Ekonomi - Borsa - Hisse Senedi

Ekonomiye Güven Arttı

Güvenmeye devam…

Döviz kurundaki artışla gerileyen tüketici ve reel kesim güveni ekimde toparlandı. Kapasite kullanımı ise yatay seyrini sürdürüyor. Uzmanlar, bu dönem için kurdaki gevşeme ve baz etkisine dikkat çekiyor…

Ekonomiye Güven

YILSONU yaklaşırken ABD’den gelen faiz artışının ötelenece-ğine dair mesajlar küresel ekonomiye nefes aldırdı. Ayrıca Avrupa Merkez Bankası’nm parasal genişleme kararı ve Çin ekonomisiyle ilgili olarak geçen aylara göre daha iyimser tahminler de dünya ekonomisine destek oluyor. İçerde seçimlerin geride kalmasıyla belirsizliğin azalması bekleniyor. Geçen hafta Merkez Bankası’nın açıkladığı son enflasyon raporunda yılsonu tahminleri 1 puan yükseltildi. Merkez Bankası, döviz kurundaki artış nedeniyle 2015 yılsonu enflasyon tahminini önceki rapora göre 1 puan artırarak yüzde 7.9’a çıkardı. Geçen hafta açıklanan ekonomiye ilişkin güven endeksleri ise olumlu bir tablo ortaya koydu. Reel kesim, tüketici ve sektörlerin bileşiminden oluşan Ekonomik Güven Endeksi ekimde yüzde 13 artarken, tüketici güveni ve reel kesim güven endeksleri de artış gösterdi.

Buna karşılık ekim ayında Kapasite Kullanım Oram’ndaki (KKO) düşüş dikkat çekti. Uzmanlar güven endekslerindeki artışta, son dönemde döviz kurundaki gevşemenin yanı sıra baz etkisinin de etkili olduğunu savunuyor. Kapasite kullanımıyla ilgili ise sinyal niteliğinin zayıfladığı ve yatay kaldığı görüşü hakim.

EKONOMİYE GÜVEN YÜZDE 13 ARTTI

Tüketici ve üreticilerin genel ekonomik duruma ilişkin değerlendirme, beklenti ve eğilimlerini yansıtan Ekonomik Güven Endeksi tüketici güven göstergesi ile mevsim etkilerinden arındırılmış reel kesim, hizmet, perakende ticaret ve inşaat sektörlerinin birleşiminden oluşuyor. Ekonomik Güven Endeksi ekim ayında bir önceki aya göre, yüzde 13 oranında artarak 81.48 değerine yükseldi. Tüketici Güven Endeksi de bir önceki aya göre yüzde 7.3 artarak 62.78 değerine ulaştı. Endeksin alt kalemleri olan hanenin maddi durum beklentisi yüzde 5.5, genel ekonomik durum beklentisi yüzde 12.3, işsiz sayısı beklentisi yüzde 4.4 ve tasarruf etme ihtimali yüzde 5.3 artış gösterdi.

Reel Kesim Güven Endeksi yüzde 3.7 artarak 103.2 değerini aldı. Perakende Ticaret Sektörü Güven Endeksi yüzde 2.7 artarak 98.68 değerine yükseldi. Hizmet Sektörü Güven Endeksi yüzde 0.1 artarak 97.63 değerine ulaştı, inşaat Sektörü Güven Endeksi ise yüzde 0.5 oranında azalarak 80.02 değerine düştü.

KAPASİTE KULLANIMI YATAY

Merkez Bankası tarafından imalat sanayindeki işyerlerine yapılan anketle hesaplanan İmalat Sanayi Kapasite Kullanım Oram (KKO), ekim ayında, bir önceki aya göre 0.4 puan azalarak yüzde 75.5 seviyesinde gerçekleşti. İmalat sanayi genelinde mevsimsel etkilerden arındırılmış kapasite kullanım oranı ise bir önceki aya göre 0.8 puan azalarak yüzde 74.6 seviyesinde gerçekleşti.

Mal gruplarına göre, kapasite kullanım oranları değerlendirildiğinde, gıda ve içecekler, dayanıklı tüketim malları ve dayanıksız tüketim mallarında artış görülürken, ara mallar ve yatırım mallarında azalış görüldü.

“KURUN GEVŞEMESİ ETKİLİ OLDU”

Finans Yatırım Başekonomisti Burak Kanlı, ekim ayında tüm güven endekslerindeki artışı döviz kurunun bir miktar gevşemesine bağlıyor. Ayrıca önceki aylarda karamsarlığın artmış olması ve buna bağlı endeksin çok düşmüş olmasının da ekimde baz etkisi yarattığını söylüyor. Burak Kanlı, kapasite kullanım oranıyla ilgili ise son çeyrekte beklenen yavaşlamanın göstergesi olarak değerlendiriyor. Ekimdeki düşüşü yakıcı değil” sözleriyle değerlendiriyor. Kanlı, ekimde güven endekslerindeki azalmayı ise erimenin durması olarak yorumluyor. Kanlıya göre, Reel Kesim Güven Endeksi daha tutarlı bir endeks. Çünkü işyerleri tüketicilere göre daha mantıklı yanıtlar veriyorlar. Ankete katılan işyerlerinin, ekimde ihracata dair beklentilerinde toparlanma olduğu ortaya çıkıyor. Özellikle Avrupa’ya ihracat iyi gidince, sanayicilerde “en kötü geride kaldı” inancı oluştu.

YILLIK DEĞİŞİME DİKKAT”

Akbank Araştırma Yöneticisi Evren Kı-rıkoğlu, reel kesim ve tüketici güven endekslerindeki değişimi önceki aya göre değil, geçen yılın aynı ayma göre karşılaştırmak gerektiğini söylüyor. Kırıkoğlu, bu yöntemle bakıldığında iki endeksin de eksi yüzde 5 azalmaya işaret ettiğini ifade ediyor.

Kapasite kullanım oranıyla ilgili ise uzun süredir yatay bir seyir izlediğini belirtiyor. Dolayısıyla diğer anketlerin yanında çok büyük bir sinyal niteliğinin kalmadığını savunan Kırıkoğlu, istikrar ortamının yeniden oluşmasıyla anket verilerinin yukarı dönmesinin beklenebileceğini kaydediyor.

Enflasyon tahmini yüzde 7.9’a çıktı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (MB], 2015 yılının son enflasyon raporunda yılsonu tahminini 1 puan yukarı çekti. Önceki raporda yüzde 6.9 olan enflasyon tahmini yüzde 7.9’a yükseltildi. 2016 yılsonu enflasyon tahmini ise yüzde 6.5’a revize edildi. Yukarı yönlü revizyona gerekçe olarak döviz kuru hareketlerinin yarattığı geçişkenliğe dikkat çekildi. MB, petrol fiyat varsayımlarını bu yıl için ortalama 59 dolardan 54 dolara indirirken, gelecek yıl için de 63 dolardan 54 dolara düşürdü. Gıda enflasyonu tahminleri ise her iki yıl için yüzde 8 olarak korundu.

Raporda, enflasyonda belirgin bir iyileşme sağlanana kadar sıkı para politikası duruşunun devam ettirileceği vurgusu yapıldı. Ekonomik görünüme ilişkin ise, yılın ikinci yarısında ılımlı iç talebe karşılık, büyüme kompozisyonundaki değişimin net ihracat lehine olabileceği değerlendirildi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu