Ekonomi - Borsa - Hisse Senedi

Son çeyrek beklentisi yüksek olan 23 şirket

Son dönemde Rusya ile yaşanan gerginlik nedeniyle Borsa İstanbul gelişen piyasalara göre negatif ayrışıyor. Sular kısa vadede durulacak gibi değil. Bu dönemde son çeyrek bilanço beklentileri gündeme gelmeye başladı. Son beş yılın son çeyreği ortalamasında satış gelirlerinin yüzde 30’u ve üzerini gerçekleştiren 23 şirket var. Bunların başmda Netaş Telekom, Logo Yazılım, Datagate Bilgisayar yer alıyor.

Piyasalar, yıl sonunda Noel Baba rallisi olup olmayacağını merak ederken, Rusya ile uçak düşürme sonrası ortaya çıkan kriz, piyasaların gündemini hızlı bir şekilde değiştirdi. Yapılan değerlendirmeler, yaşanan gerginliğin siyasi ve ekonomik boyutta devam edeceğine işaret ediyor. Böyle bir durumda da hisse senedi seçimleri daha bir önem kazanıyor. 2015 üçüncü çeyrek bilançolarının tamamlanmasının ardından gözler son çeyrek bilançolarına çevrildi. Biz de buradan yola çıkarak yılın son çeyreğinde geleneksel olarak yüksek satış rakamlara açıklayan şirketleri araştırdık.

Son çeyrek beklentisi

Bunun için 2010-2011-2012-2013-2014 yıllarına ait son çeyrek verilerine baktık. Son çeyrekte şirketlerin yıllık satışlarının yüzde kaçını gerçekleştirdiğini tespit ettik. Beş yılın ortalamasına göre son çeyrek satış oranı en yüksek sanayi şirketlerini tablolarımızda bulacaksınız. Tabloda, 2014 yılına ait satış geliri 100 milyon TL’nin altındaki şirketlere, fınans şirketlerine, gayrimenkul şirketlerine yer vermediğimizi de belirtelim.

23 ŞİRKET

Yaptığımız çalışma sonrasında 23 şirket, tabloda kendisine yer buldu.

Bu şirketler arasında ilk üç sırada yer alan şirketler; Netaş Telekom, Logo Yazılım, Datagate Bilgisayar. Yani üçü de teknoloji şirketi. Yine teknoloji ve teknoloji perakendesi alanında faaliyet gösteren Karel Elektronik, Bi-meks, İndeks Bilgisayar, Armada Bilgisayar ve Arena Bilgisayar şirketleri de listeye girdi.

İhale usulüne göre çalışan ve hak edişlerini genelde mal tesliminde alan şirketlerde mevsimsel etkiler gözleniyor. Çünkü bu şirketler teslimlerini genelde son çeyrekte yapıyor ve bu durum bilançolanna yansıyor. Tabloda bu tarz şirketlerden; Aselsan, Katmerciler Ekipman, Otokar, Anel Elektrik yer alıyor. Yılı yüksek kapatmak isteyen otomotiv şirketlerinin de listede yer aldığını görüyoruz. Anadolu Isuzu, Doğuş Otomotiv ve Ford Otosan, bu anlamda dikkat çekiyor. Çalışmaya dahil etmemiş olmamıza rağmen gayrimenkul şirketlerinin yıl sonu tapu teslimleri ile birlikte yüksek performans sergilediğini ifade edelim.

Tabloda yer alan şirketlerle ilgili analistlerin değerlendirmelerini aşağıda detaylıca bulacaksınız. Burada şunu ifade etmek de gerekiyor. Sadece bu beklentiyle hisse almak istenilen getirilerin sağlanması için yeterli olmayabilir. Hissenin iskonto oranı, piyasa koşullan, mali yapısının güçlü olması gibi önemli başlıklara da dikkat edilmeli.

HANGİ SEKTÖRLER?

Özellikle yılın son çeyreğinde satış rakamları, yıllık satışları içinde daha fazla paya sahip şirketlere baktığımızda, otomotiv sektörü firmalarının yanı sıra teknoloji perakendecilerinin ön plana çıktığını söyleyen Alan Yatırım Araştırma Uzmanı Burçak Gezgin, “Bazı sanayi ve perakende sektörü şirketlerinin de dördüncü çeyrekte iyi performans sergilediğini söyleyebiliriz” diyor. Otomotiv ve teknoloji perakendecisi şirketlerinin satışlarının artışında yıl sonunda uygulanan promosyon ve cazip fiyat avantajları önemli rol oynuyor. Burçak Gezgin, holdingler tarafında da özellikle perakende iştirakleri kaynaklı artışlardan olumlu etkilendiğini kaydediyor. Gezgin, ancak bu yıl için kur tarafındaki avantajın ihracatçı şirketler içinde yıl sonunda iyi satış performansını destekleyebileceğini anlatıyor.

Halk Yatırım Başekonomisti Banu Kıvcı Tokalı ise otomotiv, savunma sanayi, dayanıklı tüketim, elektronik, teknoloji ve bilişim sektörlerinin bu yılın son çeyreğinde de olumlu ciro performansı sergilemesini bekliyor.

HANGİ HİSSELER?

Satışlarını artıran şirketlerin bu olumlu seyrinin sektörel bazda endeks performanslarına da yansıdığı görülüyor. 2015 yılı başından bu yana gruplar bazında BİST Teknoloji Endeksi yüzde 36 ve BİST Bilişim yüzde 35’lik bir oranla en çok yükselen sektör grupları olarak başı çekti. 2015 yılının sonuna kadar performanslannı devam ettirmesi beklenen Netaş Telekom, Vestel ve Armada Bilgisayar şirketlerinin ön plana çıkabileceğini söyleyen Destek Menkul Araştırma Müdürü Murat Tufan, sözlerine şöyle devam ediyor:

“Ayrıca yükselen yurtiçi otomotiv pazan ve artan ihraç saüşlanyla net kâr marjı desteklenen Ford Otosan ve yine aynı grupta yer alan Otokar ve Doğuş Otomotiv hisseleri portföyde yer alabilir. Son olarak yüzde 35,5 aktif büyüme ve yıllık yüzde 37’lik bir hisse performansı ile savunma sanayi devi Aselsan’ın da yıl sonuna kadar güçlü satış hacmi korunabilir.”

TEMETTÜ VERİMİ

Yıl sonu satış hacimlerinin yanında kârlılık ve sonrasında temettü beklentileri de önemli bir başlık.

Listede yer alan şirketlerden bazılarının yüksek temettü dağıttıkları görülürken, bazılan ise dağıtmıyor. Banu Kıvcı Tokalı temettü verimliliği yüksek olan şirketlerden Anadolu Isuzu, Otokar, İndeks Bilgisayar, Doğuş Otomotiv, Ford Otosan ve Arena Bilgisayarın ön plana çıktığını ifade ediyor.

Temettü performanslarına bakıldığında Netaş’ın ortalama temettü-süne göre temettü veriminin iyi olduğunu söyleyen Burçak Gezgin, ancak son iki yılda şirketin temettü ödemesi yapmadığına dikkat çekiyor.

Gezgin, aynı şekilde Logo’nun da düzenli bir temettü ödeme potansiyeli olmadığını belirtiyor.

“Genel itibariyle yıllara göre bakıldığında Datagate, Tukaş ve Katmercilerin de temettü ödeme davranışı içinde olmadığını anlatan Gezgin sözlerine şöyle devam ediyor:

“İndeks Bilgisayar’ın yüzde 7,75’lik, Doğuş Oto’nun yüzde 11,59’luk, Ford Otosan’ın ise yüzde 4,53’lük bir temettü verimi potansiyeli barındırdığını öngörüyoruz. Diğer şirketler arasında ise Arena ve Otokar’dan yüzde l’e yakın bir temettü verimi beklenebilir. Listedeki diğer şirketlerin ise temettü verimi vadetmediğini öngörüyoruz.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu