Ekonomi - Borsa - Hisse Senedi

Piyasaların tansiyonu yüksek

BIST’te satışlar sertleşti. 109 bin altında kalındığı sürece yükselişlere temkinli yaklaşılmak. Dolarda TL’nin zayıf seyri devam ediyor. Alttan gelen yükselen trend ve 3.90 arasında görülen sıkışma sert bir hareket hazırlığına işaret ediyor…

TÜRK Lirası varlıklardaki dalgalı görünüm hız kazanırken, önceki haftalarda kur, faiz ve CDS primlerindeki yükselişlere kayıtsız kalarak yükselişini devam ettiren Borsa İstanbul’da son iki haftadır satışlar hı^kazandı. Üçüncü çeyrek mali sonuçlarının ardından beklentilerin sonlanması, artan faizlerin değerlemelerde kullanılan indirgeme oranını yukarıya çekmesi ve son zamanlarda gördüğümüz yüksek dalgalı seyir alım iştahını önemli ölçüde azaltmış durumda.

Son haftalarda olduğu gibi bu hafta da jeopolitik ve uluslararası siyasi gelişmelerin ekonomik verilerin önüne geçeceğini düşünüyoruz. Bu da haber akışına bağlı sert hareketlerin olabileceği anlamına geliyor.

JEOPOLİTİK GELİŞMELER ÖN PLANDA

ABD’de İran’a yönelik yaptırımların ihlali ile ilgili bazı Türk vatandaşlarında adının geçtiği davalara ilişkin devam eden haber kirliliği geçtiğimiz hafta da piyasalarımız üzerinde etkili oldu. 27 Kasım’da başlayacak olan jürili duruşmalar öncesinde bu haber kirliliğinin artması ve piyasalarımızda volatiliteyi artırması olası. Bununla birlikte Suriye’deki hareketlilik de yeniden artmaya başladı. 13 Kasım’da Rusya ziyareti gerçekleştiren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 22 Kasım’da Rusya’ya gidecek. Soçi’de Rusya, Iran ve Türkiye Suriye konusunda zirve yapacak. Geçtiğimiz haftanın son gününde Cumhurbaşkanı Erdoğan “Afrin’i PYD ve YPG”den temizlememiz gerekiyor. Oradaki gözleme noktalarında biz hakim unsur olarak bulunacağız, buna mecburuz” şeklinde bir açıklamada bulundu. Rusya ziyareti öncesi gelen bu açıklama bölgede hareketliliğin artabileceğinin de işaretçisi oldu.

Enflasyon beklentileri

FAİZ TARTIŞMALARI İZLENECEK

Geçtiğimiz haftanın önemli gündem maddelerinden biri olan ve bu hafta da güncemde önemli bir yer tutmasını beklediğimiz faiz tartışmaları piyasalar üzerinde etkili olmaya devam edecektir. Cumhurbaşkanı’mn geçtiğimiz hafta yaptığı çağrının ardından bu hafta ekonomi kurmayları ve bankalar öncülüğünde bu konunun yeniden masaya yatırılması söz konusu olabilir. Geçmiş dönemlerde faizler üzerinde tartışmaların alevlendiği dönemlerde kurlardaki hareketlerin sertleşmeye başladığını görmüştük. Geçtiğimiz hafta bu tartışmaların da katkısı ile özellikle Cuma günü TL’nin emsalleri karşısında net bir şekilde negatif ayrıştığını gördük. Bu hafta Cumhurbaşkam’nm bu çağrısının ekonomi kurmaylarındaki yankısı ve yapılacak yeni açıklamalar takip ediliyor olacak. Faiz tartışmaları piyasa üzerinde negatif etki oluşturuyor olsa da önceki haftalarda Ekonomi Bakanı Zeybekci’nin ifade ettiği faizler üzerindeki kamu kaynaklı maliyetlerin (vergi, karşılıklar vs) azaltılması seçeneğinin gündeme gelmesi piyasa üzerinde pozitif bir etki de oluşturabilir. Bu nedenle faiz tartışmalarının seyri ve alınacak kararlar piyasalarımız üzerinde her iki yönde de hareketliliğe neden olabilir.

FAİZLER VE CDS’DEKİ YÜKSELİŞ DEVAM EDİYOR

Bozulan enflasyon görünümü ve artan jeopolitik riskler faizler üzerinde etkisini hissettiriyor. 10 yıllık faizlerde son yılların en yüksek seviyesi olan yüzde 12.37 ile haftalık kapanış gerçekleşirken, Mayıs 2009’dan sonraki en yüksek seviyelere ulaşan iki yıllık gösterge faizde de haftanın kapanışı yüzde 13.83 oldu. Bununla birlikte eylül ayında 160 civarını test eden Türkiye CDS’i hafta içinde 215’i gördükten sonra haftayı 207 civarında tamamladı. CDS primlerinin geçmiş yıllardaki seyri de göz önünde bulundurulduğunda 200’ün üzerindeki rakamların piyasalarımızı negatif ayrışmalara ittiğini görülmektedir. Özellikle emsallerimizin CDS primlerinde bu denli sert yükselişlerin olmaması TL varlıklara temkinli yaklaşılmaya başlandığının da bir işareti olarak algılanabilir. Bu nedenle piyasaların haber hassasiyetinin yoğun olduğu bu dönemde riskleri makul ölçülerde tutarak portföylerde korumacı bir strateji oluşturmak daha doğru olacaktır.

Borsa İstanbul f aiz, kur ve CDS yükselişine kayıtsız kalamadı

Önceki hafta tarihi zirveler görüldükten sonra kamuoyuna yansıyan çok negatif bir haber akışı olmasa da BIST’teki satışların sertleştiğini görmüştük. Geçtiğimiz hafta da hisse bazlı hareketler ön plana çıksa da ABD’de devam eden dava, faiz tartışmaları gibi etkenler satışların genele yayılarak devam etmesine neden oldu.

Gelen bu satışlar BIST-lOO’de en önemli destek noktası olarak izlediğimiz 109 binin altına sarkılmasma neden olurken ve haftanın kapanışı ana trend desteğinin de bulunduğu seviyelere yakın bir şekilde 106.239’dan gerçekleşti. Önceki haftalarda tarihi işlem hacmi desteğiyle kırılarak yukarı yönlü hareketin sertleşmesini sağlayan 109 bin seviyesinin altında kalınması orta vadeli bir trend dönüş işareti oluşturdu. Bu hafta da geçtiğimiz yılsonundan itibaren devam eden yükseliş trendinin bulunduğu 106 binin altında olacak kapanışlar trenddeki bu dönüşü teyit edecektir. Kısa vadede görünümün pozitife dönebilmesi ve oluşan son aşağı yönlü trendin de kırılması için 109 bin üzerinde kapanışlar görmemiz gerektiğini düşünüyoruz.

Aksi takdirde yüksek hacimlerle kırılan destekler endeksin ABD vize krizi ile görülen 100 bin altındaki rakamları yeniden test etmesine neden olacaktır. Bu nedenle 109 bin altında kalındığı sürece yükselişlere temkinli yaklaşmak gerektiğini düşünüyoruz.

Dolar/TL’de izlenecek kritik seviyeler

Son haftalarda emsallerinden negatif ayrışan TL’nin zayıf seyri devam ediyor. Geçtiğimiz hafta da 3.90’ın üzerini test eden dolar/TL’de haftanın kapanışı 3.88 civarında gerçekleşti. Dolar/ TL’de izlediğimiz ana gösterge olan eylül ayında başlayan yükseliş trendi bu hafta 3.83-3.86 aralığında yükselen bir eğilime sahip olacak. Hafta içinde bu trendin altında kapanışlar teyit edilmediği sürece olacak geri çekilmelerin alım fırsatı oluşturmaya devam edeceğini düşünüyoruz. Yukarıda ise geçtiğimiz hafta da test edilen 3.90’ın üzerine çıkılması durumunda 3.95 civarında bulunan tarihi zirvelerin de aşılarak psikolojik önemi olacak 4.00 TL’nin de test edildiğini görebiliriz. Son haftalarda bahsettiğimiz alttan gelen yükselen trend ve 3.90 arasında görülen sıkışma sert bir hareket hazırlığına işaret ediyor. Önümüzdeki birkaç hafta içinde bu sıkışma alanının kırılmak zorunda olduğunu göz önünde bulundurduğumuzda sert hareketlere karşı pozisyon büyüklüklerinin ve kaldıraçların yönetilebilecek ölçülerde tutulmasının faydalı olacağını düşünüyoruz.

ÜZEYÎR DOĞAN

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu