ABD ve Türkiye piyasalarında beklentiler…
FED’in faiz artırımı için ekim toplantısını pas geçmesi kesinleşti gibi. 1 Kasım seçimlerine kadar dolar/TL açısından 2.92 dolar yönlü, 3.05-3.10 bandı da TL yönlü pozisyon almak içiıı uygun seviyeler olarak değerlendirilebilir…
ABD verileri sonrası FED beklentiniz değişti mi?
Geçen hafta ABD’de eylül ayma ait iki önemli veri açıklandı: ISM imalat Endeksi ve tarım dışı istihdam raporu. Malumunuz imalat sektörü ABD ekonomisinin yüzde 18’ini oluşturuyor. ISM imalat Endeksi de imalat sektörünün performansını ölçen bir veri. Endeksin 50’nin üzerinde olması sektörün büyüdüğü, 50’nin altında olmasıysa küçüldüğü anlamına gelir. Önceki ay 51.1 olarak açıklanan ISM İmalat Endeksi eylül ayında 50.2’ye geriledi. Hem beklentinin altında kaldı hem de önceki aya kıyasla düşüş oldu. Veri özünde iyi değil.
Tarım Dışı İstihdam Raporu da beklentileri karşılayamadı. ABD ekonomisinin eylül ayında 200 bin civarı yeni iş imkanı yaratmış olması bekleniyordu. Gerçekleşmeyse 142 bin oldu. Üstelik önceki ayın verisi de aşağı yönde revize edildi. Bu verilerden sonra FED’in ekim toplantısını pas geçmesi kesinleşti. Opsiyonlara göre yapılan hesaplamalara göre FED’in ekim toplantısında faiz artırımı yapma olasılığı yüzde 2.3’e, aralık toplantısında yapma olasılığı da yüzde 28.8’e geriledi. Önümüzdeki günlerde dolar/TL’nin sırasıyla 2.98 ve 2.95 seviyelerine doğru geri çekilme ihtimali yükseldi.
TCMB rezervlerindeki eğilimden dolayı endişelenmeli miyiz?
Rezervler erimeye devam ediyor. Grafikte Merkez Bankası’nın brüt ve net rezervleri görünüyor. Rezervlerdeki düşüşün arkasında iki önemli faktör bulunuyor. Birincisi, Merkez Bankası’nın kurdaki yükselişi dizginlemek adına aylardır yaptığı döviz satım ihaleleri. İkincisiyse, yabancı sermaye girişlerinin son dönemde cari açığı karşılamakta zorlanıyor oluşu. Rezervlerin geldiği düzey Merkez Bankası’nm elini zayıflatıyor. MB’nin döviz satımı yoluyla kura güçlü müdahale yapabilme kapasitesinin ciddi şekilde azaldığını söyleyebiliriz.
1 Kasım seçimlerine kadar piyasalar için ne dersiniz?
FED/Fitch sonrası ve seçim öncesi dönemde dolar/TL kurunun 2.92-3.10 bandında, euro/TL’nin de 3.25-3.50 bantlarında salınmaları kuvvetle muhtemel. Bu doğrultuda dolar/TL açısından daha önce de ifade ettiğim gibi 2.92 dolar yönlü, 3.05-3.10 bandı da TL yönlü pozisyon almak için uygun seviyeler olarak değerlendirilebilir. Benzer şekilde euro/TL’de 3.45-3.50 bandı euro’dan TL’ye geçiş, 3.25-3.30 bandı da TL’den euro’ya dönüş için fırsat olabilir.
Terör olayları sona ererse dolar/TL’de önümüzdeki haftalarda 2.92 bölgesine kadar geri çekilme potansiyeli yüksek. Bu seviyelerin ve bantların seçim öncesine kadar geçerli olduğunu tekrar ifade edeyim. Seçimin ardından oluşacak Meclis aritmetiği ve FED’in aralık toplantısında faiz artırımı yapıp yapmayacağı, kurun seçim sonrası dönemdeki kaderini belirleyecek en önemli iki faktör. O zaman değerlendirmesini yaparız.
Peki FED’in eylülü pas geçmesi ve ilk artırım için en erken aralık ayını ima etmesi altın fiyatına yarar mı?
Altın fiyatlarının dolar bazında sınırlı ve geçici bir şekilde yükselmesini sağlayabilir. Lâkin FED’in faiz artırımını aralık ayında yapma ihtimali bulunduğu için altının 1.200 doları aşması oldukça zor. Gram altının ise önümüzdeki haftalarda zorlanmasını bekliyorum. Dolar/TL’deki geri çekilmeyle birlikte 109 TL civarında bulunan gram altın fiyatının 105 TL’ye düşme potansiyeli bulunuyor. FED riskinin en erken aralık ayma kadar ötelenmiş olması BIST-lOO’de 78.000-80.000 bölgesine kadar bir yükselişi beraberinde getirebilir. 1 Kasım seçimlerine kadar olan süreçteyse BIST-lOO’ün 80.000 üzerine yerleşmesi oldukça zor.