Ekonomi - Borsa - Hisse Senedi

Merkez bankaları, Jackson Hole ve Mobius

KÜRESEL ve yurtiçi piyasalar açısından belirsizliğin ve dolayısıyla stresin yeniden ön plana çıktığı bir haftayı geride bıraktık. Yurtiçinde bayram tatili nedeniyle kısalan haftada piyasalar yalnızca Perşembe ve Cuma günleri açıktı. Önceki hafta 100 bin sınırına yakın seviyelerden kapanış yapan BIST-lOOJBndeksi’nin, bu yazının hazırlandığı 16 Ağustos Cuma crgüİıü 15:00 sıralarında 96 binli seviyelerde işlem görmesi, söz ykonusu stres fiyatlamasının bir göstergesi olarak not edilebilir. ‘Söz konusu stres fiyatlamasında bu defa iç dinamiklerden ziyade dış dinamiklerin ağır bastığını söylemek mümkün. Özellikle ABD-Çin ticaret savaşı ve ABD getiri eğrisinin terse dönmesinin resesyon endişelerini tetiklemesi (Getiri eğrisi, kabaca, en kısa vadeli bonodan en uzun vadeli tahvile kadar olan borçlanma araçlarının ortalama getirisini gösterir. Normal koşullarda vade uzadıkça getiri beklentisi arttığından yükseliş eğilimli olan eğrinin terse dönmesi yani kısa vadeli – örneğin iki yıl – vadeli tahvilin getirisinin uzun vadeli tahvil – örneğin 10 yıl – getirisinden yüksek olması genellikle resesyon sinyali olarak yorumlanmakta), devam eden Brexit belirsizliği, İtalya’daki politik endişeler gibi unsurlar dış dinamikler tarafında akla gelen ilk zorluklar olarak not edilebilir.

BİLANÇO AÇIKLAMA DÖNEMİ SONA ERECEK

Hatırlanacak olursa, geçen haftaki yazımızda, küresel piyasalarda hafta boyunca gözlenecek gelişmelerin yurtiçi piyasalarda yalnızca iki gün fiyatlanacağı, bu nedenle oynaklığın yüksek olabileceği ve bu iki gündeki fiyatlamanm kısa-orta vadeli yön açısından çok belirleyici olmayabileceğini ifade etmiş ve sonraki pazartesi itibariyle başlayacak fiyatlamalann bu anlamda daha sağlıklı işaretler barındırabileceğine değinmiştik. Bu görüşümüzü korumaya devam ediyoruz.

Yeni haftada, yurtiçi tarafta, her ne kadar büyük çoğunluğu açıklamış olsa da, payları Borsa İstanbul’da işlem gören şirketlerin 2019 yılı ikinci çeyrek konsolide finansal sonuç açıklama süreci de 19 Ağustos pazartesi günü itibariyle sona ereceğinden, açıklanacak finansal sonuçların da ön planda olabileceğini söyleyebiliriz. Küreselde ise özellikle ABD-Çin ticaret savaşına ve küresel merkez bankalarının olası politika adımlarına yönelik beklentileri etkileyebilecek haber/veri akışları piyasaların yakın takibinde olmaya devam edecek. Bu anlamda, 22 Ağustos Perşembe günü başlayıp 24 Ağustos Cumartesi günü sona erecek olan Jackson Hole Para Politikası Sempozyumu son derece önemli olacak.

JACKSON HOLE MERAKLA BEKLENİYOR

Küresel piyasaların son yıllarda ağustos aylarında genellikle merakla beklediği Jackson Hole’deki Para Politikası Sempozyumu bu hafta gerçekleşecek. Jackson Hole toplantıları her yıl Ağustos ayı sonlarında Wyoming’de Kansas City Fed tarafından düzenlenmekte. Bu toplantıları dünyanın birçok bölgesinden çok sayıda merkez bankacı katılıyor. Önemli ülke merkez bankalarının bazı politika değişikliklerini zaman zaman bu toplantılarda duyuruyor olması, özellikle son küresel krizden bu yana tüm dikkatlerin bu sempozyuma çevrilmesine yol açmakta. Bu yılki ana teması “Para Politikasındaki Zorluklar (Challenges for Monetaıy Policy)” olan toplantıda küresel olarak para politikalarında önemli söz sahibi konumunda olanların vereceği mesajlar son derece önemli olacak. Başta Fed ve ECB (Avrupa Merkez Bankası – European Central Bank) olmak üzere küresel anlamda faiz indirim eğilimi, Fed’in bilanço küçültmesini öngörülenden önce durdurma kararı, ECB’nin olası yeni bir varlık alımı gerçekleştirmesine yönelik dillendirilmeye başlaması ve küresel resesyon endişelerinin ön planda olması da bu sempozyumdan gelecek olası mesajların önemini artırıyor. Fed’in bir sonraki planlı toplantısının 17-18 Eylül, ECB’nin ve TCMB’nin 12 Eylül tarihlerinde olduğunu da hatırlatalım.

“ER YA DA GEÇ İYİ PERFORMANS”

Toparlamak amacıyla ünlü yatırımcı Mark Mobius’un Cuma günü internette yer alan bir söyleşide ifade ettiklerinden alıntı yapalım. Mealen aktaracak olursak, Mobius, merkez bankalarının adeta faiz indirim yarışına girdikleri bir dönemin, hisse senedi piyasalarının er ya da geç çok iyi olacağı manasına geldiğini ifade etmiş. Uzun süredir ciddi bir küresel belirsizlik unsuru hâline gelen ABD-Çin ticaret savaşının ne zaman ve ne şekilde sonuçlanacağı hâlen bilinmiyor ve bu belirsizlik arttıkça da küresel resesyon endişeleri ön plana çıkıyor. Bu nedenle küreseldeki genel görüntü, gerek gelişmiş gerekse de gelişmekte olan ülke merkez bankalarının genel olarak faiz indirimine gitme eğiliminde olduğu yönünde. Bu eğilimle amaçlananın ise olası bir resesyonun önüne geçmek ve/veya olası bir resesyonun etkilerini azaltabilmek olduğunu söyleyebiliriz. Dolayısıyla, içinde olduğumuz geçiş sürecinde belirsizlik ve oynaklık dönem dönem yüksek seyredecek olsa da, Mobius’un dediklerine de katıldığımızı ifade edelim: Hisse senedi piyasaları er ya da geç oldukça iyi performans sergileyecek.

GÜNCEL TABLO

Geçen hafta bazı şirketlerin eksik olması nedeniyle, 2019 ikinci çeyrek dönem başlangıcından bu yana paylaştığımız BIST-30 şirketlerine ait özet sonuçların yer aldığı tabloyu bu hafta da güncelleyerek paylaşıyoruz. Kısaca hatırlatmak gerekirse, bu tabloda net satış, FAVÖK ve net kâr kalemlerine yer verdik. Bu kalemler altındaki “2019” sütunları bu yazı hazırlanana kadar sonuçları açıklanmış olan şirketlerin gerçekleşen rakamlarını gösterirken; “Tahmin” sütunları konsensüs tahmin olarak adlandırdığımız kurumların/analistlerin tahmin ortalamasını; “2019” sütunları bir önceki çeyrekteki gerçekleşmeleri;

“2Ç18” sütunları geçen yılın aynı çeyreğindeki gerçekleşmeleri göstermekte. Tablonun en sağında, “Tahmin Sayı” sütununda ise konsensüs tahminlerin toplam kaç kurumun/analistin tahmin ortalaması olduğunu göstermektedir. Bu tablodaki konsensüs tahminlerin, piyasadaki genel beklentiler hakkında fikir veren birer gösterge olduğunu; beklentilerin güçlü/zayıf olmasının açıklanacak gerçekleşmelerin de benzer şekilde güçlü/zayıf olmasına yönelik bir garanti vermediğini belirtelim.

EROL GÜRCAN

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu