oluşturuyordu. İlk yıl Eminönü, Şişli, Nişantaşı ile Ak-merkez, Galleria, Profilo, Olivium ve Carousel gibi alışveriş merkezlerinde gerçekleştirilen festival kapsamında mağaza, restoran, alışveriş merkezleri ve otellerde yüzde 50’ye varan indirim kampanyaları düzenlendi. Ancak üç yıl üst üste düzenlenen festivalden beklenen verim alınamadı. Gerek perakendeciler gerekse tüketiciler tarafından yeterli katılım gösterilmeyen festivalin sonuncusu 2004 yılında gerçekleştirildi. Festivalin başarısız olmasının sebebi kimilerine göre tanıtımın yetersiz olması, kimilerine göre ise perakende sektörünün henüz bu tür bir etkinlik için hazır olmamasıydı. Bu yüzden festivale 2004 yılında son verildi.

alisveris festivali

O dönemden sonra perakende sektörünün geçirdiği dönüşüm ve büyüme, yeni bir festival atılımı yapma konusunda tarafları cesaretlendirdi ve 2010 yılında yine aynı isimle bir festival daha başlatıldı. ‘İstanbul Shopping Fest (İSF)’ adıyla düzenlenen etkinliği Ankara ve Laleli’deki diğer festivaller takip etti.

KATILIM GİDEREK ARTIYOR

2010 yılında başlayan yeni festivalde sektör örgütleri çok daha etkindi ve daha fazla katılım vardı. Bu sefer İstanbul Ticaret Odası (İTO), Kültür A.Ş., Tüm Alışveriş Merkezleri ve Perakendeciler Federasyonu (TAMPF), Türkiye Seyahat Acenta-ları Birliği (TÜRSAB) işbirliği ile düzenlenen ‘İstanbul Shopping Fest (İSF)’, ilk yıl tarihleri nedeniyle perakendeciler kanadmda tartışma yaratsa da dördüncü yılında önemli bir başarı kaydetti.

İSF 2014’e İstanbul Büyükşehir Belediye ve ilçe belediyeleri, Türk Hava Yolları (THY), İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı (ISG), Birleşmiş Markalar Derneği (BMD), Alışveriş Merkezi Yatırımcıları Derneği (AYD), Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), Kategori Mağa-zacıları Demeği (KMD), Gıda Perakendecileri Derneği (GPD), Turistik Restoran İşletmecileri Derneği (TUR-YİD), Tescilli Markalar Derneği (TMD), İstanbul Kuyumcular Odası (İKO), Osmanbey Tekstilci İşadamları Demeği (OTİ-AD), Kapalıçarşı Esnafları Demeği, Mahmutpaşa Esnafları Demeği, Yüzyıllık Markalar Derneği, Turistik Otelciler, İşletmeciler ve Yatırımcılar Birliği (TUROB), Laleli İşadamları Demeği, Merter İşadamları Derneği; Taksiciler Odası gibi birçok kuruluş destek verdi.

10 MİLYAR TL CİRO

Perakende, turizm, gıda, ulaşım, konaklama gibi birden çok sektör için itici güç olarak nitelendirilen İSF, bu yıl hedef olarak konulan 10 milyar TL ciro eşiğini aşmayı başardı. 23 günlük festival boyunca 10 milyar 200 milyon TL ciro elde edildi. Festivalin cirosu bir önceki yıla oranla yüzde 23.6 oranında arttı. Geçen yıl-ki ticaret hacmi 8 milyar 250 milyon TL olan festivalde, yabancı ziyaretçilerin yaptığı alışveriş miktarı önemli ölçüde yükseldi.

Festival turizmcinin de yüzünü güldürdü. İSF kapsamında kente gelen yabancı ziyaretçi sayısı yüzde 13.82 artarak 1 milyon 90 bin 284 kişiye ulaşırken, bu ziyaretçiler 23 günde yabancı kredi kartlarıyla 711 milyon TL tutarında alışveriş yaptı. Haziran ayında ‘tax free’ (vergiden muaf) alışveriş toplamı yüzde 51 artış gösterirken, kişi başı harcamada ise yüzde 24.14 artış sağlanarak ortalama 865 TL’ye ulaşıldı. Yabancı kartlarla gerçekleştirilen alışveriş tutarı da 2013 yılındaki festivale göre yüzde 58 artış gösterdi.

“ALIŞVERİŞLER YÜZDE 29 ARTTI”

Festivalin bu yılki en büyük hedeflerinden biri de etkinliklerin AVM’lerden cadde ve sokaklara taşarak, bütün kentte varlığını hissettir-mesiydi. İTO Başkanı ve İSF İcra Kurulu Başkanı İbrahim Çağlar, bu hedefe ulaşıldığının, yabancı ziyaretçilerin ‘tax free’ harcamalarının yoğunlukla gerçekleştiği noktaların analizinde görüldüğünü söylüyor. Ağırlıkla Ortadoğu ülkeleri, Rusya ve Türk Cum-huriyetleri’nden yabancı ziyaretçilerin festival kapsamında cadde ve sokaklardaki alışveriş noktalarında hareketlilik oluşturduğunu hatırlatan Çağlar, Şişli, Osmanbey, Nişantaşı’nda yapılan alışverişlerin ise bir önceki yıla göre yüzde 12, Taksim ve Beyoğ-lu’nda yapılan alışverişlerin yüzde 8 artış gösterdi-f ğini vurguladı.

AVM’lerden yapılan alışveriş tutarının yüzde 29 oranında yükseldiğini söyleyen Çağlar “Son yıllarda yakaladığımız istikrarlı yükseliş bize hedeflerimizi büyütme imkanı sağladı” diyor.

ANKARA’YI MARKA ŞEHİR YAPACAK

İSF’nin her geçen yıl yükselen grafiği diğer iki festival için de söz konusu. Bu yıl 29 Ağustos-14 Eylül tarihlerinde düzenlenen ‘Ankara Shopping Fest’ (ASF), üçüncü yılında sesini daha çok duyurmaya başladı.

Ankara Ticaret Odası’nın (ATO) düzenlediği festivale Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği de (TOOB) destek veriyor.

Festival kapsamında bu yıl da alışveriş merkezleri, cadde üstü ve sokaklarda bulunan mağazalar ürünlerini indirimli olarak satışa sundular. Festivalin henüz net rakamları paylaşılmasa da festival süresince cirolarda yüzde 20 ila 35 arasında artış olduğu tahmin ediliyor.

Festival fikrinin doğuşundan bugüne kadar yaşanan süreci özetleyen ATO Yönetim Kurulu Başkanı Salih Bezci, Ankara’yı marka şehir haline getirmenin yolunun alışveriş festivalinden geçtiğini söylüyor. Tüm dünyada ül kelerin, marka haline getirmek istedikleri şehirlere yatırım yaptığının altını çizen Bezci, Birleşik Arap Emirliklerinden biri olan ve yakın zamana kadar dünyada adı bile bilinmeyen Dubai’nin alışveriş festivalleriyle tanındığını anlatıyor. Bezci, “Dubai öyle bir hale geldi ki bugün alışveriş festivali denince akla orası geliyor” diyor.

ATO olarak Ankara Alışveriş Festivali’ne çok ciddi bütçe ayırdıklarını belirten Bezci, “Tüm çabamız Ankara’yı marka şehir haline getirerek turizm geliri yoluyla kalkındırmak” diyor.

Festivalin başarısının her yıl artığına işaret eden Salih Bezci şöyle devam ediyor: “2012 yılı ilk tecrübemiz olmasına rağmen tüm sektörlere önemli ölçüde hareket getiren festival, etkinlikleri ve organizasyonları ile başkentlilere unutulmaz anlar yaşatmıştı. İlk festivalde bir önceki yılın aynı dönemine göre toplam cirolarda yüzde 33 oranında artış görülmüştü. Ankara Alışveriş Festivali’nin yıllar geçtikçe daha iyi anlaşılacağım ve yurt dışından turist çeken bir oganizasyon haline geleceğine inanıyoruz.”

LALELİ’NİN HEDEFİ AFRİKA

Bu yıl ilk defa gerçekleştirilen ve Ekonomi Bakanlığı işbirliğiyle 27 farklı ülkeden alım heyetlerini ağırlayan ‘Laleli Shopping Fest’, Laleli Sanayici ve İşadamları Demeği (LA-SİAD) tarafından düzenlendi. 8-14 Eylül tarihlerinde gerçekleştirilen festival ile asıl olarak Afrika’nın gelişen ve büyüyen pazarlarındaki alıcılar hedeflendi. Festival kapsamında Tunus, Etiyopya, Gana, Güney Afrika, Libya, Angola, Mali, Fas, Sudan, Zambiya, Senegal ve Tanzanya gibi Afrika’nın birçok farklı coğrafyasından ve Özbekistan, Brezilya, Hindistan, Çin, Belarus, Kazakistan, Lübnan ve Pakistan gibi dünyanın çeşitli bölgelerinden festivale gelen ticari heyetlerle yapılan görüşmeler neticesinde çok sayıda yeni iş bağlantısı gerçekleştirildi.

Festival kapsamında gerçekleştirilen toplantıların ilk gününde 20 milyon doların üzerinde işlem hacmi gerçekleşirken, Türkiye’ye ilk defa gelen 27 ülkeden alıcıların Laleli firmalarına olan ilgisi büyük oldu.

LASİAD Başkanı Gıyasettin Eyyüpkoca, Laleli Shopping Festival gibi başarılı organizasyonların birçok alanda ülkemize katkısı olduğunu söylüyor.

Mobilyacılardan 45 günlük festival

Sektörün 56 firmasını bir araya getiren Türkiye Mobilya Sanayicileri Derneği (MOSDER), bu yıl ilk defa “Mobilya Festivali” düzenledi. Festivalle, yaklaşık 45 gün boyunca indirimler, fırsatlar ve sürpriz hediyeler sunuluyor. 17 Ekim’de başlayan ve yüzde 70’e varan indirimlerin yapılacağı festival 30 Kasım’a kadar devam edecek.

Son dönemde mobilya sektöründe zayıflayan ciroların bu festivalle birlikte artacağını söyleyen MOSDER Başkanı İsmail Doğan, 45 gün sürecek olan etkinlik sonrasında Türkiye genelinde 500 milyon TL’lik ciro hedeflendiğini belirtti. Doğan şöyle devam etti: “Her firma kendi pazarlama stratejisi doğrultusunda belli ürün gruplarında indirim yapacak. İskontonun yüzde 70’e varmasıyla bir koltuk grubunu 2 bin TL’ye, yatak odası takımını ise 3 bin 500, 4 bin TL’ye almak mümkün olacak.”

Çilek Mobilya’ya, Casa’dan Yatas’a pek cok ünlü firmanın ürünlerini ucuza satın almak mümkün olacak. Doğan, bazı günlerde firmaların belirledikleri ekstra sürpriz indirimler ve fırsatlar olabileceğini de söyledi. ^ ‘ Festivalin mobilya sektöründe ilk kez yapıldığını belirten Doğan, Türkiye mobilya sektörünün sağladığı katma değerle önemli sanayi kollarından biri haline geldiğine dikkat çekti. Doğan, iç pazarı canlandırarak üreticinin önünü açmak istediklerini, festivalin sektöre canlılık getireceğini söyledi.

Özkan ŞENYÜZ / Carousel AVM Genel Müdürü
SF’nin başarısı her yıl artıyor

Her konuda öncü olma gayretiyle, en başından beri İSF gibi bir festivalin olmasını destekliyorduk ve bu festivalde yer aldık. Festivalin sektöre ve ekonomiye katkısına inanıyoruz. İSF’nin etkisi yıllar geçtikçe artıyor. Ancak daha çok üstüne düşülmesi, destek verilmesi gerekiyor. Son dönemde devletin, sektör örgütlerinin ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin de katkılarıyla, festival gerek perakende gerekse turizm sektörüne ciddi bir hareketlilik getirdi. İSF AVM’nin turist girişlerini de önemli ölçüde etkiliyor. Özellikle Arap turistler yoğun şekilde festival kapsamında alışveriş yapıyor. Festivale özel kampanyalar gerçekleştiren mağazalar, bu olumlu etkiden daha fazla faydalanabiliyor. İSF’nin başarısının önümüzdeki dönem daha da artacağına inanıyorum.

Enver ŞAVKAY / MetroCity AVM Müdürü
Turistlerin rolü belirleyici

Shopping Fest, İstanbul gibi bir dünya metropolünün mutlaka faydalanması gereken bir konseptti ve İstanbul bu işi başardı. İSF’nin daha ilk yılları ve her geçen yıl gelişiyor, organizasyonu iyileşiyor. Özellikle yabancı turistler, belirleyici bir rol oynadığından şehir merkezine yakın lokasyonlardaki perakende için daha büyük önem arz ediyor. MetroCity olarak bu etkinliğin pozitif etkisini biz de hissettik. Organizasyonun faydasını arttırarak sürdürebilmesi için hem katılan perakende marka sayısının hem de perakendecilerin tüketicilere sağladığı gerçek faydanın artmasının gerekli olduğunu düşünüyorum.

Ozan CANBOLAT / Marmara Park AVM Müdürü
Cirolar yükseldi

Marmara Park olarak İSF döneminde yerel müşteri sayısında kayda değer bir artış gözlemlememekle birlikte cirolarda artış yaşadık. Bir diğer dikkat çekici nokta da bölgemizdeki turist müşteri gruplarının artışıydı. İSF’nin her geçen yıl gelişen trendine şahit oluyoruz. Bu durum ileriki yıllar için beklenti ve heyecanımızı arttırıyor. Katılımcı perakende markalarının artmasının süreci birincil derecede olumlu yönde etkilediğini düşünüyorum.

Ceyhan KONUK

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu