İş Kurmak İçin Yeni İş Fikirleri

Hünnap Meyvesi Yetiştirmek Çok Kazançlı

Hünnap yetiştiriciliği, hünnap meyvesi fiyatı, hünnap meyvesi nerede yetişir, hünnap meyvesi faydaları.

Hünnap Meyve Yetiştiriciliği – Hünnap Meyve Bahçesi Kurma Maliyeti

Hünnaba talep artıyor. Üreticinin ürünü tarlada satılıyor. Birçok meyveye göre daha kârlı. Bir dekarda 10 bin TL’den aşağı gelir elde edilmiyor. Giderek popülerleşen bu meyvenin bahçesini kurmakta geç kalmayın…

TÜRKİYE meyvecilik sektöründe oldukça iyi noktalarda. Hemen her hafta yaptığımız haberlerle bu durumu okurlarımızla paylaşıyoruz. Elma, kiraz, üzüm, çilek, şeftali gibi birçok meyvede ya dünya lideriyiz ya da ilk beşteyiz. Bu alanda çok ciddi, profesyonel boyutlarda yatırımlar yapıldığına şahit oluyoruz. Bu meyvelerle ilgili çok detaylı haberleri geçtiğimiz sayılarda verdik. Şimdi ise geçmişi eski, ama yeni keşfedilmeye başlanan bir meyveden bahsetmek istiyoruz. Bu meyvenin adı hünnap… Elma ve kiraz üretim merkezlerinde alternatif ürün olarak karşımıza çıkmaya başladı. Meyvesi öyle ucuz değil. Boyutlarına göre üreticiden çıkış fiyatı 7-15 TL arasında değişiyor. Aktarlarda, marketlerde ise 30 TL civarında satışa sunuluyor.

Hünnap, bazı bölgelerde ünnap ve in-nap olarak da biliniyor. İlkbaharda sarı renkli, güzel kokulu çiçekler açıyor. 3-4 metreye kadar boylanma yapabilen, iğde gibi dikenli bir ağaç. Yabani elmaya benzeyen yeşil meyveleri 3-4 santimetre büyüklüğe ulaşıyor. Önce yeşil ardından kırmızı olan meyveleri sonbaharda olgunlaşıp kahverengiye dönüyor ve etli, sulu, mayhoş lezzeti meyveler haline geliyor. Ağırlıklı olarak kurutulmuş hali ile tüketicilere ulaşıyor. Anadolu’da binlerce yıldır kuruyemiş olarak tüketildiği biliniyor.

hunnap

CİDDİ GİRİŞİMLER BAŞLADI

Ilıman iklim bitkisi olarak bilinen hünnap, batı ve güney bölgelerimizde orman örtüsü içinde yaygın olarak görülür. Güneydoğu Anadolu’nun kışı nispeten ılık geçen illerinde, hatta Sivas ve Erzincan gibi ağır karasal iklimli illerde de, doğal orman örtüsü içinde, diğer bölgelerimizde de soğuktan korunmuş mikro klima özellikli alanlarda yetişebilir. Ilıman iklim bitkisi olarak tanımlanmasının nedeni, karasal iklimlerde, çiçeklerinin açtığı mart ve nisan aylarında, bazı yıllarda ilkbahar geç donlarından çiçeklerinin zarar görmesiyle meyve veriminin düşmesidir. Yüksek verim verdiği yerler yazların uzun ve sıcak geçtiği bölgelerdir. Hünnabı ticari olarak üreten bölge henüz az. Ancak ciddi çalışmalar yapılıyor.

400 YILLIK AĞAÇLARI VAR

Denizli’nin Çivril ilçesine bağlı Gümüşsü beldesi hünnap yetiştiriciliğini uzun yıllardır yapıyor. Köydeki hünnap ağaçlarının 400 yıllık olduğu saptanmış. Elmasıyla meşhur Çivril’de hünnap ağacı alternatif bir meyve olarak artmaya başlamış.

Gümüşsü köyünde hem hünnap meyveciliği yapan hem de hünnap fidanı satan Metin Yam, meyveye olan talepte önemli artışlar yaşandığını söylüyor. Köyün hünnap geçmişinin eski olduğunu belirten Yam, yeni bahçe kuruluşlarının da yapıldığını söylüyor. Hünnabın zahmetsiz bir meyve olduğuna dikkat çeken Yam, “Sadece su ihtiyacını karşılıyoruz. Gübre, ilaçlama hiç bir şey yok. Tamamen doğal ortamda yetiştiriyoruz. Maliyeti düşük. Fiyatları da tatmin edici. Karlı bir meyve” diyor.

Fidan satışı da yaptıklarım belirten Yam, büyük bahçeler olmasa da yeni bahçelerin kurulduğunu söylüyor. Yam’ın verdiği bilgiye göre çevre illerden de hünnap yetiştirmek isteyen üreticilerin köylerine gelerek bilgi aldıklarım söylüyor. Metin Yam, hünnabın en çok kurutulmuş olarak tüketildiğini söylüyor. Yam, “Özellikle çayın yanında kuruyemiş olarak tüketiyoruz. Ayrıca reçelini ve şerbetini de yapıyoruz” diyor. Yam, Hunnapci.com internet adresi üzerinden hünnap fidanı satışı da yapıyor.

GÖNEN’DE BAHÇELER KURULUYOR

İsparta’nın Gönen ilçesi de hünnap ağacını keşfeden ilçelerden biri. Ağırlıklı olarak kiraz ve elma üretimiyle uğraşan ilçenin yeni meyvesi hünnap olmuş.

Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı ile Gönen Kaymakamlığı’nın geliştirdiği proje ile ilçenin hünnabı tanıması sağlanmış. 28 bin TL’lik kaynakla iki ayrı köye hünnap bahçesi kurulmuş. Örnek bahçelerde verim ölçümleri yapılmış ve sonuç oldukça iyi çıkmış. Hünnapla tanışan üreticiler de birer ikişer dekarlık alanlarda hünnap bahçesi kurmaya başlamış. Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı yetkililerinden Sinan Mesuter, projenin hedefe ulaştığını söylüyor.

Mesuter’in verdiği bilgiye göre sekiz dekarlık hünnap bahçesi kuran bile var.

Projenin uygulama alanı olan Gönen’in genç kaymakamı Coşkun Öztürk de hünnap ile ilgili yapılan çalışmalar hakkında şu bilgileri veriyor:

“Ben ilçede henüz yeni göreve başladım. Ama arkadaşlarımdan aldığım bilgiye göre proje Koçtepe ve Güneykent beldelerimizde uygulanmış. Alternatif ürüne ihtiyaç var. insanları cezbeden örnekler koymak lazım. Hünnap da bu şekilde ortaya çıkmış. Yapılan çalışmalarda hünnabın kazançlı bir meyve olduğu sonucuna varılmış. Bir dekarda 1.5-2 ton arası ürün almanın mümkün olduğu görülmüş. 7 TL’den satıldığında ciddi bir rakam çıkıyor,

Diğer meyvelerden daha karlı. Biz de bu projenin devamlılığı için çalışacağız. Üreticiye alternatif ürünleri göstermek lazım. Üretici kazancı gördüğünde yatırımını yapacaktır.”

SİMAV’DA ÖRNEK GİRİŞİMCİ

Kütahya’nın Simav ilçesinde ilk hünnap bahçesini kuran Ahmet Kahraman bölgeye örnek oldu. Kiraz ve vişne üretimi yaptığım belirten Kahraman, “Son dönemlerde kiraz ve vişne iyi kazandırmıyordu. Hünnap yetiştirme kararı vermekle çok isabetli bir iş yaptığımı düşünüyorum. Simav’ın iklim ve toprak yapısı hünnap yetiştirmeye çok elverişli. Ancak bugüne kadar yetiştiren kimse çıkmamış. Bir fidan ortalama 30 kilo dolayında ürün veriyor. Şimdi bölgedeki meraklı çiftçiler benden gelip bilgi alıyorlar. Çiftçi arkadaşlarıma kiraz ve vişneye alternatif ürün olarak hem verimli hem de şifalı bu bitkiyi yetiştirmelerini öneriyorum” diyor.

1 dekar bahçenin maliyeti

Hünnap zahmetsiz bir meyve olarak karşımıza çıkıyor. Sadece suya ihtiyaç duyar. Gübre, ilaçlama gibi maliyetleri yok. Fidanları 8 TL’den satılıyor. Bir dekara 50 fidan dikiliyor. Fidan maliyeti 400 TL. Sulama ve işçilikle birlikte rakam 2 bin TL’yi geçmiyor. 1 dekardan ise 1.5 ton civarında meyve elde ediliyor. Verimli bahçelerde bu rakam 2 tona ulaşıyor. Kilosu ise en ucuz 7 TL’den alıcı buluyor. İri taneli meyvelerde 15 TL’ye kadar çıkıyor. Aktarlarda kurusunun fiyatı 30 TL. Maliyet ve fiyatlara bakılırsa birçok meyveden daha karlı görünüyor. Sağlıklı beslenme uzmanlarının da son dönemlerde tavsiye ettiği hünnabın geleceği parlak görülüyor.

Nasıl tüketilir?

Hünnap meyveleri bazı yörelerde salatalara konur. En yaygın kullanın» reçel şeklindedir. Kurutulmuş olarak daha yaygın tüketilir. Meyvelerin içeriğinde vücudun enzim ve hormon sistemi için gerekli niasin ve riboflavin gibi maddeler ile magnezyum, çinko, bakır, demir, fosfor gibi vücuda gerekli elementler bulunur. C vitamini açısından turunçgillerden daha zengindir. Bitkisel A vitamini de içerir. Bağışıklık sistemini güçlendiren antioksidaniart da içinde bulundurur. Kabızlık ve uykusuzluğu giderdiği, karaciğeri güçlendirdiği söylenir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu