Ekonomi - Borsa - Hisse Senedi

Hisse senedi, fon dağılımında mutlaka yer almalı

NN Hayat ve Emeklilik Finans ve Mali İşlerden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Emine Sebilçioğlu, BES’te doğru varlık dağılımının kazandırdığını belirterek katılımcıların fon karmalarına mutlaka hisse senedini eklemesi gerektiğini söyledi.

FONLARIN düşük getiri sağladığı yönünde yanlış bir algı oluştuğunu belirten NN Hayat ve Emeklilik Finans ve Mali İşlerden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Emine Sebilçioğlu, Bireysel Emeklilik Sistemi’nin (BES) uzun vadeli bir tasarruf aracı olduğuna dikkat çekti.

“Kişiler emekli olduklarında refah seviyelerini korumak için bugünden yapacakları yatırımda tek tek fonlar yerine fon karmalarını tercih etmeli” şeklinde konuşan Sebilçioğlu, BES’e giren kişilerin doğru varlık dağılımı yaptığı sürece sistemle ilgili şikayeti olmaması gerektiğini ifade etti. Sebilçioğlu, “BES yatırımcılarının yüzde 99’u fon dağılımını değiştirmiyor. Bu haklarını kullanmadıkları için mağduriyet yaşadıklarından tartışma genelde fon getirileri üzerinden ilerliyor. Asıl konuşulması gereken doğru varlık dağılımı” dedi.

Hisse senedi

Risk profiline uygun varlık dağılımı önemli

BES’te iki tür yatırımcı olduğunu söyleyen Emine Sebilçioğlu, bunlardan bir grubun ‘para kaybetmeyeyim’ endişesiyle devlet tahvili, hazine bonosu gibi sabit getirili yatırım araçlarım tercih ettiğini ifade etti. Sebilçioğlu, bir diğer katılımcı grubunun ise getiri isteğiyle yüksek riskli fonlara yatırım yaptığını ancak kararsız kaldığını söyledi. Sebilçioğlu, risk profiline uygun varlık dağılımı tanımlanmasının kişilerin hayatının geri kalanında beklentilerini de karşılamada önemli olduğunu kaydetti. Sebilçioğlu, “Gelişmiş ülkelerde bireysel emeklilik fonlarının yüzde 33’ü hisse senetlerine yatırım yapıyor. Bizde ise yüzde 15’i geçmedi. Hisse senedi, varlık dağılımı içerisinde mutlaka yer almalı” şeklinde konuştu.

Kredi borcu ödeyen de tasarruf yapabilir

Ülkemizde katılımcıların BES’e, sistemin uzun vadeli bir tasarruf aracı olduğuna ikna olarak girmesi gerektiğini belirten Sebilçioğlu, “Katılımcıda bu bilinç uyandırılmadığı sürece kısa sürelerde birikimi alıp çıkma eğilimi görülüyor. Ayrıca ülkemizde borçlu kişilerin birikim yapamayacağı, borcu da eldeki birikimle kapatma yönünde de bir algı var. Kredi borcu ödeyen bir kişi de elbette ki tasarruf yapabilir” ifadelerini kullandı.

‘Mobil’ ve ‘İnternet Şube’mizde her türlü bilgiye ulaşılıyor

Sigorta sektörünün bir diğer önemli gündem maddesi ise dijitalleşme. NN Hayat ve Emeklilik olarak dijital dönüşüme yatırım yaptıklarını kaydeden Sebilçioğlu, “BES ve hayat sigortalarında tüm süreçlerimizi dijital ortama taşımak adına son bir yıldır düğmeye basmış durumdayız. Mobil aplikasyonda öncü şirketlerden biriyiz. Mobil Şube ve İnternet Şubemiz oldukça pratik ve her türlü bilgiye erişim sağlıyor. Katılımcımız istediği her an tahsilatlarını görebilir, katılım payını artırabilir, değişiklik taleplerini iletebilir, sözleşme ve poliçesine dair tüm detayları inceleyebilir” dedi.

Hayat branşında yeni ürünlerle müşterilerinin karşısına çıkacaklarının altını çizen Sebilçioğlu, “Bu yeni ürünlerle sektöre hem hizmet kalitesi hem de müşteri ihtiyacını karşılama anlamında ses getireceğimizi düşünüyoruz” diye ekledi.

BES’te kısmi bozdurma önerisi…

BES’ten çıkışları azaltmak ve engellemek adına ‘kısmi bozdurma’ önerisinde bulunan Emine Sebilçioğlu, “Sektör genelinde katılımcılar çıkışların finansal zorluk sebebiyle olduğunu ifade ediyor. Bazen kişiler ufak rakamlar için tüm birikimini bozmak zorunda kalıyor. Bu durumda hem çıkışları azaltacak bir insiyatif olarak hem de kişinin ihtiyacına cevap vermek adına kısmi bozdurma düşünülebilir. Böylelikle kişi derdine çare olacak kadarını alır ve kalan parayla birikime devam edebilir” dedi.

SEVAL ÖZKAP

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu