Ekonomi - Borsa - Hisse Senedi

Küreselde virüs, içeride jeopolitik riskler ve TCMB izlenecek

ŞUBAT ayı başında ilk saldırısını gerçekleştiren rejim güçleri geçen hafta pazartesi günü îdlib’teki Türk üslerine yönelik saldırısını yineledi. Milli Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, “İdlib’de rejim güçlerinin topçu ateşi sonucu 5 asker şehit oldu, 5 asker yaralandı, İdlib’de tespit edilen hedefler yoğun şekilde ateş altına alındı, gerekli karşılık verildi” denildi. Rejim güçlerinin bölgedeki etkinliğini artırması ve Türk askerlerine yönelik saldırı ve tahriklerini artırması bölgede tansiyonun yükselmesine neden oluyor. Yaşanan gelişmeye yurt içinde sert ‘ tepki verilirken, Cumhurbaşkanı Erdoğan îdlib konusunda atılacak adımları Çarşamba günü partisinin grup toplantısında açıkladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, gözlem noktalarına saldırının gerçekleşmesi halinde îdlib ile Soçi muhtırası sınırları ile bağlı kalmadan rejim güçlerinin her yerde vurulacağını belirtti. Ayrıca şubat ayı sonuna kadar rejimi gözlem noktalarının gerisine çekmekte kararlı olunduğunu ifade etti.

Bu süreçte oldukça yoğun bir diplomasi trafiği de yaşandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Putin ile de telefonda görüştü. Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi Jeffrey ile Milli Savunma Bakanı Akar ise ABD Savunma Bakanı Mark Esper ile görüştü. ABD Dışişleri Bakanlığı Avrupa ve Avrasya İlişkilerinden Sorumlu Müsteşar Yardımcısı Robinson, İdlib’deki gerginliğe ilişkin, “Türkiye önemli bir NATO müttefiki. Türkiye’nin endişelerini ciddiye alıyoruz ve Ankara ile yakından çalışıyoruz” dedi. NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, îdlib’de artan tansiyona ilişkin, “Rusya destekli Escd rejimine, masum insanların yaşamına mal olan tüm bu saldırıları durdurması” çağrısında bulundu. Hafta başında saldırı haberi sonrasında bölgedeki tansiyon ve endişeler artış kaydederken, jeopolitik riskler nedeniyle TL varlıkların baskı altında kaldığı görüldü. Yurt içinde yapılan açıklamalar önem kazanırken, Türkiye’nin CDS primlerinde yükselişler takip edildi. Bununla birlikte haftanın ilerleyen günlerinde jeopolitik endişelerin belirli ölçüde sindirilmesiyle Borsa İstanbul’daki kayıplar geri alınsa da Türk Lirası zayıf bir seyir izledi. Geçen hafta başına kıyasla bölgedeki tansiyon belirli ölçüde yatışmış olsa da bölgedeki gelişmeler önemini korumaya ve yurt içi piyasaların gündemindeki yerini sürdürmeye devam ediyor. Rejim güçleri halen daha îdlib bölgesi etrafındaki varlığını sürdürürken konu ile ilgili haber akışları TL varlıkların seyri üzerinde belirleyici olmaya devam edecektir. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın şubat ayı sonuna kadar verdiği süreyi göz önünde bulundurduğumuzda ya rejim güçlerinden geri çekilme yönünde gelecek haberlerle TL varlıklarda pozitif bir fiyatlama göreceğiz ya da ay sonuna yaklaştıkça gerilimin kademeli olarak arttığına şahit olacağız. Bu süreci Rusya ile ilişkilerden bağımsız bir şekilde değerlendirmek de çok mümkün değil. Rusya’nın tutumu ve bu çerçevede yakın dönemde aktif hale getirilmesi planlanan S400’ler ve Libya’daki durum hakkındaki haber akışları da gelecek haftaların gündemi içinde önemli bir yer edinebilir. Bu nedenle şuan için jeopolitik gelişmelerin yurtiçi piyasaların üzerinde bir süre Demokles’in kılıcı gibi durması olası görünüyor. ~

KORONAVİRÜS (COVİD-19) ENDİŞESİ SON BULMUYOR

Koronavirüs salgını ile ilgili gelişmeler gündemdeki yerini korumaya devam ediyor. Geçen hafta perşembe günü sabah saatlerinde Çin’de açıklanan rakamlarda hastalığının bulaşma sayısında sert bir artışın görülmesi küresel risk iştahının baskılanmasına yol açarken, güvenli liman talebi artış kaydetti.

Bulaşma sayısında görülen sert artışın nedeni olarak hesaplama yönteminde yapılan değişiklik öne sürüldü. Çin’in Hubei ve Wuhan bölgelerinin üst düzey yöneticileri koronavirüs vakalarının tespit edilmesindeki metodun yenilenmesiyle 15,000 kişide daha virüsün tespit edilmesinin ardından görevden alındı. Cuma günü virüsün yayılma hızı tekrar eski seviyelerine dönerken, açıklanan verilerin doğruluğuna ilişkin endişelerin artış kaydettiği söylenebilir. Hafta içinde hasta sayısında yöntem değişikliği nedeniyle olan artışın sadece sınırlı bir bölgeyi kapsıyor olması, Çin’in genelindeki hasta hasta sayısı ve ölüm sayılarına yönelik de endişeleri artırıyor.

Buna karşın virüs kaynaklı gelişmelerin şu ana kadar piyasalar üzerindeki etkisi sınırlı kaldığını gördüğümüzü söylemek mümkün. Bunda hastalığın ağırlıklı olarak Çin sınırları içinde kalması ve Çin dışında ölüm vakasının oldukça sınırlı kalmış olmasının da etkisi var. Bu nedenle bu tezin dışında yaşanacak gelişmeler bir anda dikkatleri tekrar virüse çekebilir ve piyasalar üzerindeki etkisi artabilir.

FİTCH VE TCMB KARARI BEKLİYOR

Bu hafta yurtiçinde izleyeceğimiz iki önemli başlık Fitch’in Türkiye değerlendirmesi ve TCMB kararı olacak. Cuma günü Fitch’in not ve görünümde bir değişiklik yapması beklenmese de Fitch’in diğer derecelendirme kuruluşlarına nazaran Türkiye’ye karşı tutumunun biraz daha pozitif olduğunu söylemek mümkün. Bu nedenle beklemesek de görünümün durağandan pozitife çevrilmesine de şaşırmayız. Diğer taraftan TL varlıklar için Çarşamba günü TCMB Para Politikası Kurulu’nda alınacak faiz kararı oldukça kritik olacak. Son dönemde piyasa beklentilerinin üzerinde faiz indirimi gerçekleştiren TCMB’nin bir kez daha faiz indirimine gitmesi çok fazla şaşırtıcı olmayabilir. Piyasa beklentisi de TCMB’nin bu hafta faiz indirimi yapmaması ile 75 baz puana kadar olacak bir faiz indirimi arasında seyrediyor.

Borsa İstanbul’da bankacılık endeksi zayıf seyrediyor

Son haftalarda bankacılık sektörü üzerinde yoğunlaşan haber akışları ile buradaki hisse senetlerinde dalgalanmalar görüyoruz.

Gerek sektörün genelini ilgilendiren komisyon ve masraflar ile ilgili düzenlemeler gerekse sektörün bir kısmını ilgilendiren rekabet ya da sigorta sektörü kaynaklı gündeme gelen cezalar sektörü üzerinde baskı oluşturuyor. Bununla birlikte ayrı ayı bakalar özelinde gerçekleşen ortak satışları ya da ortaklık yapısı üzerinde basma yansıyan tartışmalar, hisse bazlı sert hareketler görülmesine neden oluyor. Tüm bu gerçekleşmeler BIST 100 Endeksi’nin de yukarı gitme iştahını kırıyor. Dalgalı seyrin devam ettiği BIST-100 Endeksi, risk iştahındaki zayıflamaya karşın haftayı 120.000 seviyesi üzerinde kapatmayı başardı. Endekste 118.500-121.500 aralığı önem taşımakta olup, kırılma yönünde hareketlerin hız kazanabileceğini değerlendiriyoruz. Biraz daha orta vadede ise konsolide kanalı olarak 118.500-124.500 araiığmı izlemeye devam ediyoruz. Risk iştahı vejeopolitik gelişmelerin yön üzerinde belirleyici olmayı sürdüreceği ortamda, son günlerde bankacılık endeksi üzerinde artış kaydeden satış baskının devamlılığı yakından izlenmelidir. Bir süredir gün içi tepkilerde test edilen 121.500 aşılacak olursa üzerinde 123.000 ve devamında 124.500 direnç olarak önem kazanacaktır. 118.500 desteği altında bir kapanış görülmesi durumunda ise satış baskısının artış kaydedebileceğini ve ilk etapta 116.000 olmak üzere satışların 112 bin seviyesine kadar devam edebileceğini düşünüyoruz.

Dolar/TL için TCMB kararı önemli

Önceki haftanın son saatlerinde ABD’de açıklanan tanırı dışı istihdam verisinin ardından yükselişe geçen Dolar/TL kuru gün içinde 6,05 seviyelerine kadar yaklaşarak 30 Mayıs 2019’dan bu yana en yüksek seviyelerini test etmişti. Daha sonra akşam saatlerinde dolardaki sert yükselişin dengelenmesi ve hafta sonu BDDK’dan gelen swap hamlesi Dolar/TL kurunun haftaya 5,97 seviyelerinden başlamasını sağladı. Pazartesi günü öğle saatlerinde İdlib’de rejim güçlerinin TSK’ya yaptığı saldırının ardından jeopolitik gelişmeler takip edilirken TL’nin hafta boyunca görece zayıf bir seyir izlediğini gördük. Dolar/TL kuru pazartesi gününün ardından 6,00 desteğinin altına gelmekte zorlanırken yukarıda 6,06 direnci takip edildi.

İdlib’deki saldırının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın grup toplantısında verdiği mesajların yanı sıra ABD ve Rusya ile gerçekleştirilen temaslar fiyatlamalarda etkili oldu. Yurtdışında ise Çin’de ortaya çıkan Koronavirüs salgınına yönelik haber akışı dolar endeksi fiyatlamalarında etkili oldu.

Hafta ortasında hastalığın yayılma hızının güç kaybettiğine yönelik mesajlar dolara satış getirse de devamında aksi yönde haber akışı güvenli liman algısıyla doları güçlendirdi. Bu hafta jeopolitik gelişmelerin yanı sıra yurtiçinde çarşamba günü gerçekleşecek TCMB PPK faiz kararı ve cuma günü Fitch’in Türkiye değerlendirmesi kur hareketlerinde etkili olabilir.

Kurda bu hafta geçen haftanın en yükseği 6,06 seviyesinin aşılması durumunda yukarıda 6,09 ve 6,13 seviyeleri önem kazanacaktır. Olası geri çekilmelerde ise 6,03 seviyesi ilk önemli destek olarak takip edilecek olup altında 6,00 ve 5,98 seviyeleri takip edilecektir.

ÜZEYÎR DOĞAN

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu