İş Kurmak İçin Yeni İş Fikirleri

Online Müzik Servisi Açın

Milyonlarca şarkı barındıran online müzik servislerini çok sevdik. Internet hızının artmasıyla bu servisleri video küpleri izlemek için de kullanacağız. Son olarak Apple Music’in Türkiye’de açılmasıyla pazar daha da hareketlenecek…

MÜZİĞİ yıllardır yanımızda taşıyoruz. Önce Sony efsanesi walkmen’le kasetlerimizi yanımızdan ayırmadık. Kaset devri kapanıp CD dönemi başlayınca discman’lere sarıldık. İnternetin iyice hayatımıza girmesiyle müzik indirme dönemi başlamıştı ve müziği MP3 çalarlara sığdırmaya başladık. 2000’lerden sonra MP3 formatlı müzikleri cep telefonlarımızda dinler olduk. Sonrasında online radyolar ve video siteleri derken akıllı telefonların yükselişi ise yepyeni bir dönemi başlattı. Kullanıcıya dilediği müziği dilediği anda sınırsız bir şekilde sunan online müzik servisleri doğdu.

Online Müzik Servisi

SINIRSIZ MÜZİK İMKÂNI

Online müzik servisleri bir süredir hayatımızın ayrılmaz bir parçası. Kullanımı iyiden iyiye yaygınlaşan bu servisler, kullanıcıya internet üzerinden sınırsız müzik dinleme özgürlüğü veriyor. Deezer, Spotify, Pandora, Google Play Music, Soundcloud, iTunes Radio, Grooveshark, YouTube Music Key en bilinen online müzik dinleme platformları. Kullanıcıların bir hesap açarak üye olduğu bu platformlarda üyelik, ücretli ve ücretsiz olmak üzere iki şekilde sağlanıyor. Ücretli üyeliklerde kullanıcı müziği dilediği yerden dilediği şekilde yönetme şansına sahip. Aylık ücret alman bu tür ‘premium’ üyeliklerde, şarkı arasında reklam da girmiyor ve şarkılar internete gerek kalmadan da dinlenebiliyor. Kendi radyo istasyonlarını, playlist’lerini oluşturan kullanıcılar, ünlü şarkıcıları da takip edebilirken onların dinledikleri müzikleri de keşfetme şansı yakalıyor. Ücretsiz üyeliklerde ise reklam dinlemek durumunda kalmıyor ve müzik akışını kontrol etme imkanı sınırlı düzeyde oluyor.

AYNI ZAMANDA SOSYAL AĞ

Müzik içeriklerini keşfetme, yönetme ve paylaşma fırsatı sunan bu platformlardan bazıları, aynı zamanda müzikseverlerin arkadaşlarıyla da iletişime geçmesini sağlayan bir tür sosyal ağ işlevi görüyor. Kullanıcılar yeni müzikler keşfederken sanatçılar da bu içeriklerden haklarını alabiliyor. Bu platformlardan yararlanmak için hızlı ve iyi bir internet bağlantısı gerekiyor. Online müzik dinleme deneyimini zenginleştiren bu servisler, korsan müziğin önüne geçiyor. Danimarka Uluslararası Fonogram Endüstrisi Fe-derasyonu’nun (IFPI) yayınladığı yıllık rapora göre, çevrimiçi müzik servislerini kullananların yüzde 81’i artık korsan müzik dinlemek ihtiyacı hissetmiyor.

1 MİLYAR POTANSİYEL KULLANICI

BPI’ın (British Phonographic Industry) tahminlerine göre, sadece geçen yıl İngiliz-ler bu platformlar üzerinden 15 milyar şarkı dinledi. Bu platformlar her geçen yıl daha çok kazanç sağlıyor. Entertainment Re-tailers Association ve BPI’ın online müzik servisi sunan platformların kazancına ilişkin yaptığı tahmin 2014 yılı .için 125 milyon pound olarak kaydediliyor. Ancak sorun şu ki, bu servisler daha fazla ücretli kullanıcı kazanmakta zorlanıyor. Tüketiciyi sınırsız müzik konusunda ikna etmek çok cüzi fiyatlar bile söz konusu olduğunda zor olabiliyor. ABD’li online müzik servisi Pandora’nın 250 milyon kullanıcısı olduğunu ama sadece 3.3 milyon kullanıcının üyelik için aylık 5 doları gözden çıkardığını belirtelim.

Şimdilik bu servislerden ücretli şekilde yararlanan dünya çapında 35 milyon kullanıcı var. Ancak potansiyel çok büyük. Bu servislere ücretli üyelik yapabilecek olan dünya çapında 1 milyarın üzerinde kullanıcı olduğu tahmin ediliyor.

Spotify, Deezer, Tidal, Turkcell Müzik. TTNET Müzik Türkiye’de en çok kullanılan online müzik servislerinden bazıları.

Son olarak Apple Music Türkiye’ye giriş yaptı. Apple Music’in girişiyle birlikte pazarın daha da hareketlenmesi beklenirken bu alanda öne çıkan online müzik servislerini derledik. ..

SPOTIFY

Spotify’da kullanıcılara 30 milyondan fazla şarkı sunuluyor. Spotify’ı her açtığınızda, size özel çalma listeleri ve öneri müziklerle karşılaşıyorsunuz. Tüm bunlar ücretsiz üyelere sunulan hizmetler. Ayrıca aylık 9,99 TL ücretli abonelik karşılığında, sevdiğiniz şarkıları offline olarak da dinleyebiliyor, reklam yayınlarını kapatabiliyorsunuz. Kurulduğu günden bu yana yedi yıl içerisinde 25 milyar saatin üzerinde şarkı dinleme rakamına ulaşan Spotify’da halihazırda 2 milyarın üzerinde müzik listesi bulunuyor ve bu sayı her geçen gün artıyor.

Spotify Türkiye Ülke Müdürü Ergül Çivi, Türkiye’de göstermiş oldukları performanstan oldukça memnun olduklarını dile getiriyor ve şöyle devam ediyor: “Son raporlara göre, Türkiye müzik endüstrisinin büyüklüğü yaklaşık 250 milyon dolar ve önümüzdeki dört yılda 8 milyon dolar civarında büyüme bekleniyor. Müzikseverlere yasal ve ücretli bir servis sunarak, buradan sanatçıların hak ettiği telif haklarını almasını sağlamak ve sanatçılara en fazla ödeme yapan online müzik servisi olmaktan gurur duyuyoruz. Spotify olarak, binlerce hak sahibi ile anlaşmamız bulunuyor ve gelirimizin yüzde 70’ini telif olarak ödüyoruz. Bugüne kadar tüm dünyada 3 milyar doları aşkın telif ödemesi yaptık.”

Son global rakamlara göre, dünya genelinde 75 milyon Spotify kullanıcısı var. Dünyada 20 milyonun üzerinde premium yani ücretli aboneye ulaşan ; Spotify’da ücretsiz kullanıcıların aboneliğe geçme oranı yüz-| de 25’in üzerine ulaşmış durumda. Türkiye’de hem premium, hem de ücretsiz abone sayıları açısından oldukça tatmin edici sonuçlar aldıklarını söyleyen Çivi, akıllı saat ve kulaklık gibi giyilebilir teknolojilerin yükselişiyle de birlikte müzik severlerin, gündelik anlarına dokunan yeni uygulamaların sayısı ve çeşitliliğinin artacağını öngörüyor.

APPLE MUSIC

Apple’ın yeni müzik servisi Apple Music’in kütüphanesinde 30 milyondan fazla şarkı var. Üç aylık ücretsiz deneme fırsatıyla sunulan Apple Music, bu sürenin ardından servisi kullanmaya devam etmek isteyen bireysel kullanıcılar için aylık 9.99 TL; maksimum 6 kişinin aynı hesaptan girip müzik dinleyebileceği aileler içinse 14,99 TL ücret belirlemiş.

Apple Music uygulamasını sadece Apple ürünleri kullanıcıları kullanabiliyor. Apple Music de diğerleri gibi kullanıcının zevklerine göre müzik önerilerini iyileştirme iddiasında. Uygulamayı ilk açtığınızda sunulan müzik türleri ve sanatçılar arasından size en yakın olanları seçmeniz gerekiyor. Uygulamanın For You bölümünü sizin için özelleştiren Apple Music’te yeni müzikleri keşfetmeniz, çalma listeleri oluşturmanız ve bunları My Music bölümünde görüntülemeniz mümkün. Apple Music’i diğer servislerden ayıran önemli bir farkı ise canlı radyo yayını. Türkiye’ye Beats 1 adındaki radyo istasyonunu da açan Apple, burada üç ülke ve stüdyodan yayın yapıyor. Apple Music tahminlere göre, dünya çapında 100’den fazla ülkede 10 milyon ücretli kullanıcısı var.

DEEZER

Fransız şirket Deezer, yaklaşık iki yıldır Türkiye’de hizmet veriyor. 40 milyondan fazla şarkıya bilgisayardan, tabletten veya akıllı telefondan erişme imkanı veren uygulama, ayda 9.99 TL üyelik ücreti ile sınırsız müziğin tadım çıkarmanızı sağlıyor, indirilen müziklerin internet bağlantısı olmadan da dinlenilmesine imkan tanıyan servis, Türkçe içeriğini her geçen gün artırıyor. Deezer’m web ara-yüzünün yanında Android, iPhone ve iPad, Windows Phone uygulamaları da bulunuyor. Şu anda 180 ülkede kullanılabilen ve 2015 Ekim verilerine göre 6.3 milyon ücretli abonesi olan Deezer, şimdiye dek 285 milyon euro yatırım aldığım da belirtelim.

TURKCELL MUSİC

Kolay kullanılabilir bir arayüze sahip olan Turkcell Müzik’i ilk defa denemek isteyenlere servis bir ay ücretsiz olarak sunuluyor. Kullanıcılar, uygulama üzerinden kendi şarkı listelerini oluşturup beğendikleri listeleri paylaşabiliyor veya arkadaşlarının paylaştıkları listeleri dinleyebiliyor. Bunun yanı sıra Turkcell kullanıcılarının müzik dinlerken internet kotalarından harcamamaları da Turkcell Müzik’in bir diğer önemli özelliği. Hem akıllı telefon hem tablet hem de bilgisayardan erişilebilen Turkcell Müzik de diğer servisler gibi ‘Çevrimdışı Dinleme’ özelliğine sahip. Müzik satın almaya da imkan tanıyan uygulama ayrıca ‘Müzik Arşivim’ özelliği sayesinde müzikseverler son altı ay içerisinde mobil cihazlarından veya bilgisayarlarından satın aldıkları tüm şarkıları görüntüleyebiliyor ve dilerlerse başka cihaza indirdikleri bu şarkıları, uygulama üzerinden giriş yaptıktan sonra ‘Cihazıma Al’ seçeneği ile o anda kullandıkları cihaza da indirebiliyorlar. Turkcell Müzik’i sadece 2015 yılı içerisinde 5 milyona yakın kişi kullanırken, bu kişiler toplamda 250 milyondan fazla şarkı dinledi. Turkcell Müzik ayda 4.99 TL’ye sunduğu paketlerle öne çıkıyor.

TTNET MÜZİK

İnternet kullanıcılarının sıklıkla kullandığı müzik servislerinden biri de TTNET Müzik. Türkçe müziğin daha çok öne çıktığı TTNET Müzik’e ücretsiz üye olmanız durumunda, www.ttnet-muzik.com.tr sitesi üzerinden günlük ücretsiz 30 şarkı dinleyebilir, radyo servisinden sınırsız faydalanabilir, kendi listenizi oluşturup paylaşabilir, diğer kullanıcıların listelerini görüntüleyebilirsiniz. Android ve iPhone mobil uygulaması da olan TTNET Müzik’te istediğiniz şarkıyı ya da albümü MP3 formatında indirebilir veya müzik paketi satın alabilirsiniz. Şarkı ve albüm indirme dahil altı farklı paket seçeneği sunan TTNET Müzik’de maksimum 200 adet şarkıyı ‘üye girişi’ yaptıktan sonra kullanıcıların kendi şarkı listelerini oluşturduğu Şarkı Listem’e ekleyebilir ve 25 adet şarkı listesi oluşturabilirsiniz. TTNET Mü-zik’ten sadece Türk Telekom üyeleri değil her internet kullanıcısı faydalanabiliyor. Şarkıların küplerinin de izlenebildiği platformun premium seçeneği ilk bir ay ücretsiz kullanılabiliyor. Premium kullanıcılar devam etmek isterse ayda 4.99 TL ödemek durumunda.

Listeler akıllanacak

Mobil internet hızlarının artması ile kullanıcılar, özellikle son birkaç yıldır şarkıları cihazlarına indirerek dinlemek yerine, istedikleri içeriğe sınırsızca erişmeyi tercih ediyor. Önümüzdeki dönemde internetin hızlanmasıyla şarkıların sadece dinlenmediğini, video küpler şeklinde izlendiğini görmeye başlayacağız.

O nedenle kota derdi olmadan müzik dinleyebilmek önemli bir özellik. Yine müzik uzmanları ve sevilen ünlüler tarafından oluşturulan hazır listeler sayesinde müzikseverler spor yaparken, araba kullanırken, ders çalışırken o ana uygun müziği dinlemek istiyor. Önümüzdeki dönemde listeler de daha akıllı hale gelecek.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu