Ekonomi - Borsa - Hisse Senedi

Piyasaların Yurtiçi ve Yurtdışı Beklentileri

Dünya ekonomisine beklenmedik bir şok gelmediği sürece FED’in bu yıl içinde tahvil alım programını sonlandırmasını ve 2015’in ikinci yarısında da ilk faiz artışını gerçekleştirmesini bekliyorum. İçeride ise BIST 65 bin-66 bin, 75 bin-76 bin bandında hareket edebilir. Endeksin 76 bin üzerine kalıcı bir şekilde yerleşmesini beklemiyorum…

ABD verileri FED için nasıl bir yol haritası çiziyor?

piyasa beklentileriABD verileri giderek güçleniyor. Özellikle istihdam piyasası açısından yakından takip ettiğimiz haftalık işsizlik sigortası başvurularındaki gerileme dikkat çekici. Başvuruların düşmesi, istihdam piyasasının güçlendiği anlamına gelir.

Alttaki grafikte kriz sonrası dönemdeki eğilim net bir şekilde görülmekte. İşsizlik sigortası başvurularının dört haftalık hareketli ortalaması FED (Amerikan Merkez Bankası) için “alarm” seviye olan 300 bine iyice yaklaştı.

FED’in hiç düşünmeden “ölçülü” adımlarla devam etmesini bekliyorum. Ölçülü adım da tahvil alım programında her toplantıda 10 milyar dolarlık kesinti anlamına geliyor. Dünya ekonomisine beklenmedik bir şok gelmediği sürece FED’in bu yıl içinde tahvil alım programını sonlandırmasını ve önümüzdeki yılın ikinci yarısında da ilk faiz artışım gerçekleştirmesini bekliyorum.

FED ve ECB’nin (Avrupa Merkez Bankası) planları euro/dolar paritesini nasıl şekillendirebilir?

FED’in dolar bolluğu ve ucuzluğunu kademeli bir şekilde azaltacağı bir dönem içindeyiz. Bu süreç önümüzdeki üç yıla damgasını vuracak. ABD verilerindeki güçlenme FED hamlelerini destekliyor. Diğer tarafta ise ne zaman faiz indireceğini tartıştığımız bir ECB var. Bir taraf gevşeme yönünde diğer taraf ise sıkılaştırmaya adım adım yaklaşmakta. İki bölge arasındaki büyüme makasının belirgin bir şekilde ABD lehine olması iki bölge arasındaki 10 yıllık FTazine faizleri makasına da ciddi şekilde yansıdı.

Makas 1.20 puan ile son yedi yılın en yüksek düzeyinde. Makasın böylesine açıldığı dönemlere bakıp euro/dolar paritesinin nerelerde olduğuna bakabilirsiniz. Parite görüşüm geçerli. 1.30-1.40 bandının üzerine kalıcı bir yerleşme beklemediğim gibi önümüzdeki aylarda paritenin 1.30’lara kadar gerileme ihtimalini güçlü görüyorum.

İçeride siyaset dışarıda FED varken Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası faiz indirebilir mi?

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası ekonomik görünümden memnun değil. Yılın ilk ayındaki sanayi üretimi verileri desteklemese de büyümenin yüzde 2.0-2.5 patikasına gerilediği aşikar. Merkez Bankası’nın 3 puanlık faiz artırımı sonrası yükselen tüketici kredisi ve ticari kredi faizleri de ekonomiyi sekteye uğratıyor.

Merkez Bankası ekonomiye destek vermek için faizleri kademeli bir şekilde indirmek istiyor. Ancak zeminin ölçülü bir faiz indirimi için dahi hazır olmadığını düşünüyorum.

Yapılacak faiz indirimi kura yeniden yukarı yönlü baskı ve kontrolsüz hareketler getirebilir. Bu da başlı başına ekonomik büyümeyi olumsuz etkileyebilecek bir faktör. Türkiye için yükselen ve kontrolsüz hareket eden kurun ekonomi üzerindeki olumsuz etkisinin çok yüksek olduğunu biliyoruz.

Haliyle de Merkez Bankası’nın politika faizinde yılın ikinci yarısından önce bir indirime gitme ihtimalini düşük görüyorum. Zaten Merkez Bankası çaktırmadan faiz indiriyor. Yandaki grafikte TCMB’nin ortalama fonlama maliyeti görülüyor. Merkez Bankası’nm son dönemde faizi daha düşük haftalık vadeden fonlama yaparak ortalama fonlama maliyetini aşağı çektiği aşikar. Ancak iç ve dış konjonktür politika faizi indirimine ne yazık ki hazır değil.

İç piyasalarla ilgili görüşünüz hala geçerli mi?

İç piyasalar bardağın dolu tarafını tamamıyla satın alarak benzerleriyle arasındaki farkı büyük ölçüde kapattı. Ancak bardağın boş tarafları hiç fiyatlanmıyor. Önümüzde cumhurbaşkanlığı ve genel seçim belirsizlikleri var. Dışarıda FED’in adımlarının 10 yıllık Hazine faizleri üzerindeki etkisi yakında daha yoğun hissedilecek.

Belediye seçimlerinden önceki dönemde 60.000-70.000 bandında gidip gelen BIST’in yeni dönemde 65.000/66.000-75.000/76.000 bandında hareket etmesi kuvvetle muhtemel. İhlaller olabilir ancak BIST’in 75.000-76.000 bandının üzerine kalıcı bir şekilde yerleşmesini beklemiyorum .

Kurda ise 2.08-2.10 bandının altına kalıcı gerileme beklemiyorum. Hatta önümüzdeki haftalarda yeniden 2.17-2.20 bandına doğru bir hareket söz konusu olabilir.

ERKİN ŞAHÎNÖZ

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu