Ekonomi - Borsa - Hisse Senedi

Yaz Mevsiminde Piyasaların Durumu

Piyasalar yaz mevsimine giriyor. Yaz ayları piyasalar açısından genelde daha sakin geçer. Gelişen piyasalara para girişinden en olumlu etkilenen piyasalardan biri olan Türkiye’de ise borsa, 100.000’i zorluyor. Dolar/TL 3,50 desteğine doğru gerilemeye devam ediyor. Bankalar arasında yoğun bir mevduat rekabeti var ve faizler yüzde 15’e ulaştı. Böyle bir ortamda yaz aylarına girerken finans sektörünün CEO’larmdan portföy önerilerini aldık. Yatırım araçlarındaki beklentilerini sorduk. Uzmanlar, yaz dönemine girerken hisse ve TL mevduat ağırlıklı bir portföy öneriyor. Defans’ıf amaçlı olarak da döviz ve altının portföylerde olması tavsiye ediliyor.

16 Nisan referandumunun ardından, piyasalar olumlu seyir izlemeye devam ediyor. Küresel konjonktür ve yurtiçinde açıklanan veriler, piyasalardaki yükselişin devam etmesi için uygun bir ortam yaratıyor.

İş Yatırım’IN analizine göre mayıs ayında 20 milyar dolar ile gelişmekte olan piyasalara para girişi arka arkaya altıncı ay devam etti. Hisse senedine 0,4 milyar dolar, tahvil piyasasına 0,5 milyar dolar ile Türkiye piyasaları, gelişmekte olan piyasalara para girişinin yaklaşık yüzde 4,5’ini alıyor. Büyümenin güçlü olması ve faiz farkları gelişmekte olan piyasalara para girişinin devam edeceğine işaret ediyor. Petrol fiyatlarındaki gerileme, Türkiye’yi gelişmekte olan ülkelere göre daha olumlu ayrıştırıyor.

Mayısta yüzde 3 yükselen borsa-mn yıl başından bu yana getirisi yüzde 25’e ulaştı. Üç aylık bilançoların başta bankalar olmak üzere iyi gelmesi, KGF garantisiyle reel sektöre aktarılan 180 milyar TL kredinin ekonomik büyümeye yüzde 1-1,5 olumlu etki yapacağı tahminleri, vergi indirimleri ile beyaz eşya, otomotiv şirketlerindeki olumlu beklentiler gibi faktörlerle endeksin 100.000 psikolojik direncinin kırıp kıramayacağı konuşuluyor. Dolar kuru gelinen seviyelerde 3,50’nin altının yaz aylarında görülebileceği yönünde yorumlar olduğunu görüyoruz. KGF kredisi kullanımının maliyeti ise yeni mevduat toplamak zorunda kalan ve mevduat yanşına giren bankaların mevduat faizlerini yüzde 15’e kadar yükseltmesi oldu.

piyasalar

HİSSE VE MEVDUAT ÖNDE

İşte böyle bir ortamda piyasa beklentilerini araştırdık. Piyasa uzmanlarına yatınm araçlanndaki beklentileri ve portföyün nasıl şekillendirilmesi gerektiğini sorduk. Yaz döneminin portföy önerilerini aldık.

Öncelikle nasıl bir portföy olması gerektiği sorusuna verilen yanıtlan analiz ettik. Çalışmamıza katılan 11 fİnans şirketinin CEO’sundan aldığımız yanıtlara bakıldığında, borsa ve TL mevduat en çok önerilen yatırım olmayı sürdürüyor. Dolar ağırlıklı döviz sepeti ve altın da koruma amaçlı olarak portföylerde yer buluyor.

Hisse senedi, 11 katılımcının da portföyünde yer alıyor. Verilen ortalama oran ise yüzde 25,5 seviyesinde. Konuştuğumuz uzmanlar, endeksin TL bazında zirve seviyelerine geldiğini söylüyor. Ancak üç aylık bilanço sonuçlan, gelişen piyasalara para girişi gibi faktörlerle birlikte yapılan yeniden değerlemelerle birlikte 12 aylık endeks hedef değerini 107.000 ve 110.000 gibi seviyelere çıkaran kurumlann olduğunu da görüyoruz. Hisse senedi önerisi yapanlar, endeksin hala gelişmekte olan ülke borsalannagöre iskontosunun sürdüğü vurgusunu da yapıyor.

Nasıl bir portföy olmalı?

Ahlatcı Yatırım: Tuncay Karahan Orta riskli portföy dağılımında ons ağırlıklı yüzde 30 altın, yüzde 20 döviz sepeti, 90.000’e doğru çekilmelerde bilançosu güçlü şirketlerde yüzde 30 hisse ve yüzde 20 kısa vadeli mevduat yapılabilir.

ALB Menkul: Cihan Aluç ABD tarafında politik risk devom ederken bunun üzerine Çin’in kredi koşullarının kötüleşmesi üzerinde derecelendirme kuruluşundan gelen not indirimi, güvenli liman anlamında altının portföylerde bulundurulması gerekliliği izlenimini verebilir.

Deniz Portföy: Fatih Arabacıoğlu Dengeli bir risk gözeten yatırımcının beklentisi yüksek ve likit hisselerde kalması uygun. Mevduat faizleri konjonktürel olarak çok cazip, diğer yandan döviz ve tahvilde yatay beklenti hakim.

Destek Menkul: Tuna Yılmaz Avrupa Merkez Bankası politikaları gereği Euro varlıkları ön plana çıkabilir. Varlık alım programını azaltma sürecine gireceği beklentisi son zamanlarda arttı ve Euro varlıkları aejjerlcazandı. Bu noktada portföyde Euro ağırlığı bir miktar artırılabilir.

Garanti Yatırım: Zeki Şen Kısa vadede borsada olumlu havanın sürmesini bekliyor ve hisse öneriyoruz. Enflasyon önümüzdeki aylardan itibaren kademeli düsücektir. Bu da faizlere olumlu yansıyacağından ağırlığımızı sabit getirili enstrümanlardan oluşturuyoruz. TL’de yıl sonuna doğru hafif bir değer kaybı olabilir. Bu nedele dolar cinsi Eurobondl tercih edilebilir.

Gedik Yatırım: Metin Ayışık Hissede, dövizde ve değerli metallerde değerlendirebilmek için yüzde 30 mevduat, yüzde 30 oranında secici olmak kayatyla cazip getiri imkanı sunan ÖST ya da ÖST fon öneriyoruz. Jeopolitik risklere karşı altın da bulundurulmalı.

IKON Menkul: Engin Kuru FED’in faiz artış sürecinde olduğunu düşündüğümüzde ilk olarak portföyümüzde dolara yer vermeliyiz. Euro Bölgesi ekonomisinin toparlanıyor olması sonrası ECB’nin yavaş yavaş varlık alım programını azaltacağı beklentisiyle Euro da portföye eklenebilir.

Kapital FX: Gökalp içer Borsada fiyatlama riskleri ağırlık kazandı, çünkü zaten dipten toparlayan bir borsa vardı ve son zamanlarda geliyen ülke borsalarımn önünde performans gösterdi. Bu bakımdan hisse pozisyonlarını artırmamak ve yine riski az enstrümanlarda portfoyün en az yüzde 40’ını tutmak gerekir.

HALA ISKONTOLU

Ata Portföy Genel Müdürü Mehmet Gerz, “Borsada hisse senetleri temel değerleme kıstası olan Fiyat Kazanç oranına göre hala ucuz gözüküyor. Borsa İstanbul’un ortalama oranı 9 iken aynı oran benzer ülke borsalannda 12’de bulunuyor ki bu da Türk hisse senetlerinin göreceli olarak yüzde 30 ucuz olduğunu gösteriyor” diyor.

Mali tablolan olumlu seyrini koruyan ve geleceğe yönelik beklentileri devam eden şirketlerde hisse bazlı hareketlerin devam edebileceği uzmanlarca ifade ediliyor. Endeksin ulaştığı seviyeler itibarıyla kısa vadeli düzeltmeler olabileceği yorumunu yapan Gedik Yatırım Genel Müdürü Metin Ayışık, portföylerde yaz aylan başlangıcında seçici olmak kaydıyla yüzde 20 hisse öneriyor. Ayışık, “Endeks bazında sert bir düzeltme yaşanacak olursa bu oranın yıl sonu ve gelecek yıl beklentileri için kademeli bir şekilde yüzde 40-50 aralığına kadar artırılabileceğim düşünüyoruz” diyor.

MEVDUATA YÜKSEK İLGİ

Hisse senedinin yanında son dönemde en çok dikkat çeken yatınm aracı TL mevduat olmaya devam ediyor. Bankaların bu yıl başından itibaren KGF kredileriyle birlikte yoğun bir tempoya girdikleri görülüyor. Kredi/mevduat oranı ise yüzde 147 ile rekor seviyelere çıkmış durumda. Bu durumda da TL mevduat yarışı hızlanınca mevduatta faiz oranının yüzde 15’lere kadar çıkabildiği uzmanlarca ifade ediliyor. Bu iyi getiri ile birlikte mevduat, portföyde yüzde 24,1 oranında bulunuyor. Özel sektör tahvili ve tahvil-bono ise bu dönemde portföylerde daha sınırı yer buluyor.

Borsa bu yıl nasıl hareket edecek?

IKON Menkul Engin Kuru  / 85.000 – 90.000

Yurtiçinde kısa vadede yeni bir seçimin ufukta olmaması ve küresel endişelerin tekrardan azalmasıyla endekste zirve seviyelere doğru yükselişler tekrar görülebilir. Ancak bu yükselişler, enflasyon, işsizlik ve büyüme rakamlarıyla desteklenmediği sürece çok kalıcı olmaz.

Kapital FX Gökalp İçer / 85.000 – 90.000

Gelişen ülke piyasalarının cazibesinin azaldığı noktada Borsa İstanbul’da da aşağı hareket olabileceğini ve realizasyon geleceğini düşünüyorum.

Ahlatcı Yatırım Tuncay Karahan / 90.000 – 95.000

Borsada kâr satışları olaibilir. Ancak gelişmekte olan ülke borsalarına göre nispeten düşük F/K’sı ile birlikte borsanın makro verilerde yaşanan iyileşme öngörüsüyle yılı 90.000-95.000 bant aralığında tamamlamasını bekliyoruz.

ALB Menkul Cihan Aluç 90.000 – 95.000

Yıl sonu içinde FED’in +1 faiz ihtimalinin konuşulmaya başlanması, piyasalara negatif reaksiyon verebilir. Genel görüntüde global hisse senetleri piyasalarındaki! yükseliş şimdilik devam ederken, önümüzdeki süreçte S&P endeksi belirleyici olabilir. Bu cephedeki gerileme, global piyasaları etkileyebilir.

Yapı Kredi Yatırım Gülsevin Çipli 90.000 – 95.000

Teknik olarak yıl sonuna doğru endeksin 90.000-95.000 bandında hareketlenmesini bekliyoruz.

Destek Menkul Tuna Yılmaz 95.000 – 100.000

Borsada ekstrem bir gelişme olmazsa yükseliş isteği sürebilir. Rekora yakın yerlerde düşüşlerin sınırlı olması yukarı yönlü hareketin devamı açısından önemli bir sinyal olarak nitelendirebilir.

Gedik Yatırım Metin Ayışık 95.000 – 100.000

BIST’in barındırdığı iskonto potansiyeli hala yüksek. Ancak kısa vadede sağlanan yüksek getirilerin ardından yaz aylgrında bir miktar kâr realizasyonu olabilir.Ozellikle aralık ayı ve sonrasında 2018’în ilk 4 aylık bölümünde, enflasyondaki düşüş beklentilerine paralel yeni bir yükseliş dalgası başlayabilir.

Deniz Portföy Fatih Arabacıoğlu 100.000 – 105.000

Dünya piyasalarında bir aşağı trend oluşumu başlamadığı sürece Türkiye, ucuzlayan TL ve yüksek betasıyla 2013 sonrası uzun vadeli göreli kayıplarını i telafi etme eğiliminde olmayı sürdürecek. Bu süreç, kötü haberlere ve dış piyasalara çok duyarlı olduğu! için ihtiyatlı olunmalı ve likit hisseler tercih edilmeli.

InvestAZ Hakan Avdan 100.000 – 105.000

Hükümetin tekrar ekonomiye odaklanması durumunda i özel sektör açısından teşviklerin de yardımıyla ekonomik faaliyetlerde olumlu bir hava olabilir. Bu da borsaya olumlu yansır. Fakat kademeli bir iyileşme ve FED’in faiz arttırması, yukarı ivmeyi sınırlandıracağı gibi geri çekilmeleri de beraberinde getirebilir.

Garanti Yatırım Zeki Şen 105.000 – 110.000

Küresel risk alma iştahını destekleyen ana tema değişikliği olmadığı takdirde önümüzdeki çeyreklerde 100.000 bölgesinin aşılmasına yönelik girişimler siirecektir. Araştırma departmanımızın 12 aylık BİST-100 hedef seviyesi 109.000’de.

MEVDUAT ORANI YÜKSELDİ

Bundan önce en son 23 Nisan’da yayınlanan sayımızda yaptığımız çalışmada portföy önerisi almıştık. Son yaptığımız çalışmayla 23 Nisan’daki çalışmayı karşılaştırdığımızda en dikkat çeken konu TL mevduat oldu. 23 Nisan’da yüzde 17 olan portföy önerisi, son çalışmamızda yüzde 24,1 seviyesine çıkmış durumda. TL faizde bu oranlarla mevduat önde olmaya devam edecek gibi duruyor. Yeniden yapılan değerlemeler sonucu hisse oranı da yüzde 21,8’den yüzde 25,5’e yükseldi. Bunun yanında döviz ürünlere ilgi şimdilik biraz daha düşük seyretmeye devam ediyor. Altın ise koruma amaçlı olarak portföylerde daha fazla öneriliyor.

DÖVİZ OLMALI

Dövizde yatırımcıların merceğindeki bir diğer yatınm aracı. Hala ağırlıklı olarak dolar önerisi devam ediyor. Ancak Euro/dolar parkesindeki yukarı yönlü eğilim dikkate alındığında uz-manlann portföylere Euro koyma eğiliminde olduğu da gözleniyor. Metin Ayışık, kurlarda son haftalarda yaşanan düzeltmenin devam etme ihtimali bulunsa da bu düşüşün kademeli bir şekilde yeni alım fırsatlan oluşturabileceği yorumunu yapıyor.

TL varlıklarının geçmişe nazaran daha primli hale gelmesine dikkat çeken TCMB sıkı para politikalan nedeniyle TL ürünleri değer kazanımını sürdürebilir. Bunun yanında Destek Menkul Genel Müdürü Tuna Yılmaz, FED’in faiz artırım sürecinde olmasından kaynaklı olarak doların küresel anlamda değer kazanımının süreceğini söylüyor. Uzmalar, yaz döneminde 3,50’nin altına sarkmalar olabileceğini bu seviyelerin de alım fırsatı yaratacağını düşünüyor.

1 2Sonraki sayfa

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu