Ekonomi - Borsa - Hisse Senedi

Hisse geri alımları baharla atağa geçti

Borsa İstanbul’un (BIST) şubat ayı ortasından beri yükselişe geçtiği bir ortamda, şirketler de hisse geri alım programlarım hayata geçirmeye başladı. Cari fiyatların hisselerinin potansiyelim yansıtmadığını düşünen şirketler geri alım yapıyor. Uzmanlar, hisse geri ahmlarınm şirketlerin kurumsallığını artırdığım belirtirken, yatırımcıları da süreci takip etmeleri konusunda uyarıyor.

Dünya piyasaları hızlı bir yükselişin ardından biraz durulmuş gözükse de bahar havası yoğun bir biçimde hissedilmeye devam ediyor. Açıklanan veriler küresel büyümenin makul bir hızla devam ettiğini gösterirken, para politikasının genişleyici olduğu bir senaryoyu desteklediği de gözlemleniyor. Yurtiçine gelince… Merkez Bankası Başkanı’mn belli olması ve Maliye Bakam Naci Ağbal’ın kredi maliyetlerinin düşmesini sağlamaya yönelik önemli vergi düzenlemeleri yapılacağını açıklaması, piyasaları pozitif anlamda hareketlendirmiş gözüküyor.

Hisse senedi

Bunun yanında son dönemde faizlerde gözlenen düşüşün, şirket değerlemelerinde kullanılan sermaye maliyetlerini aşağı çekmek suretiyle değerlemelerde yukan yönlü revizyon için bir fırsat penceresi açtığı belirtiliyor. Öyle ki değerlemelerde kullanılan risksiz faiz oranı 10 yıllık tahvillerde yüzde 9,5’in altına geldi. Böylece şirketlerin değerlemelerde kullandıkları yüzde 11 faiz oranının güncellenmesi ihtiyacının doğduğunu belirten Yatırım Finansman uzmanlan, piyasadaki çoğu aracı kurumun BİST-100 hedef değerini yukan çekebileceklerini belirtiyor.

Yılın ilk çeyreğinde yönetim kurullarından ‘hisse geri alım’ kararını çıkartan şirketlerin, bu kararlarını yaşama geçirmeleri de borsanın yükselişine destek sağladı. Analistler, endeksteki yükselişe rağmen hisse geri alım programlarının devam etmesini bekliyor.

YÜKSELİRKEN ALIYORLAR

BİST’te bahar havasına girilse de şirketlerin yönetim kurullannca, hisselerinin gerçek değeri yansıtmadığı gerekçesiyle hisse geri alım programlan açıklanıyor. Tabloya bakıldığında hisse geri alım kararlarının özellikle yılın ilk çeyreklerinde alındığı görülüyor. Uygun zamanlarda da şirketler kendi hisselerini satın alıyor. Son dönemde özellikle THY, Tekfen ve Albaraka Türk’ün yoğun olarak hisse geri alımında bulunduğu görülüyor.

Burada parantez açılması gereken ve tabloya dahil edilmeyen bir diğer şirket Akfen Holding. Akfen’de uzun bir zamandır kendi hisselerini geri alan Akfen Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın, şirketin halka açık bulunan yüzde 30’luk kısmının tamamını aldığını belirtiyor. Yeni bir yapılanma ve sonrasında borsa kotundan çıkma niyetinde olduğunu belirten Akın, bu yapılanmadan 3-4 yıl sonra yeniden bir halka açılma olabileceğinin de sinyalini veriyor.

Bunun dışında Turkcell’in genel kurulunda hisse geri alımına onay çıkmazken, BlM ve Bimeks’te ise fiyat istikran sağlandığı için hisse geri alım programlan geçtiğimiz dönemde sonlandırıldı.

AMAÇ HİSSEYE DESTEK OLMAK

Halk Yatırım Başekonomisti Banu Kıvcı Tokalı, bu noktada hisse geri aliminin en bilinen nedeni olarak, hisse senetlerinin şirket faaliyetlerinin gerçek performansını yansıtmamasını gösteriyor. Tokalı, “Endekse göre rölatif performans itibariyle zayıf kalan hisse senetleri için şirketler belirli süreler ve sermayelerinin belirli oranlan dahilinde hisse geri alım programı açıklayabiliyorlar. Geri alımlar için ayrılmış olan fonların bitişi ya da belirlenen sürelerin sona ermesi ile söz konusu alımlar tamamlanıyor” diyor.

YENİ ALIMLAR GELEBİLİR

Banu Kıvcı Tokalı, sonraki dönemlerde de yine hisse senetlerinin şirket faaliyetlerinin gerçek performansını yansıtmadığı gerekçesiyle yeni hisse geri alım programlan açıklanabildiğim belirtiyor. Tokalı, aynca hisse geri alım programı açıklandığı anda genel olarak hisse performansını destekleyici etkide bulunurken, bunun sürdürülebilirliği konusunda net bir yorum yapmanın zor olduğunu belirtiyor.

Dolayısıyla hisse senetlerine yalnızca geri alım programı doğrultusunda yatırım yapılması yerine, temel dinamikler itibariyle ne durumda olduğunun sorgulanması öneriliyor.

KURUMSALLIĞI ARTIRIYOR

Şirketlerin bu karan almalannda 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu ile şirketlere esas veya çıkarılmış sermayesinin 10’da Tine kadar kendi hisse senetlerini geri satın alma imkanının verilmiş olması da etkili. Şirketlerin geri pay alım programı açıklamasını iki açıdan olumlu gördüklerini söyleyen Gedik Yatırım Araştırma Uzmanı Yılmaz Altun, ilk olumlu nokta olarak şirketin geri pay alım yapabilecek güçte olmasını gösteriyor. Altun, ikinci nokta olarak da bu şirketlerin kurum-sallığına vurgu yapıyor.

Yılmaz Altun, “Geri pay alım programlan çerçevesinde, şirketlerin belirli tarihler arasında belirli fiyat aralıklan ve belirli azami alım miktan önceden kamuoyuna açıklanır. Ancak şirketlerin geri pay alımlan zorunluluk olmazken, bu süreçte hiç pay almama veya belirlenen alım tutarının çok altında bir tutarda geri alım yapılabiliyor” diye konuşuyor. Altun, burada önemli olan bir diğer konunun da geri pay alım kapsamında belirlenen fiyat aralıklan olduğunu söylüyor. Çünkü belirlenen fiyat aralıklarının alt bandının borsa fiyatı seviyesine yakın olması, bu şirketin borsa fiyatlannın daha aşağı gitmesine karşı bir sigorta oluşturuyor. Böylece satışların şirket tarafından karşılanabileceği algısı yaratıyor.

NELERE DİKKAT EDİLMELİ?

Hisse geri alım kararlarının açıklanması ile hisse senedi fiyatının ilk etapta olumlu etkilenmesi söz konusu olabiliyor. Fakat şkketlerin hisselerini geri aldığı bk ortamda, yatırımcıların hisse geri alım politikasının neden uygulandığı, şirketin amacının ne olduğu gibi konuların iyi saptanması gerektiği belirtiliyor. Destek Menkul Değerler Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Mergen, geri alımlann sermayeye oranının da bu noktada önemli olduğu vurgusunu yapıyor. Mergen, “Dolaşımdaki hisse sayısının azalmasıyla hisse başına daha fazla kâr dağıtılacağı düşünülse de bu algıya kapılmamalı. Bu uygulamanın piyasanın ilgisini çekmek için mi, hisse değerini korumak için mi, yoksa öz sermaye kârlılığı gibi finansal oranlan dengelemek için mi yapıldığının bilinmesi gerekk” şeklinde konuşuyor.

Ahmet Mergen, hisse geri alımlarının bazen negatif bir algı da yaratabileceğini ifade ediyor. Hisse geri alımlarının, yöneticilerin kendi şkket-lerine güvendiklerinin bir kanıtı olduğunu dile getiren Mergen, diğer taraftan da şkketin çok da iyi durumda olmadığı algısını da uyandırabileceğini hatırlatıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu