Ekonomi - Borsa - Hisse Senedi

Koronavirüs Nedeniyle Panikli Hisse Satışlarından Uzak Durun

Uzun vadede dikkat çeken hisseler

İLK kez 2019 Aralık’ta Çin’in Wuhan kentinde bir hayvan pazarında ortaya çıkan koronavirüs ilerleyen günlerde tüm dünyayı ve ekonomilerini olumsuz etkiledi. Bir önceki hafta Türkiye’de de ilk vaka ve ardından gelen açıklamalarla Borsa İstanbul’da soluksuz düşüşler görüldü. Sektör temsilcileri son 15 yılık gelişmelere bakıldığında koronavirüs konusunun finansal piyasalara etkisi açısından 2008-2009 küresel krize benzetilebileceğini düşünüyor.

O krizde de tüm global piyasaların etkilendiğini hatırlatan uzmanlar, bu krizin daha önce yaşanmamış küresel pandemi sorununu içermesi nedeniyle tüm dünya ekonomilerini durma noktasına getirdiğinin altını çiziyor.

Dünya ülkelerinin yaşadığı deneyimlerden faydalanarak çok erken ve yerinde tedbirler aldığımıza dikkat çeken uzmanlar; yatırımcıları panik satışlardan kaçmarak sakin olmaları konusunda uyarıyor. Çin’e benzer bir şekilde salgının 1-2 ay içerisinde kontrol altına alınacağım varsayarak, özellikle uzun vadeli yatırım için 9ü bin altındaki seviyelerin cazip olduğunu ve Türk varlıklarının uzun vadede oldukça anlamlı getiriler sağlayabileceğini söylüyor. Bu noktada uzun vade için 43 hisseye dikkat çekiliyor.

“90 BİN ALTINDA YATIRIM YAPILABİLİR”

Küresel piyasalarda satış baskısının devam ettiğini ancak içinde bulunduğumuz ortamın bir finansal krizden ziyade reel ekonomik darboğaz olduğunu belirten Vakıf Yatırım Yatırım Danışmanlığı ve Bireysel Portföy Yönetim Müdürü Altan Aydın, “Finansal piyasalarda toparlanmanın belirginleşmesi için özellikle Avrupa’da salgının kontrol altma alındığını görmemiz gerekir” diyor.

Bu nedenle piyasalar da zayıf seyrin bir süre daha devam edebileceğini hatırlatarak temel ve teknik göstergelerin şu ortamda kısa vadede anlamlı olduğunu düşünmüyor. Ancak yine de daha önceki krizlerle kıyaslama yapıldığında BIST-100 için ortaya .çıkan bazı seviyelerin mevcut olduğumu kaydederek “Endekste 2018-2019 yıllarında güçlü destek olarak takip edilen 87 bin 500-85 bin ve 83 bin önemli. Özellikle de uzun vadeli yatırım için 90 bin altındaki seviyeler cazip görünüyor” diyor.

“TÜRK HİSSE SENETLERİ CAZİP”

Bu tip ortamlarda yatırım yapılan tutara kısa vadede ihtiyaç varsa hisse piyasalarından uzak durulması gerektiğinin altını çizen Altan, henüz riskler belirginleşmeden kısa vade için ekstra risk almayı makul görmüyor. Mevcut ortamda karar verilmesi gereken ‘vade’ ve ‘ihtiyaç’ olmak üzere iki ana unsur bulunduğunu hatırlatan Altan, “Eğer uzun vade beklenecek ise (minimum 6 ay) ve ihtiyaç duyulmayacak bir tutar ise Türk hisse senetleri cazip. Ancak daha da net karar vermek için ilk çeyrek bilançolarını görmek anlamlı olacaktır” yorumunu yapıyor.

Dünya örnekleri izlendiğinde virüs salgınının etkisinin kabaca iki ay içerisinde bitebileceğini dile getiren Altan, dünya çapında yaşanan bu krizin sonrasında ilk etkinin sağlık sektörüne olmasını bekliyor. Bu konuda muhtemelen yatırım ve teşviklerin çok artacağını hatırlatarak, “Salgın sırasında yaşanan talep sebebiyle perakende sektörü de ön plana çıkabilir. Ancak genele baktığınızda bir ayrışma beklemiyoruz. Salgının sona ermesinin ardından satışlarında yapısal bir değişikliğe uğramayacak sektörler de tercih edilebilir (içecek, gıda, beyaz eşya, otomotiv gibi). Burada sektörden ziyade, finansallara ve iş modellerine odaklanmak gerekir, örneğin, bu kriz döneminde elinde güçlü nakit pozisyonu bulunan, az borçluluğu ve döviz açık pozisyonuna sahip olan şirketler tercih edilebilir” yorumunu yapıyor.

“BORSA HIZLA TOPARLANABİLİR”

Koronavirüs krizini son zamanlarda yaşanan finansal krizlerden ayırmamız gerektiğini belirten Ahlatcı Yatırım Genel Müdürü Tuncay Karahan ise, insanların evlere kapanmasıyla birden duran ekonomilerin piyasaları olumsuz etkilediğini söylüyor. Bunun da kısa vadede yaşanan büyük belirsizliğin henüz bir tedavisi olmayan .bir sağlık sorunundan kaynaklanmasına bağlıyor. Merkez Bankası ve hükümetler her ne kadar birbiri ardına devasa boyutta likidi-te desteği sağlasalar ya da faizleri ultra düşük seviyelere çekseler de dünyanın bir süre tamamen virüsün etki boyutuna odaklanmayı sürdüreceğini düşünüyor. Bu açıdan karantina önlemleri, şirketlerin geçici de olsa kapanmaları, sınırların kapatılması durumu ne kadar uzun sürerse dünya ekonomisinin de o derece durgunluk yaşayabileceği endişesinin yaşanan krizin boyutunu öncekilerden çok farklı bir boyuta taşıdığının altını çiziyor. Alman sert tedbirlerle virüsün yayılma hızının önüne geçilebildiği, vaka sayısında ki artışın önce yatay, ardından aşağı yöne doğru gitmesi ile bol likidite ve düşük faiz ortamının borsadaki bu sert düşüşün hızlı bir şekilde toparlanmasına neden olacağını hatırlatıyor.

“BORSA İSTANBUL GEREKLİ ADIMLARI AHİ”

Borsa İstanbul’da 82 bin seviyesinin test edilmesinin ardından global ölçekte virüs paniğiyle yaşanan sert düşüşlerin devamına rağmen endeksin tutunma çabası gösterdiğini hatırlatan Karahan, “Bunda hem virüs ile ilgili yayılmanın Avrupa ve ABD’ye göre daha geç başlaması, hem de önlemlerin daha önceden alınması önemli rol oynadı. Ayrıca Borsa İstanbul yönetiminin açığa satışı yasaklaması, günlük düşük-yüksek marjları yüzde 10 ile sınırlaması ve devre kesiciler için aldığı önlemler de bir nebze de olsa yatırımcıların daha ciddi kayıplar yaşamasının önüne geçti” yorumunu yapıyor.

Borsa İstanbul’un aşırı dalgalanmaların önüne geçebilmek için gerekli adımları attığını düşünen Karahan, “Burada önemli olan virüsün yayılma hızının kontrol altına alınabilmesi vc küresel piyasalarda fiyatlamaların normal hale dönmeye başlaması olacak” diyor. Borsa İstanbul’u işlemlere kapatmak bir başka seçenek olarak görünse de şu aşamada endeksteki volatilitenin korunabilmesi sağlanabildiği ölçüde bu adımın uygulanmasını beklemiyor. Bu konuda da virüsün dünya üzerinde yaratacağı etkileri yakından izlemek gerektiğinin altını çiziyor.

“GIDA, SAĞLIK, TELEKOMÜNİKASYON”

Tera Yatırım Ekonomisti Enver Erkan ise virüs dolayısıyla kısa vadeli tepkilerin yanı sıra Türkiye’de vaka sayısı artarsa yeni fiyat-lamaların da söz konusu olabileceğine dikkat çekiyor. Bu konuda konuşmak için erken olduğunu önümüzdeki bir aylık süreci özellikle izlemek gerektiğini hatırlatan Erkan, 75 binli düzeylerin önemli olduğunu söylüyor. Bu kapsamda yatırımcıların borsanın gerilemesini alım fırsatı kollamak için değerlendirirken, endeksi bu seviyelere getiren faktörleri ve bunların ortadan kalkıp kalkmadığını da analiz etmelerini öneriyor. Olay riski kaynaklı volatilitenin devam edebileceğini göz ardı etmemek gerektiğini hatırlatarak şu yorumu yapıyor: “Bu dönemlerde en iyi yatırım, yatırım yapmamak olabilir. Ağırlığı-riskli varlıklarda bırakmamak gerekir. Ve yeni haber akışları değerlendirilerek işler iyiye gittiği zaman ana borsa hikayesi değerlendirilebilir.”

Mevcut koşullarda iletişim, telekomünikasyon, gıda, gıda/perakende, içecek, sağlık hizmetleri, ilaç ve cam sektörlerinin ön plana çıkacağını belirten Erkan, “Gıda ve gıda/perakendede biriken ve öne alınan talep, sağlık hizmetlerine ve ilaca artan talep ile cam sektörü, döviz fazlası ile kurlardaki artıştan olumlu etkilenebilir. Ayrıca dünyada Covid-19’dan dolayı düşen talep enerji fiyatlarını aşağı götürdüğü için maliyet avantajı da elde edebilirler. Çekince ise ekonomideki talep seviyesinin satışları olumsuz etkileme olasılığı olabilir. Mobil data, internet servislerinin kullanımının artması da telekomünikasyon/iletişim için olumlu” yorumunu yapıyor.

Erkan, uzun vade için de Anadolu Efes, Soda Sanayi, Trakya Cam, Anadolu Cam, Migros, Şok Marketler, Türk Telekom, Medical Park, Turkcell, Şişecam, Anadolu Cam hisselerinde ^pozisyon alınabileceğini söylüyor.

“2008-2009 KÜRESEL KRİZE BENZİYOR”

Mevcut kriterlere bakıldığında korona virüsü konusunun fi-nansal piyasalara etkisi açısından 2008-2009 küresel krize ben-zetilebileceğini belirten Gedik Yatırım Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdürü Metin Ayışık, zira o krizde de koşulsuz olarak tüm global piyasaların etkilendiğini hatırlatıyor. Ayrıca bu krizin daha önce yaşanmamış pandemi sorunu içermesinin ve tüm dünya ekonomilerini durma noktasına getirdiğinin de altını çizerek, “Haliyle, daha önce yaşanmamış bu unsurlar, karların ne kadar düşeceği konusunda belirsizlik yaratmakta. Diğer bir belirsizlik ise sorunun ne kadar süreceği. Ancak Çin’e benzer bir şekilde 1-2 ay içerisinde kontrol altına alınacağını varsayarsak, etki göreceli olarak kolay atlatılabilir” diyor.

“ENDEKS DOLAR BAZINDA DİPTE”

BIST-100 endeksinin dolar bazında dip seviyelere yaklaşırken, hisse fiyatlarının da değerlemeler açısından orta/uzun vadeli yatırım için cazip seviyelere gerilediğine dikkat çeken Ayı-şık şu değerlendirmeyi yapıyor:

“Salgın nedeniyle küresel büyüme üzerinde oluşan belirsizliklerin riskten kaçış fiyatlamasım ön plana çıkarması, finan-sal piyasaların genelinde oynaklığın ciddi şekilde artmasına ve sert düşüşlerin gözlenmesine neden oldu. Son iki aylık süreçte BIST-100 endeksi TL bazında yüzde 29, dolar bazında ise yüzde 36 değer kaybetti. Diğer taraftan, kısa sürede gözlenen sert değer kayıpları sonrasında endeksin dolar bazında geldiği son seviye ile 2008’de yaşanan son küresel kriz döneminde test ettiği en düşük seviyeye gerilemiş durumda. Dolayısıyla 80-90 bin bandının piyasada dip aralığı olduğunu düşünüyoruz.”

Ayışık, kısa vadede piyasalardaki stres fiyatlamasınm sürmesi muhtemel olsa da salgın hastalık kaynaklı risklerin gelecek 1-2 aylık süreçte azalacağı varsayımı altında ve mevcut durum itibariyle birçok önemli olumsuzluğun fiyatlara önemli ölçüde yansıdığını belirtiyor.

Küresel büyüme ve ticaret üzerindeki aşağı yönlü risklerin azaltılabilmesi için alınan tedbirleri de dikkate alarak ilk yarı sonunda endeksin mevcut 80-90 bin seviyelerden daha düşük olma olasılığını ise düşük görüyor.

DÜZENLEYİCİ KURULUŞLARDAN BEKLENTİLER

Borsa İstanbul’un bu dönemde proaktif davranarak faydalı tedbirler aldığını da hatırlatan Ayışık, bu süreçte en çok zararı başta yatırımcılar ile yatırım kuruluşlarının aldığını söyledi. Özellikle de kredili yatırım yapan yatırımcıların en çok zarar gördüğü düşünüldüğünde bu düşüşlerde yatırımcıların özkay-nak oranlan yüzde 35 altına düştüğünde tekrardan yüzde 50’ye tamamlamak için nakit göndermesi veya satış yapmak zorunda kalması yerine geçici olarak yüzde 35 oranını sağlamalarına imkan verilmesi borsadaki satış baskısını da hafifletebileceğinin altını çiziyor. Ayrıca “özkaynak yükümlüğünü yerine getiremeyen yatırımcıların salgın süresince borsaya bildirilmemesi ve kredili işlem yapmaları kısıtlanmam alı” diyor.

Ayışık ayrıca, “Yatırım kuruluşları personeli ve yatırımcıları uzaktan erişimle evlerinden hizmet vermeye ve işlem yapmaya başladıklarından yatırımcıları özendirmek için bu dönemde veri ücretlerinin geçici olarak alınmaması veya yüksek oranda azaltılması da düşünülmeli. Borsa payları bu dönemde geçici olarak yüzde 50 oranında azaltılarak Yatırımcı ve Yatırım kuruluşlarına salgının verdiği zarar azaltılabilir” diyor.

Bu dönemde borsa yatırımcılarına öneriler

■ Hepsinden önemlisi malınıza sahip çıkın.

■ Panik satışlardan uzak durun.

■ Uzun vadeli düşünün.

■ Şimdiye kadar pozisyonlarınız için bir zarar kes yapmadıysanız çok daha soğukkanlı olun.

■ Kademeli alış yaparak küçük de olsa kendinize borsada bir portföy oluşturun.

■ Özellikle içinde bulunulan durumda endeksin düşüşüyle birlikte değerleme rasyoları tarihi düşük seviyelere gelen hisselerin yeni alım fırsatları yarattığını göz önünde bulundurun.

En az değer kaybı Borsa İstanbul’da

Korona krizinin küresel bir boyut kazanması olağan dışı piyasa koşulları görülmesine neden oluyor. Mart başından beri, küresel çapta değer kazanan bir ana borsa yok. 1-19 Mart arası dönemde önde gelen borsalardaki değer kayıpları şu düzeylerde oldu.

  • Rusya RTS yüzde 34
  • İtalya FTSE MIB yüzde 31
  • Alman DAX yüzde 30
  • Fransa CAC 40 yüzde 29
  • İspanya IBEX 35 yüzde 28
  • Euro Stoxx 50 yüzde 28
  • İngiltere FSTE 100 yüzde 24
  • ABD’de Dow Jones yüzde 22
  • BIST- 100 yüzde 20
  • SSP 500 yüzde 19

Tuncay KARAHAN / Ahlatcı Yatırım Genel Müdürü
“Uzun vade için hisse çok”

İçinde yaşadığımız bu süreci iyi yönetebilirsek ve virüs etkisinden global anlamda kısa sürede kurtulmayı başarabilirsek; bir anda sağlanan dev likidite hamleleri ile çok düşük faizler, endekste yaşanan bu sert düşüşün ardından aynı şekilde güçlü bir toparlanmayı da beraberinde getirebilir. Böyle bir dönemde panik yapmak en kaybettirici hareket olur. Şimdiye kadar pozisyonları için bir zarar kes yapmayanların çok daha soğukkanlı olması gerekiyor. Bu dönemde uzun vadeli yatırımcılar fiyatların düşmesine paralel aşağı seviyelerden kademeli atımlarla maliyet düşürme yoluna gidebilir. Mevcut koşullarda hisse değerleme rasyoları tarihi düşük seviyelere gerileyerek yeni alım fırsatları yaratıyor. Bu virüs olayı bitip her şey normale döndüğünde insanlar yeniden yatırım yapmak isteyecekler.

Oysa şu dönemde özellikle sağlık, gıda ve gıda perakendeciliği sektörleri ön planda yer alıyor. Çok düşmesine rağmen düzeleceği beklentisi ile daha uzun vadede havayolları şirketlerinin de cazip konuma geçebileceğini düşünüyoruz. Bu kapsamda orta ve uzun vadeli düşünenler Bizim Toptan, Migros, Şok Marketler, Tukaş, Banvit, Carrefoursa, MLP Sağlık, Coca-Cola İçecek, Deva Holding, Eczacıbaşı İlaç, Selçuk Ecza, Aselsan, Koza Anadolu Metal, Koza Altın, Otokar, Trakya Cam, Anadolu Cam, İpek Enerji, Tofaş Oto ve Türk Telekom hisselerinde pozisyon alabilir.

Altan AYDIN / Vakıf Yatırım Yatırım Danışmanlığı ve Bireysel Portföy Yönetimi Müdürü
“Koç Holding, Koza Altın ve Soda Sanayi yüzde 60 potansiyele sahip”

Orta ve uzun vade için Koç Holding, Koza Altın, Tekfen Holding, Soda Sanayi, Aselsan, Ereğli Demir Çelik, Doğan Holding, Eczacıbaşı İlaç, Enka İnşaat, Kardemir Demir Çelik, TAV Havalimanları, Garanti BBVA ve Akbank hisselerinde pozisyon alınabilir.

Bu şirketlerden özellikle Koç Holding, Koza Altın ve Soda Sanayi şirketlerinin tercih edilebilir. Üç şirketin de ortak özelliği güçlü nakit pozisyonları, sürdürülebilir iş modelleri ve karlılıkları. Salgın etkisi sona erdiğinde faaliyetlerinde de bir bozulma beklentimiz bulunmuyor. Bu nedenle mevcut 12 aylık hedef fiyatlarına göre ortalama yüzde 60 yükseliş potansiyeline sahip bu hisseler tercih edilebilir. Kısa vade için dalgalanma sürecektir ancak orta, uzun vadede oluşabilecek yüzde 10-15 gerilemeleri tolare edebilecek yatırımcılar için potansiyel mevcut.

Enver ERKAN / Tera Yatırım Ekonomisti
“Turkcell karlılığını sürdürülebilir”

TURKCELL: Güçlü bir şekilde artan mobil data kullanımı (10 GB’a varan 4.5G kullanıcısı data tüketimi) ve dijital servisler gelirleri FAVÖK’ün çift haneli artış göstermesinde etkili olmakta. Fizy, Dergilik, Turkcell TV Plus ve Lifebox gibi yurtiçinde yoğun kullanılan dijital servisler pozitif katkı vermeye devam ediyor. Faturalı abone sayısının, toplam mobil abone sayısına oranı artıyor. Tüketicilerin daha çok veri kullanmak için yüksek paketlere geçmeleri ile artan dijital servis kullanımı Turkcell’in gelirlerini desteklerken, karlılığının da sürdürülebilir olmasında etkili olmakta. Teknik anlamda 12.05 TL güncel destek seviyesi, 11.05 ise Mayıs 2019 dibi olması itibariyle önemle izlenmesi gereken yerler. Şirket hisseleri Mart 2020 başında Covid-19’un yurtiçine dair haber akışlarının öncesinde 15.30 TL seviyesini görmüştü.

ŞİŞE CAM: Şirketin satış gelirinin yarısından fazlası, yurtdışı satışlar ve ihracattan kaynaklanıyor. Şirketin dolar ve euro cinsinden fazla pozisyonu var. Döviz fazlası olan grup şirketlerini, mali yapının sürdürülebilirliği anlamında, finansal dalgalanma dönemlerinde daha güvenli buluyoruz. Bu kapsamda Şişecam Grubu şirketlerini beğeniyoruz. Şirket, döviz kurlarının arttığı dönemlerde net finansman geliri elde etmekte. Şirket hisseleri Covid-19’un oluşturduğu piyasa ortamında 3.50 TL altını gördü. Dibine yakın fiyatlama yapmakta. Buralardan toparlanabilirse, Ocak sonu-Şubat başı seviyeleri 5.75 ve son bir yıllık zirve 6.70 TL virüs krizi sonrası için düşünülebilir.

ANADOLU EFES: Türkiye’nin yanı sıra Rusya, Bağımsız Devletler Topluluğu, Avrupa, Ortadoğu bölgelerinde alkollü ve alkolsüz içecek sektöründe üretim ve satış gerçekleştiriyor. Virüsten dolayı oluşan ortam ve “Evde kalın” çağrıları, bu kapsamda alınan önlemler yiyecek/içecek anlamında biraz biriken bir talebi bir araya getirecek. Tabii alkollü içecekler anlamında sosyal faaliyetler kısıtlandığı ve kafe vb. yerler kapatıldığı için sınırlayıcı bir etki olacak ancak grubun alkolsüz içecek markalarında talep artışı olabilir. Covid-19 krizinde hisse 16 TL altını gördü ve dibine yakın işlem görüyor. Düşüş trendini kırabilirse, kriz sonrasında 18.50-20 TL aralığına tutunabilir. Şirket hisseleri Ocak ayında 26.60’lardaydı.

Metin AYIŞIK / Gedik Yatırım Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdürü
“Türk varlıkları uzun vadede anlamlı getiriler sağlayabilir”

Salgın hastalık kaynaklı endişelerin orta vadede azalacağı, ortadan kalkacağı baz senaryosundan hareketle, endekste yakın dönem gözlenen sert geri çekilmenin özellikle uzun vadeli yatırımcılar açısından önemli alım fırsatlarını da beraberinde getirdiğini düşünüyoruz. Tam bu noktada, kısa vadede fınansal piyasalardaki oynaklığın yüksek kalmayı sürdürme olasılığını güçlü bir ihtimal olarak görüyoruz. Buna ek olarak, belirsizlikler azaldığında öngörülebilirlik arttığında birçok sektör ve şirket için 12-18 aylık kâr beklentilerinde aşağı yönlü revizeler gerçekleşmesinin neredeyse kaçınılmaz olduğunu düşünüyoruz. Ancak küresel piyasaların yaklaşık 2-3 aylık bir süreç içinde normal dinamiklerine döneceği varsayımı altında hâlihazırda değerlemeler açısından gelinen seviyeleri, mevcut risklere karşı küresel çapta alınan önlemleri, destekleri, faiz ve emtia fiyatlarındaki düşüşün enflasyon/ödemeler dengesi tarafında oluşturabileceği olumlu etki potansiyelini dikkate alarak önümüzdeki süreçte Türk varlıkların ön plana çıkabileceğini değerlendiriyoruz. Bu doğrultuda, Türk varlıklarda mevcut seviyelerden veya olası geri çekilmelerde, uzun vadeli bir perspektifle kademeli olarak alınacak pozisyonların, önümüzdeki dönemlerde yatırımcılara oldukça anlamlı getiriler sağlayabileceğini düşünüyoruz.

Öte yandan, içinde bulunduğumuz koşullardan olumlu olarak yararlanan sektörleri telekom, sağlık, ilaç, gıda, gıda perakendeciliği ve elektrik üretim/dağıtım olarak değerlendiriyoruz. Bu kapsamda da uzun vade için Net Holding, Türk Hava Yolları, TAV Havalimanları, Tekfen Holding, İndeks Bilgisayar, Koç Holding, Mavi Giyim, Aygaz, Koza Altın, Şişe Cam, Akbank, Migros, Garanti BBVA, Otokar, Yataş, Türk Telekom, Sabancı Holding, İş Bankası, Yapı Kredi ve Ford Otosan hisselerinde pozisyon alınabilir.

Borsa şirketlerinde neler oluyor?

AKİŞ GYO: Şirket, alışveriş merkezlerindeki faaliyetleri geçici olarak durdurma kararı aldı.

ANADOLU ISUZU: Şirket Taipei Triangle Motors ile 47.3 milyon euro tutarında satış sözleşmesi imzalarken, teslimatların 2021-2025 yılları arasında yapılması bekleniyor.

DESA: Şirket, 19 Mart itibariyle mağazalarının geçici bir süre ile faaliyetlerine ara vereceğini bildirdi.

EGE ENDÜSTRİ: Şirket müşterilerinden Man Trucks&Bus’ın 23 Mart 2020 itibariyle üretimi durduracağı bildirildi. Man, şirket satışlarının yüzde ll’lik payını ve satış tutarının ise yüzde 14’lük kısmını oluşturuyor. Yine şirket müşterilerinden Scania ise 25 Mart itibariyle iki hafta kadar üretimi durduracağını bildirirken, Scania’nın satış tutarı içindeki payı ise yüzde 11 olarak açıklandı.

HEDEF GİRİŞİM SERMAYESİ YATIRIM ORTAKLIĞI: Şirket, açıkladığı pay geri alım programına istinaden 12 milyon TL fon ayrılmasına ve şirket sermayesinin yüzde 10’una karşılık gelen azami tutarda 6.4 milyon adet payın geri alınmasına karar verdi. SANKO PAZARLAMA: Şirket sermayesinin 100 milyon TL’den yüzde 5 oranında bedelsiz olarak 5 milyon TL artışla 105 milyon TL’ye yükseltilmesine karar verildi.

SEYİTLER KİMYA: Şirket sermayesinin 16 milyon TL’den yüzde 18.75 oranında kar payından bedelsiz olarak 3 milyon TL artışla 19 milyon TL’ye yükseltilmesine karar verildi.

TURKCELL: Pay geri alım programı çerçevesinde 12.09-12.25 TL fiyat aralığından 0.41 milyon adet pay alımı yapılırken, alınan payların şirket sermayesine oranı yüzde 0.77’ye yükseldi. VESTEL: SPK tarafından şirketin 750 milyon TL tutara kadar borçlanma aracı ihracı taİebi onaylandı.

YAPRAK SÜT VE BESİ ÇİFTLİKLERİ: Şirket Ziraat Bankası’ndan 7.21 milyon TL tutarında kredi kullandığını, söz konusu kredinin sübvansiyona konu olmak kaydıyla iki yıl ana para ödemesiz olarak 84 ay vade ile ödeneceği bildirildi.

YAPI KREDİ: SPK tarafından şirketin 7 milyar dolar tutara kadar sermaye benzeri borçlanma aracı ihracı talebi onaylandı. ADNA ÇİMENTO: Oyak Çimento tarfından 1.71-1.81 TL fiyat aralığından 5.38 milyon TL pay alınırken, şirket sermayesindeki payı yüzde 59.37’ye yükseldi.

DOĞUŞ OTOMOTİV: Doğuş Otomotiv altı yıl vadeli 110 milyon euro karşılığı TL kredi kullanacak. Şirketten yapılan açıklamada, Yapı Kredi Bankası’na altı yıl vadeli kredi için yetkilendirme yapıldığı, kredinin mevcut kısa vadeli kredilerin vadesini uzatmak ve işletme sermayesi amaçlı kullanılacağı belirtildi. Şirket kredi için Tüvtürk’te bulunan yüzde 33 payını teminat olarak kullanacak.

FORD OTOSAN: Şirket Gölcük Fabrikasında 20 Mart, Yeniköy ve Eskişehir Fabrikalarında ise 23 Mart itibariyle üretime iki hafta ara verileceğini bildirdi.

HALKBANK: Şirketin Ağustos 2018’deki YK kararı ile aldığı pay geri alım programına istinaden, 70 milyon adet azami tutardaki nominal değerli paya 50 milyon adet ve kullanılacak fon tutarının ise 450 milyon TL’den 750 milyon TL’ye yükseltilmesine karar verildi.

IŞIKLAR ENERJİ VE YAPI HOLDİNG: Şirket, CEMAS’ın Odeabank’a olan kredisini ödemesinin ardından, kredi için verilen teminat, rehin ve ipoteklere ilişkin kefaletlerin geri alındığını bildirdi.

İŞ BANKASI: Munzam Sandık Vakfı tarafından 5.25 TL fiyattan 34.29 milyon adet payın özel emirle satıldığı bildirilirken, şirket sermayesindeki payı yüzde 38.17’ye geriledi. Payların Tecim Yapı tarafından aldığı açıklandı.

MAVİ GİYİM: Şirket Türkiye’deki perakende ve franehise ile Almanya ve Kanada’daki mağazalarının faaliyetlerine geçici olarak ara verildiğini bildirdi.

ODAŞ: Burak Altay tarafından 1.1575 TL ortalama fiyattan 5 milyon adet pay alımı yapılırken, şirket sermayesindeki payı yüzde 16.36’ya yükseldi.

ÖZAK GAYRİMENKUL YATIRIM ORTAKLIĞI: Ahmet Abalık tarafından 2.00-2.06 TL fiyat aralığından 0.67 milyon adet pay alımı yapılırken, şirket sermayesindeki payı yüzde 47.68’e yükseldi.

VAKKO: Şirket mağazalarda ve üretim merkezlerinde geçici olarak faaliyete ara verildiğini bildirdi.

EMLAK KONUT GYO: Şirket 100 milyon TL tutarında kredi kullandığını bildirdi.

ANADOLU SİGORTA: Şirketin Ocak-Şubat dönemi prim üretimi yüzde 21.2 yükselişle 1.33 milyar TL’ye yükseldi.

AVISA: Şirketin Ocak-Şubat dönemi prim üretimi yüzde 93.3 artışla 204.8 milyon TL’ye yükseldi.

GERSAN ELEKTRİK: Şirket Hes Halıcılar (üretici) arasında kablo ve iletkenlerin Nijerya, Gana, Senegal, Fildişi Sahilleri, Kenya, Tanzanya, Uganda, Katar, Dubai ve Umman bölgelerine satışı ve pazarlanması konusunda bir yıl süreli temsilcilik anlaşması imzalandığı bildirildi.

RAY SİGORTA: Şirketin Ocak-Şubat dönemi prim üretimi yüzde 33.43 artışla 209.4 milyon TL’ye yükseldi.

ŞİŞE CAM: İş Bankası tarafından 3.69-3.82 TL fiyat aralığından 1 milyon adet pay alımı yapılırken, şirket sermayesindeki payı yüzde 67.58’e yükseldi.

ANADOLU HAYAT EMEKLİLİK: Şirketin Ocak-Şubat dönemi prim üretimi yüzde 309 artışla 348.8 milyon TL’ye yükseldi.

AVOD GIDA: Şirket, Çin’deki son gelişmeler ışığında oluşabilecek üretim problemleri nedeniyle 2020-2021 sezonunda yurtdışı siparişlerin karşılanması adına Türkiye’de fason üretim planlandığını bildirdi.

DESPEC: Şirket OPPO Turkey ile Realme markalı cep telefonlarının OPPO’da satışı için görüşmelere başlandığı bildirildi.

MEDİCAL PARK: Şirket, 2020 beklentilerinde bir değişikliğe gitmediğini, 2020 için yüzde 18’lik hasılat ve yüzde 25’lik FAVÖK artış beklentilerini koruduğunu bildirdi.

RTA LABORATUVARLARI: Şirket koronavirüs tanısı için kit üretimi ve dağıtımı için tüm parametrelerini tamamladığını, yürütülen çalışmalarla birlikte beş ülkeye ihracatın devam ettiğini bildirdi. Nisan ayına kadar 2 milyon adet testin siparişinin teslimi planlanıyor.

TURCAS PETROL: Şirketin yüzde 30 oranında pay sahibi olduğu STAŞ hakkında Rekabet Kurulu’nca verilen 348 milyon TL tutarındaki para cezasına istinaden hukuki yollara başvuru hakkının saklı olduğunu bildirdi.

İDİL TARAKLI

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu