İş Kurmak İçin Yeni İş Fikirleri

Meyve Bahçesi Kurmak

Meyve bahçesi kurmanın maliyeti

Meyve bahçesi kurmanın maliyeti oldukça makul seviyelerde. Son dönemlerde iki tip ağaç tavsiye ediliyor:

Klasik anaç ya da bodur. 1 dönümlük bir araziye klasik anaç olarak, meyvenin türüne göre 20 fidan dikilebiliyor. Klasik anaç fidanlarının tanesi ortalama 6-15 TL. Bu durumda dönüm başına fidan maliyeti 200-300 TL oluyor. Bodur ağaçlarda ise durum biraz daha farklı.

Meyve Bahçesi Kurmak

Bir dönüm araziye 60 ağaç dikebiliyorsunuz. Bodur fidan fiyatı ise 20 TL. Yani yaklaşık bin 200 TL fidan maliyeti karşımıza çıkıyor. Bu maliyetlerin üzerine tarla, sulama, budama ve en az dört yıllık ürün yetişme süresini de eklemek gerekiyor. Uzmanlar, daha çabuk büyüyen ve çok meyve veren bodur ağaçlan ve tüplü fidanları tavsiye ediyor. İlk yatırımı pahalı olsa da bodur ağaçların daha verimli olduğu vurgulanıyor. Fidanlar, genelde sonbaharda yaprak dökümü ile ilkbaharda ağaçlara su yürümesine kadar geçen devrede dikiliyor. Tüplü fidan tercih edilirse bu takvim dışında da bahçe kurabilirsiniz. Özetle, 1 dönümlük arazi için fidan, sulama, bakım ve ilaçlama dahil arsa maliyeti hariç yaklaşık 3 bin 500 TL’lik bir maliyet söz konusu. Devletin verdiği destekleri de unutmayın. Yardımlarla bu maliyet yarıya inebiliyor. Uzmanlar bu işin ekonomik ölçeklerde olabilmesi için en az 50 dönümlük arazilerde yapılmasını tavsiye ediyor. Aksi halde para kazanmanın zor olduğu belirtiliyor. Sanayicilerse 1.000 dönüm ve üzeri ölçeklerde üretim yapılmasını arzu ediyor.

Meyvecilikte dikim dönemi başladı, fidanlıklar hareketlendi. En çok ceviz, badem, kiraz, nektarin, şeftali, elma, kayısı, portakal, kivi, siyah incire talep var. Fidan fiyatları 6-15 TL arasında değişiyor. Meyveciliğe devlet de cazip teşvikler veriyor…

TÜRKİYE meyve yetiştiriciliği konusunda çok avantajlı bir konuma sahip. Çünkü coğrafi ve iklim koşullan bakımından çok şanslı bir ülkeyiz. Dünya çapında yenilebilir 150 meyve çeşidinin 90’ı Türkiye’de yetişiyor. Bazı tropikal meyvelerden, zor iklim koşulları gerektiren meyvelere kadar birçok çeşit ülkemiz topraklarında hayat buluyor.

Yıllık meyve üretimimiz 18 milyon tonu geçmiş durumda. Bu üretimin rakamsal karşılığı ise 30 milyar TL. Kayısı, kiraz ve vişnede dünya lideriyiz. Nar ve elmada üçüncü, şeftalide ise altıncı sıradayız. Kiraz, vişne, nektarin, çilek, şeftali, elma, kayısı, portakal, üzüm, muz, zeytin, kivi, siyah incir, ceviz, badem gibi meyveler hem iç piyasada hem de ihracat pazarlarında müşteri sıkıntısı yaşamıyor.

Meyvecilikteki bu fırsat yatırımlara da yansıyor. Büyük sermaye grupları da bu alanda dev yatırımlara imza atıyorlar.

Anadolu Grubu’nun sahibi Tuncay Özilhan, Öztürk Şirketler Grubu’nun (OPET / Regnum) sahibi Fikret Öztürk, Ramsey’in sahibi Remzi Gür, Naksan Holding’in sahibi Cahit Nakiboğlu, Bifa Bisküvileri’nin patronu Necati Baba-oğlu, Tahincioğlu Holding’in ortakları Özcan ve Can Tahincioğlu gibi birçok sanayici bu alana yatırım yapıyor. Hem de öyle sıradan yatırımlar değil, dünya ölçeğinde önemli plantasyon bahçeleri kuruluyor. Meyvecilik sektöründe yıllarca ticaret yapan firmalar da büyük bahçeler kuruyor. Çekok Gıda bu alanda yaklaşık 10 bin dekarlık bahçeler tesis ediyor.

meyve fidan fiyatlari

1 2Sonraki sayfa

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu