Ekonomi - Borsa - Hisse Senedi

Yemek Kartları Pazarı ve Rekabet

Yemek kartı pazarı büyüyor

Yemek kartları hem işletmeye hem de çalışana kazandırıyor. İşletmeler yemek çıkarma derdinden, çalışanlar ise her gün aynı yerde yeme zorunluluğundan kurtuluyor. Sağladığı avantajlar yemek kartı pazarını büyütürken, rekabeti de artırıyor…

ÇALIŞANA seçme şansı, işverene de kolaylık sağlayan yemek kartlarında kullanıcı ve müşteri yelpazesi giderek genişliyor. Genişlemesinin ardında yatan sebepler ise son derece pratik. Öncelikle yemek kartı işvereni yemek çıkarma organizasyonundan ve maliyetinden kurtarıyor. Yani işveren için yemek dert olmaktan çıkıyor. Çalışan tarafına baktığımızda ise yemek kartlan geniş bir menü demek. Sadece yemek için değil yemek kartları anlaşmalı pek çok işletmede de geçiyor. Kısacası yemek kartı, hem işveren hem de çalışan için karşılıklı “kazan/kazan” durumu yaratıyor. Dünyada da oldukça yaygın olan yemek kartı pazarı özellikle son yıllarda ülkemizde yükselişe geçmiş durumda. Yemek kartı kullanan firma ve kurum sayısındaki artış, pazarı büyüten başlıca etken. Ancak hizmeti kullanıp memnun kalan sayısında yaşanan artış da gelişme konusunda etkili. Zira memnuniyet bir virüs gibi bulaşıcı. Pazar da bu memnuniyet virüsü ile yakaladığı yükseliş ivmesini devam ettiriyor.

Türkiye pazarında yemek kartı hizmeti sunan firmalara yenileri eklense de pazardaki büyük oyuncu sayısı bir elin parmakları kadar. Multinet, Sodexo, Setcard, Ticket pazarda başı çeken isimler.

TEMASSIZ İŞLEMDE İDDİALI

Yemek kartı pazarında 15 yılı geride bırakan Setcard, bugün 24 bin üye işyerinde, kart kullanıcı sayısını yaklaşık yüzde 20 artırarak 280 bin kullanıcıya ulaşmış durumda. Ürün yelpazesini genişleterek müşterilerinin hayatını kolaylaştıran çalışmalara imza atan Setcard, POS kart altyapısına sahip olmanın avantajlarıyla elektronik ödeme sistemleri konusunda, hizmet kalitesini teknolojik anlamda artırarak, müşterilerine ve üyelerine işlem kolaylığı sağlıyor.

Setcard Genel Müdür Yardımcısı Hülya Sekman, “Daha iyi hizmet sunabilmek için tüm altyapı ve yazılımlarımızı yenileyerek, temassız özelliği destekleyen tüm POS terminallerinde, sadece POS’a kartı okutarak temassız işlem ile bir saniyeden kısa sürede işlem yapılabilecek hıza eriştik” diye konuşuyor. Kart kullanıcılarının artık, POS cihazı üzerinden bakiye yükleme işlemi yapmak zorunda kalmadığına değinen Sekman, ayrıca tanımlanan yüklemelerin otomatik olarak kart bakiyelerine yansıdığını anlatıyor. Kullanıcıların kart bakiyelerini anlık olarak web portalından ve ‘Setcard Nerede’ isimli mobil uygulamadan görüntüleye-bildiklerini kaydeden Sekman, POS cihazından alacakları kart ekstresiyle son işlem ve bakiye bilgisine de ulaşabildiklerini belirtiyor. Kayıp ve çalıntı durumunda ise kartların anında bloke edilip, yeni kartların tutarları ile birlikte kullanıcılara iletildiğini söylüyor.

CİROSUNU İKİ KATINA ÇIKARDI

Bu yıl dünyada 50. yaşını kutlayan Sodexo, Türkiye’de 23 yıldır faaliyette. Türkiye’de 18 binden fazla müşteri, 550 binden fazla tüketici/kullanıcı ve 40 binden fazla üye işyeri ile sektörün önde gelen oyuncularından biri. Son yıllarda yaptığı yatırımlarla büyümesini sürdüren Sodexo Avantaj ve Ödüllendirme Hizmetleri Türkiye, Avrupa’nın üçüncü en büyük ülkesi konumunda.

“23 yıldır Restaurant Pass yemek kart/çek hizmetimiz ile çalışan yan hakları alanında büyüdük” diye konuşan Sodexo Türkiye İcra Kurulu Başkanı Burçin Ressamoğlu, son yıllarda kurumlarda teşvik ve ödüllendirme alanında Gift Pass Hediye Çeki hizmetleriyle; KOBl’lerde Harcama Yönetimi alanında Fuel Pass ve Business Pass hizmetleri ile önemli yatırımlar yaptıklarını anlatıyor. Yemek kartı pazarının birkaç yıldır ortalama yüzde 10’un üzerinde büyüdüğünü kaydeden Ressamoğlu, Sodexo’nun dört yılda ciro ve gelirlerini iki katma çıkararak çift haneli büyümesini sürdürdüğünü ifade ediyor. “Kısa vadeli hedefimiz firmaların çalışanlarına yaşam kalitesini artıracak hizmetlerimiz ile büyümemizi sürdürmek” diyen Ressamoğlu daha çok orta ve uzun vadeli hedeflere odaklandıklarını belirtiyor; uzun vadeli hedeflerini ise şöyle sıralıyor : “Paydaşlarımızm dijital ve müşteri deneyiminde farklılık yaratarak onlarm yaşam kalitelerini artırmak ve pazardaki konumlarını sürdürmek.”

YATIRIMINI MOBİLE YAPIYOR

WinWin pazara 10 yıl önce girmiş bir şirket. Tamamen cep telefonu üzerinden çalışan bir mobil uygulama olan WinWin şimdilerde 160 bin kullanıcı, 1.200 işletme ve yaklaşık 4.500 nokta ile hizmet veriyor. Markanın kurumsal hizmetler sektörüne önemli bir yenilik getirerek kart ve kupon kullanımını bir adım öteye taşıdığını anlatan Winwin Hizmet Yönetimi Sanayi Genel Müdür Yardımcısı Ali Rıza Özer, bugünün ve geleceğin teknolojisinin cep telefonları üzerinden yürüyeceğini öngördüklerini belirtiyor. “Bu anlamda daha güvenli, daha hızlı işlemlerin gerçekleştirilebilmesi aynı zamanda günümüz teknolojisine uygun yatırımlar yapmaya devam ediyor” diyen Özer şunları söylüyor:

“Uzun vadede diğer sektörlerde olduğu gibi tüm sistemin web üzerinden işletilir hale gelmesini hedefliyoruz. Şu an bu sistemin çalışmalarını hızla devam ettiriyoruz. Hedefimiz firmaların Online olarak siparişlerini vermeleri ve personellerine talep ettikleri yüklemeleri yapmaları ve böylece insan kaynaklı sorunların önüne geçilmesi. Bununla ilgili altyapıları hazırladık ancak diğer online satış yapan sitelerde olduğu gibi burada da işletmelere bu alışkanlığı kazandırmaya çalışıyoruz.”

KOBİ’LER PAZARIN UMUDU

Haberimizin başında da belirtiğimiz gibi yemek kartının hem çalışan hem de işletmeye sağladığı avantajlar pazarın da büyümesini sağlıyor. Bu avantajları görüşlerine başvurduğumuz isimler şöyle tarif ediyor. Burçin Ressamoğlu konuyla ilgili KOBİ’lere vurgu yaparak şunları dile getiriyor:

“Türkiye ekonomisinin lokomotifi şu anda her gün büyüyen, gelişen ve ülke ekonomisine katkısını arttıran KOBİ’ler. KOBİ’lerin artması ve aynı zamanda hizmet sektörünün gelişmesi sektörümüze olan talebi artırıyor. KOBİ’ler çalışanlarının yemek ihtiyacını kart ve çeklerle operasyonel kolaylıkla sağlıyor, sipariş vermek haricinde başka bir şeyle uğraşmıyor.

Aynı zamanda Gelir Vergisi Kanunu’nda tanımlanmış olan çalışanlara yapılan yemek yardımına sağlanan gelir vergisi istisnası da firmalar için önemli bir avantaj.

Kullanıcılar ise şirketleri tarafından sağlanan yemek yardımının sosyal faydasını görürken, aynı zamanda sağlıklı ve düzenli beslenme imkanına kavuşuyor, yemek vakitlerinde bir mola verip, çalışma saatleri için motivasyonunu artırıyor.”

MALİYETLER AZALIYOR

“Bu konuyu iki açıdan değerlendirmek gerekir” diyerek sözlerine başlayan Ali Rıza Özer, personelin yemek ihtiyaçlarının sağlanması gerektiğini belirterek, “Bir kısım işletmeler kendi içlerinde aşçı çalıştırarak personelin yemek ihtiyaçlarını kar-şüamaya çalışıyor. Ancak bunun aşçının işletmeye getirdiği ek maliyetler, günlük olarak yapılması gereken gıda alışverişleri ve sürekli alışverişin takip edilmesi gibi ek maliyetleri söz konusu” diye konuşuyor.

Bir kısım firmaların yemek firmaları ile çalıştığını kaydeden Özer, bu tür firmaların zorlu yanını ise toplu yemek üretiminden dolayı yemek kalitesinin düşük olabilmesi olarak vurguluyor. Merdiven altı firmaların sebep olduğu hijyen sıkıntılarım da vurgulayan Özer, “Bir kısım firmalar ise personelin getirdiği fatura karşılığı nakit ödeme yaparak personel ihtiyaçlarını karşılamaya çalışıyor. Ancak personele verilen günlük limitlerin takip edilmesi ve çalışılan gün personel sayısı kadar elde fatura birikmesi ve bunların kayıtları geçirilmesi sorun yaratıyor” diye konuşuyor. Özer “Bütün bunlar göz önüne alındığında yemek kartı kullanmayı tercih eden işletmelerin sayısı hızla çoğalıyor” diyerek kart kullanımının avantajlarına dikkat çekiyor.

YENİ PAZARLARA YELKEN AÇTI

Hülya Sekman da yemek kartlarının iş hayatında çalışanları en çok motive eden sosyal hak olduğuna dikkat çekiyor. KDV ve gelir vergisi konusundaki istisnaların şirketlere ciddi katkı sağladığını belirten Sekman, bu iki faktörün önümüzdeki yıllarda sektörün büyümesini ve gelişimini sağlayacağını söylüyor. Sekman “Kayıt içerisine alınmış ve vergi kontrolü sağlayan bu sektör, gelişmesiyle de piyasada çarpan etkisi yaparak ticarete olumlu katkı sağlayacak. Önümüzdeki yıllarda tüm Türkiye’de yeni üye işyerlerinin sisteme dahil olması bu gelişimin göstergesi olacak” diye konuşuyor. Setcard’m önümüzdeki dönem yeni pazarlara açılacağının sinyallerini veren Sekman konuyla ilgili şu bilgileri paylaşıyor:

“Setcard 15 yılda kazandığı tecrübe ve farklılıkları diğer ülkelere de taşımak istiyor. Bu konu ile ilgili aldığı ülke raporları ile orta ve uzun vadede gireceği pazarları belirlemek için değerlendirme çalışmaları yapıyor. İlgili ülkelere doğrudan yatırım yaparak veya yerel şirketlerin satın alınması yoluyla girmeyi düşünüyoruz. Yapacağımız yatırımların ülkemize ve Setcard’a önemli katkı sağlayacağına inanıyoruz.”

Müşteri olana hediye çok

Yemek kartı hizmeti sağlayan firmalar müşterilerine sunduğu avantajlarla da farklılaşıyor. Bu da pazardaki rekabeti artırıyor.

AnadoluPass, Sodexo, Sodexo Club ile müşterilerine sunduğu kampanyalarla dikkat çekiyor. Örneğin, OtoVınn araç yıkama noktalarını 10 kez kullanan müşterileri bir kez bedava yıkama hizmetinden yararlanabiliyor. Setcard ise müşterilerine özel günler için hazırladığı kampanyalarla çalışanların yüzlerini güldürüyor. Bayram, yılbaşı gibi için hazırlanan hediye kartlarla belirlenen tarihlerde yapılacak harcamalara anlaşmalı markalarla indirimler sağlıyor. Ramazan için de firmalara kolaylık sağlayan Setcard, firmalara kumanya yerine Setcard’a yüklenecek bakiyelerle çalışanlara binlerce marketten istediği ürünü alma şansı veriyor. Böylece firmaları kumanya dağıtımı sırasında depolama ve satın alma süreçlerinden kurtarırken çalışana da ihtiyaç duyduğu ürünü almasını sağlıyor.

Benzer bir uygulama WinWin’de de mevcut. Giftin ile firmalar kurumsal hediyelerini çalışanlarına dağıtabiliyor. Firmalar bayram, Ramazan, yılbaşı ve özel günlerde kendilerine tanımlanan GiftWin hesaplarından WinWin’in anlaşmalı üye kuruluşlarında diledikleri gibi alışveriş yapabiliyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu