Ekonomi - Borsa - Hisse Senedi

Volatilite yüksek kalmaya devam edecek

VolatiliteGEÇEN hafta piyasalar açısından özellikle borsa yatırımcısı bağlamında- oldukça can sıkıcıydı. Sah günü piyasalarda ve özellikle borsada sert düşüşler, bozulmalar vardı. Aynı gün PMİ endeksi açıklanmıştı. Bu veri 50.1 seviyesinden 48.8 seviyesine gerilemişti.

Bu durum imalat sanayinde üretimin zayıfladığına ve hatta gerilediğine dair bir işaret olarak algılandı. Fakat borsadaki düşüşün ana sebebi bize göre, PMI verisinden ziyade, İstanbul Ticaret Odası’nm her ay açıkladığı 1995 yılını 100 baz alan Ücretliler Geçinme Endeksi verilerinde İstanbul’da perakende fiyatların aylık bazda yüzde 0.66 artmış olmasıydı. Bu veri, borsamn dinamiklerini bozdu. Çünkü bir gün sonra açıklanacak olan haziran ayına ait TÜFE verisine ilişkin beklentiler bozuldu. BIST-100 endeksi 77.500 desteğini kırarak 76 binlere kadar geriledi ve yatırımcılar ciddi stres yaşadılar.

ENFLASYON YÜKSEK

Çarşamba günü enflasyon verileri açıklandı. Haziran ayında tüketici fiyatları aylık bazda yüzde 0.31 oranında arttı. 2013 yılı haziran ayında yüzde 0.76 artmış olduğu için, yıllık enflasyon oranı da yüzde 9.66 seviyesinden 9.16 seviyesine inmiş oldu. Piyasalar açısından kafa karıştıran bir enflasyon oranıydı. Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı’nm daha önceki açıklamalarının tonuna göre haziran ayında en fazla yüzde 0.20 oranında bir artış bekleniyordu. Hatta artış oranının sıfıra yakın olması daha yüksek bir beklentiydi. Eğer geçmiş 10 yıldaki haziran ayları TÜFE değişim oranlarına bakacak olursak, ortalama haziran ayı enflasyonu eksi yüzde 0.22 olmuş. Dolayısıyla son açıklanan haziran ayı verisi oldukça yüksek.

Peki, enflasyona ilişkin beklentiler son zamanlarda borsayı ve diğer piyasaları neden bu kadar etkiledi? Bunun tek bir cevabı var. Merkez Bankası’nın faiz kararları enflasyondan bağımsız olmuyor. Enflasyondaki gerilemenin cılız kalmış olması, temmuz ayı içinde beklenen faiz indirimi olasılığını azalttı. Bu durum bankalar için kötü haber. Çünkü faizler indirildiğinde en çok kazanç sağlayacak sektör bankacılık oluyor. Ancak faiz indirimi olasılığı azalınca, borsada banka hisselerine satış geliyor ve borsa düşüyor.

Unutulmamalı ki, faizlerin yükseleceği beklentisi borsaya düşüş getirir. Enflasyonun açıklandığı gün önemli gelişmelerden ve faizlerin ileride yükselişe geçebileceği beklentisini yaratan verilerden biri de ABD’de açıklanan işsizlik oranı ve tarım dışı istihdam verişiydi.

ABD VE AVRUPA CEPHESİ

ABD verileri açıklandığında borsada sert satışlar gördük. Aynı anda dolar/TL kuru da 2.13 seviyesinden 2.14’e üzerine çıkarken gösterge faiz yüzde 8.32 seviyesinden 8.50’ye kadar yükseldi. Yani piyasalarda olumsuz gelişmeler oldu. Fakat veriler açıklandıktan kısa süre sonra ortaya çıkan bu reaksiyonları yeniden olumluya dönüş izledi ve piyasalar dün çok önemli bir dersi daha yatırımcıya verdi. Borsamn hiç değişmeyen karakteri budur: “Beklentiyi AL, Gerçekleşmeyi SAT” .

Şimdi yatırımcılar bu haftayı merak ediyorlar. Artılarımız ve eksilerimiz var. Artılar malum FED Başkanı Janet Yellen daha önce verdiği sinyalde faiz artışının hemen başlamayacağını söyledi. Öte yandan Avrupa Merkez Bankası (ECB) da para basmaya devam ediyor. Geçen hafta ECB Başkanı Draghi varlığa dayalı menkul kıymet hazırlığının devam ettiğini ve bunun firmalar için çok önemli olduğunu vurguladı.

Eksi tarafa baktığımızda ise haziran ayı enflasyonu yüksek gelince temmuz ayında Merkez Bankası’nın faiz indirimi olasılığı azaldı.

Öte yandan cumhurbaşkanı adayları belli oldu ve seçimden sonra ekonomi yönetiminde değişiklik olup olmayacağı endişeleri yabancılar tarafından dillendiriliyor. Diğer bir negatif nokta da Irak ile yapılan dış ticaret ciddi anlamda sekteye uğramış durumda. Bu etkileri birleştirdiğimizde ise önümüzdeki 1-2 aylık süreçte hafif aşağı eğimli ve 82 bin seviyesini yukarı geçemeyen bir BIST-100 görme olasılığımız olduğunu belirtmekte fayda var.

Bu hafta en önemli gelişmelerden biri FED’in toplantı tutanakları olacak. Çarşamba günü açıklanacak FED tutanaklarında faiz artışının 2015 ilk çeyrek veya ortalarında olabileceğine dair bir sinyal piyasalar üzerinde çok ciddi olumsuz etkiler yaratabilir. Bu yüzden salı günü veya çarşamba günü borsada temkinli olmakta fayda var. Geçen haftaki hareketlerden sonra borsada 78.750 seviyesi çok önemli bir direnç olarak karşımıza çıkıyor. Borsadaki yukarı yönlü hareketlerde satış baskılarının geldiğini görebiliriz. Bankalar bundan olumsuz etkilenecekler. Fakat haziran ayı mali tablo beklentileri iyi olan hisselerde yükselişler devam edebilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu