Pazarlama Reklam

Yedi pazarlama iletişimi trendi

Dijitali eşmeyle gelen değişim, Y kuşağının girişimci ve profesyonel olarak satın almada karar vericiye dönüşmesi… 2017, şirketler için pazarlamada “ezber bozan” bir yıl olacak…

2016, başta ülkemiz olmak üzere dünya için zor bir yıl oldu. Artan terör saldırıları, ekonomik değişimler, teknolojideki gelişmeler, kullanıcı beklentilerinin artması ve yeni bir kuşağın artık şirketlerde etkin görevlere gelmesi, farklı sektörlerde olduğu gibi pazarlama dünyasında da taşları yerinden oynatıyor. Bu nedenle şimdiden söyleyelim 2017’de ezbere bildiğiniz bazı pazarlama stratejilerini ve iletişim taktiklerini gözden geçirme zamanı gelmiş olacak.

Tüm yenilikleri ve öngörülen trendleri bu İki sayfaya sığdırmak elbette mümkün değil. İsfikirleri-girisimcilik.com gözünden 2017’ye damgasını vuracak, pazarlama stratejilerinde asla göz ardı edilmemesi gereken yedi temel trendi sizler için sıraladık.

pazarlama iletisimi

DOĞAL OLUN!

Bu yılın pazarlama stratejilerine en çok da Y kuşağının etkisi olacağı kesin. Ve şu bir gerçek ki onlar zoraki pazarlama modellerinden hiç hazzetmiyor. Üstelik bu durum diğer jenerasyonlara da bulaştı; reklam kokan hareketlere tahammülümüz azaldı. Reklamın kapalısı da olarak özetlenebilecek “doğal pazarlama” bu yıl daha fazla öne çıkacak.

İÇERİK “KRAL” OLMAYA DEVAM EDECEK

Aslında doğal pazarlama ile ilintili; bunun en etkin yolu hikayeler oluşturmak. Şirketlerin ve markaların hikayeleri, reklam sloganlarından daha fazla öne çıkacak. Bu trendin aynı zamanda eli kalem tutanlar için yeni istihdam alanları oluşturacağını da ekleyelim.

VIRALIN KISASI MAKBUL

içerik dediysek, her şey yazıdan ibaret değil. Bu yıl bu sayfalarda çok sefer işlediğimiz gibi video içerik, özellikle de viral videolar daha çok öne çıkacak. Burada en önemlisi bu videoların maksimum 1-2 dakikayı aşmamasına özen göstermek. Hedef kitlenizin sabrının ve dikkatinin gün geçtikçe azaldığını unutmayın.

YAN SOKAKTAKİ AMCA SENİ BİLMELİ Mİ?

Ulusal medya aracılığıyla çok daha geniş kitlelere ulaşmanın markanıza bir faydası olmadığını nihayet görebildiniz mi? O zaman ajanslarınıza o malum gazetede haberinizin yayınlanması için baskı yapmaktan vazgeçin ve hedef kitlenize nerede ulaşabileceğinize bir daha bakın.

DEMODE SANILAN KİŞİSELLEŞTİRME YENİ MODA

Kişiselleştirme, markanın bilinirliğinin artması ve tüketiciyle kurulan bağ için artık ciddi bir anahtar. Tüketiciye özel deneyim sunmak, kişisel ihtiyaçlara yönelik kampanya ve fırsatlar, perakende başta olmak üzere tüm sektörlerin radarında. Teknolojiyle gelişen büyük veri ise arkadan bu trendi desteklemeye devam ediyor.

DURUMSAL AKSİYON ŞART!

Anlık mesajlaşma, ışık hızındaki sosyal medya deneyimi, her gün değişen “konu başlıkları”, şirketleri artık dönemsel değil durumsal stratejiler oluşturmaya itiyor. Yıllık stratejik iletişim ve pazarlama stratejileriniz rafta tozlana dursun, Snapchat’ten Instagram’a, Tvvit-ter’dan Whatsapp’a günlük hatta anlık iletişim fırsatlarını kaçırmamak gerekiyor. Bu arada hemen ekleyelim; hep Y kuşağından bahsettik ama arkadan gelen ve dijital dünyanın içine doğan Z kuşağıyla birlikte durumsallık yaklaşımı çok daha büyük bir ihtiyaca dönüşecek.

EKİBİNİZDE YENİLERE YER AÇIN.

Kurumsal iletişim uzmanı, pazarlama müdürü ve medya uzmanı gibi unvanlardan çok daha fazlası için ekibinizi genişletmenizde fayda var. Artık pazarlama teknolojistleri, dijital veri uzmanları, SEO yöneticilerine çok daha fazla ihtiyacınız olacak.

Yeni nesil iletişim ajansları dönemi

Ben onları Starbucks gibi zincirlere kafa tutan sokak arasındaki “yeni nesil” kahvecilere benzetiyorum. Gençler, djjital trendlere ve sosyal medyaya hakimler; “dinazor” kelimesinden hazzetmediğim için “duayen” olarak özetleyeceğim yılların deneyimli ve profesyonel iletişim danışmanlarına kafa tutuyorlar.

Onlar yeni nesil iletişim ajansları. Bunlardan sadece biri olan Produce da sosyal medya ve iletişim ajansı olarak yaklaşık üç yıldır faaliyetlerini sürdürüyor. Kurucusu Elif Kupa, Y kuşağından genç bir girişimci. Müşteri kitlesini ise aynı kuşaktan startup yatırımcılar veya bu kuşağa erişmek isteyen firmalar oluşturuyor.

“Bu kuşak konvansiyonel mecraları takip etmiyor; anlık iletişim ve deneyimle ilgileniyor. Onlara ulaşabilmenin yolu farklı kanallardan ve taktiklerden geçiyor” diyen Kupa, “Y ve Z kuşağının egemen olduğu günümüzde pazarlama ve iletişim sektörüne de yeni boyut getirecek genç danışmanların giriyor olması şaşırtıcı değil” yorumunda bulunuyor.

Sadece strateji ve yaklaşımın değil iletişimde iş yapış biçimlerinin de farklılaştığına vurgu yapan Kupa, “Uzun ve didaktik haber metinleri yok. Onun yerini anlık iletiler ve video içerik almış durumda. Bunun için hikaye yaratan ve prodüksiyon hazırlayan ekiplerimiz bulunuyor. Hedef kitlenin ilgisini çekebilecek ve etkileşim getirecek içerik çalışmaları için farklı mecraları kullanıyoruz. Sosyal medya da Google da odağımızda yer alıyor” diye ekliyor.

Hande YILMAZ / Code Brand Communication Kurucusu
Pazarlama iletişiminde danışman dönemi

Son yıllarda büyük bir hızla pazarlamaya yön veren teknoloji, 2017’de gücüne güç katacak. Datanın sel gibi aktığı bu yeni dönemde şirketler, bünyelerine, data yığınının içinden satışı ve tüketici memnuniyetini artıracak hareketi yapmalarını j sağlayacak “verimli data”yı bulup çıkaran “veri analistlerini istihdam edecek. Pazarlama iletişimi bütçelerinde, dijital mecralara ayrılan payın konvansiyonel reklam bütçelerine kafa tutacağı bir yıl olacağı kanısındayım. Videolar bu yıl k dijital dünyada adeta egemenliğini ilan edecek. Mecralar bu kadar çeşitlenmişken, kullanılan tüm iletişim araçlarının “bütünselliği yakalaması ise pazarlamacıların dikkat noktası olacak. Maliyetlerini düşürmek isteyen büyük şirketler, dünyada hızlı büyüyen marka danışmanlık trendini takip edecek ve kendi içlerinde pazarlama iletişimi departmanlarını kurup sürdürmeye çalışmak yerine, danışmanlarla proje bazlı veya dönemsel anlaşmalar yapacaklar.

Yılın dijital modaları

Pazarlama ve iletişimde oyunun kuralları değişirken, djjital dünyada neler olacak? Şirketlere iletişim danışmanlığı ve djjital hizmet sunan Ajans Djjital Kalem, 2017 yılı için bir öngörüler listesi hazırladı. İşte 2017’de hayatımızda daha çok yer kaplayacak djjital uygulamalar…

Live streaming videolar: Tüm sosyal medya platformlarının “live streaming” destekli bir altyapıya dönmeleri ile birlikte “izle ve geç” kavramı bu alanda iyice oturmaya başlayacak.

Sosyal medyada süreli içerik zamanı: Kullanıcıların birebir olarak yönlendirdikleri ve arşivlenen içeriklerle dolu bir sosyal medya ağlarını artık unutmanın vakti geldi. Periscope ile başlayan ve Snapchat, Scorp gibi uygulamalarla devam eden kısa süreli içerik kavramı, sosyal medyaya yön vermeye devam ediyor. Paylaşılan içeriklerin belirli bir süre ile yayında kalması, markaların da stratejilerini bu hızlı tüketim çağına göre düzenlemesini gerektiriyor. Facebook’un canlı yayınları, Instagram Stories gibi uygulamalar “hızlı ve sonlu içerik” kavramını destekliyor.

Sanal gerçeklik: Müşteriye sunulacak deneyimin önceden görülmesi ve hissedilmesi ile birçok kurum müşteri ile daha sıkı bağlar kurma yoluna gidecek. Pazarlamacılar, müşteri deneyiminin en uç noktaya çıkarıldığı sanal gerçeklik ile yepyeni bir mecra ile daha yakından tanışmaya hazırlanıyorlar.

Mesajlaşma aplikasyonları: MIRC ile başlayan mesajlaşma geleneği, son dönemde Whatsapp ile hızla yükselişini sürdürüyor. Facebook’un Mobil Messenger’ı, Snapchat, WeChat gibi uygulamalar artan mobil kullanımıyla birlikte her geçen gün yaygınlaşmaya devam ediyor. 2017 yılında bu uygulamaların sayısının ve içerisindeki reklam alanlarının artması bekleniyor.

Yapay zeka bulutta: Bulut uygulamalarında bir adım ileriye giden uzmanlar, yapay zeka ile bulut servislerini üzerinde neler yapılabileceği üzerinde çalışmalar yapıyorlar.

Fİjital pazarlama: Yaklaşık iki senedir Türkiye’de konuşulan fıjital, fiziksel ve dijital pazarlama dünyalarının bir araya gelmesinden oluşuyor. 2017’de bu aşktan bir evlilik çıkar kesin.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu