İş Kurmak İçin Yeni İş Fikirleri

Sosyal Medyada İş Yapmak

Facebook, Instogram, Twitter gibi sosyal medya platformları aracılığıyla son zamanlarda yüzlerce start up girişimi hayata geçti. Butik pastacılıktan kişiye özel tasarım malzemelerine kadar farklı alanlarda birçok girişim söz konusu. Bu girişimciler pazarlama, mağaza maliyetleri olmaksızın kısa sürede önemli bir kitleye bu platformalar üzerinden oluşabiliyor. Öte yandan Türkiye’de internet kullanıcılarının 42 milyonu aktif olarak sosyal medyada bulunurken, bunun 36 milyonu ise sosyal medyaya mobil cihazlardan bağlanmayı tercih ediyor. Sosyal medyanın KOBİ’ler önemli bir satış mecrasına dönüşeceği ifade ediliyor.

Bilişim Sanayicileri Derneği (TÜBİSAD) 2016 yılı raporuna göre, Türkiye’de e-ticaret sektörü 2015 yılında yüzde 31 oranında artış göstererek 24,7 milyar TL’lik bir ticari hacme ulaştı. Alt kırılımlar içinde öne çıkan sektörler; tatil-seyahat (8,9 milyar TL) online perakende (8,5 milyar TL), çok kanallı perakende (4,8 milyar TL). Türkiye’de e-ticaret hacmi açısından diğer önemli bir veri de Bankalararası Kart Merkezi’nin internetten yapılan kartlı ödemeleri ifade eden güncel verileri.

Rapora göre; internetten yapılan kartlı ödemeler şubat ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 32 oranında artış gösterdi. Verilerde en dikkat çekici gelişme ise, dijital ödemelerdeki gelişmeler. 2015 yılında hızla yükselmeye başlayan dijital ödemeler, 2016 yılının ilk aylarında da aynı ivmesini devam ettirmiş. 4 yılda 3 kat artan internetten kartlı ödemelerdeki yükseliş trendi 2016 yılında da sürmüş. 2015 Şubat ayında 3.7 milyar TL olan internetten kartlı ödeme miktarı, 2016 Şubat’ında yüzde 32 artarak 4.9 milyar TL’ye ulaşmış.

Kobi'lere Sosyal Medya Önerileri

Facebook 1’inci sırada

Dünyada aktif kullanıcı istatistiklerine göre en popüler ilk 10 sosyal medya platformu şöyle sıralanıyor:

■ Facebook (1,184 milyar)
■ 00 (Tencent) (816 milyon)
■ Ozone (632 milyon)
■ Whatsapp (400 milyon)
■ Google+ (300 milyon)
■ Wechat (272 milyon)
■ Linkedln (259 milyon)
■ Twitter (232 milyon)
■ Tumblr (230 milyon)
■ TencentWeibo (220 milyon)

TOridye’de 36 milyon kullanıcı var

Ocak 2015-2016 arasında, dünyada internet kullanımı yüzde 10 büyümüş durumda. Dünya genelinde 3,4 milyar insan internete bağlanıyor. İngiltere, yüzde 87’lik bir oranla, internetin en yaygın kullanıldığı ülke olarak lider konumda. İngiltere’yi Kanada (yüzde 86), Almanya (yüzde 84), Güney Kore (yüzde 84) ve Fransa (yüzde 83) izliyor. Kalabalık nüfusu ile Çin, internet kullanımında yüzde 42’lik bir oranla gelişmiş ülkelerin gerisinde kalıyor. Türkiye’de ise internet kullanım oranı, tüm nüfusa oranla yüzde 45. Yaklaşık 46,3 milyon insanın internete bağlandığı görülüyor.

Sosyal medyada aktif kullanıcı sayısı her geçen yıl artıyor. 2015-2016 yılları arasında dünyada aktif sosyal medya kullanıcı oranı yüzde 10 büyümüş. Yaklaşık 3.5 milyar internet kullanıcısının 2,3 milyarı aktif olarak sosyal medyayı kullanıyor. 3,7 milyar mobil cihaz kullanıcısının ise yalnızca 1,9 milyarı sosyal medyayı mobil cihazlardan kullanmayı tercih ediyor. Mobil cihazlar aracılığıyla internete bağlantı kurmayı en çok seven ülkeler Güney Amerika ve Arap ülkeleri.

Türkiye istatistiklerine baktığımızda, internet kullanıcılarının 42 milyonu aktif olarak sosyal medyada bulunurken, bunun 36 milyonu ise sosyal medyaya mobil cihazlardan bağlanmayı tercih ediyor.

İnternete mobilden bağlanıyoruz

Amerika, Fransa, Almanya, Kanada, Brezilya, İtalya ve Japonya gibi gelişmişjjkeler-de en çok tercih edilen iki sosyal ağ, Facebook ve Tvvitter. Amerika’da internet kullanıcılarının yüzde 85’inin Facebook’ta, yüzde 46’sı-nın ise Twitter’da hesabı bulunuyor. Amerikalıların sosyal ağlar arasında en çok tercih ettikleri diğer siteler ise Linkedln ve Google+.

Türkiye’de ise, Ocak 2015- Ocak 2016 yılları arasında aktif sosyal medya kullanıcı oranı yüzde 5 büyümüş, istatistikler, dünyada ve Türkiye’de sosyal medya kullanımın hızla mobil platformlara kaydığını gösteriyor. 2015-2016 Ocak verilerine göre, dünyada mobil cihazlardan sosyal medya kullanımı yüzde 17 oranında artarken, Türkiye’de de bu oran yüzde 13 gibi önemli bir artış göstermiş. Bu konuda çarpıcı bir veri de sosyal medyada geçirilen günlük süre; ortalama günde 2 saat 32 dakikamızı sosyal medyada geçiriyoruz. Türkiye’de en popüler sosyal medya ağı, dünyada da olduğu gibi Facebook. Ülkemizde 36 milyon aktif Facebook hesabı var, buna sahte hesaplar da dahil. Türkiye’de ilk üçte yer alan diğer sosyal ağlar ise WhatsApp ve Facebook Messen-ger. Onları Twitter, Google+ ve Skype takip ediyor.

Türkiye’de mobil telefonlardan internete bağlanma oranındaki artış da bu gelişmeyi destekler nitelikte. Mobil telefonlardan internete bağlanma oranı 2016’da bir önceki yıla göre dünya genelinde yüzde 21 artarken Türkiye’de yüzde 55 artmış. Türkiye’de mobil olarak 32 milyon aktif sosyal medya hesabı bulunuyor. Buna göre 40 milyon aktif sosyal medya hesabının yüzde 80’ine mobilden erişim yapıldığı görülüyor. Bu gelişmeler Türkiye’de mobil cihazlardan sosyal medya kullanımının ve dolayısıyla mobil girişimciliğin yakın gelecekte çok önemli bir ekonomik potansiyel oluşturacağının sinyalini veriyor. Buradan yola çıkarak K0Bi’lerinde ticaret yaşamlarında sosyal medyanın önemli bir yer kaplayacağını söyleyebiliriz. Özellikle Instagram, butik markalaşmaya en çok yardımcı olan sosyal medya aracı. Kullanıcı sayısının gün geçtikçe artmasıyla Ins-tagram’ın ticari potansiyeli de artıyor. Yıl sonunda Türkiye içinde aktif hale gelecek Ins-tagram reklam modelleri ile iş potansiyeli kat kat artması öngörülüyor.

Sosyal medyanın en önemli avantajı kuşkusuz mağaza veya showroom masrafı olmaksızın ürünlerin geniş kitlelere ulaşması… Zira özellikle Y kuşağı deneyime önem verip yeni keşfettiği özel markaları satın almakla kalmıyor, paylaşıyor ve öneriyor. Bunun sonucunda da aslında binlerce marka dostu çok kısa sürede oluşabiliyor. Dünya da hızlı tüketimden otomotive, gıdadan kişisel bakıma kadar her sektör ihtiyacına uygun bir şekilde sosyal medyayı kullanıyor…

Biz de kapak haberimizde, sosyal medya üzerinden başarıya ulaşan start up girişimcilerini, KOBİ’lerin sosyal medya kullanırken nelere dikkat etmesi gerektiğini araştırdık.

Tasarım takılarla dünyaya açılacak

Mieva Design, tasarım takılar üzerine kurulmuş bir start up girişimi… Girişimin kurucularından Miryam Zakuto, statement piece adı verilen yarı değerli veya Swarovski gibi materyallerden yapılan takı konusunda büyük açığın olduğunu gördüklerini söylüyor. Zakuto, “Biz daha butik ve kişiye özel modeller ile çalışıyoruz. .Bir müşterimize uzun vakit ayırabiliyoruz, bununla beraber satış kanallarımızı da büyütüyoruz. Satışlarımız haftada yaklaşık 50 ile 60 adet arası değişiyor” diyor.

Zakuto, satış hacimlerini haftada 100 adete çıkarmayı planladıklarını sözlerine ekliyor. Zakuto, sözlerine şöyle devam ediyor: “Bizi sosyal medyadan bilmeyen insanlara offline noktalarda ulaşmayı hedefliyoruz. Eylül ayı ile beraber yepyeni bir koleksiyon çıkartmaya hazırlanıyoruz. Türkiye’de üretim yaparak dünyaya açılmak planlarımız arasında.”

İhracata başladı

Deli Kızın Çeyizi Oylum Ersin’in girişimi… Doğu Akdeniz Üniversitesi iletişim Fakültesinden mezun olduktan sonra satış ve pazarlama üzerine profesyonel olarak çalışmaya başlayan Ersin, internet üzerinden satış yapmaya karar verdi. Ev aksesuarları ve çeyizlik ürünler üzerine yönelen Ersin, Deli Kızın Çeyizi’ni hayata geçirdi. “Ürünlerimizi üretirken piyasada çokça benzerlerinin bulunmasına karşın yaptığımız çalışmalarla tercih edilen bir marka halin geldi” diyor Ersin…

Porselen, döküm polyester ve ahşap ürünlerden oluşan, daha çok ev aksesuarları ve hediyelik eşyalar üzerine satış yapılıyor. Porselen demlikler, bal kavanozu, tuzluk platformda bulunabilecek ürünlerden birkaçı… Ersin, “Hedef kitlemiz kadın internet kullanıcıları Bu sebeple kadın internet kullanıcılarının beğeni ile takip ettiği Demet Akalın, Bengü, Ase-na, Buse Terim, Asuman Krause gibi takipçi sayısı yüksek ve beğenilen internet fenomenlerinin sayfalarında yer aldım. Şu anda Instag-ramda 144 binden fazla, Facebook’ta 3 bin 500 civarında takipçim var. Katar, Suudi Arabistan, Dubai, Kuveyt, Hollanda, Almanya gibi farklı ülkelere de sevkiyatlarımız oluyor” şeklinde konuşuyor.

Üretimi artıracak

izumi, Tuba Koyunoğlu ve Devrim Görgülü’nün tecrübeleri ile şekillenmiş bir start up. 2006 yılından bu yana tekstil sektörünün içerisinde yer alan girişimciler, bugüne kadar birçok kurumsal firmanın etkinlik kıyafetlerinin tasarımını ve üretimini gerçekleştirmiş. Koyunluoğlu, kuruluş öykülerini şöyle anlatıyor: “2013 yılında hızlı şehri yaşamının yarattığı yeni özel bir giyim stili oluştu. Ben ve ortağım da gün içinde spor yapıp ardından kimi zaman tüm gün toplantılara kimi zaman da daha şık giyinmek zorunda olduğumuz sosyal yaşamın gerektirdiği davetlere katılırken defalarca üzerimizi değiştirme fırsatı yaratamı-yorduk. Bizim gibi aynı talepte olan hem yurtiçinde hem de yurtdışında çok ciddi bir pazar olduğunu pazar araştırmaları ile emin olduğumuzda ise farklı bir marka oluşturmak için tecrübeleri birleştirerek 2015 senesinde Izumu Luxury’i günlük yaşamda rahat ve şık kıyafetler ile faydacı spor giyim arasındaki talebi karşılamak üzere yarattık.”

Izumi ürünleri teknolojik kumaşlar ile sofistike tasarımlara sahip, ilk sezonda alt ve üst giyim olarak hem sporda hem de günlük yaşamın gereklerine uygun 4 bin parça üretilmiş. Talep üzerine yazlık kapsül bir koleksiyon daha hazırlamışlar. Bu koleksiyon fonksiyonel giyime yönelik olduğu gibi, su sporlarında da kullanılabilen, LIV ışınlara karşı koruyucu özellikte gelişmiş teknolojik kumaşlarla tasarlanıp üretilmiş. Koyunluoğlu, “Agresif hedeflerimiz var, satış hacmini 3 katına çıkarmayı hedefliyoruz. Yurtdışından kısa sürede çok ciddi talepler oluştu. Üretim hacmimizi genişleteceğiz” diyor.

Online satışla başan yakaladı

Ahmet Özkan Özyeğin Üniversitesi İşletme Bölümü’nden mezun olduktan sonra çeşitli start up projelerinin içinde yer aldı. Nunusş-VVorld’ün macerası da sosyal medyanın içinde olmayı sevmesi ve Instagram’ın iyi bir mecra olacağını tahmin etmesiyle başladı. Instagram üzerinden ürün satmak istiyordu ancak bu tek başıma yürüteceği bir iş modeli olmadığını düşündü. Bunun üzerine nişanlısı ile Nunuss-VVorld’ü hayata geçirdi. Nişanlısı Nurgül isminin kısaltılmış hali olan Nunu kelimesinden NunussVVorld markasını yarattı.

ilk etapta telefon aksesuarları satışı gerçekleştiren NunussVVorld, artan talep üzerine ürün skalasını genişletti. Özkan bu süreci şöyle anlatıyor:

“Hazır telefon aksesuarları bize yetme-meye başladı. Kişiye özel tasarımlar ve her yerde olmayan ilginç tasarımlı kapaklar üretmek istiyorduk. Bize üretim konusunda tedarik sağlayacak bir firma ile anlaştık. 5 ay sonra firma da bize yetmemeye başladı ve kendi üretim ofisimizi açmaya karar verdik. Bugün kendi üretimimizi yapıyoruz. Telefon kapağı, kol saati, çikolata, yastık kılıfı, kupa, çakmak, magnet, mouse pad, anahtarlık, puzzle gibi ürünleri kişiselleştiriyoruz. Aynı zamanda firmalara da hizmet vermeye başladık. Şu anda 45 bin takipçimiz var. Bu operasyonu toplamda 3 kişi ile yürütüyoruz. NunussWorld markasını tüm dünyaya sipariş gönderen bir marka yapmaya çalışıyoruz ve çeşitli yatırımcılarla görüşme halindeyiz.”

Perakendeye geçecek

Fatma Avunduk’un sosyal medya üzerinden kurduğu iş modeli Fatofotofan’un öyküsü Avunduk’un resim çizmesiyle başladı. Resim çizerken bu çalışmayı nasıl farklılaştırıp insanları satın almak istediği bir ürüne dönüştürebileceğini düşünürken aklına kitap ayracı, günlük, onun ardından da projelerin saklanabileceği cepli dosya tasarlamak fikri geldi. Tanıtım olarak da ilk sosyal medyada paylaştı. Sosyal medyada çalışmaları büyük beğeni toplayan Avunduk, kupa, telefon kılıfı, tişört, yastık kılıfı, kartvizit, logo tasarlıyor. Haftalık 50 ile 200 arasında ürün satışı gerçekleştirdiklerini söyleyen Avunduk, “İŞKUR’dan aldığım girişimcilik eğitimi sonrası bana verilen KOSGEB belgesi ile kendi ofisimi açmayı hedefliyorum. Hipermarketlerde ürünlerimin yer almasını ve genç müşterilerimin ürünlerime kolaylıkla ulaşmasını istiyorum” diyor.

İş fikirleri buluşuyor

Sosyal medya özellikle de bloglar anneler ve anne adayları için birçok yenilik, iş fikirleri ve ortaklıkları yaratıyor. Bu ortaklıklardan biri de Fikirdenk.com’un kurucuları arasında gerçekleşmiş. Fikirdenk, iki ayrı bloğu olan ve bu sayede tanışan Sena Baran ve İrem Erdilek tarafından kurulmuş bir alışveriş rehberi. Annelerin işine yarayacak fikirler, bebek alışverişi için püf noktaları, aktiviteler ve bebeğinizle ilgili her şey Fikirdendin ilgi alanında. Bloglarında faydalı bilgileri içeren ‘Keşifler’, ‘Haftanın Markası’ gibi bölümlerin Fikirdendin alt yapısını oluşturduğunu söyleyen Erdilek, Fikirdenk’te kullanıcı yorumlarını baz aldıklarını belirtiyor. Satış yapmadıkları için hiçbir markanın ürününü objektiflikten uzak değerlendirmediklerini ifade eden Erdilek, paylaşacak ürünü olan, fikrini anlatmak isteyen her anne ve babanın Fikirdenk’e yorumlarıyla katkıda bulunabildiğini ifade ediyor.

Kullanıcılar yorumlarında artıları ve eksileri diledikleri gibi paylaşabiliyor. Baran, “Yeni bir marka & ürün piyasaya çıktığında editör kullanıcı kimliğimizle onu deneyerek anlatıyoruz. Kendi çocuklarımızda kullanamayacağımız hiçbir ürünü, reklam ve gelir mantığı ile sitemizde paylaşmayı doğru bulmuyoruz. Öte yandan, eğer incelediğimiz ürünün geliştirilmesi gereken kısımları varsa onu da dile getirmekten çekinmiyoruz. Her geçen gün bu alt yapıya değişik bir başlık ekleyerek bilgi bankasını geliştirmek arzusundayız” diye konuşuyor.

El yapımı pastalar

2012’de zanaatkar usulü üretimi benimseyerek kurulan Mutfak Atölyesi, sipariş üzerine üretim yapıyor. Le Cordon Bleu eğitimli Aslı Ayan ve Zeynep Karahan adında iki pasta şefinin kurduğu bu girişim, sosyal medya üzerinden giderek büyüyor.

Doğal malzemelerle üretilen katkı ve koruyucu madde içermeyen el yapımı çikolatalar ve mevsimsel olarak değişen pastacılık ürünleri bulunuyor Mutfak Atölyesi’nde… Ayan, Facebook’ta ve Instagram’da takipçi sayısının gün geçtikçe arttığını belirtiyor. Tamamen el yapımı üretim yapmalarına rağmen, sipariş ve eğitimlere olan talepte son altı ayda önemli bir artış kaydettiklerini söyleyen Ayan, sözlerini şöyle sürdürüyor:

“Her gün üretilen yeni ürünler ve paylaşılan bilgiler sayesinde bu etkileşimin artarak devam edeceğini düşünüyoruz. Yapım aşamasında olan web sitemizle de daha geniş kapsamlı bir bilgi paylaşım platformu oluşturmayı hedefliyoruz. Mutfak Atölyesi olarak sosyal medya da, ‘kalabalık ama izleyen’ değil ‘doğru ve katılımcı’ bir takipçi profilini amaçlıyoruz. Sosyal medya kanallarını son bir yıldır aktif olarak kullanıyoruz, instagram aracılığıyla bize ulaşıp, Türkiye’nin farklı şehirlerinden pastacılık eğitimlerimize katılan takipçilerimiz var.”

Bedava tanıtım şansı

Butik pastacılık konusunda bir başka girişim ise Canella Bakery… 2008 yılında butik pastacılık alanında bireysel ve kurumsal hizmet vermek üzere Ayşe Şenol tarafından kurulan Canella Bakery, doğum günü, nişan ve düğün pastalarının yanı sıra kutlama, davet ve iş toplantısı gibi günlük hayatın her anına özel üretim gerçekleştiriyor. Instagram’da 6 bin 670 takipçiye ulaştıklarını belirten Şenol, şöyle devam ediyor: “Ürünlerimiz çok çeşitli. Yine de pastayı baz alıcak olursak günlük ortalama 8-10 pasta yapıyoruz. Bu yılın sonuna kadar günlük hafta içi ortalama 15 pasta, hafta sonu 50 pasta yapmayı hedefliyoruz. Catering hizmetlerimizde de yüzde 30’luk bir artış hedefindeyiz. Start up’lar için sosyal medya çok iyi bir platform. Eskiden tanıtım için PR ajanslarına ciddi rakamlar ödemeden sektörde öne çıkma şansınız ve bili-nirliliğinizi arttırma imkanınız çok düşüktü. Şimdiyse sosyal medya doğru şekilde kullanıldığında çok ciddi imkanlar sunuyor. Hedef kitlenize çok daha hızlıca ulaşabilme ve kendinizi tanıtma şansını veriyor.”

Sosyal medyayı kullanacaklara 4 altın tavsiye

  1. İSEM (Search Engine Marketing) sitenizin ücretini ödeyerek arama sonuçlarında arama motorlarında en üst tasımdaki sponsor lirik yada sağ taraftaki sponsor link kısmında gözükerek, hedef kitlenize ulaşmanızı sağlayan bağlantı reklamlarım kullanabilirsiniz. Ülkemizde en çok kullanılan arama motorlarının birçoğu arama motoru pazarlamasını destekliyor.
  2. Sosyal medya pazarlamasında en önemli konulardan biri verimliliğin ölçümü. Hangi sosyal ağlarda hedef kitlenize da±ta etkili ulaştığınızı, hangi zaman periyodla-rrnda etkinizin arttığım, olumsuz geri dönüşleri, müşteri beklentilerini, dağıtım kanallarının etkinliğini v.b. düzenli raporlamak ve ilgili birimlere iletmek çok önemli.
  3. Ürün bilgileri, nasıl yapılmalı kısmı, müşteri değerlendirme ve derecelendirme gibi geri bildirim olanaklarım sağlamalısınız.
  4. Mobil de dahil olmak üzere, tüm online medya platformlarında şirketinize ait ile-ı tişim bilgileri ve bu bilgilerdeki değişikliklerin güncellenmesini göz ardı etmeyin.

En sık yapılan hatalar

■ Post sıklığı,

■ Reklam frekanslarının yüksekliği,

■ Müşterilere geri dönüş yapılmaması,

■ Özellikle kargo firmalarıyla çalışan şirketlerin iyi denetim mekanizmaları kuramadıkları için ürün teslimatında hata yapmaları,

■ Yanlış projeksiyon yapmaları,

■ Yanlış hedef kitle belirlemeleri,

■ iletişim yaparken rakiplerin önünden değil fakat arkasından ilerlemeleri,

■ Sosyal medya mecralarının yeni özelliklerini kaçırabilmeleri,

■ Gündem yoğunken tanıtım paylaşmaları.

Başarının 6 kuralı

  1. Sosyal medyanın yarattığı değişikliği kabullenmek,
  2. Sosyal medya ve diğer kanallar arasındaki farklılıkları netleştirmek,
  3. Tüketici tecrübesini akıcı bir hale getirmek,
  4. Bir tüketici gibi düşünmeye başlamak,
  5. Tüketicilerin neye değer verdiğini bilmiyorsanız, sormak,
  6. Tüketici talebi varsa, sosyal medyayı e-ticaret yapınızla ilişkilendirmek.

GARANTİ BANKASI KOBİ BANKACILIĞI PAZARLAMA KOORDİNATÖRÜ ESRA KIVRAK
“Dijital dönüşüm elçileri oluşturduk”

“Dijital dönüşüm, tüm sektörler ve Türkiye’deki işletmelerin yüzde 99’unu oluşturan KOBİ’ler açısından kaçınılmaz bir gereklilik… Biz de, dijital okuryazarlığın, iletişim ve işlem teknolojilerine hakim olmanın, günümüzde başarıya ulaşmanın temel faktörleri arasında yer aldığına inanıyoruz. Özellikle KOBrierin teknoloji ve mobil Uetişimin sunduğu olanaklardan faydalanması, iş süreçlerini bu doğrultuda geliştirmesi için gerekli bilgileri edinmesi gerekiyor. Teknoloji, dijital dönüşümünü gerçekleştiren KOBflere yeni iş modellerinin kapışım açıyor. Bu sayede müşteriye erişimleri güçleniyor, daha geniş pazarlara açılmaları kolaylaşıyor ve rekabet avantajına sahip oluyorlar. Garanti Bankası olarak, bu dönüşüme daha fazla sayıda KOBİ’nin ayak uydurmasını, KOBİ’lerin daha rekabetçi ve verimli olabilmesini, fark yaratabilmesini fazlasıyla önemsiyoruz. Bu kapsamda, KOBt’lerin dijitalleşme sürecinde yanlarında olmak ve bu süreci hızlandırmak için farklı bir projeyi dalıa hayat geçirdik. Öncelikle salıadalö müşteri temsilcilerimize KOBİ’ler açısından dijital dönüşümün faydalarını ve bunun için gerekli araçları anlattık. Google, Microsoft ve Turkcell iş ortaklığıyla, KOBİ’lere hizmet sunan Müşteri İlişkileri yöneticilerimizd&nroluşan Dyital Dönüşüm Elçileri adlı bir ekip oluşturduk. Dijital Dönüşüm Elçilerimiz KOBİ’lerin verimliliğinin artması, iş süreçlerinin kolaylaşması, kontrol sistemlerinin oluşturulması ve pazarlama faaliyetlerinin geliştirilmesine katkı sağlamak amacıyla çalışıyor. Böylece e-ticaret, dyital şirket, sosyal medyada marka yönetimi, çevrimiçi reklamcılık gibi konularda KOBİ’lerin dyital dönüşümüne katkıda bulunuyoruz.”

“İnfografik ve fotoğraf paylaşımlarını artırın”

“Karşımızda son derece bilinçli, sorgulayan, araştıran ve hakkını arayan bir tüketici var artık. Bu nedenle sosyal medyayı pazarlama amacıyla kullanacak firmaların da bu düzeyde bir strateji belirleyerek işe başlaması gerekiyor. Öncelikle sektörünüze ve faaliyet alanınıza göre potansiyel hedef kitlenizin yoğun olarak kullandığı sosyal medya ağlarını belirleyerek işe başlanmalı. Hedef kitlenizin hepsinin aynı platformu kullandığı yanılgısına düşmeyin. Farklı ağlar üzerindeki paylaşımlarınızı ayrıştırın. Çeşitli platformlardaki hedef kitlenizle rezonansa geçmek için zaman ayırılmalı. Daha fazla etkileşim yaratmak için info-grafik ve fotoğraf paylaşımları arttırılmalı. Her platformdaki kullanıcınızı en çok neyin mutlu edeceği doğru tespit edilmeli. Anahtar kelime araştırması yapmak çok önemli, hedef kitlenizin aradığı anahtar kelimeleri tespit etmeniz ve bunları içeriklerinizde kullanmanız çok etkili bir yöntem. Sosyal medyada rakiplerinizi incelemekle başlayabilirsiniz, onların doğru ve yanlışlarını tespit etmeye çalışarak, benzer hataları yapmamanız mümkün. Sosyal medyada kullanılacak içerikler, hedef kitlenizi çok iyi tanıyan kişilerce süzgeçten geçirilmeli. Çünkü bu içerikler gerek viral ortamlarda, gerekse yüz-yü-ze ilişkilerde iletişime konu olabilirler. Bu nedenle çok hızlı olumlu etki-yara-tabilecekleri gibi, tersine çok hızlı olumsuz tepkilere de yol açılabiliyor.’’

“Kreatif bir diinya yaratın”

“Görsel etkinin yüksek olduğu moda, kozmetik, gıda, seyahat vb. sektörler için Instagram oldukça önemli. Buna Pinterest de eklenebilir, fakat Türkiye’deki kullanımının hatları henüz net bir şekilde oluşmadı. B2B markalar için ise Linkedln ana üs olmalı. Bunun yanında, Facebook şirketler için bir web site gibi sosyal medyanın merkezi olmaya devam ediyor. Tvvitter hesapları müşteriyle iletişim ve kriz durumları için hala önemliyken, YouTube ise video havuzu yaratması açısından oldukça değerli. Yani Facebook, Tvvitter ve YouTube’u sosyal medya mecraları arasında demirbaş olarak sınıflan-dırabiliriz. Bununla beraber, mecra seçimi konusunda markanın hedef kitlesini tanıması da çok önemli. Örneğin 18-25 yaş aralığını hedefleyen bir markanın, ticari kullanım için henüz yeni sayılabilecek Snapchat’i kullanması gerekir. Temelde atılması gereken en önemli adım, detaylı bir hedef kitle analizi ile sosyal medyanın teknik özelliklerini olabilecek en iyi şekilde birleştirmek. Akabinde, yine hedef kitleye uygun bir kreatif dünya yaratıp, bu dünyayı mümkün oldukça gündeme uygun bir şekilde yaşatmak gerekiyor.’’

“Müşterinizi online kanalları kullanmaları için yüreklendirin”

“Günümüzde içerik paylaşımı giderek daha önemli hale geliyor. Farklı platformlarda içeriklerinizi yayınlayın, içerik yayınlarken en önemli şeyin potansiyel müşterinizin ilgisini çekecek konularda olması gerektiğini unutmayın. Viral olmanın bütçenizle hiç ilgisi yok. Bazen evde çekilmiş bir video milyonlarca dolar harcanmış bir videodan daha fazla ilgi görebilir. Viral içerik yaratmak için aceleci olmayın, kopya çekmeyin, İnsanların mantıklarından çok duygularına hitap eden İçerikler yaratın. Unutmayın, pozitif duygular negatif duygulara göre daha fazla viral etkisi yaratacaktır. Artık online ve offline ayrımı yok! Cep telefonlarının internete bağlanması ve laptop, tablet gibi aletlerin yaygınlaşmasıyla artık internet her yerde… Müşterinizi özellikle offline aktivitelerinizde Online kanalları kullanmaları için yüreklendirin ve motive edin.”

“Araştırmalardan faydalanın”

Her işletmenin Facebook ve Instag-ram’a bir bütçe ayırması gerekir. Twit-ter ise anlık satın alma ve gündeme yönelik içerik ve ürün üreten firmalar için doğru bir kanal olarak karşımıza çıkıyor. Televizyon ve Sosyal TV kavramlarına baktığımız zaman izleyici doğru zamanda yakaladığınız zaman satışa dönüş oranları hayli artıyor. Televizyonda gördüğü bir ürünü o anda karşısında çıkartabiliyorsanız satın alma olasılığı önemli bir oranda artıyor. Günümüzde işletmelerin büyük çoğunluğunun reklam bütçeleri kısıtlı ve mecra sayısı çok fazla. Ayrıca bu mecraların kendilerine has kuralları mevcut. Bu nedenle sosyal medya platformlarına yeni adım atacak şirketlerin, hem global hem de lokal araştırma şirketlerinin bu konuda hazırlıkları araştırmalardan faydalanmaları gerekiyor. Bu araştırmalarla elde edilen veriler her şirketin temel stratejisini belirlemeye yardımcı olacak nitelikte.

“Stratejik partnerlikler kurun”

Firmaların sektörlerine göre mecra seçimine önem verebilirler. Sosyal medya takip ve analiz şirketleriyle çalışmaları ve onların sağladığı iç görüye göre aksiyon almaları ileti başına etkileşimlerini yükseltecektir. Yeri geldiğinde influencer’larla (etki bırakan kişi) çalışabilirler ve hedefledikleri kitleye daha kısa sürede ulaşabilirler. Sosyal medyayı yeni kullanacak firmalar, sosyal medyada görünen sitelerle stratejik partnerlikler kurup görünürlüklerini arttırabilirler. Anlık büyüme yerine uzun vade büyümeye önem verilebilir. Sosyal medya araştırma şirketlerinden influencer tavsiyesi alınabilir. Hedef kitle araştırmalarına önem verilebilir. Farklı alanlarda çalışan şirketlerle partnerlikler kurulabilir.

KOBİ’lerin sosyal medyada sektör dağılımı

  1. Facebook’ta gıda, organik ürünlerin öne çıktığı görülüyor.
  2. lnstagram’da hazır giyim, gıda, restoran zincirleri, eğlence sektörü ve turizm ön planda.
  3. Twitter’da daha çok teknoloji sektörünün ve müşteri geri dönüşlerini doğasında daha çok barındıran sektörlerin ağırlıklı olduğu ifade ediliyor.
  4. YouTube’da videoya ağırlık vermesi 1gereken şirketlerin prodüksiyon ve içerik sağlayan firmaların kendini gösterdiği görülüyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu