İş Kurmak İçin Yeni İş Fikirleri

Dünyada 50 Milyar Doları Aşan Kamp Ekonomisine Yatırım Yapın

Dünyada 50 milyar doları aşan kamp ekonomisi Türkiye’de 350 milyon dolara ulaştı. Ancak sektörün potansiyeli çok daha yükseko 2000’Ierdeki özel okul sektörü gibi hızla büyümeye aday. Yeni yatırımcılar için büyük fırsatları var…

Kampçılık

TÜRKİYE’DE kampçılık denince akla ilk gelen isim Hababam Sınıfı’nın beden eğitimi hocası Badi Ekrem olsa da, gerçek hayatta kampçılık denince 20 yılı aşkm bir süredir akla gelen üç isim var; Fahrettin, Murat ve Osman Gözet kardeşler, çocuk ve genç kampçılığını yaygınlaştırmayı, kamp sektörünü büyütmeyi adeta kendilerine misyon edinmiş durumlar. Türkiye’nin en büyük özel kampı Geleceğin Yıldızlarının kurucusu Fahrettin Gözet, aynı zamanda 92 ülkenin temsil edildiği, merkezi Kanada’da bulunan Uluslararası Kampçılar Derneği ICF’nin ikinci başkanı. 2020’de başkan olacak. Bu konumu önümüzdeki yıllar sektöre girmek isteyenler için sürpriz fırsatlar sunabilir.

kamp

17 MİLYON ÇOCUK KAMP BEKLİYOR

Okul dışı eğitimin en önemli unsurlarından biri olan kamplara gösterilen ilgi her geçen gün artıyor. Türkiye’de kamp çağında 5-17 yaş arası 17 milyon çocuk var. Birçoğu belediye ve valilik gibi kuramların ücretsiz kursları olmak üzere ülkemizde toplam 10 bin etkinlik kampı bulunuyor. Ancak bunlar özerk ve sürekli birimler olmadığından sosyal sorumluluk hizmeti yerine geçiyor. Bunlardan her yıl yaklaşık 1.5 milyon çocuk faydalanıyor. Sürekliliği olan kampların sayısı ise özel sektör de dahil edildiğinde bini ancak buluyor. Bu kampların çoğunluğunu Gençlik Spor Bakanlığı’nm düzenledikleri oluşturuyor.

Gençlik Spor Bakanlığı, il müdürlükleri, il ve ilçe belediyeleri, spor kulüpleri, dernekler ve vakıflar gibi pek çok kurumun düzenlediği çeşitli kamplar bulunuyor. Özel kamplar sektörün ancak yüzde 10’u kadarım kapsıyor. Gençlik ve Spor Bakanlığı kamplarından 2017 yılında 110 bin çocuk ve genç ücretsiz olarak faydalandı. Özel kamplara gelince, Türkiye’de bir haftalık kamp ücretleri ortalama bin TL, iki haftalık kamp ücretleri ise 2.500 ile 5.000 TL arasında değişiyor.

Gerçek kamp ruhunun yaşanabileceği yatlı kampların sayısı ise 100’ü geçmiyor. Bu yatılı kamplardan her yıl sadece 120-150 bin arası çocuk faydalanabiliyor. Türkiye’deki çocuk kampı ekonomisi 350 milyon dolara ulaşmış durumda. Az sayıda yatılı kampımız olmasına rağmen her yıl 70 ayrı ülkeden binlerce çocuk ülkemizde spor, sanat, İngilizce, doğa, bilim ve liderlik içerikli kamplara katılım sağlıyor. Fahrettin Gözet’e göre, sektör aç ve büyümeye hazır. Gerekli yatırımlar yapılırsa Türkiye dünya kamp sektöründe söz sahibi ilk beş ülkenin arasına (Rusya, ABD, Kanada, Çin, Japonya) girebilir.

“DEVLET POLİTİKASI OLMALI”

Birçok ülkenin kampçılığı bir devlet politikası olarak gördüğünü ve tamamlayıcı eğitim olarak desteklediğini belirten Gözet, “Örneğin Rusya, Kırım’ı ilhak ettikten sonra Putin, Lenin tarafından kurulmuş olan Yalta’daki ünlü Artek Kampı’na 1 milyar dolar değerinde yatırım yaptı. Obama kampçılığı desteklemek için kızlarını kameraların önünde kampa götürdü” diyor. Çocuklara yönelik kampların aynı zamanda büyük bir turizm faaliyeti olduğuna da değinen Gözet şunları aktarıyor:

“Mesela ABD’de sürekliliği olan 14 bin civarı kamp var. Bunlara yılda 12 milyon çocuk katılıyor. Bu da 24 milyar dolarlık bir ekonomi yaratıyor. Rusya’daki 55 bin civarı kampa her yıl 6 milyon çocuk katılıyor. Japonya ve Kanada’da kampçılık kültürü aile yapılarının ayrılmaz bir parçası. Kanada’da bin, İngiltere’de 800 kamp bulunuyor. Tüm dünyada kampçılık ekonomisi yaklaşık 50 milyar doları buluyor. Dünyada ortalama bir turist bin dolar civarında harcama yaparken, kamp turizminde kişi başı 2 bin 500 dolar harcanıyor.”

4 MİLYAR DOLARLIK POTANSİYEL

Türkiye’de her geçen yıl ailelerin kampa ve kampın çocuğun gelişimi üzerindeki faydalarına olan inancının arttığına işaret eden Gözet, her yıl yurtdışı kampları için dışarıya çıkan 200 milyon dolar civarındaki dövizin de tersine dönmeye başladığını vurguluyor. “Eskiden Türk öğrenciler yurtdışma kamp faaliyetleri için gidiyordu, şimdi ise yabancı öğrenciler Türkiye’yi tercih ediyor. Kamp işletmeciliği ile ekonomiye büyük katkıda bulunarak sektörün büyümesinde rol oynuyoruz. 2017’de Geleceğin Yıldızları olarak 3 bin kampçıyı ağırladık, 2018 hedefimiz 5 bin, 2020 hedefimiz ise 10 bin”
diyen Gözet, dünyada bazı ülkelerde sadece kampçılık ekonomisinin Türkiye’deki toplam turizm gelirinden fazla olduğunu da ekliyor.

Kampçılığın turizm için büyük fırsatlar barındırdığını aktaran Gözet, “Ülkemizde kampçılık sektöründe yaklaşık 4 milyar dolarlık bir potansiyel bulunuyor. Bunları mutlaka değerlendirmemiz lazım. Türkiye birçok ülkeye sadece iki saatlik mesafede. Genç ve çocuk kampı turizmi için mükemmel bir lokasyonda-yız. Türkiye’de kamp sektörü 2000’lerde-ki özel okul sektörü gibi. 10 yıl içinde çok hızlı büyüyecek. Yalnız şu var ki kamplar yüzde 18 vergi ödüyor. Sektörün büyümesi için bu rakamın düşürülmesini, en azından otelcilik vergisi kadar olmasını talep ediyoruz” diyor.

“Z KUŞAĞI ÖĞRENMEYE AÇIK”

Türkiye Kamplar Derneği Başkanı Murat Gözet ise, kampların artık tüm dünyada tamamlayıcı eğitim olarak görüldüğüne değinerek, “Türkiye en çok tatil gününe sahip ülkelerden biri. Okul çocuklarını 365 gününün 180 günü tatil. Çocuğun gelişimi açısından bu tatilleri kamp eğitimleriyle planlamak gerek” diyor.

Z kuşağının çoklu öğrenme yeteneğine sahip olduğunu belirten Gözet, “Haliyle aynı anda birden fazla ilgi alanı ve yeteneğe sahipler. Bu nedenle spor, sanat ve bilimin bir araya getirildiği karma kamp konseptleri daha çok rağbet görüyor” diyor.

Pek çok ülkede sosyal devlet anlayışının bir yansıması olarak, devlet, sendikalar ve işverenler tarafından oluşturulan fonlar sayesinde çocukların mutlaka kampa gittiğini ifade eden Gözet, Kamp her çocuğun hakkı. Komşumuz Yunanistan, yaşadığı ekonomik sıkıntılara rağmen çalışan kesimin çocuklarının kampa gidebilmeleri için hala destek veriyor” diyor.

DİYABET AİLE KAMPI BAŞLIYOR

Geleceğin Yıldızları Genel Müdürü Osman Gözet, bünyelerinde spor kamplarından uluslararası gençlik kamplarına, kayak-snowboard kamplarından sörf, İngilizce, film yönetmenliği, STEM, liderlik ve aile kamplarına kadar düzenlenen 30 farklı programla her yıl 20 ülkeden binlerce gencin yaşamlarına renk katan faaliyetler yaptıklarını aktarıyor. Dünyada çocuklar için sağlıklı yaşam kamplarının yükselişte olduğuna işaret eden Gözet, 2018’de Türkiye’deki ilk diyabet aile kampını düzenlemeye hazırlandıklarının haberini veriyor.

Kampçılık modelleri

Hiyerarşik ve militarist olarak görüldüğü için izci kampları dünyada hızla değer kaybediyor. Ülkelere ve kültürlere göre dünyada uygulanan en popüler kampçılık modelleri ise şöyle:

■ Kuzey Amerika Modeli (Liberal): Çocuklar ve gençler büyük çoğunluğu aileler, kısmen de vakıflar ve şirketler tarafından sağlanan kaynaklarla kamplara gidiyor.

■ Rusya Modeli (Devletçi): Rusya’da yılda 6 milyondan fazla çocuk ve genç devlet kaynaklarıyla yaz kamplarına gidiyor. Çin de kampçılıkta devletçi modeli tercih ediyor.

■ Venezuela-Yunanistan Modeli (Sosyal Devlet): Devlet doğrudan kendisi veya sendikalar ve işverenlere uyguladığı yasalarla çocukların kampa gönderilmesini sağlıyor.

■ Avustralya Modeli (Yeni Dünya): Okul döneminin ve eğitim sisteminin içine entegre edilmiş, doğada yaşayarak öğrenmeyi kapsayan bir eğitim modeli.

■ Avrupa Modeli (Karma): Burada ise devlet, vakıflar ve aileler tarafından desteklenen modeller işliyor ve ülkelerin sosyal politikalarına göre farklılık gösterebiliyor.

Nasıl global kampçı olurum?

Uluslararası kamp direktörlüğü sertifikası almak için ICF’nin düzenlediği Dünya Kampçılık Kongresi’ne katılmak gerekiyor. 2018’de kongre düzenlenecek ve sertifika programı yapılacak ülkeler Kolombiya, Kanada, Çin, Singapur, Rusya ve Meksika. Dünyada yaklaşık 200 sertifikalı kamp direktörü bulunuyor. Bunların 14’ü Geleceğin Yıldızları çatısı altında. Dünyada bu kadar çok sertifikalı direktörü bünyesinde barındıran bir başka kamp bulunmuyor.

Gençlik Spor Bakanlığı kampları

Gençlik Spor Bakanlığı her yıl 12-22 yaş grubu için mavi ve yeşil kamplar düzenliyor. Mavi kamplarda yüzme, badminton, yat gezisi, sokak oyunları, sosyal ve kültürel geziler, tiyatro, müzik, voleybol, basketbol, futbol, kitap okuma etkinliği, halk oyunları, el sanatları faaliyetleri ve eğitim seminerleri yer alırken, yeşil kamplarda tırmanma duvarı, kano, dağ bisikleti, oryantiring, okçuluk, at biniciliği, mini golf, paintball, rafting ve eğitim seminerleri yer alıyor. Kamplarda Değerler Eğitimi, Temel Görgü Kuralları, Tarih ve Medeniyet, Etik ve İnsani Değerler, Bağımlılıkla Mücadele, Önemli Şahsiyetlerin Hayatları ve Vatan Sevgisi konu başlıklarında, alanında uzman kişilerce eğitim seminerleri veriliyor. Milli ve manevi değerlerin gençlere daha etkin bir şekilde aktarılabilmesi için Diyanet İşleri Başkanlığı ile işbirliğine giden Gençlik Spor Bakanlığı, “Maneviyat İstasyonu” adıyla özel bir kamp da düzenliyor. Maneviyat İstasyonlarında, Peygamber Efendimizin Hayatı, İmanın Hakikatleri, Dinimi Öğreniyorum başlıklı eğitimlere yer veriliyor. Ayrıca gençlerin ebeveynleri ile aile içi iletişimlerini geliştirmeleri amacıyla “Baba-Oğul, Anne-Kız” kampları da düzenleniyor.

Sömestirde ne yapalım?

Bu yıl 22 Ocak-5 Şubat arasını kapsayan sömestr tatilinde çocuğunuzu gönderebileceğiniz hatta çocuğunuzla beraber katılabileceğiniz kamplardan bazıları şunlar…

DOĞU EKSPRESİ MASALI

2018 sömestr tatilinde çocuklarınızla Doğu Ekspresi ile yolculuk yapıp, donmuş Çıldır Gölü’nde çocukça oyunlar oynamaya ne dersiniz? Süper diyorsanız bu kamp tam size göre. ‘Kampa Gidelim mi Baba?’ ekibi tarafından 21-27 Ocak arasında düzenlenecek kamp konseptinde, Doğu Ekspresi yataklı ya da örtülü kuşetli vagonlarında yolculuk edip, karla kaplı dağların arasından geçerek Kars’a gidiyorsunuz. Boğatepe köyündeki sıcak köy evlerinde konaklıyorsunuz. Çıldır Gölü’nde atlı kızaklarla geziyorsunuz. Buluşma yeri Ankara Doğu Ekspresi Garı. Ücret yetişkinler için kişi başı 1.420 TL, çocuklar için 1.290 TL.

TARİHİ MACERA AVI

Bukla Tur bünyesinde çeşitli konseptlerde birer haftalık çocuk kampları düzenleniyor. Katılım için altı yaşına basmış olmak yeterli. 10 yaşından küçükler için aileden bir yetişkinin eşliği gerekiyor. ‘Likya Yolunda Tarihi Macera Avı’, ‘İğneada Longoz Ormanları’, ‘Kış Yolculuğu’, ‘Doğu Karadeniz Yaylaları’, ‘Sanatçı Kampı’ gibi başlıklarla düzenlenen kamplara katılım ücretleri ortalama 400 ile 2.000 TL arasında değişiyor.

HAYATTA KALMA

“Akut Doğada Yaşam” tarafından düzenlenecek olan sömestr kış ve kayak kampları 22 Ocak’ta başlıyor. 8-17 yaş aralığındaki tüm çocukların katılabileceği kamp İsparta ilindeki Davraz Dağı’nda gerçekleştirilecek. Kamp programında, kayak, kar mağarası yapma, kış koşullarında hayatta kalma, doğada yön bulma teknikleri gibi eğitimler var. Kayak eğitiminin milli sporcular tarafından verileceği kampa katılım ücreti 3.000 TL.

AYA YOLCULUK

Eğitim-öğretim yılı boyunca, süresi ve içeriği gelen talebe göre özelleştirilebilen programlarıyla hizmet veren İzmir Uzay Kampı Türkiye yarıyıl tatilinde de 2 ve 5 günlük programlar sunacak. Son iki yılda yapılan yeniliklerle müfredatını zenginleştiren ve özellikle bu yıl, bir uzay istasyonu modelini uzay mekiği görevine entegre ederek önemli bir gelişmeye imza atan kampta eğlence ve uzay teknolojileri eğitimi bir arada yaşanacak. 7-15 yaş aralığındaki öğrenciler sömestr tatilinde düzenlenecek iki ve beş günlük programlarda, uzay istasyonlu uçuş görevi, sıfır yer çekimi simülatöründe ağırlıksızlık, 1/6 yerçekimi koltuğunda ay yürüyüşü, insanlı manevra ünitesi simülatörüyle sürtünmesiz ortamda hareket, robolab sınıfında robot tasarımı, gözlemevinde teleskopla gökyüzünün incelenmesi gibi birçok etkinliğe katılarak uygulamalı eğitim alacaklar.

Okulların kapanmasının hemen ardından, 25 Ocak’ta başlayacak ve 6 Şubat’a kadar devam edecek programların iki günlük fiyatı 1.200 TL.

ULUDAĞ KAYAK KAMPLARI

Geleceğin Yıldızları sömestr için iki ayrı program sunuyor. İlki Uludağ kayak ve snovvboard kampı. Uludağ’ın eşsiz güzellikleri içinde 8-13 yaş grubuna özel unutulmayacak kampta 15 kişilik eğitmen kadrosu yer alacak. Uludağ Genç Yıldızlar Kampı ise Uludağ’da 14-17 yaş grubu gençler için profesyonel hocalarla kayak ve snowboard programı sunuyor. 21 Ocak’ta başlayacak ve altı gün sürecek iki programın da ücreti 4.250 TL.

KODLAMA MAKEATHON KAMPI

Makeathon, ekiplerin bir tema veya belirli bir hedef için hızlandırılmış ve yoğun bir zaman aralığında üretim amaçlı yaptığı çalışma, bir nevi üretim maratonu. Çocuk Makeathonu ise çocukların eğlenerek üretecekleri, tasarladıkları fikirleri hayata geçirme deneyimini yaşayacakları bir program. 8-10 yaş grubunun makeathon konusu, “uzay”.

Sömestr tatilinde dört günlük Çocuk Makeathon kampları 2 hafta boyunca tekrarlanacak. Çocuklar dört gün boyunca sabahtan akşama kadar çalışarak proje tasarlıyor, üretiyor ve paylaşıyor olacaklar. Kodlama ve elektronik tasarımların yer alacağı program 23 Ocak ile 2 Şubat arasında devam edecek. Ücret 799 TL.

BABA ÇOCUK SURVIVOR KAMPI

İstanbul Kamp bünyesinde düzenlenen Baço Kamp, yani baba-çocuk kampı, zorlu orman geçişi, kaya tırmanışı ve survivor oyunları gibi etkinliklerden oluşuyor. Amaç, baba ile çocuk arasında ortak ilgi alanları yaratmak, ikilinin arasındaki ilişkiyi kuvvetlendirmek. Babanın oyunlar karşısında aldı başarı ya da yenilgide sergilediği tutumun çocuğun kişiliğinde yer edecek rol model oluşturabilmesi. Baço Kamp’a 7-13 yaş aralığındaki tüm çocuklar babalarıyla beraber katılabiliyor. Kamp hafta sonu iki gün sürüyor. Daha fazla iş fikirleri için: https://www.isfikirleri-girisimcilik.com/kategori/is-fikirleri

ÜRÜN DİRİER

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu