Ekonomi - Borsa - Hisse Senedi

Hisse fon zamanı mı?

Borsa uzun süredir dar bir kanal üzerinde hareket ediyor. BIST-100 kısa vadede aşağı yönlü riskler taşısa da uzun vade için fırsat sunuyor. Önümüzdeki bir iki yıl için hisse fonları kademeli olarak artırılabilir…

PORTFÖYÜNDE asgari yüzde 80 oranında hisse senedi bulunan fonlara hisse fon deniliyor. Hisse fonlara genel olarak BIST-100 veya BIST-30 endeksindeki hisse senetleri almıyor. Ancak fonlar, hisselere belirli sınırlamalar dahilinde, değişik oranlarda yatırım yaptıkları için, karşılaştırma ölçütlerini bilmek gerekiyor. Bunun için de, yatırım yaptığınız hisse fonunu bulmak için, www.kap.org.tr’den fonlar menüsünü takip ederek, emeklilik fonları seçeneğinden kendi fonunuza gidebilirsiniz. Aynı sayfada fonun yatırım stratejisine ait bilgileri de bulacaksınız. Bu ne işinize yarayacak? Fonunuzun portföy yönetim stratejisini öğrenerek, piyasadaki gelişmelerden hangi yönde etkileneceğini tahmin edebilirsiniz.

HİSSE FONLARIN AVANTAJI

Hisse fonlarını, hisse senedinden ayıran en büyük fark, değişik sektörlerde ve değişik iş yapma biçimlerine sahip hisse senetlerinden oluşan bir portföye sahip olmasıdır. Hisse fona yatırım ile tek bir hissenin risk veya getirisi yerine, birden çok hissenin riski veya getirisi satın alınmış olur. Bunun en büyük avantajı yatırımcısını aşırı riskten korumaktır. Özellikle de, içinde bulunduğumuz dönemdeki gibi aşırı volatil piyasalarda. Hisse senedi yatırımcısı hiçbir zaman en dibi veya en yükseği bulamaz. Halbuki hisse fonlara yapılan düzenli yatırımlar, piyasanın dibe vurduğu, taban bulduğu seviyelerden de alım yapma fırsatı verir.

HİSSE FONLARIN DEZAVANTAJI

Her güzelin bir kusuru var haliyle. Nedir derseniz, hisse fonların kusuru da yatırımcıları hep ortalama getirilere razı bırakmasıdır. Aşırı volatil hareketler, hisse fonlara törpülenerek yansıdığı için hisse senetlerinde getirilerin kaça katlanacağını bilmek mümkün değildir. Ama bilmem kaça ulaşan zararlar da oluşmaz. Bunu da göz ardı etmemek lazım. Örneğin, yılbaşından bu yana BIST-100 endeksi yaklaşık yüzde 20 değer kaybetmişken, BBS hisse fonlarında ise kayıplar yüzde 16 ile yüzde 5 aralığında değişiyor.

TEKNİK ANALİZ GÖZÜYLE

BES’teki hisse fonların çoğunluğu BIST-100 ve BIST-30 endekslerini karşılaştırma ölçütü olarak alıyorsa, biz de BIST-100’ün uzun vadeli görünümüne şöyle bir bakalım. Burada yapacağımız analiz sadece teknik analize dayalı olacak. Bunu da unutmayalım. Bu arada önümüzdeki dönemde FED’den faiz artışı beklentisi, Brexit oylaması, Avrupa Merkez Bankası toplantısı, OPEC Zirvesi gibi gelişmeler piyasalar tarafından takip edilecek. İçeride ise mart ayında yapılacak yerel seçimler gündemin ilk sıralarında yer alırken, enflasyon ve TCMB faiz kararı takip edilecek. Buralardan gelecek sonuçları da, piyasaları nasıl etkileyeceğini de bilmiyoruz. Bu nedenle BIST-100’iin içinde bulunduğu durumu teknik analiz açısından değerlendirerek bir projeksiyon çıkartmaya çalışalım.

UZUN VADELİ TREND

Aşağıda BIST-lOO’ün aylık olarak sıkıştırılmış logaritmik grafiği yer alıyor. Çok kaba olarak endeksin 20 ve 50 aylık hareket alanına sıkıştığı gözleniyor. Mavi çizgiyle gösterilen yatay destek 90 binlerde endekse destek sağlıyor. Daha aşağıdaki destek ise 100 aylık ortalamayı gösteren pembe çizgi ki, o da 80 binlerde endekse destek sağlamaya hazır bir asker gibi. Ancak, 2009 dibinden gelen kırmızı yükselen trend çizgisi 88’binden den geçiyor. Ne demek bu? Eğer 88.000 aşağı yönde kırılırsa, yükselen trend ikinci kez aşağı kırılacak demek. Peki, burada yukarı yönlü potansiyel yok mu? Yukarıda 99 bin-100 bin aralığı direnç olarak görünüyor. Bu bölgenin yukarı yönde geçilmesi halinde tekrar zirveye doğru bir atak gerçekleşebilir. Ancak yukarı yöndeki atakların sınırlı hareketler olacağı gözden kaçırılmamalı.

KISA VADELİ TREND

Uzun vadeli teknik analizden sonra, şimdi kısa vadede BIST-100 nasıl görünüyor, sorusunun ccvabım arayalım. Aşağıda BIST-100’ün yılbaşındaki tarihi zirveden bu yana gözlenen düşüş trendi ve Temmuz 2018’den bu yana 88.000-101.000 aralığındaki yatay hareketi görülüyor. Son iki ay bir üçgen görünümünde sıkışma yaşanması bize yakın bir tarihte aşağı veya yukarı yönde sert bir atakla karşılaşabileceğimizi gösteriyor.

RİSK ALABİLİR MİYİZ?

BES’te toplam 90 milyara ulaşan portföy büyüklüğü içinde hisse senetlerinin payı yüzde 12’lerde. Bu da hisse senedi yatırımları konusunda BES katılımcılarının oldukça muhafazakar davrandığını gösteriyor. Fakat BIST-lOO’ün bulunduğu noktada aşağı yönde risk olmasına rağmen, önümüzdeki biı-iki yıllık dönem için hisse fonların oranı kademeli olarak artırılabilir. Çünkü olası geri çekilmeler, her ay katkı payı ödeyen katılımcılar için düşük fiyattan alım yapma fırsatı da sağlayacaktır. Ne kadar yatırım yapmalı derseniz, sizi kaybıyla rahatsız etmeyecek ama getirisiyle tatmin edecck kadar diyelim.

ZEYNEP CANDAN AKTAŞ

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu