Ekonomi - Borsa - Hisse Senedi

FED beklentisinin piyasalara olası etkileri

FED’in aralık ayında faiz artırma olasılığı yüzde 72’ye yükseldi. Şu aşamada FED’i fiyatlayan piyasalar, gelişen ülke para birimleri, altın, petrol ve euroIdolar. Dolar/TL’de 3.00 bölgesi, dolardan TL’ye dönmek için değerlendirilebilir. Borsada ise 75 bin seviyesi alım için uygun…

FED beklenti

ABD tarım dışı istihdam sonrası piyasaların tepkisini nasıl yorumlamalıyız?

Ekim ayı tarım dışı istihdam raporu, piyasaların beklentisinin çok ötesinde geldi. Ekim ayında beklenen artış 180 bin düzeyindeydi. Gerçekleşme 271 bin oldu. Evet, ABD ekonomisi bir ayda 270 binden fazla yeni iş imkanı yarattı. Üstelik işsizlik oranı da son sekiz yılın en düşük düzeyi olan yüzde 5.0’a geriledi. Söz konusu işsizlik oranı olduğunda yüzde

5.2 FED’in kırmızı çizgisi olarak kabul edilir. Bu veri setini FED üyelerinin sindirmesi bir hayli zor olacak. Artık faiz artırmamak için gerekçe üretmek giderek zorlaşıyor. Yılın geri kalan kısmında sadece tek bir FED toplantısı kaldı. O da aralık ayında. Aralık toplantısı öncesinde kasım ayı İSM imalat, ISM hizmetler ve tarım dışı istihdam verileri de açıklanacak. Bu verilerde kayda değer bir bozulma olmazsa FED’in aralık toplantısında faiz artırımı yapması kaçınılmaz hale gelir.

FED “yapabilirim” diyor, ama piyasa umursamıyor mu?

Umursamıyordu. Ta ki geçen cuma açıklanan güçlü tarım dışı istihdam raporuna kadar. Cuma günüyle birlikte piyasa FED’in aralık ayında faiz artırımı yapacağına bir miktar daha ikna oldu. Bunu nereden anlıyoruz? İki yer var… Birincisi, faiz sözleşmeleri üzerine yazılmış opsiyon fiyatları. Buna göre, FED’in aralık ayında faiz artırma olasılığı yüzde 72’ye yükseldi. İkincisi de FED barometresi olarak nitelendirdiğim ABD 10 yıllık Hazine faizleri. Bir başka ifadeyle, piyasa faizleri 10 yıllıklar cuma günü itibarıyla yüzde 2.33’e yükseldi.

FED’den kim korkar?

Şu ana kadar gelişen piyasalarda korku var. ABD verileri iyi geldikçe gelişen ülkelerin para birimleri (TL de dahil) değer kaybediyor, gelişen ülkelerin borsaları düşüyor. Gelişmiş ülke borsa endeksleri (DAX ve S&P500 gibi) yükseliyor. Tablo bu…

“Gelişmiş ülke borsa endeksleri FED faiz artırımına rağmen yükselmeye devam edebilir mi” sorusunun yanıtı ise 10 yıllık Hazine faizlerinde korku eşiği yüzde 2.45-2.50 bandını geçene kadar devam eder. Sonrasında korku, sadece gelişenlerle sınırlı kalmaz. Bozulma her tarafa yansır. Şu aşamada FED’i fiyatlayan piyasalar, gelişen ülke para birimleri, altın, petrol, euro/dolar. Diğerlerinde kayda değer bir hareket görülmüyor.

Altın için görüşünüz nedir?

Dolar bazında 1.050 dolar bölgesi orta vadeli alım için uygun bir bölge. Altının üretim maliyetinin 1.050 dolar bölgesinde olduğunu tahmin ediyoruz. Fiyat, üretim maliyetinin altına düşebilir ama kalıcı olması zor. Gram altında ise 98-100TL bandının alım fırsatı sunacağı öngörüsüne sahibim.

Euro/dolar tahmininiz nedir?

Aralık ayma pariteyi aşağı çeken iki beklentiyle giriyoruz. Birincisi FED ve faiz artışı hikayesi. Bu, doları güçlendiriyor. İkincisi, Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi’nin genişleyici adım atma ihtimali. Bu da euro yu zayıflatıyor.

iki durum birleşti. Bu nedenle paritede 1.04-1.05 bandı dolardan euro’ya geçmek için uygun görünüyor. Parasal birlik dağılmadığı sürece ya da o yönde bir beklenti oluşmadığı sürece paritede 1.00’in altı oldukça zor.

Dolar/TL ve BIST-100 endeksi için tahminleriniz neler?

Daha önce belirttiğim seviyeler hala geçerli. Seçim sonrası ortaya çıkan tablodan sonra dolar/TL’de 3.00 bölgesi, dolardan TL’ye dönmek için değerlendirilebilir (kısa vade için geçerli, orta vadede dolar TL için ise 3.60 beklentim geçerli). Borsada ise 75.000 alım için uygun. Bu bölge öncesinde alım tavsiye etmiyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu