Pazarlama Reklam

Halka Arzda 7 Önemi İletişim Hatası

Halka arz bir şirket için yepyeni bir dönem anlamına geliyor. Bu sürece hazırlanırken, iletişim stratejilerini belirlemeyen şirketleri krizler, kaoslar ve itibar kayıpları bekliyor…

GÖRÜNEN o ki 2018, halka arz yılı olacak. Yaşanan bazı olumsuz gelişmeye karşın bölgenin halen en istikrarlı ve güçlü ülkesi olan Türkiye’de bir dizi firmanın Şubat ayından itibaren halka arz süreçlerine start vermesi bekleniyor. Beymen, DeFacto, Eneıjisa, Şok ve Memorial bunlardan sadece birkaçı. Bu yıl 3.5 milyar dolar düzeyinde halka arz olacağı tahmin ediliyor.

Kısa fakat yoğun bir süreç halka arz. İşin finansal ve yönetimsel boyutu kadar iletişim ayağının da hayati bir önem taşıdığım artık biliyoruz. Halka arz sürecine kadar şirketinizin itibar ve konumlandırılmasını uygun bir şekilde yaptıysanız işiniz elbette biraz daha kolay. Ancak bu sijreç başlayana kadar iletişim çalışması yapmamış bir kurumsanız, bu birkaç aylık sürede, hem kurum ve kurum liderinizin iletişimini şeffaf bir şekilde yapmalı hem de finansal iletişiminizi güçlü bir şekilde gerçekleştirmelisiniz. Tabii kriz iletişimini asla ihmal etmemek şart. Ne de olsa artık gözler sizin üzerinizde olacak.

halka arz iletism hatasi

AMAN DİKKÂT!..

iletişim tarihi, halka arz süreçlerinde yaşanan krizlerle birlikte şirketlerin itibarlarının tepetaklak olduğu örneklerle dolu. Halka açılmayı planlayan şirketler, liste günü gelmeden önce potansiyel yatırımcılar, ekonomi medyası, etkilenme merkezleri ve diğer menfaat sahipleri ile etkili bir iletişim kurmanın önemini artık fark etmiş durumda. Şayet bunlardan biri değilseniz yine de geç kalmış sayılmazsınız. Halka arz sürecinizin iletişim yönünden bir kaosa dönüşmemesi için kaçınmanız gereken yedi önemli hatayı sizin için listeledik.

■ İletişime yumurta kapıya dayandığında başlamak

Uzun yıllara dayanan bir iletişim süreciniz yoksa şirketinizin halka arzı düşünülmeye başlandığı anda ve hatta öncesinde iletişim çalışmaları başlamalı. Bu konudaki stratejik iletişim planınız, özellikle şirketinizde mevcut bir strateji yoksa bir halka arz yapılması için karar alınır alınmaz geliştirilmeli. Sözcülerinizi belirleyin ve iletişim sanatında ustalaştıklarına emin olun. Halka arz sırasında SPK kuralları gereğince iletişimde bazı kısıtlamalar olacağını akıldan çıkarmayın.

■ Şeffaf davranmamak

Herkesin gözü üzerindeyken mesajlarınızın net ve şeffaf olması gerekiyor. Ayrıca süreçteki tüm sözcülerin, CEO, CFO, kurumsal iletişim, yatırımcı ilişkileri ve diğer yönetiilerinizin iletişimde aynı dili kullanmaları gerektiğini unutmayın.

Dışanya açılan yüzlerinizi gözden geçirin. İşe web sitenizden başlayın. Sadece halka arz öncesinde değil, halka arz sırasındaki sessiz dönem boyunca da şirketinizin web siteniz sizin adınıza konuşmaya devam edecektir.

■ Krize hazırlıksız yakalanmak

Krize neden olabilecek konular önceden tespit edilerek ona göre aksiyon planları oluşturulmalı. Çünkü hiç hazırlıklı olmadığınız ve hiç ama hiç beklemediğiniz bir anda bir sürprizle karşılaşabilirsiniz. Halka açılacağınız günün bir gün öncesinde bile tüm planlar altüst olabilir.

■ Halka arzda panik havası

Bu süreçte en önemli konu soğukkanlılığınızı korumanız. Beklenmeyen bir kriz ortamında bile iletişimde paniğe asla yer olmamalı.

■ Konuşmayayım daha iyi…

Aksine, net ve şeffaf bir şekilde mesajlarınızın tüm paydaşlara ulaşması gerekiyor. Sosyal medya dahil tüm iletişim mecralarmı verimli bir şekilde kullanmayı ihmal etmeyin.

■ Çalışanları unutmak

Şirketiniz halka açıldığında, çalışanlar diğer hissedarlardan önce bilgi sahibi olma haklarına sahip değildir. Ancak şirket çalışanlarınızın kuralları anlamasını sağlayın. Onların da birer paydaş olduğunu unutmayın ve dışarıda yürüttüğünüz iletişimi içeriye de taşıyın.

Melis Tosyalı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu