İş Kurmak İçin Yeni İş Fikirleri

Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi Açmak

Ağız ve diş sağlığı merkezi açmak isteyenlere. Devlet yeni diş hastanesi ruhsatı vermiyor. Bu nedenle girişimciler 1 milyon TL ye mal olan ağız diş sağlığı merkezleri açmayı tercih ediyor. Merkezlerin sayısı 250 ye ulaştı. Hızla büyüyen zincirler franchise vermeye hazırlanıyor…

Diş Hasteni Kurmak

TÜRKİYE’NİN ilk özel diş hastanesi Dentistanbul’un açılışının üzerinden 10 yıl geçti. Sağlık sektöründe 2008 yılında yapılan düzenlemelerden sonra Sağlık Bakanlığı yeni bir diş hastanesinin açılışına izin vermiyor.

Halen Türkiye’deki özel diş hastanesi sayısı bir elin parmaklarını geçmezken, Sağlık Bakanlığı’na ait altı diş hastanesi bulunuyor. Buna karşın son zamanlarda ‘ağız ve diş sağlığı merkezleri’nin’ sayısının hızla artığına şahit oluyoruz.

Halen Türkiyede özel ve kamu kuramlarına ait 250’ye yakın ağız ve diş sağlığı merkezi bulunuyor.

Bunların yarısı özel kuruluşlara ait. Yatırımların çoğunu hekimler gerçekleştirse de, son yıllarda girişimcilerin de bu alana ilgi göstermesiyle zincir diş ve ağız sağlığı merkezleri (ADSM) oluşmaya başladı. Franchise vererek büyümeyi hedefleyen zincirler arasında Dentistanbul, DentGroup, Hospitadent yaptıkları yatırımlarla dikkat çekiyor. Sektördeki yatırımcılar, özel muayenehanelerin zaman içinde belirli standartları olan ağız ve diş sağlığı merkezlerine dönüşeceğine kesin gözüyle bakıyorlar.

Ağız ve diş sağlığı merkezi açmak
Ağız ve diş sağlığı merkezi açmak

“BU ALANDA BOŞLUK VAR”

Geçen yıl temmuz ayında Türkiye’nin ilk diş hastanesi Dentistanbul’un tamamını RHEYA Gru-bu’ndan alan girişimci Murat Özel, bu alandaki iddialı yatırımcılardan biri. Aslında Romatem Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Grubu nun kurucularından olan Özel 2012 yılında buradaki hisselerini ortağına devredip, diş alanında yatırım yapmaya karar verdi. Dentinternational Grubu adıyla 2012’de Ataşehir ve Levent’te iki ağız ve diş sağlığı merkezi açan Özel, 2013 Temmuz’unda da Dentistanbul Grubu’nu satın aldı.

Halen Dentistanbul Grubu çatısı altında İstanbul ve Bursa’da iki hastane, İstanbul Ataşehir ve Levent’te iki ağız ve diş sağlığı merkezi, Bakırköy ve Erenköy’de de iki poliklinik bulunuyor. Dentistanbul bu yılm ocak ayında Bursa’da bulunan Dentatürk Diş Hastanesi’ni de bünyesine kattı.

Dentistanbul Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Murat Özel, “Diş alanında çok büyük bir boşluk gördüğüm için bu alana yatırım yaptım. Bu iş hekim odaklı olduğu için girişimciler hekimin içinde olmadığı bir yatırıma cesaret edemiyorlar” diyor.

Diş hekimliği Murat Özel’in baba mesleği… Aslında kendisi 2005 yılında Samsun’a bir diş hastanesi kurmak istemiş. Bunun için gerekli fizibiliteleri de yapmış. Hatta o yıllarda Dentistanbul’a gelip bu hastanenin sistemini incelemiş. Ancak daha sonra fizik tedavi ve rehabilitasyon alanında büyümeye karar verince bu planlarını ertelemek zorunda kalmış. Son bir buçuk yılda diş alanına 14 milyon TL yatırım yaptığını belirten Özel, yeni yatırım planlarıyla ilgili şu bilgileri veriyor:

“2014’te 14 yatırım sloganımız var. Halen zincirimize bağlı altı yatırımımız var. Bu rakamı yılsonuna kadar 14’e çıkarmayı planlıyoruz. Halen Almanya’da Berlin, Frankfurt ve Afıen’da üç polikliniğe ortak olmak için görüşmelerimiz devam ediyor. Ahen’da imza atma aşamasına geldik. Ayrıca yılın son çeyreğinden sonra franchise taleplerini değerlendirmeye başlayacağız. Halen büyük kısmı Anadolu’dan olmak üzere 70’e yakın franchise talebi masamızın üstünde duruyor. Bunlardan beşini yılsonuna kadar netleştiririz.”

ÖZEL BİR MODELLE BÜYÜYOR

Türkiye’de diş sağlık hizmetleri alanındaki büyüme ağız vc diş sağlığı merkezleri kanalıyla gerçekleşiyor. 2012’de İstanbul’da yalnızca dört özel ağız ve diş sağlığı merkezi varken, bugün sayı 27’ye ulaşmış durumda. Bir ağız ve diş sağlığı merkezi açılabilmesi için müstakil bir binada, ameliyathanesi, panoramik röntgen cihazı ve en az dört diş muayene birimi (ünit) bulunması gerekiyor. Bu merkezlerin aynen hastaneler gibi 24 saat açık olduğunu da belirtelim.

Ağız ve diş sağlığı alanında markalı klinikler açan DentGroup kendi oluşturduğu girişimcilik modeli ile büyümesini sürdüren gruplardan. Dent Group’un ilk kliniği ortodonti uzmanı Cihan Çapan ve estetik diş hekimi Efe Çelebi tarafından 2006 yılında Bağdat Caddesi’nde açıldı. 2007 yılında cerrahi ve estetik diş hekimi Bijen Muhit’in katılımıyla DentGroup Göztepe, 2012 yılında pedodonti uzmanı Neşve Çetin Kayabaşoğlu’nun katılımı ile DentGroup Kids Caddebostan’da hizmete girdi. DentGroup’ta halen Cihan Çapan, Efe Çelebi ve Bijen Muhit’in kurucu ortaklığında yoluna devam ediyor.

Bu ay başında beşinci şubesini Maslak’ta açan grubun büyüme modelini DentGroup Yönetim Kurulu Başkanı Efe Çelebi şöyle anlatıyor: “Bizim modelimizde açılacak yeni kliniğe yatırımcı üç ortağın yanı sıra klinikte çalışan doktor da maksimum yüzde 20 ortak olabiliyor. Örneğin bir doktor Ataşehir’de çalışıp yüzde 20 ortak olurken, Maslak’taki kliniğe de yüzde 5 yatırım ortağı olabilir. Biz bu modelle hem merkezi yönetimin yararını görüyoruz hem de işi sahiplenen ortaklarımız oluyor” diye konuşuyor.

ORTA ÖLÇEK, BUTİK HİZMET

DentGroup’un benimsediği konseptte ağız ve diş sağlığı merkezlerinin açılması için en az 200 metrekarelik bir yer gerekiyor. Ayrıca beş dişçi tedavi ünitesi, bir panoramik röntgen cihazı, dijital anestezi cihazı, dental lazer işin olmazsa olmazlarından. Yer hariç klinik için 800 bin TL’lik yatırım yeterli görülüyor. Klinikler birkaç branşta birden hizmet veriyor.

Diş alanında ciddi bir yatırım hareketinin olduğunu belirten Efe Çelebi, “Muayenehaneler kapanıp yerini uzman kliniklere bırakıyor. Yerli ve yabancı yatırımcılar da bu alanla ilgileniyor” diyor. Farklı bir konseptte lider olmaya çalıştıklarını belirten Çelebi, yeni yatırım planlarıyla ilgili şu bilgileri paylaşıyor: “Butik hizmet veren orta ölçekli klinikler açarak hizmet veriyoruz. 2020’ye kadar 30 şube açarız. Bu yıl bir şube daha açacağız. Bu şube Bakırköy ya da Florya’da olabilir. Samsun ve Bursa’dan teklifler var. Bunları değerlendiriyoruz.”

DentGroup yurtdışmdan da şube açması için teklif alıyor. İlk şubeyi Dubai’de açmayı hedeflediklerini belirten Çelebi, “Türkiye’de tedaviler çok ucuz. Bu nedenle Avrupa’daki gurbetçilerimiz Türkiye’ye çok ilgi gösteriyor. Türkiye’de kaplama tedavisi 500 dolar iken Dubai’de bin dolar civarında. Bu nedenle Dubai’de de hizmet vermeyi planlıyoruz.”

İKİ HASTASINDAN BİRİ YABANCI

Hospitadent Dental Group da ağız ve diş sağlığı alanında büyüyen gruplardan biri. 2006 yılında Ahmet Selvi tarafından kurulan grubun halen İstanbul’da Bağcılar, Fatih, Güneşli, Çamlıca, Pendik, Mecidiyeköy, Bakırköy ayrıca Almanya Frankfurt’ta ağız ve diş sağlığı merkezleri bulunuyor. Hollanda Utreeht’te irtibat ofisi bulunan Hospitadent’in sağlık sektöründeki yatırımlarının toplam tutarı 25 milyon dolara ulaşmış durumda. Hospitadent birkaç aya kadar Kayseri’de yeni bir merkez açmayı planlıyor. Hospitadent’in merkezleri genelde 2 ila 4 bin metrekare büyüklüğünde, 20-25 unitin bulunduğu ve her birinde 70 kişinin çalıştığı butik bir hastane görünümünde.

Hospitadent Dental Group cirosunun yüzde 60’ını yurtdışmdan gelen hastalardan sağlıyor.

Grubun Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Selvi, artan yoğun ilgiden dolayı Köln, Düsseldorf, Amsterdam, Londra, Viyana gibi şehirlerde şube açma planlarının olduğunu söylüyor. Selvi, “Ben Türkiye’nin sağlık turizmi cenneti olabileceğine inanıyorum. Çünkü coğrafi konum, hastane ekipmanı ve deneyimli kadro olarak ülkemiz çok iyi bir noktaya geldi. Yurtdışmda şubemizin olması hastalarımıza ayrı bir güven telkin ediyor. Tedavi planlarını Türkiye’ye gelmeden önce yaptırıp fiyat alabiliyorlar.

Tedavi sonrası kontrollerini ise orada yaptırabiliyorlar” diye konuşuyor. Selvi, ağız ve diş sağlığı alanına özel yatırımcıların girmesiyle rekabetin arttığına, bunun da hizmetteki kaliteyi yükselttiğine dikkat çekiyor. Kamunun bu alandaki yükü tek başına kaldıramayacağını belirten Selvi, şu değerlendirmelerde bulunuyor: “Ülkemiz vatandaşlarının adet olarak 330 milyon civarında yapılması gereken diş tedavisi, çekim, kanal gibi işlemlerinin bulunduğunu tahmin ediyoruz.

Oysa 2012 yılında devletin ağız ve diş sağlığı merkezlerinde yaklaşık 30 milyon işlem yapılabildi. Geriye kalan büyük bir kitle sadece diş çekimi yaptırarak tedavilerini erteledi. Mevcut açılmış özel sektör kurumlan atıl haldeyken ve kaynak israf edilirken devletin yeni ADSM açmasının maliyeti iyi hesaplanmalı.”

Hospitadent’e de franchise başvuruları var. Talepleri hassasiyetle değerlendirdiklerini belirten Selvi, “Hospitadent kalitesini devam ettireceğine inandığımız ağız ve diş sağlığı merkezlerine franchise vermeyi düşünüyoruz” diyor ama detay vermiyor.

MEDİCALPARK DA PAZARA GİRDİ

Özel hastane zincirleri arasında da diş hastanesi kuranlar var. Medical Park Hastaneler Grubu, Göztepe’deki sağlık kompleksi içinde 2008 yılında bir diş hastanesi de kurdu. Medical Park Diş Hastanesi’nde beyazlatmadan implanta kadar ağız ve diş sağlığı ile ilgili tüm branşlarda uluslararası standartlarda onaylanmış tedavi yöntemleri uygulanıyor. Toplam 7 ünitli hastanede yerli ve yabancı hastalar hizmet alıyor. Diş hastanesinde ağız ve çene cerrahisi, ortodonti, periodontoloji, endodonti, çocuk diş hekimliği ve konservatif diş hekimliği hizmetleri veriliyor.

SGK ANLAŞMALARI YOK

SGK. dis alanında özel sağlık kuruluşlarıyla anlaşma yapmıyor. Bu durum yatırımcıları bu alana uzak tutan faktörlerden biri. Devlet diş çekimi, kanal tedavisi gibi temel tedavileri ücretsiz veriyor. Bu hizmetleri devlet kendi sağlık kumrularında ücretsiz verdiği için özel sektör kuruluşlarının bu alanda rekabet şansı yok. Bu nedenle ağız ve diş sağlığı merkezleri daha çok estetik diş hekimliği dediğimiz branşlara odaklanıyor. Diş beyazlatmadan porselen kaplamaya, laminalardan ortodontik tedavilere kadar daha yüksek ücretli uygulamalara yöneliyorlar.

Türkiye’de özellikle implant (çekilmiş dişin yerine konulan diş vidalama yöntemi) ve estetik diş hekimliği uygulamaları başarıyla gerçekleştiriliyor. Yurtdışmdan gelen hastalar için implant tedavisi bir ya da iki günde, porselen ve zirkonyum gibi dis yapımları için en fazla bir hafta, diş beyazlatma ve kompozit dolgular gibi estetik uygulamalar için ise aynı günde işlem tamamlanabiliyor.

Piyasada implant tedavileri 500 ile 1000 euro arasında değişiyor. Birçok insan özel ağız ve diş sağlığı merkezlerine ‘yüksek fiyat’ endişesiyle gitmekten çekiniyor. DentGroup bunu yenmek için şeffaf fiyat politikası uygulaması başlattı. Fiyat mönüsünü internetten yayınlamaya başladı. Her tedavisi için koşulsuz beş yıl garanti veren grup, hastalarını da altı ayda bir düzenli bakıma çağırıyor.

EVDE PROTEZ DÖNEMİ

Ağız ve diş sağlığı alanında büyümek isteyen yatırımcılar hizmeti hastanın ayağına da götürmeye başladı. Örneğin Denistanbul Grubu, üç ay önce evde diş tedavisi hizmeti vermeye başladı. Çağrı merkezini arayanların evine özel donatılmış bir VİP araçla üç kişilik ekip gidiyor. Çekim, protez gibi işlemler rahatlıkla yapılabiliyor. Özellikle yatan hastalar için tercih edilen bu hizmetten hastane fobisi olan bazı iş insanlarının da yararlandığını belirtelim. Bu hizmetten yararlananlar sabit merkezlerdeki muayene ücretlerinin yanı sıra bir de yol ücreti ödüyor.

1 milyon TL’lik yatırım gerekiyor

■ Ağız ve diş sağlığı merkezinin müstakil binada açılması, ameliyathanesi, panoramik röntgen cihazı ve en az dört diş muayene biriminin (ünit) bulunması gerekiyor.

■ Bu merkezler aynen hastaneler gibi 24 saat açık olmak zorunda.

■  Ağız ve diş sağlığı merkezinde çene ve diş cerrahisi, ortodonti, pedotonti, periodontoloji gibi branşların olması öneriliyor.

■ Dört ya da beş üniteli bir merkezde en az 10 doktor çalışıyor. Bunların genellikle üçü tam zamanlı, beş ya da altısı ise yarı zamanlı çalışıyor. Merkez için üç ya da dört tane yardımcı sağlık personeli yeterli görülüyor. Zincirlerin şubesi olan merkezlerde bir kişi de ‘koordinatör’ olarak görev alıyor ve merkezin aldığı kararları uyguluyor.

■ Bir ağız ve diş sağlığı merkezi açmanın maliyeti 800 bin ile 1.5 milyon TL arasında değişiyor.

■ Bir diş hastanesinin açılabilmesi için en az sekiz yataklı bir hastane olması gerekiyor. Ancak 2008’den sonra diş hastanesi için ruhsat verilmiyor.

20 milyon dolara hastane kurdu

Türkiye’deki kamu ve vakıf üniversitelerine bağlı 54 diş hekimliği fakültesi bulunuyor. Halen 10’a yakın üniversite de diş hekimliği fakültesi kurma hazırlıklarını sürdürüyor. Her fakültenin uygulama merkezi var ama son yıllarda bazı vakıf üniversitelerinin de ağız ve diş sağlığı merkezi ile diş hastanesi kurma çalışmaları dikkat çekiyor.

Yeditepe Üniversitesi Dış Hekimliği Fakültesi Diş Hastanesi vakıf üniversitelerinin bu alanda attığı ilk adım olarak dikkat çekiyor. Üç ay önce de İstanbul Aydın Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’ne bağlı Dentaydın Diş Hastanesi de Florya’da açıldı. Aslında Aydın Üniversitesi’nin üç yıl önce kurulan 30 unitlik bir ağız ve diş sağlığı merkezi vardı. Bunun yanına 110 unitlik bir diş hastanesi eklenmiş oldu. İstanbul Aydın Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Mustafa Aydın, “Hastanemizi 20 milyon dolarlık yatırımla kurduk. Hastane ile ağız diş sağlığı merkezimizde günde 800 hastaya bakabilecek durumdayız” diyor.

Aydın’ın verdiği bilgiye göre, Florya yerleşkesinde hizmet veren hastanede 110 unitlik 55 adet klinik, üç ameliyathane, beş radyoloji bölümü, bir halitosis merkezi, hasta gözlem odaları, protez laboratuarı, çocuk bekleme ve oyun alanları mevcut. En son teknolojilerle donatılmış olan hastanede ağız, diş ve çene cerrahisinden endodontiye, fnBfe pedodontiden ortodontiye sekiz anabilim dalında hizmet veriliyor.

Mustafa Aydın, her diş hekimliği fakültesinin araştırma yapmak için bir ağız ve diş sağlığı merkezi kurması gerektiğini vurguluyor. Aydın, “Biz bir adım daha ileri giderek hastane kurduk. Diş hastalıkları artık insanların sıradan gördüğü hastalıklar olmaktan çıktı. Birçok hastalığa davetiye çıkaran diş hastalıklarının poliklinik ve kliniklerde tedavi edilmesi zor. Bu nedenle hastane yatırımı yaptık” diye konuşuyor.

RAHİME BAŞ UÇAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu