Pazarlama Reklam

4.5G’yi en çok reklam sektörü sevdi

Yeni teknolojinin hayatımıza girmesi en çok reklam sektörünün yüzünü güldürdü. 1 Nisan’da başlayan 4.5G yarışı sayesinde dönemlik reklam ciroları üç kat arttı…

2015’TE 6.47 milyar TL olarak gerçekleşen reklam yatırımlarında bu yıl yüzde 15’e varan artış bekleyen reklam sektörünün umudu 4.5G’ydi dersek yanlış olmaz. 1 Nisan tarihiyle birlikte hayatımıza giren ve reklam coşkusunun tavan yaptığı mobil iletişimdeki yeni dönem, böyle düşünenleri haksız da çıkarmadı. Telekom sektörünün reklam yatırımları yaklaşık üç katma çıktı.

Aslında sadece yedi yıl önce 3G dev-rimini yaşayan telekom sektörü için bu çok da beklenmedik bir gelişme değildi. O süreçte de telekom reklamlarında iki katı aşkın büyüme yaşanmış, bir de buna yüzde 50 oranında artış gösteren cep telefonu reklamları eklenmişti.

4.5G ihalesi

3G reklamları ile 4.5G reklamlarının şimdiye kadar gözlenen tek farkı ise şirketlerin iletişimde kullandıkları “desibel” farkı oldu. Hatırlanacağı üzere 3G sürecinin yıldızı açık ara Turkcell olmuştu. Recep İvedik, Sarp Apak gibi ekranların eğlenceli yüzlerini 3G reklam filmlerinde kullanan Turkcell, o günlerde açıklanan rakamlara göre reklamlarının yüzde 53’ünde 3G teknolojisini ve bu teknolojiyle sunduğu avantajları anlatmayı tercih etmişti.

TURKCELL SAKİN, VODAFONE FAZLA LOKAL

Bu kez öyle olmadı. Bu sessizlik stratejik bir karar mıdır, daha büyük bir sürece hazırlık mıdır bilinmez ama Turkcell, 4.5G’de diğer operatörler arasından sıyrılıp öne çıkmadı. 4.5G teknolojisini ülkeyi birbirine bağlayan ve teknolojiyle güçlenebilen kavramlar üzerinden tanımladığı reklam filmi “Bağlıyız Biz” ile yetindi.

Vodafone ise 4 bucak G tır fikriyle 1 Nisan öncesinde başladığı reklam ve iletişim bombardımanına hız kesmeden devam etti. Aynı sloganla ekranlara gelen ve “Türkiye’nin her köşesine” mesajım taşıyan reklam filminde kullanılan yerel öğeler ise gözlerden kaçmadı. Operatörler arasında yüzde 100 yabancı sermayeli tek marka olarak Vodafone’un bu reklamı tüketicilerin büyük çoğunluğunun hoşuna gitmiş olabilir ama bana gereğinden fazla bir lokalleşme çabası olarak geldiğini de itiraf etmeliyim.

RONALDO SOSYAL MEDYAYI DA SALLADI

Malum, futbol ülke olarak en büyük tutkularımızdan biri. Bu oyunda global başarılara çok sık imza atamasak da ondan vazgeçemiyoruz. Sırf bu yüzden bile Türk Telekom’un reklamlarda Ronaldo’yu kullanma fikri kime aitse ayakta alkışlamak şart. 4.5G kavramını dünyanın en hızlı futbolcularından Cris-tiano Ronaldo ile anlatmaktan daha akıllıca ve daha uygun bir yol olabilir miydi, bilmiyorum.

Real Madrid’de forma giyen ve dünyanın en başarılı ve en hızlı futbolcularından biri olarak kabul edilen Portekizli yıldızın oynadığı “#sanahizmiyok” temalı reklam kampanyası, sadece konvansiyonel medyada değil PR ve dijital mecralarda da açık ara öne geçti. Ne kadar doğru bilinmez ama Türk Te-lekom’un 4.5G reklamlarında oynayan Ronaldo’nun bu reklam için 2.5 milyon euro ücret aldığı konuşuluyor. Değdi mi, bana kalırsa hem de fazlasıyla…

Neden 4.5G?

• 4.5G bağlantısıyla web’de gezinmek 3G bağlantısındaklne göre en az dört kat daha hızlı olacak.

3G saniye bazında 28mbps’lik bir hız desteği sağlarken bir üst versiyonu saniye başında 375mbps hız erişimi sağlanacak.

• Facebook, Tvvitter gibi servisler üzerinde durum güncellemesi yapmak, tweet atmak, fotoğraf veya video yüklemek çok daha kısa sürede gerçekleştirilecek.

• Çektiğiniz fotoğrafı veya videoyu saniyeler içinde sosyal ağlarda paylaşabileceksiniz.

• Video indirme ve internetten film ve televizyon izleme gibi işlevler de daha verimli şekilde gerçekleştirilecek.

• Futbol karşılaşmalarını akıllı telefon veya tabletinizden daha yüksek kaliteyle, nadiren pikselleşmeyle ya da hiç pikselleşme olmadan, kesinti endişesi olmaksızın izleyebileceksiniz.

Cep telefonu reklamları da hızlandı

Reklam pastasını büyüten tek etken operatörler değil kuşkusuz. Cep telefonlarından finansa, 4.5G’nin dokunacağı diğer tüm sektörler de reklam yarışına soyundu. Bu teknolojiye uyumlu yeni modellerin reklamlarını hızlandıran cep telefonu üreticileri de en az telekomcular kadar hevesli. Ne de olsa bugün Türkiye’de akıllı telefonların sadece yüzde 40’ı 4.5G’yi destekliyor. Yaklaşık 17 milyon mobil internet kullanıcısının ise yeni bir telefona ihtiyacı bulunuyor. Kısacası pırıl pırıl yepyeni bir potansiyel cep telefonu üreticilerini bekliyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu