Ekonomi - Borsa - Hisse Senedi

Hâlâ yükselme potansiyeli olan 17 hisse

Borsa soluksuz bîr şekilde yükseliyor. Peki, bazı güçlü hisseler neden bu yükselişe iştirak etmiyor? Bu soruyu uzmanlara sorduk. Bize hem bu durumun nedenlerini anlattılar hem de henüz uyumakta olan bazı hisselere dikkat çektiler…

YILBAŞINDAN itibaren dolar bazında yaklaşık yüzde 38 oranında değer kazanan BIST-100 endeksi düşük F/K’sı ve iskontolu işlem görmesi ile birlikte yabancı yatırımcıların ilgisini çekmeye devam ediyor. Yılbaşından bu yana yurtdışı yerleşik kişilerin 2.736 milyar dolarlık hisse senedi ve 5.626 milyar dolarlık DIBS alımı olduğu hesaplanıyor. Borsada da yükseliş trendi devam ediyor. Endeks ise 108 bin 605 seviyesine kadar yükseldi. Uzmanlar ise 125 bin seviyelerini telaffuz ediyor. Yatırımcılar da “borsada uyuyan veya prim yapmamış hisse var mı, bunları nasıl belirleriz” sorularım soruyor. Sektör temsilcileri ise her dönem böyle hisseler bulunduğunu söylüyor. Bu kapsamda hala yükselme potansiyeli olan 17 hisseye dikkat çeken uzmanlar yatırımcılara şu önerilerde bulunuyor.

değerleme olarak uygun durumdaki hisseler

“BORSADA MACERA ARANMAMALI”

Meksa Yatırım Araştırma Müdürü Eren Can Umut, her dönem borsada uyuyan veya prim yapmamış hisse bulunacağını belirterek asıl sorunun “borsa yükselirken bu hisseler neden yükselişe yeterli derecede uyum sağlamadığıdır” diyor. Bu kapsamda bilançosunun yatırımcılara cazip gelecek boyutta olmaması, beklentisinin bulunmaması ya da ileriye yönelik daha olumsuz bir bilanço açıklayacağı beklentisi olabileceğini söylüyor. Bu gerekçelerin işin olumsuz boyutu olarak sıralanabileceğini ifade ederek, “Bu kapsamda bir de betası düşük olması nedeniyle borsada yaşanan yükselişe uyum sağlamayan en azından endeks kadar yükselişe eşlik etmeyen fakat bilançosu güçlü hisseler de bulunabilir. BIST-lOO’ün rekor kırdığı bu dönemde ileriye yönelik beklentisi bulunan ve betası düşük olması nedeniyle yükselişe daha sonra uyum sağlayabilecek hisseler de mevcut. Dolayısıyla borsada macera aranmamalı ve son saydığımız şartlan içinde barındıran şirketlerin hisse senetleri bu dönemde ilgi çekmelidir” diyor. Umut, bir hissenin uyuyan dev olduğunu anlamanın cevabının çok çeşitli olduğunu ifade ederek böyle bir dönemde hisse seçerken şu kalemlere bakılmasını öneriyor:

“Öncelikle bilançosu güçlü, öz varlık karlılığının ise istikrarlı olarak artması gerekir. Para girişi ufaktan da olsa yükselmeli ve işlem hacminde artış yaşanmalı. Endekste yaşanan yükselişe uyum sağlayamamış olmasına karşılık bu şartları sağlamasının yanında ileriye yönelik beklentilerin de güçlenmesi (yeni yatırımlar ya da bilançosunun daha iyi bir noktaya geleceği gibi), hisselerin net bir yükseliş hareketine başlayabileceği olasılığını yükselten gelişmelerdir.”

Eren Can Umut’a göre, Vestel Beyaz Eşya, Iş GYO, Türk Traktör, Brisa, Tü-mosan, Beşiktaş, Ülker, Kordsa, Göltaş, Ege Endüstri, Gübre Fabrikaları hala yükselme potansiyeli olan hisseler arasında yer alıyor.

“KÂR PAYI YÜKSEK HİSSELER”

Ahlatcı Yatırım Direktörü Tonguç Erbaş da, diğer gelişmekte olan ülke borsalarınm çoğuna göre iskontolu işlem gören Borsa İstanbul’un yabancı ilgisini çekmeye devam ettiğini, ancak var olan talebe karşı endeksin altında performans göstermeline rağmen güçlü finansalları, yeni yatırımları ve hikayeleri ile yükselişe eşlik etmemiş hisseler bulunduğunu söylüyor.

Bu kapsamda öncelikle yıl-sonu net kar beklentilerine göre iskontolu olan ve açıklanan ilk çeyrek bilançoları ile karlılığa yönelik beklentileri daha sağlıklı gelişim gösteren hisselerin ön plana çıkacağını düşünüyor. Bununla birlikte yatırımlarını tamamlamaya yakın ve bu yatırımları kara dönüşmeye başlamış hisselerin de yakından takip edilmesini öneriyor. Jeopolitik riskler veya ihracat bölgelerinde yaşanan dönemsel sıkıntıları geride bırakmaya yakın fakat henüz fiyatlanmamış hisseleri uyuyan dev olarak nitelendirebileceğimizi belirten Erbaş, “Önümüzdeki dönemde, yeni iş ilişkisi ve büyük yurtiçi veya dışı proje bazlı ihalelere hazırlanan bu ihalelerden büyük pay alarak şirket gelişimine katkı sağlayacağını düşündüğümüz hisseler ile kar payı ve bedelsiz potansiyeli yüksek olan şirketler ön plana çıkabilir. Bu kapsamda endekse göre F/K oranı sektörel bazda göreceli düşük olan şirketler getiri tarafında gizli favoriler olarak değerlendirilebilir” diyor. Tonguç Erbaş’a göre, Aksa Akrilik, Trakya Cam, Petkim, Aygaz, TSKB, Halkbank hala yükselme potansiyeli olan hisseler arasında yer alıyor.

Brisa: Türkiye’de lastik sektörü lideri konumunda. Sadece yurtiçi değil yurtdışı satışlarıyla da dikkat çekiyor. Şirket içinde bulunduğumuz yılın birinci çeyreğinde 473 milyon TL satış geliri elde etmiş durumda. Yıllık bazda bu veriyi baz aldığımızda artış oranı yüzde 18. Yılın ikinci çeyreği ise satış gelirleri 850 milyonu aşabilir. Esas faaliyet karı da 58 milyon seviyesine yakın açıklandı. Geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yıllık artış oranı yüzde 27’ye yakın. Bu açıdan şirket bilançosunu olumlu buluyoruz. Brisa 24 milyon 680 milyon TL net dönem karı açıklamış. Yıllık bazda yüzde 10’a yakın kar rakamında artış görülüyor. Şirket verimliliğini artırmak için kendi içinde yapılandırmaya gideceğini açıkladı. Bu sayede satış/pazarlama, girişimcilik ve uluslararası pazarlar olmak üzere üç temel birim kendi içerisinde ayrıldı. Bu politikanın işlerliği gelecek dönem bilançoları açısından pozitif. Gelişmelere paralel orta uzun vadede şirket hisselerinde yüzde 19 yükselme potansiyeli ile 8.60 TL hedef fiyat öngörüyoruz.

Gübre Fabrikaları: Yılın ikinci çeyrek bilanço verisi henüz açıklanmadı. Şirketin ilk çeyrek cirosu 473 GUBRET4S milyon TL. Geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 18’e yakın bir yükseliş yaşandı. Esas faaliyet karında yıllık artış oranının ise yüzde 26’yı aşması olumlu. Dönem net karı ise 24 milyon 700 bin TL. Yıllık bazda karda yüzde 10’a yakın bir artış yaşandı. Şirketin kısa vadeli yükümlülüklerinin yıllık olarak geriliyor olması olumlu. Yalnız şirket hisselerini baskı altına alan en önemli durum öz varlık karlılığının zayıf olması. Hisseleri teknik olarak olumlu bir görüntü sergiliyor. Orta vadeli simetrik üçgen formasyonunun yukarı yönde geçilmesi yükselişin devamı açısından olumlu. 5.24 desteğinin altını zarar kes olarak belirleyerek orta vadede yüzde 21 yükseliş potansiyeli ile 5.40 TL hedef fiyat öngörüyoruz.

BIM: Şirket yılın birinci çeyreğinde 5 milyar 707 milyon TL ciro açıkladı. Bu da geçtiğimiz yıla göre yıllık bazda yüzde 18’lik bir artışa karşılık geliyor. Esas faaliyet karında yıllık bazda yaşanan yüzde 27’lik artış oranı oldukça pozitif. Tüm bu verilerle birlikte şirketin net dönem karı birinci çeyrekte 198 milyon TL’ye yakın. Bu rakam geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 22 yükselişe tekabül ediyor. Görüldüğü gibi bilanço oldukça olumlu. Bu pozitif görünümün yılın ikinci çeyreğine de yansımasını bekliyoruz. Özellikle Türkiye ekonomisinde büyüme temposunun artması perakende sektörü açısından da pozitif olarak algılanabilir. Bu haliyle şirket hisseleri için yüzde 26 yükseliş potansiyeli ile 76.60 TL hedef fiyat öngörüyoruz.

Aksa Akrilik: 14 Ağustos’ta ikinci çeyrek finansallarını açıklaması bekleniyor. 2017 birinci çeyrek konsolide finansallarını geçen yıl aynı dönemi ile kıyasladığımızda satışlar yüzde 41.4 oranında artış gösterirken, maliyetlerin düşmesi brüt karın yüzde 79 artış ile 147 milyon TL’ye yükselmesine neden oldu. Net karın ise aynı dönemde yüzde 141 artış ile 70 milyon TL civarında gerçekleşerek yılsonu için kar beklentilerine olumlu yansıyacağını düşünüyoruz. Şirket müşterek yönetime tabi ortağı DovvAksa İleri Kompozit Malzemeler Sanayi Ltd. Şti. rüzgar türbini üreticilerinden biri olan Vestas Wind Systems A/S ile türbin kanatlarında kullanılan karbon elyaf pultruze profillerin tedariği için dört yıllığına 300 milyon dolarlık anlaşma yaptığını açıkladı. Şirketin yapmış olduğu yatırımları, güçlü finansalları ve sektördeki konumu önemli. Bu veriler ışığında 12 aylık hedef fiyatımızı yüzde 10 yükseliş potansiyeli ile 15.00 TL olarak korumaya devam ediyoruz.

Trakya Cam: Şirketin bu yıl birinci çeyrek konsolide finansallannda geçtiğimiz yıla göre satışların düşük maliyet ile birlikte yüzde 52.5 oranında artış kaydettiği görülmekte. Esas faaliyet karı yüzde 183 artış ile 150 milyon TL’ye yükselirken yatırım faaliyetlerinde gelirlerde yaşanan artışın finansman geliri/gideri öncesi faaliyet karı kalemine pozitif yansıdığı görülüyor. Bu yılın ilk üç ayında net karın yüzde 77 artış ile 114 milyon TL’ye yükselmesi ve şirketin yurtdışı iş ortakları ile bağlı ortaklarından gelen olumlu finansallar önemli. Bu verilerin şirket ciro ve kar rakamına olumlu yansımaları, yılsonu net kar artışını destekler nitelikte.

Şirket, Temmuz ayı içerisinde 930 milyon TL olan mevcut ödenmiş sermayesini 1.130 milyar TL’ye yükselterek sermaye artırımını bedelsiz olarak hissedarlara paylan oranında dağıttı. Sektördeki öncü konumu ve yatırımları dikkate alındığında, artan güçlü büyüme potansiyeli beklentisi dikkat çekiyor. Trakya Cam hisselerinde 12 aylık öngörümüzü endeks üzeri getiri performansı ile birlikte yüzde 20 yükseliş potansiyeli ile birlikte 4.38 TL olarak korumaya devam ediyoruz.

Bazı hisseler yükselişe neden eşlik etmez?

  • Bilançosu yatırımcıları cezbedecek boyutta değildir
  • Beklentisi yoktur
  • İleriye yönelik daha olumsuz bir bilanço açıklayacağı beklentisi olabilir

Bir hissenin uyuyan dev olduğu nasıl anlaşılır?

  • Bilançosu güçlü, öz varlık karlılığı istikrarlı olarak artmalı
  • Para girişi az da olsa yükselmeli
  • İşlem hacminde artış yaşanmalı
  • İleriye yönelik beklentileri güçlenmeli
  • Yılsonu net kar beklentilerine göre iskontolu olmalı
  • Yatırımlarını tamamlamaya yakın olmalı
  • Kar payı ve bedelsiz potansiyeli yüksek olmalı

İDİL TARAKLI

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu