Ekonomi - Borsa - Hisse Senedi

Üçüncü dalga ve yeni kabine beklentisi

KÜRESELDE salgında üçüncü dalga endişesi, içeride ise TCMB başta olmak üzere ekonomi kadrolarındaki değişiklikler ve yapılan açıklamalar takip edildi, önceki hafta sonu TCMB Başkanı değişiminin ardından gerek kurlarda gerekse de Borsa İstanbul’da çok sert hareketlere şahitlik ettik. Borsa İstanbul’da ilk gün ve devamında ikinci gün sabah saatlerinde oluşan şok dalgasının ardından bir miktar toparlanma ve dengelenme çabası izledik.

TL tarafında ise hafta başında Asya piyasalarındaki likiditesiz oluşan fiyatları göz ardı ettiğimizde, dalgalı görünüme karşın pazartesi sabah görülen fiyatlara yakın bir şekilde haftalık kapanış gerçekleşti.

EKONOMİ YÖNETİMİNİN MESAJLARI KRİTİK

TCMB Başkan değişiminin ardından verilen mesajlar erken bir Para Politikası Kurulu toplantısı olmayacağı yönünde oldu. Yeni TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu’un banka yöneticileri ile gerçekleştirdiği toplantıların ardından basma yansıdığı kadarıyla önceliğin enflasyonla mücadele olduğu, politika değişikliği olmayacağı mesajları verildi. Hafta içinde bir açıklama da Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan’dan geldi. Elvan açıklamasında “Serbest piyasa mekanizmasından herhangi bir taviz kesinlikle söz konusu olmayacak, liberal kambiyo rejiminin uygulanmasına kararlılıkla devam edilecektir” ifadelerini kullandı. Ayrıca Elvan, uygulamakta olunan “enflasyonda düşüşü önceliklendiren” makro politika çerçevesinin, enflasyonda kalıcı düşüş sağlanana kadar kararlılıkla sürdürüleceğini belirtti.

Bu açıklamalar tansiyonda bir miktar düşüş sağlasa da değişimin gerekçesinin net bir şekilde algılanamaması ve kabinede yapılması beklenen değişiklikler piyasadaki toparlanmayı sınırladı. TCMB tarafında 15 Nisan’da gerçekleşecek Para Politikası Kurulu toplantısı yılın en önemli toplantılarından biri haline geldi. Bu toplantıda faiz kararından ziyade metinde yapılacak değişiklikler takip edilecek olup, önceki politikaların ne yönde değişeceğine dair mesajlar burada aranacaktır. Bu toplantı öncesinde sonraki hafta açıklanacak olan enflasyona dair beklentiler ve açıklanacak rakam yeni bir volatilite unsuru olabilir. Son aylarda beklentileri aşan enflasyon rakamlarında mart ayında kur etkisi de kısmen devreye girmiş olacak.

ÜÇÜNCÜ DALGA ENDİŞESİ ARTIYOR

Avrupa, Afrika ve Güney Amerika’da artan vakalar ile birlikte zaman zaman Asya tarafından da salgına yönelik gelen olumsuz haberler piyasalarda düzeltmelere neden oluyor. Türkiye tarafında da vaka ve ölüm sayıları son zamanların yüksek seviyelere çıkarken, bu rakamlar yeni tedbirler alınabileceği spekülasyonlarını destekliyor. Diğer taraftan aşılamanın mayıs haziran gibi tamamlanacağının tahmin edildiğinin açıklanması içerideki tansiyonu sınırlıyor. Vaka sayılarındaki artışın yeni bir kapanma getirmesi öncekiler kadar olmasa da piyasalarda olumsuz bir tablo oluşturabilir. Bu süreçte emtia fiyatlarının seyri de küresel endişeleri yansıtması açısından yakından takip edilmeli.

KÜRESEL SİYASET ÖN PLANDA

Son haftalarda S400’ler ve Türkiye ABD ilişkileri yeniden ön plana çıkmış durumda. ABD tarafından gelen açıklamalar Türkiye’nin S400’leri ülkeden çıkarması yönünde olurken, Türkiye’den gelen açıklamalar şu ana kadar bunun olmayacağını işaret etti. ABD Başkanı Biden’ın önceki haftalarda Rus Devlet Başkanı için kullandığı sert ifadeler ve Rusya’yı ABD seçimlerine karışmakla suçlaması önemli bir belirsizlik oluşturmuştu. Şu ana kadar ABD’nin yeni başkanından Türkiye üzerine doğrudan bir mesaj gelmese de başta da ifade ettiğimiz gibi birçok yetkili tarafından S400 üzerinden Türkiye’ye mesajlar verildi. En son ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken, “Türkiye, uzun bir geçmişimiz olan ve değer verdiğimiz bir müttefikimiz. Türkiye’nin NATO’ya olan bağlılığının sürmesi, hepimizin çıkarına” dedi. Önümüzdeki günlerde de bu tür açıklamaların devamı beklenebilir.

FED DURUŞUNU KORUMAKTA KARARLI

Fed Başkanı J. Powell hafta boyunca açıklamaları ile ön plandaydı. Powell, enflasyonda bu yıl artış beklediklerini ancak bunun büyük ya da kalıcı olmayacağını ifade etti. Senato Bankacılık Komitesi’nde yaptığı sunumda ise uzun vadeli tahvil faizlerinde son dönemde yaşanan artıştan endişe duymadığını belirterek, bu durumun iyileşen ekonomik görünümü yansıttığını ifade etti. Powell, ulusal radyoya verdiği bir röportajda ise yüzde 2 enflasyon hedefine güçlü bir şekilde bağlı olduklarını belirtti.

Ayrıca Fed’in tahminlerindeki güncellemelerin aşı gelişmelerini ve mali yardımı yansıttığını vurguladı. Powell, ekonomi toparlandıkça ve bankanın hedeflerine doğru önemli ölçüde ilerleme kaydedildikçe tahvil alımlarını azaltacaklarını belirtti. Bunun uzun vadede faiz oranlarını yükseltmelerini de sağlayacağına işaret eden Povvell, politika değişikliğine ilişkin sürecin mümkün olduğunca kademeli ve şeffaflıkla gerçekleşeceğinin altını çizdi. Buradan verilen mesajlar piyasaların enflasyon endişesinin aksine daha soğukkanlı olmaya devam ediyor.

Gelecek aylarda enflasyonda beklentilerden yüksek gelecek rakamlar Fed’in beklentileri yönetmesini daha zor hale getirebilir. Bu nedenle ABD tarafında da bizde olduğu gibi enflasyon rakamları çok daha önemli hale geldi. Fed’in yanında maliye politikaları da oldukça gevşek olmaya devam ediyor. ABD Maliye Bakanı J.Yellen, ABD ekonomisinin salgın nedeniyle kriz durumunda olduğunu söyledi, ancak yeni kamu yatırımları yapılabilmesi için vergi artışı planları yapılmasını savundu. Geçtiğimiz günlerde 1.9 trilyon dolarlık destek paketini imzalayan ABD Başkanı Joe Biden’ın koronavirüs salgınının olumsuz etkilerine karşı yeni bir ekonomik destek paketi hazırlığında olduğu belirtildi. Yeni paketin 3 trilyon dolar büyüklüğünde olduğu ifade edildi. Bu paketin netleşmesi riskli varlıklarda yeni bir yükseliş dalgasına neden olabilir.

BIST-100’de düşüş bitti demek için erken

Geçtiğimiz hafta yaşanan sert kayıpların ardından hafta içinde tepki alımlarını izledik. Salı ve Çarşamba günü gelen gülü tepkilerin ardından haftanın son iki günü ibre tekrar satış tarafına döndü ve haftalık kapanış tarihi zirveden 1.256 seviyesine kadar olan düşüşün geri dönüşünde yüzde 38.2 seviyesinin bulunduğu 1.384 seviyesine yakın gerçekleşti. Teknik göstergelerin zayıf seyrettiği endekste bu seviyenin altında olacak kapanışlar aşağı yönlü baskıyı artırarak ilk kademede önceki dibin de bulunduğu 1.256 ile 200 günlük ortalamanın bulunduğu 1.294 aralığının yeniden test edilmesine neden olabilir. Endekste ilk güçlü direnç son düşüşün geri dönüşünde yüzde 50 seviyesinin bulunduğu 1.423 seviyesi iken buranın üzerinde yüzde 61.8 seviyesinin bulunduğu 1.462 çok daha önemli olacaktır. Burası geçilemediği sürece yükselişlere karşı temkinli kalmaya devam edeceğiz.

ÜZEYIR DOĞAN

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu