Kariyer ve İş İlanları

2015 yılı yönetici değişimi

2015 yılı yönetici değişiminin en yoğun yaşandığı yıllardan biri oldu. Şirketler yılbaşından bu yana CEO’dan pazarlama direktörüne kadar pek çok tepe koltuğa farklı isimleri getirdi. Bu süreçte yurtdışma giden ya da görev bölgesi genişleyen Türk yöneticiler de var. Yaptığımız araştırmaya göre, son bir yılda 42 Türk yöneticinin görevinde bu anlamda bir değişim yaşandı.

yonetici degisimi

Eğitim ve iş tecrübelerinin yanı sıra esnek, çalışkan ve krize antrenmanlı olmak Türk yöneticileri uluslararası şirketler için cazip kılıyor. Bu nedenledir ki, son 10 yılda Coca Cola’dan HP’ye, Unilever’den Intel’e, DHL’den Deloitte’a kadar çok sayıdaki uluslararası şirket orta ve üst düzey yönetici ihtiyaçlarını Türkiye’den karşılıyor.

Son bir yıla baktığımızda ise bu yönde atamaların hız kazandığım görüyoruz. Bu bir yıllık süreçte pek çok Türk yönetici dünya devi şirketlerin yurtdışı operasyonlarında önemli pozisyonlar üstlendi. Aynı dönemde uluslararası bir şirketin Türkiye’deki yöneticisiyken görev bölgesi genişleyen yöneticiler de oldu. Yaptığımız araştırmaya göre, son bir yılda toplam 42 yönetici uluslararası göreve atandı.

VUCA ÖNE ÇIKARTIYOR

HumanGroup Genel Müdürü Gaye Özcan, özellikle bilişim, ilaç ve kimya sektörlerinde Türkiye’den üst düzeyde yurtdışı görevlere atanan, marka, ürün ve iş birimi bazında bölgesel sorumluluk alanları genişletilen yönetici sayısında bir hayli artış olduğunu söylüyor. Özcan, bu transferle rin Türk yöneticilerin Türkiye’de ve sorumluluk alanlarındaki ülkelerde gösterdikleri başarılı performansın sonuçları olduğunun altını çiziyor. Gaye Özcan, “Türk yöneticiler belirsizlik ve kriz yönetiminde gelişmekte olan ülke yöneticilerine göre daha deneyimliler. Bu da onlara tüm dünyada hüküm süren değişken, belirsiz, karmaşık, muğlak bir ortamda yani VUCA (Volatility, Uncertainty, Com-plexity, Ambiguity) dünyasında avantaj sağlıyor” diye konuşuyor.

Bu yöneticilere en iyi örneklerden biri Tamer Özmen. Beş yıldır Microsoft Türkiye Genel Müdürlüğü görevini yürüten Tamer Özmen, bu yıl Microsoft Services İngiltere Genel Müdürlüğüne atandı. 2012’den bu yana BP Madeni Yağlar Türkiye ve Orta Asya Direktörlüğü görevini yürüten Kerim Kermen, markanın ABD’de New Jer-sey’de Castrol Edge markasından sorumlu global direktörlüğü görevini üstlendi. Bir yıl içinde ayrıca Gittigidiyor Genel Müdürü Gülfem Toygar eBay Almanya Genel Müdürlü-ğü’ne, Lilly Türkiye Satış Direktörü Özkan Özdo-ğan Lilly İlaç Mısır Genel Miidürlüğü’ne, Castrol Bağımsız Devletler Topluluğu, Türkiye ve Orta Asya Satış Direktörü Ömer Dormen ise Castrol Hindistan Genel Müdürü ve Güney Asya Bölge Direktörlüğü’ne atanan isimler oldu.

BÖLGESEL GÖREV

PageGroup Türkiye Genel Müdürü Hugo Campo, görev alanı ve bölgelerinde genişlemelerin, ağırlıklı olarak şirkette belli süreleri doldurmuş ve başarısını ispat etmiş üst ve orta düzey yönetici seviyesinde görüldüğünün altını çiziyor. Compo, bu konuda şunları söylüyor: “Özellikle şirketler arası hizmet veren yani örneğin tüm Avrupa’ya yönelik üretim yapan üretim tesislerindeki yöneticilerin sorumlulukları arttı. Aynı şekilde Rusya ve CIS, Orta ve Doğu Avrupa ülkeleri karışıklıktan dolayı yatırım almadığından Türkiye’ye bağlanabildi. Türkiye genellikle Ortadoğu ve Türki Cumhuriyetleri kapsayan alanın merkezinde. Genellikle bu bölgelerin finansal kontrolör veya satış rolleri Türk yöneticilere bağlandı.” Spencer Stuart Türkiye danışmanlarından Hande Güngör, Türkiye çalkantılı süreçlerden geçerken, bu zamanı doğru kullanan, soğukkanlılığını koruyarak yurtdışının beklentilerini doğru yöneten profillerin daha görünür hale geldiğini söylüyor. Hande Güngör, bazı sektörlerde ise bölgesel genişleme olduğunu anlatıyor. Güngör,

“Özellikle internet (eBay), teknoloji (Ericsson), ilaç/sağlık (GSK, Merck) ve otomotiv (Volvo Group) endüstrisinde bölgesel genişleme söz konusu oldu. Buralardaki genişleme, merkezileşmeyle paralellik gösterdiğinden daha çok finans, insan kaynakları, tedarik zinciri gibi fonksiyonları kapsadı. Bunun yanında ticari fonksiyonlarda da merkezileşme gündeme geldi” diyor.

TERFİ EDENLER DE VAR

Bir yıl içinde bu şekilde görev bölgesi genişleyen pek çok yönetici bulunuyor. Amgen Türkiye, Ortadoğu ve Afrika Alt Bölgesi Başkan Yardımcısı ve Genel Müdürü olarak atanan Alper Üreten ya da Bel Group Türkiye Ülke Müdürü iken yıl içinde Türkiye ile birlikte Malta, KKTC ve Filistin pazarlarından da sorumlu hale gelen Aytekin Yıldız’ı buna örnek verebiliriz. Bu bir yıl içinde Türkiye’deki görevinden daha üst pozisyonda yurtdışında göreve getirilen yöneticiler de oldu. Burak Ersoy’un Turkcell Ukrayna Life Genel Müdürlüğü’ne atanması bu yöndeki değişimlerden biriydi.

yöne-1 yöne-2 yöne-3

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu