Ekonomi - Borsa - Hisse Senedi

Faizlerin düşmesi bankalara yarayacak

Beklentilere daha fazla tepkisiz kalamayan Merkez Bankası, önceki hafta politika faizim 50 baz puan düşürerek yüzde 7,75’e indirmişti. Şimdi de ocak ayı enflasyonunun açıklanmasının ardmdan 75 baz puanlık indirim beklentisi var. Düşük faiz borsada özellikle bankacılık ve GYO hisselerini pozitif etkiliyor. Düşük Euro üe desteklenen otomotiv hisselerinde de hareketlilik öngörülüyor.

Merkez Bankası (MB), Erdem Başçı başkanlığında önceki hafta yapılan Para Politikası Kumlu (PPK) toplantısında faizi 50 baz puan düşürerek yüzde 8,25’ten yüzde 7,75’e indirmişti. Faiz koridoru üst bandını yüzde 11,25’te bırakan MB, alt bandı da yüzde 7,5’te sabit tutmuştu. Piyasa beklentileri de 25 ile 50 baz puan seviyesinde indirim olacağı yönündeydi. Yapılan bu faiz indirimi özellikle hükümet cephesinde az bulunurken, Başkan Başçı aleyhine ciddi bir baskı yaratıldı. Sonrasında Erdem Başçı da enflasyondaki düşüşe göre PPK’yı erken toplama kararı alabileceklerini söyledi. Böylece piyasalarda MB’nin 4 Şu-bat’ta erken toplantıyla faizi 75 baz puan daha düşürebileceği yönünde beklentiler oluştu.

Faizlerin düşmesi

Sonuçta faizde yaşanması beklenen bu düşüş trendi doları tarihi rekor seviyelerine taşıdı. Euro da ise aşağı yönlü baskılar devam ediyor. Konuyu finans haberimizde detaylıca okuyabilirsiniz. Para piyasalarında bu gelişmeler yaşanırken, BİST-100 Endeksi de 91-400’den dönüş yaptı ve 88.000 seviyelerine gevşedi. Burada geçen sayımızda yaptığımız borsa haberine de vurgu yapmak gerekiyor. Bu haberimizde 15 genel müdür, TL faiz ve hisse vurgusu yapmış ve yukarı hareketlerin satış fırsatı olarak değerlendirilmesi yönünde görüş bildirmişti. Yine yaptığımız çalışmada portföylerde dolar oranını yüksek tutan kurumlar; HSBC Yatırım, Ün-lü&Co, IKON Menkul ve Prim Menkul olmuştu.

FİYATLARA YANSIYOR

Bu hatırlatmayı yaptıktan sonra faiz indirimi sürecinin, kurlardaki hareketliliğin ve düşük petrolün etkilediği sektör ve hisseler olduğunu da belirtmek gerekiyor. Haberimizde bu şirketleri analiz ettik. Bunun yanında faiz ve kurun piyasalar üzerindeki etkilerini araştırdık.

Öncesinde endeksle ilgili beklentilere bakıldığında, 95.000 senaryolarında kâr satışı önerileri yapılırken, kurdaki hareketlilikle birlikte satışlar daha erken safhalarda geldi. Geri çekilme halinde 85.000 ve ardından 80.000 seviyeleri yeniden gündeme gelebilir.

Gedik Yatırım, bulunduğumuz durumda her ne kadar faiz indirim beklentisi sürüyor olsa da bu beklentinin fiyatların içine girdiği yorumunu yapıyor. Kurum, “Dolar/TL kurunun 2,40’ın üzerine yükselmiş olması ve 2013 yılındaki zirveye yakın olmamız, BİST-100 Endeksindeki satış baskısını artırıyor” diyor. Gedik Yatırım, yatırımcıların daha çok betası düşük ve beklentisi olan hisselerde ağırlığının artırmasını, endeks ile korelasyonu yüksek hisse senetlerinin ağırlığının ise azaltılmasını tavsiye ediyor.

Burgan Yatırım Finansal Danışmanlık Müdür Yardımcısı Murat Akyol, düşük faiz ortamının çok uzun soluklu olmasını beklememek gerektiğini söylüyor. Akyol, “FED’in aksiyonlarına ek olarak içeride de baz etkisinin geride kalması ile enflasyonun görünümü faiz artırımlarını gündeme getirebilir” diyor.

Murat Akyol, dolayısıyla uzun vadeli yatırım yaparken faizlerin bu görünümünü göz önünde bulundurmak gerektiğini sözlerine ekliyor.

DÜŞÜŞ KALICI OLMAYABİLİR

Petrol fiyatlarındaki gerileme 40 dolar seviyelerinde dengelendi. Yine baz etkisinden dolayı gıda fiyatlarındaki yüksek seyir bu dönemdeki enflasyon hesaplamasına dahil edilmedi.

Bunlardan dolayı, önümüzdeki dönemde TÜFE’de iyileşme beklendiğini söyleyen Destek Yatırım Finansal Analisti Emre Özgüven, faiz indirim sürecinin kalıcı olmasını beklemediklerini söylüyor.

“Çünkü önümüzdeki dönemde FED’in faiz artırım sürecinin yaklaşması doları küresel anlamda değerlendirirken dolar/TL kurunda da yeni zirve denemelerine sebep oluyor” diyen Özgüven, kurdaki oynaklığın enflasyon baskısını tekrardan artırabileceğini belirtiyor.

GÜÇLÜ DOLAR ENGEL

Her ne kadar 50 baz puanlık bir indirim beklentileri karşılamasa da, Bileşik Endeks bu etkiyi arkasına alarak 93.000’leri test etmişti. Aslında yukan trendin daha çok sürmesi beklenirken, yükselişe fren güçlü dolar cephesinden geldi. ALB Menkul Değerler Araştırma Müdürü Yeliz Karabulut, globalde de güçlenen doların baskısıyla BİST-lOO’ün 89.000’lere gerilediğini belirtiyor. Karabulut, faizin hem şirket değerlemeleri hem de endekse etkisini şöyle açıklıyor: “Faizin yüzde 7,75’e düşürülmesine endeksin tepkisi yukarı yönlü olmuştu. Şu anda ise piyasanın beklentisi 50 ile 100 baz puanlık bir indirim olacağı yönünde. Yüzde 7,75’ten yüzde 7,25’e düşülmesi durumunda doların ateşinin sönmesi ve TL’nin güçlenmesi ile 100.000 puanlar konuşulabilir.”

Karabulut’a göre burada dikkat edilmesi gereken diğer iki nokta, düşük gelmesi beklenen ocak ayı enflasyonu ve güçlü olması beklenen 2015 ilk çeyrek banka bilançolan. Bu iki güçlü beklentiyi arkasına alan endeksin yakın dönemde yönünü yukarı çevirmesi beklenebilir.

DÜŞÜK EURO/FAİZ

Düşük faiz oranları ve zayıf Euro’nun otomotiv sektörünün iç piyasadaki marjlarını desteklediğini belirten Yapı Kredi Yatırım uzmanları, Euro’daki zayıflığın, yüksek ihracat bağımlılığı sebebiyle olumsuz etki yaratabileceğini dile getiriyor. “Tofaş, al ya da öde kontratlarının Euro bazında belirlenmesi nedeniyle Euro’daki zayıflığa karşı daha hassas. Ford Oto-san sektördeki en beğendiğimiz hisse” diyen Yapı Kredi Yatınm uzmanları, iki hissede de ‘alım’ tavsiyesi veriyor. Kurum, beyaz eşya sektörünün iç pazar talebinin iyileşme beklentisi sebebiyle 2015’te iki haneli satış büyümesi kaydetmesini bekliyor.

Ayrıca zayıf Euro/dolar’m düşük hammadde maliyetlerinin olumlu etkisini büyük ölçüde ortadan kaldırarak, ilk yarıda brüt marjdaki iyileşmeyi gölgeleyeceğini savunuyor. Yine traktör sektöründe de Euro’nun gevşemesi ve hammadde maliyetlerinin düşmesi ile marjların iyileşmesi beklenebilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu