Ekonomi - Borsa - Hisse Senedi

Halka arzda umut 2015 yılına taşındı

BIST-100 2014’te getiride şampiyon olurken halka arzlar bu rüzgarı arkasına alamadı. Yapılan dokuz halka arzda yalnızca iki şirketin getirisi artıda oldu. Şimdi gözler 2015’e çevrilmiş durumda. Bu yıl içinde Ziraat Bankası, Başkent Doğalgaz, Paşabahçe gibi şirketlerin birincil halka arzları gündemde. THY, Türk Telekom, Vakıfbaıık, Füıaıısbaıık ve Aselsan gibi şirketlerin de ikincil halka arzları bekleniyor.

Halka arz2014 yılı, Borsa İstanbul’un getiri açısından şampiyon olduğu bir yıldı. Yaklaşık yüzde 26 oranında bir getiri sağlayan BİST, yatırımcılarını sevindirdi. Ancak halka arzlar açısından ters orantılı bir grafik çizildi. Geride bıraktığımız yıl, 2013’te olduğu gibi, yalnızca dokuz şirketin halka açılmasına sahne oldu. Üstelik 2013 yılındaki Pegasus Hava Yolları ve Halk GYO gibi büyük arzlar da gerçekleşmedi. Yılın en büyük hacimli halka arzının Avivasa olduğu 2014 yılında, bu bağlamda halka açılan şirketler, yatırımcı nezdinde yüksek bir beklenti oluşturamadı.

Bu yıl ise halka arzlarda beklenti yüksek. 2015 yılında en büyük beklentiyi Ziraat Bankası oluştururken, ardından Başkent Doğalgaz ve Paşabahçe gibi gerçekleşmesi beklenen büyük halka arzlar da yatırımcılarda heyecan yaratıyor. Buna ek olarak Türk Telekom. THY, Vakıfbank, Finansbank ve Aselsan gibi şirketlerin de ikincil halka arzları dillendiriliyor. Uzmanlar, bu bağlamda yeni halka arzlarda yatırımcıların öncelikle halka arz edilecek şirketin büyüme stratejisini, getiri sağlama potansiyelini ve sektörün genel durumunu yakından incelemesi gerektiğini söylüyor.

KONJONKTÜR ETKİLEDİ

Halka arzların başarılı olabilmesi sadece arz edilen şirketin yapısı ile değil piyasa koşulları ile de doğrudan bağlantılı. Bu bağlamda, Burgan Yatırım Finansal Danışmanlık Müdür Yardımcısı Murat Akyol,

BİST’in 2014 yılına siyasi” taraftaki soru işaretleriyle başlamasının olası halka arzlar için olumsuz etki yaptığını dile getiriyor. “Diğer taraftan yıl içinde Suriye ve Ukrayna’daki gerilim önemli bir belirsizlik unsuru olarak çalıştı” diyen Akyol, FED’in tahvil alım-larına son vermesi ve faiz artırımına yönelik sinyallerin alınmaya başlanmasının da büyük ve başarılı halka arzların gelmesini önünü kestiğine vurgu yapıyor. Akyol, “Büyük çaplı halka arzların gerçekleştirilmesi hisse senetlerine olan yatırımcı ilgisini de artıracağı için piyasaya derinlik kazandıracaktır. Dolayısıyla bu tip arzlar sonrasında işlem hacimlerinin güç kazandığını görmemiz mümkün” diyor.

ZİRAAT’IN ARZI BEKLENİYOR

2014 yılına 125.098 puandan başlayan BİST Halka Arz Endeksi, yılı 122.412 puandan kapatarak yüzde 2’lik bir kayıp yazdı. Böylece BÎST-100’ün yüzde 26,4 kazandırdığı bir ortamda istenileni elde edemedi.

Bu yıl ise halka arzı planlanan şirketler içerisinde uzun zamandır beklenen en büyük halka arzı Ziraat Bankası oluşturuyor. Şayet bu halka arz gerçekleşirse, yatırımcıların katılımının da oldukça fazla olması bekleniyor.

Destek Menkul Değerler araştırma ekibi, uzun yıllardır halka arzların az olmasının, ülkemiz borsası için kronik bir sorun olduğunu söylüyor. Halka arzların artırılması için Borsa İstanbul’un son yıllarda yoğun çalışmalarının olduğunu söyleyen Destek Menkul analistleri, şirketlerin borsada işlem görmesi için halka arz seferberliği yapıldığını anlatıyor. “Belki de bunların etkisini 2015 yılında bir miktar görebiliriz” diyen kurum, ancak gerek dış ekonomik gelişmeler gerekse seçim yılı olması nedeniyle, bu yıl halka arzların çok fazla olamayabileceği-ni de belirtiyor.

BİST DE HALKA AÇILACAK

Garanti Yatırım uzmanları ise 2014 yılında BİST’te gerçekleşen toplam dokuz halka arz sonrasında, Avivasa ve Ulusoy Elektrik halka arzlarında toplam 150 milyon dolar yabancı yatırımcı katılımı olduğunu söylüyor. 2015 yılında Başkent Doğalgaz, TUSAŞ, STFA, Ziraat Bankası ve Paşabah-çe’nin gerçekleşmesi beklenen halka arzlarının büyük beklenti yarattığını söyleyen Garanti Yatırım uzmanları, bunların yanı sıra, Türk Te-lekom, Aselsan, Finansbank, THY’de de ikincil halka arzların gündeme gelebileceğine dikkat çekiyor. Garanti Yatırım uzmanları, “IGDAŞ, Elektrik Üretim A.Ş, köprü ve otoyolların da özelleştirmeleri planlanıyor” derken, 2015’te yüzde 34,6 pay satışı düşünülen BİST için ise halka arz sürecinin 20l6’da gerçekleşebileceğini kaydediyor.

BÜYÜK HALKA ARZLARYOLDA

ZİRAAT BANKASI: Geçtiğimiz yıl Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Ziraat Bankası için tam tarih vermese de bankanın halka açılacağını belirtti. Ziraat Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın ise halka arza her şekilde hazır olduklarını belirtiyor.

BAŞKENT DOĞALGAZ: Torunlar Grubu bünyesindeki şirket, yılın ikinci yarısında halka arz edilmeye hazırlanıyor. Torunlar Grubu’nun CFO’su İsmail Kazanç, arzın yabancı yatırımcılara cazip gelmesi için en az yüzde 25 hissenin söz konusu olması gerektiğini belirtirken, yine en az 300 milyon dolarlık bir halka arzın yabancı yatırımcının ilgisini çekebileceğini söylüyor.

PAŞABAHÇE: T. Şişecam bünyesindeki Paşabahçe’nin de halka arzı bu yıl için beklenti yaratıyor. Avrupa imar ve Kalkınma Bankası’nın (EBRD), Paşabahçe Cam’ın yüzde 15,44 oranındaki hissesi için 125 milyon Euro ödediğini hatırlatalım.

TUSAŞ: Borsa İstanbul’da 2014 yılının en büyük halka arzlarından biri olmaya aday olan ve 2014 Şubat ayında planlanan Türk Havacılık ve Uzay Sanayi’nin (TUSAŞ-TAI) halka arzı, finansal piyasalardaki dalgalı koşullar nedeniyle ertelenmişti. Bu arz ne kadar ertelense de, TUSAŞ, yatırımcılar nezdinde halka arzıyla en büyük beklenti yaratan şirketlerden birisi.

STFA: Enerji ve inşaat alanında faaliyet gösteren STFA’nın CEO’su Mehmet Ali Neyzi, STFA Yatırım Holding’i 2014 yılında halka arz etmek istediklerini dile getirmişti. Enerji grubu şirketlerini Enerya markası altında toplayan STFA Yatırım Holding’in, doğalgaz dağıtımında en büyük üç oyuncudan birisi olma hedefi bulunuyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu