Ekonomi - Borsa - Hisse Senedi

Yabancıların gözdesi 22 hisse

Analistler yıl içinde borsada 130-135 bin seviyelerine uzak bakmıyor. Yabancıların ülke riskini yakından takip ettiğini söyleyen analistler, aşırı volatilite veya belirsizlik olmazsa yabancının alım için her zaman fırsat kolladığına dikkat çekiyor…

BORSA İstanbul’da yılbaşında yüzde 65.54 olan yabancı payı şu anda yüzde 64.37. Endeks bu dönemde en yüksek 121.532, en düşük de 111.107 seviyesini gördü. Analistler endeksteki geri çekilmeyi, yılbaşından itibaren global olarak artan faiz oranları, büyük borsalarda gerçekleşen sert ve aşağı yönlü hareketler, yıl içerisinde hisse karlılıklarında döviz ve faizde yaşanan yükselişin negatif etkileri ve Türkiye özelinde sınır operasyonu ile erken seçim riskine bağlıyor. Diğer bir deyişle Borsa İstanbul’un yeni zirveleri test etmemesi ve yükselişin pnündeki sorunların başında yurtdışı kaynaklı yabancı yatırımcıların geçen yıl olduğu gibi ilgisinin devam etmemesi ve sermaye girişinin sınırlı kalması olarak özetleniyor. Ancak uzmanlar yabancı yatırımcıların bu gibi belirsizliğin yüksek olduğu durumlarda ülke riskini yakından takip ederek borsamızı diğer benzer borsalarla kıyaslayarak pozisyonlarını değerlendirdiğine de dikkat çekiyor.

Nitekim bu kapsamda yaptığımız çalışmada yabancı yatırımcıların olumsuz koşullara ve belirsizliklere rağmen belli hisselerde alımlarma devam ettiği görülüyor. Bu kapsamda Ayen Enerji son bir ayda payını 40.29 puan artırırken, bunu 17.58 puanla Kaplamin, 10.78 puanla da Yünsa izliyor. Analistler belirsizliklere ve dalgalanmalar rağmen endeks için orta ve uzun vadede minimum 102-105, maksimum 130-135 bin aralığını öngörerek bu kapsamda 22 hisseye alım veriyor…

“130-135 BİNİ GÖREBİLİRİZ”

Yabancı yatırımcıların belirsizliklerin yüksek olduğu durumlarda ülke riskini yakından takip ederek borsamızı diğer benzer borsalar ile kıyaslayarak pozisyonlarını değerlendirdiğini belirten Ahlatcı Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Tonguç Erbaş, genel olarak beklentisi devam eden hisselerde pozisyonlarını koruduklarını ve riskli borsalarda pozisyon azaltmayı düşündüklerinde hisse oranlarını kademeli ve zaman içerisinde azaltmayı denediklerini söylüyor. Yabancı fonların da benzer işlem stratejisi izlediğini, özellikle kısa vadeli yatırım için gelen yabancı yatırımcı profilinin ise risk algısı değiştiğinde panik satışlar ile piyasadan çıkmaya çalıştığını hatırlatan Erbaş, “Dolar bazlı endeks uygun alım aralığına geldiğinde yüksek seviyelerden dövizlerini bozdurarak tekrar kısa vadeli beklentisi olan hisselerde pozisyon alıyorlar” diyor. Erbaş, bu beklentiler ışığında yıl içerisinde maksimum Borsa İstanbul’da 130-135 bin aralığına kadar yükselişler görebileceğimiz gibi geri çekilmelerde minimum 102-105 bin aralığının test edilebileceğini düşünüyor. Yabancıların son bir ay içerisinde belli hisselerde alım yaparak payım yükseltmesi konusuna da değinen Erbaş şu değerlendirmeyi yapıyor: “Bu hisselere yönelme veya pozisyonlarını artırma nedeni, ilk olarak daha önceden belirli pozisyonları bu hisselerde almış olmaları. Ayrıca şirketlerin yılsonu bilançolarının açıklanması sonrasında büyüme potansiyelinin ve karlılıklarının devam ediyor olması önemli. Bazı hisselerde olası teşvik desteğinden yararlanma ihtimalinin yüksek olması da etkili.”

Erbaş bu kapsamda son bir ayda yabancıların alım yapmaya devam ettiği Kardemir, Ayen Enerji, Metro Holding, Emlak GYO, GSD Holding, Trakya Cam, TAV Havalimanları, Anadolu Cam, Özak GYO, Aksigorta, Bera Holding, Gersan Elektrik, Kardemir, Turcas Petrol, Anadolu Hayat, Gözde Girişim, Sabancı Holding, Soda Sanayi, Emlak GYO, Tekfen Holding ve Türk Telekom hisselerine orta ve uzun vade için ‘alım’ öneriyor.

“YABANCI ALIM İÇİN FIRSAT KOLLAR”

Endeks için sadece negatif senaryoların geçerli olmadığının altını çizen GCM Menkul Kıymetler A.Ş. Araştırma Uzmanı Enver Erkan, Türk hisselerinde hala F/K’larm düşük olduğunu söylüyor. Lokomotif sektör ve hisselerin bu ucuz görünümünün küresel risk iştahının dengelenmesi halinde Türk hisselerinin daha çok talep görmesini sağlayacağını hatırlatarak “Türkiye ekonomisi 2017’de yüzde 7.4 büyüdü ve 2018’de de açıklanması beklenen süper teşvik paketi kapsamında büyümenin olumlu etkilenmesi ana beklentilerden birisi olacak. Ekonomiye olan bu teşvikler büyümeye olumlu yansıyacağı gibi hisse senedi piyasası tarafından da satın alınabilecektir. Bu bakımdan orta vadede endekste minimum 105 bin ve maksimum 135 bin seviyeleri diyerek, arasında ki marjı açık tutuyoruz” diyor. Yabancı yatırımcıların her zaman ince eleyip sık dokuduğunu, belirsizliği sevmediğini ve en başta güven unsuruna önem verdiğini belirterek, “Yabancının piyasaya uzun vadede güvenmesi ve potansiyel görmesi kısa vadede oluşan dalgalanmaları da tolere etmesini sağlar. Yani panik satışlar, çok ekstrem durumlar gerçekleşmediği sürece yabancıdan beklediğimiz bir yatırımcı davranışı değildir.

Genelde iskontolu ve piyasa fiyatlama-sı altında kalmış hisseler veya hikayesi olan sektör hisselerini seçerler. Bu bakımdan şirketlerin ileriye dönük yatırım projeleri ve bunları hayata geçirebilme becerisi de önemli bir kriterdir. Aşırı volatilite veya belirsizlik olmazsa, yabancı alım için her zaman fırsat kollar.” diyor. Erkan son bir ayda yabancıların aldığı, Yapı Kredi, Tekfen Holding, Ereğli Demir Çelik, Kardemir, Türk Telekom ve TAV Havalimanları hisselerinde orta ve uzun vade için ‘alım’ öneriyor.

Tonguç ERBAŞ / Ahlatcı Yatırım Genel Müd. Yard.
”Kardemir’in kar marjı genişler”

KARDEMİR: Şirket hisselerinde yılbaşından itibaren yüzde 21 fiyat artışı gerçekleşti. Kardemir 2017 itibariyle satışlarda gerçekleştirdiği yüzde 70’e varan artış ve maliyetlerde yüzde 6 gerileme ile özellikle 2017 ilk çeyreğinden itibaren net kar tarafında son üç çeyrekte belirgin pozitif bir görüntü sergiliyor. 2018 ikinci çeyrek için toplam 600 bin ton ürün satışı planlayan şirketin, hammadde temininin yüzde 75’ini yerli kaynaklardan sağlaması yurtdışı hammadde fiyat değişikliklerine karşı avantaj sunuyor. Şirketin 2018 için FAVÖK marjı hedefi yüzde 23-25 aralığında. Öte yandan 2018 ilk yarısı için kok kömürü ve demir cevheri anlaşmalarının tamamlanmış olması ile kar marjının genişlemeye devam etmesini bekliyoruz. Şirket hisselerinde yüzde 6 yükseliş potansiyeli ile 4.20 TL hedef fiyat öngörüyoruz.

TAV HAVALİMANLARI: 2017 sonu itibari ile bir önceki yıla göre net satış gelirlerinde yaklaşık  yüzde 26 ve faaliyet kar marjın da bir önceki yıla göre yüzde 30 artış kaydetti. Borçluluk oranında yüzde 77’den yüzde 70 seviyelerine geri çekilme yaşanırken, net karını geçen yıla göre yüzde 90 oranında artırdı. Şirket bu yıl için 80 milyon euro yatırım planlıyor. Yolcu taşımacılığında yüzde 10-12 arasında artış beklentisi dahilinde ciro artışının yüzde 2-4 arasında olmasını ve FAVÖK tarafında yüzde 5-7 arasında yükseliş bekliyor. Bu yılın ilk yarısında hisse yüzde 12 yükseliş ile hedef fiyatımıza ulaştı. Turizm ve havacılık sektöründe iyimser beklentimizin devam etmesi ile şirketin güçlü finansal yapısını sürdüreceğini düşünüyoruz. TAV hisselerinde yüzde 8 yükseliş potansiyeli ile 25.50 TL hedef fiyat öngörüyoruz. Şirket hisselerinde endeksin üzerinde getiri bekliyoruz.

TRAKYA CAM: Şirketin bir önceki yılın aynı dönemine göre yıllık bazda net satış geliri yüzde 44, net dönem karı ise yüzde 12 oranında artış kaydetti.

2018’de Yenişehir fabrikasındaki kaplama hattını devreye almayı ve Bulgaristan fabrikası beyaz eşya camları tesisinde kapasite artışı ile otomasyon yatırımını tamamlamayı planlıyor. Ayrıca, Polatlı fabrikasında 750 ton/ gün kapasiteli ikinci düz cam yatırımına başlanması hedefleniyor. Yatırım ile tesisin düz cam kapasitesinin 1.675 ton/güne çıkması öngörülüyor. Şirketin hisse fiyatlarında daha önce test ettiği tarihi zirvesi olan 4.96 TL seviyesinin geçilmesi ve karlılık tarafında yeni yatırımların pozitif etkisinin görüleceğini düşünüyoruz.

Trakya Cam hisselerinde yüzde 10 yükseliş potansiyeli ile endeksin üzerinde getiri beklentimiz ile 5.60 TL hedef fiyat öngörüyoruz. Şirket hisselerinde endeksin üzerinde getiri bekliyoruz.

Enver ERKAN / GCM Menkul Kıymetler A.Ş. Araştırma Uzmanı
”Telekom’un, finansal tabloları iyi”

TÜRK TELEKOM: Brüt satışlarını yüzde 13 artırmakla beraber, şirketin brüt kar marjı da yıldan yıla hafif bir yükseliş gösterdi. Geçen yılı finansal açıdan kötü geçiren şirket çift haneli gelir artışları kaydederek nispeten iyi finansal tablolar açıkladı. Mobil gelirleri yoğun rekabete rağmen 2017’de yıldan yıla yüzde 15 artarak 6 milyar 639 milyon TL olarak gerçekleşti.

Sabit geniş bant ve kurumsal veri kullanımında çift haneli artış kaydederken, sadece sabit ses gelirlerinde yıllık yüzde 7 oranında düşüş kaydetti. 2016’da zarar kaydetmişti, 2017’de zararını kara döndürmeyi ve 1 milyar 136 milyon TL kar elde etmeyi başardı. OTAŞ kredisi belirsizliği şirketin prim yapmasında engel oluşturuyor. Bu yüzden şirket hisseleri uzun süre BIST-100’ün altında bir performans gösterdi. Teknik analiz yöntemleriyle elde ettiğimiz hedef fiyat yüzde 19 yükseliş potansiyeliyle 8 TL’dir.

PEGASUS: 2018’in ilk ayındaki yolcu trafiği geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 25 artış gösterdi. Uçak doluluk oranlarındaki iyileşme ve artan uluslararası uçuşları şirket için pozitif olarak değerlendiriyoruz. Dış hat yolcu verilerindeki önemli toparlanma nedeniyle yolcu trafiğindeki artış güçlü bir momentum Airlines yakaladı. 2017’de buna bağlı olarak kuvvetli operasyonel performans gösterdi. Bu dönemde yer hizmetlerinde de gelişme kaydetti. Yakıt dışı giderlerinde de iyileşme görülmekte. 2017’de cirosunu yüzde 44 artırarak 5 milyar 349 milyon TL seviyesine getiren şirketin, bir önceki yıl zarar kaydettikten sonra bu yıl 501 milyon TL kara geçtiğini gözlemliyor ve önemli bir gelişme olarak değerlendiriyoruz. Sektörün genel olarak düzelen görüntüsü, Üçüncü Havalimanı beklentileri ve artan operasyonel verimlilik çerçevesinde hisselerini beğeniyoruz. Teknik analiz yöntemleriyle ulaştığımız hedef fiyat seviyesi ise yüzde 12 yükseliş potansiyel ile 40 TL’dir.

YAPI KREDİ: 2017’de net faiz gelirini geçen yıla göre yüzde 21 oranında artırarak 9 milyar 735 milyon TL olarak açıkladı. Net faiz marjı ise çeyreklik dönemde yüzde 3.5 seviyesinde gerçekleşti. Bankanın 2017 net dönem karı bir önceki yıla göre yüzde 23 artışla 3 milyar 614 milyon TL’ye yükseldi. Aynı dönemde bankanın toplam aktif büyüklüğü yıllık yüzde 18 artışla 320 milyar TL’ye ulaştı. Banka, toplam nakdi ve gayri nakdi kredi hacmini yüzde 14 artırarak 279 milyar TL’ye taşıdı. Bu kategoride özel bankalar arasındaki sıralamada üçüncü banka konumunu korudu. Gelir yaratımı açısından bakıldığında, net faiz, ücret ve komisyon gelirlerindeki artış sayesinde, bankacılık faaliyetlerinden elde edilen gelirler bir önceki yıla kıyasla yüzde ll’lik artışla 13 milyar 779 milyon TL seviyesinde gerçekleşti. Bankanın konsolide olmayan bilançoya göre sermaye yeterlilik rasyosu ise bir önceki yıla göre 25 baz puan artarak yüzde 14.5 seviyesine yükseldi. Bankanın aktif kalitesi son derece yüksek. Yapı Kredi hisseleri için teknik analiz yöntemlerini kullanarak yüzde 15 yükseliş potansiyeli ve 5.30 TL hedef fiyat öngörüyoruz.

İdil Taraklı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu